Zobacz pełną wersję : Nikon D90 pytanie
Witam wszystkich
Na wstepie troszke sie pochwale , otorz od wczoraj jestem posiadaczem tej oto puszki D90 :D
Sprzet bomba , przeszedlem z D60.
Ale no wlasnie , kupilem sama puche , podpinam wczoraj w domu z wszystkimi obiektywami jakie mam i na kazdym jest widoczny BF.Jedynie sigma 17-70 od ogniskowej 17 do jakis 35 mm jest widoczny a potem do 70 jest juz ok,pozostale szkal jakie mam w podpisie wystepuje BF. :(
I teraz tak tu sie ciesze z nowego nabytku a tu taka niespodzianka w postaci BF :(
Najbardziej zalezy mi na Sigmie 17-70 i mam do was takie pytanie i prosze o rade , czy jest sens wysylac nowy aparat do kalibracji do Gdyni?z poprzednim body super wykalibrowali mi mi sigme 70-300, ale rozumiecie nowy nabytek i juz wysylac?:( Niestety nie wymienie juz puchy bo mam podbita gwarancje , a pani z FJ mowila ze gdy klient odbiera sprzet to od razu podbijaja karte i jak cos to juz potem tylko serwis, ogolnie aparacik nie ma zadnych problemow , wszystko jest ok tylko ten BF mnie doluje.
Prosze o rady i moze jakis pomysl.
Z gory dzieki i pozdrawiam.
Wojtek Mąka
28-01-2010, 09:00
W puszce serwis nie grzebie, obiektyw kalibruje się pod body.
ja bym wysłał albo pojechał osobiście
W puszce serwis nie grzebie, obiektyw kalibruje się pod body.
ja bym wysłał albo pojechał osobiście
To chyba bedzie najlepsze wyjscie , wyslac body z obiektywem i niech wykalibruja pod puszke.
Ciekawe ile teraz sie czeka na kalibracje ,jak wysylalem d60 to trwalo to moze 5 dni roboczych.
Nie wiem juz czy narazie sie nacieszyc nowym nabytkiem czy lepiej bylo by go jak najszybciej wyslac i potem cieszyc sie sprzetem :)
Ciekawe... mam ten sam objaw z obiektywem Nikkor 18-70. Wczoraj to odkryłem (D90 kupiony niedawno) i też najbardziej w zakresie 18-35 mm. Przypuszczam, że ten serwis w Gdyni dotyczy tylko obiektywów Sigma tak?
Gdyby był po gwarancji mozna by sprobowac samemu, bylo kilku odwaznych ktorym sie udalo :-)
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97814
Niestety (w pewnym sensie) nie jest. Choć obiektyw tak, ma już kilka lat. Niestety nie wiem czy to wina korpusu czy obiektywu. W poniedziałek kolega dostarczy inny tego typu obiektyw i przetestuję. Z innymi obiektywami raczej (!) działa dobrze. Choć teraz to już pewna wątpliwość wżarła się w moja głowę.
No ja niestety mam BF z wszystkimi moimi szklami ktore posiadam :( BF jedynie zanika na sigmie 17-70 od ogniskowej powyzej 35 ale nie o to chyba chodzi prawda!
Dzis jade do FJ i mowie jaka jest sytuacja.Wczoraj tam dzwonilem i pytalem czy ewentualnie mozna wymienic body , kazali mi zadzwonic za pol godziny , bo mieli sie tam spytac szefa, dzwonilem przez ponad 2 godziny i nie odbierali wogole telefonu :/
Nie wiem juz sam czy puszka jest walnieta czy moje szkla :( ale cos w tym jest bo na wszystkich wystepuje BF, a na D60 jest ok.
Wiem ze kazdy aparat jest indywidualny ale zeby chociaz jedno szklo nie bylo dobre! :(
Pamiętaj o czymś takim jak rękojmia :)
Pamiętaj o czymś takim jak rękojmia :)
Myslisz ze moge wywalczyc na zmiane body? Ze pozwola mi wybrac taki jaki mi odpowiada?
Juz powaznie myslalem czy by sobie nie dac spokoju i wyslac "nowe" body ze szklami do kalibracji, ale po co mam sie tak fatygowac, kupuje nie tani sprzet i chce go miec dobrego.
Kundzior
29-01-2010, 13:54
Nowego nie wywalczysz rękojmią. Idź do sklepu i oddaj normalnie na reklamacji (gwarancji), oszczezisz sobie 2 tyg dłuższego czekania.
Jeśli ze wszystkimi szkłami masz BF czy tam FF oznacza to źle skalibrowany AF w puszce. Zbyt duża odchyłka od wzorcowego ustawienia. Serwis powinien się szybko z tym uporać. (Ale nie ten w Warszawie).
Ja bym spróbował z rękojmią..... ale jak juz raz oddasz na zasadach gwarancji to koniec z rekojmią.
Jeśli sie okazuje że towar który kupiłes jest z wadą a w tym przypadku według Ciebie tak, to prosze oddaj im sprzet
i niech oddadzą Ci kaske, powiedz że nie chcesz zeby ktoś Ci grzebał w puszczce i oddajesz na zasadzie rękojmi.
Po prostu kupiłes nowy sprzet i ma byc bez wad. Ja bym tak spróbował. Ale to raczej z kierownikiem.
Powinni Ci pozwolic z inna puchą D90 spróbowac z Twoimi szkłami czy wszystie tak mają.
No i tak bylem w FJ i niestety nie wymienili mi puszki, trudno , bywa ,
oddalem puche ze szklami do kalibracji , bede mial swiety spokoj.
Mam nadzieje ze mi dobrze wykalibruja tak jak za pierwszym razem.
Mowilem ze mam BF z wszystkimi moimi szklami ale niestety , nie dalo sie.
Boje sie tylko tego ze jak kiedys bede chcial kupic 35mm 1.8 albo slynna 50mm 1.8 to bede musial przekladac szklami zeby trafic na dobry.
Moze akurat trafie dobrze , oby tak bylo :)
Kundzior
29-01-2010, 18:55
Przy rękojmi sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do tego co chce klient, generalnie kończy się to zwykle posłanie sprzętu do serwisu, jedynie przedłuż aczas naprawy o 14 dni. W tym wypadku jak pisałem samą puszkę do kalibrowania trzeba było dać jak ze wszystkimi skłami był BF. FJ nie wymienia z regóły chyba że serwis stwierdzi że sprzęt posiada wadę fabryczną nie do usunięcia. BF/FF nie jest wadą fabryczną, podlega regulacji, i jak widać zdarza się z nowymi puszkami.