Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Makro

Domel
    Gość

Domyślnie Makro

Witam!!
    Mam pytanie do makro. Borobiłem zdjęcia makro (nikonem d90) i ustawaiłem ostrość auto (11 punktów) i nie wszystko jest ostre. Potem to samo zdjecie to samo oświetlenie tylko kompaktem samsunga i wszystko jest ostre. Potem prześle te 2 zdjęcia. I jeszcze jedno widziałem na allegro takie nakładki na obiektw makro czy to działa??
    Z góry dziękuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domel Zobacz posta
    Witam!!
    Mam pytanie do makro. Borobiłem zdjęcia makro (nikonem d90) i ustawaiłem ostrość auto (11 punktów) i nie wszystko jest ostre. Potem to samo zdjecie to samo oświetlenie tylko kompaktem samsunga i wszystko jest ostre. Potem prześle te 2 zdjęcia. I jeszcze jedno widziałem na allegro takie nakładki na obiektw makro czy to działa??
    Z góry dziękuje
    kompakt ma większą głębie ostrości, to co można w ciemno powiedzieć.
    Pasuje coś poczytać na te tematy (dowolna książka nawet sprzed 30 lat).
    Nakładka (jaka by nie była) jak piszesz na ten problem ci nie pomoże.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domel
    Gość

Domyślnie

tzn że nie będe mógł robić lustrznką ostrych zdjęć całego np. modeliku samochodu??

Domyślnie

tzn że nie będe mógł robić lustrznką ostrych zdjęć całego np. modeliku samochodu??
    odpowiedź jest w książkach

(mocno przysłaniać)

Domyślnie

Witam!!
    Mam pytanie do makro.
    makro niestety wyszedł
    sorry nie mogłem się powstrzymać.

Zależy jaki duży tem model,
    - możesz zrobić zdjęcie z trochę większej odległości i wykadrować
    - możesz zwiększyć przysłonę F/11 do F/18 albo jedno i drugie
    - AF na pojedynczy punkt
    - możesz dobrać odpowiednią odległość, przysłonę do wybranego obiektu świadomie regulując GO http://www.dofmaster.com/doftable.html
    - możesz poczytać o tym więcej
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Im mniejsza matryca, tym większą głębię ostrości możesz uzyskać, stąd - kompakty o wiele lepiej się nadają do makro, niż lustrzanki, bo właśnie mają mniejszą matrycę. Dodatkowym ograniczeniem jest to, że przymykanie obiektywu do maksymalnych wartości przysłony mija się z celem, bo owszem, głębia ostrości rośnie, ale ostrość całego zdjęcia może nie być fajna, ze względu na wady obiektywu, które przy takich przysłonach dają o sobie znać.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domel
    Gość

Domyślnie

http://www.speedyshare.com/settings....9f895742c2466b o takie zdjęcie na przykład

http://allegro.pl/item893689032_pier..._af_japan.html jeszce jedno co są dzcie o takich zestawach??
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 30-01-2010 o 01:34

Domyślnie

http://allegro.pl/item893689032_pier..._af_japan.html jeszce jedno co są dzcie o takich zestawach??
    Mogloby być (opinie szczegółowe tu są na forum). Masz d90 ale nie wiemy jaki obiektyw :P wstępnie przyjmijmy, że by działały, ale nie myśl że kupisz i zdjęcia się same zrobią (sprzedający obiecuje automatykę, trzeba wiedzieć jak czytać takie obietnice)

Domyślnie

fajnie tak kupić Sobie aparacik i myśleć że wszystko jest takie proste jedno pstryk i zdjęcie ideał.. jakbyś kupił D3x to wtedy zdjęcia same z siebie są idealne pod każdym względem-mucha nie siada, no ale kupując D90 no niestety trzeba samemu trochę pokombinować
    ale z drugiej strony po co Ci D90 jeśli kompaktem uzyskujesz lepsze efekty ?
    D300 | MB-D10 | N35 1.8G | SB-900

Domel
    Gość

Domyślnie

bo kompakt miałem wcześniej i kompakt zanim zrobi zdjęcie myśli i nic szumy nie łapie ostośi itp.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów