PDA

Zobacz pełną wersję : photoshop cs4 - problem, zacina sie

Gallson
29-01-2010, 13:24
Witam
od paru dni jestem posiadaczem imaca 24
kupilem go z mysla o grafice a dokladnie obrobka zdjec. Wszystko jest super ale mam problem z cs4. Na malych rozdzielczosciach wszystko dziala super, ale gdy odpale swoje pliki 12MP to zaczyna sie problem. Suwaki chodza bardzo dobrze, Pedzel do czyszczenia tez ok choc nie tak plynnie a najgorszej jest z Liquify, praktycznie nic nie mozna zrobic.
Nawet przyznalem 3gb ramu do cs4 recznie ale dalej to samo

Czesci to :
Procesor: 2.66GHz Intel Core 2 Duo z 6MB L2 Cache
Magistrala 1066MHz
Pamięć 4GB 1066MHz DDR3 SDRAM SO-DIMM
Grafika NVIDIA GeForce 9400M 256MB DDR3 SDRAM
Dysk twardy 640GB Serial ATA, 7200 rpm

sprzet jest na pewno odpowiedni i nie wydaje mi sie zeby czegos mu brakowalo

Z gory dzieki za pomoc

grudzinsky
29-01-2010, 20:04
wlasnie sprawdzilem na swoim kompie (Mac Book Pro, 4GB, 2.5GHz)
mi sie pracuje swietnie do momentu uruchomienia Liquify, ale to chyba norma jest. pamietam, ze na Windzie tez mi ten filtr nie smigal idealnie...ja bym sie tym nie przejmowal ;)
moze wiksza ilosc RAM'u by pomogla ;)

Gallson
29-01-2010, 21:12
Jak jeszcze mialem blaszaka to mialem 2gb ramu i akurat skraplanie chodzilo ok, tutaj znowu inne rzeczy chodza szybciej ale w skraplaniu powaznie nic nie da sie zrobic, jak przesune myszka to na efekt musze czekac pare sekund przez co nie moge uzyskac tego co chce
moze zobacze cs3 30dniowego, czy tam tez wystepuje ten problem
sam juz nie wiem

wilk325
29-01-2010, 21:25
Specjalnie sprawdziłem, u mnie nie ma takich problemów, w czasie rzeczywistym ( ale win7 64 bit, 12GB RAM i procek i7 3,33 ).

samek
30-01-2010, 13:09
Nie wiem czy to pomoże - ale może :)
- iMac 20cali z podpiętym zewnętrznym Eizo CE210W
- 2.4 GHz, 4 GB RAMu
- system 10.6.2
- cały pakiet CS4 zupdatowany jak tylko daleko się da

Parametry foty (16bit):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img522.imageshack.us/img522/740/ustawieniaz.jpg)

Widok przed:

źródło (http://img192.imageshack.us/img192/4707/przede.jpg)

Widok po:

źródło (http://img713.imageshack.us/img713/2378/85144518.jpg)

Otwarcie okna Luquify i odświeżenie obrazka ok. 4 sekund.
Kilkanaście (chyba 14) zamaszystych maźnięć pędzlem 700px w czasie rzeczywistym.
Po naciśnięciu OK efekt na focie pokazał się po ok. 50 sekundach.

Gallson
30-01-2010, 13:30
Tylko mi nie chodzi o czas otwarcie okna Luquify, tylko gdy juz mam otwarte okno i zrobie cos pedzlem to na efekt musze czekac kilka sekund, przez co nigdy nie uzyskam efektu taki jaki potrzebuje bo go nie widze odrazu. Zainstalowalem 30dniowego cs3 i wszystko chodzi jak burza oprocz tego filtra... Sam nie wiem, moze mam filtr uszkodzony czy cos? Co najlepiej zrobic? inne rzeczy dzialaja na prawde super

samek
30-01-2010, 13:36
Tylko mi nie chodzi o czas otwarcie okna Luquify, tylko gdy juz mam otwarte okno i zrobie cos pedzlem to na efekt musze czekac kilka sekund...

Dlatego opisałem także jak wygląda praca w otwartym oknie filtra. U mnie, na tej przecież dość dużej focie, w czasie rzeczywistym - kilkanaście maźnięć.
Który masz system?

Gallson
30-01-2010, 13:43
10.5.8
Pobralem sobie cs3 30dniowego i dalej to samo, inne filtry chodza jak burza a on nawet przy 800x600 strasznie muli, dziwne. Moze mam uszkodzony filtr czy cos? I gdy instaluje na nowo oprogramowanie on ciagle wczytuje ten stary uszkodzony (??)

samek
30-01-2010, 13:58
10.5.8
Pobralem sobie cs3 30dniowego i dalej to samo, inne filtry chodza jak burza a on nawet przy 800x600 strasznie muli, dziwne. Moze mam uszkodzony filtr czy cos? I gdy instaluje na nowo oprogramowanie on ciagle wczytuje ten stary uszkodzony (??)

Nie znam się na bebechach komputerów i nie chcę się znać. Mam tylko 15 letnią praktykę z macami. Po pierwsze zachęcam do updatu systemu do Snow Leoparda. Aktualnie najnowsza wersja czyli 10.6.2 chodzi bardzo dobrze. Zdecydowanie lepiej od 10.5. Osobiście wersję 10.5 praktycznie przeskoczyłem - pracowałem na niej bardzo krótko ze względu na jakiś program, który to wymusił - już nawet nie pamiętam co to było. Nieważne.
Dokonałem teraz próby na MacBooku Pro - 2.4 Gz i 4GM RAMu - i ten sam pakiet CS4. Zrobiłem dokument 1000mm x 700mm w rozdzielczości 225 dpi. Pozalewałem różnymi kolorami, dodałem noice, pokreśliłem - no zrobiłem jedną wielką paletę malarską i uruchomiłem Luquify. Generalnie jak na moim iMacu. W otwartym oknie filtra działania w czasie rzeczywistym. A Twój iMac jest troszkę mocniejszy i chyba nowszy od mojego iMaca (graficznie obciążonego przez dwa monitory) i MacBooka. Czyli coś siedzi w Twoim sprzęcie. Jeżeli zamierzasz kupować pakiet lub samego photoshopa to absolutnie polecam CS4 pracujący na 10.6.2 - sprawdzona i działająca konfiguracja. 10.5 mi się troszkę jakby przycinał z CS4 - ale nie w przeciągu iluś sekund.

Edit:
A tak w ogóle dla spokoju odpal kompa z płyty i sprawdź dysk i następnie napraw przywileje.

stig
30-01-2010, 14:07
10.5.8
Pobralem sobie cs3 30dniowego i dalej to samo, inne filtry chodza jak burza a on nawet przy 800x600 strasznie muli, dziwne. Moze mam uszkodzony filtr czy cos? I gdy instaluje na nowo oprogramowanie on ciagle wczytuje ten stary uszkodzony (??)Na pewno filtr jest uszkodzony. ;)
Maki sa przeciez tak zbudowane, ze nie ma prawa nic zle dzialac, a juz w ogole Photoshop! :mrgreen:

Gallson
30-01-2010, 18:03
Na pewno filtr jest uszkodzony. ;)
Maki sa przeciez tak zbudowane, ze nie ma prawa nic zle dzialac, a juz w ogole Photoshop! :mrgreen:

Dokladnie :)

juz wszystko działa, cs4 idzie jak burza. Jak kupilem maca to podpiąłem do niego dysk zewnętrzny z ktorego korzystalem na blaszaku jeszcze, sa na nim wszystkie zdjecia itd.
Bez niego, wszystko dziala rewelacyjnie. Przyczyna pewnie bylo to ze dysk byl na NTFS albo FAT. Teraz wystarczy przeniesc rzeczy z dysku na maca, dysk sformatowac i znowu wgrac :)

stig
30-01-2010, 18:12
juz wszystko działa, cs4 idzie jak burza. Jak kupilem maca to podpiąłem do niego dysk zewnętrzny z ktorego korzystalem na blaszaku jeszcze, sa na nim wszystkie zdjecia itd.
Bez niego, wszystko dziala rewelacyjnie. Przyczyna pewnie bylo to ze dysk byl na NTFS albo FAT.No prosze... Jednemu pluginowi Shopa przeszkadza format zewnetrznego dysku... W obliczu tego, co funboye Apple potrafia opowiadac na temat pc i windowsa, to po tym przykladzie mozna spasc z krzesla. :)

Andrzej Olender
30-01-2010, 19:01
No prosze... Jednemu pluginowi Shopa przeszkadza format zewnetrznego dysku... W obliczu tego, co funboye Apple potrafia opowiadac na temat pc i windowsa, to po tym przykladzie mozna spasc z krzesla. :)

To tak jakby wymagać od Windowsa by odczytywał wydajnie partycje z OSX, czego windows standardowo w ogóle nie potrafi ;) to tak OT :)

stig
30-01-2010, 19:06
To tak jakby wymagać od Windowsa by odczytywał wydajnie partycje z OSX, czego windows standardowo w ogóle nie potrafi ;) to tak OT :)I co z tego, ze nie potrafi? W koncu ktos do kogos musial sie dostosowac. :D
A OSX potrafi odczytac FATa czy NTFS, ale za to spowalnia plugina w Photoshopie. To jest wedlug Ciebie normalne? :D Przy kompletnym braku zwiazku plugina do produkowania znieksztalcen, z formatem dysku zewnetrznego, taka sytuacja jest conajmniej komiczna. :)

Andrzej Olender
30-01-2010, 19:12
I co z tego, ze nie potrafi? W koncu ktos do kogos musial sie dostosowac. :D
A OSX potrafi odczytac FATa czy NTFS, ale za to spowalnia plugina w Photoshopie. To jest wedlug Ciebie normalne? :D Przy kompletnym braku zwiazku plugina do produkowania znieksztalcen, z formatem dysku zewnetrznego, taka sytuacja jest conajmniej komiczna. :)

Nie zrozumieliśmy się do końca :)
Chodzi o to że owszem, OSX odczytuje partycje FAT i NTFS ale robi to delikatnie mówiąc wolno :)
Dla mnie to taka proteza, są nawet rozwiązania komercyjne naprawiający ten stan rzeczy :)
Może koledze przy próbach operacji na pliki z użyciem Liquify doczytywał co chwila z dysku.
Chociaż takie rzeczy powinny się dziać jedynie w pamięci RAM :)
Może faktycznie jakaś kosmiczna technologia za tym stoi :D

stig
30-01-2010, 19:16
Może koledze przy próbach operacji na pliki z użyciem Liquify doczytywał co chwila z dysku.Mogles juz sobie darowac to "moze". :mrgreen: Rownie absurdalnym pomyslem na gdybanie, mogloby byc; "bo moze uzytkownik rak nie umyl"...

Andrzej Olender
30-01-2010, 19:21
Mogles juz sobie darowac to "moze". :mrgreen: Rownie absurdalnym pomyslem na gdybanie, mogloby byc; "bo moze uzytkownik rak nie umyl"...

Nie pozostaje nic innego jak wszelakie gdybanie :D

stig
30-01-2010, 19:24
Nie pozostaje nic innego jak wszelakie gdybanie :DNo, ale nawet gdybanie musi byc chociaz troche racjonalne... Skoro Shop otwiera dokument z dysku, i pracuje na nim w pamieci, to jak niby Liquify mialby tenze dokument doczytywac z dysku? :D

Andrzej Olender
30-01-2010, 19:25
No, ale nawet gdybanie musi byc chociaz troche racjonalne... Skoro Shop otwiera dokument z dysku, i pracuje na nim w pamieci, to jak niby Liquify mialby tenze dokument doczytywac z dysku? :D

Nie potrafiłem i zapewnie nikt nie będzie potrafił racjonalnie wytłumaczyć związku zewnętrznego dysku z tymi anomaliami ;), pokusiłem się więc również o nieracjonalne przypuszczenia ;)

Calme
30-01-2010, 20:05
To tak jakby wymagać od Windowsa by odczytywał wydajnie partycje z OSX, czego windows standardowo w ogóle nie potrafi ;) to tak OT :)

Jak to nie potrafi ? Przecież jest MacDrive.

Andrzej Olender
30-01-2010, 20:08
Jak to nie potrafi ? Przecież jest MacDrive.

Pisałem wyraźnie że standardowo nie odczytuje. To jest rozwiązanie w konsekwencji nabyte.

witold68
30-01-2010, 20:16
zamienic na CS3 i skoncza sie klopoty...

Andrzej Olender
30-01-2010, 20:21
zamienic na CS3 i skoncza sie klopoty...

Chyba że autor ma potrzebę posiadania CameraRaw w wersji 5.x wtedy bez CS4 się nie obędzie (chociaż w stopce D50)
Zresztą, jak się posiada zakupiony CS4 to ciężko kupować z drugiej ręki CS3, trochę to bez sensu.
Trzeba nękać przy ewentualnych problemach wsparcie Adobe :)

Gallson
30-01-2010, 20:56
Stopka jest stara, nie widzę sensu w kontynuowaniu tematu. CS4 chodzi jak burza wiec po problemie. Dzieki!