Zobacz pełną wersję : D3 z BF/FF?
maciej007
26-01-2010, 14:59
Witam , wiem że podobnych tematów sporo ale nawet w opcji szukaj nie dałem rady wyszukać. Będąc szczęśliwym (jeszcze) posiadaczem D3 ze szkiełkami MF i AF-S i AF , starymi /nowymi ,również z poprzednimi puszkami D200 , D80 ,F5 ,F100 itd. nigdy nie miałem problemu na tyle dużego żeby stwierdzić problemu z BF/FF. Czytając forum w ogromie nieszczęścia znacznej części naszej społeczności czułem się szczęśliwcem wybranym przez los aż do dzisiaj...
Jako że trwają negocjacje ze sprzedażą D3 dowiedziałem się o tak naprawdę braku systemu Nikona , puszek ze szkłami :). No bo jak wytłumaczyć jeśli D3 działa wspaniale i bezproblemowo z powiedzmy 20 szkłami i istnieje również szkło Nikona serii 24-70/2,8 (wszystko profi ) które również wspaniale działa z inną puszką/puszkami. Ale również istnieje możliwość BF/FF ( i to bardzo dużego) w połączniu w/w D3 z 24-70....
Co powoduje że istnieje taka możliwość ? Teoretycznie jeden system , szkło super , puszka super , no to gdzie istnieje problem ? .No i gdyby sprzęt był na gwarancji to co reklamować ? Czy ktoś się z tym spotkał?
Spotkałem się, ale dotyczyło to akurat kompletu D3+200/2.0. Ze wszystkimi obiektywami D3 radził sobie super, a z N200 korekta -10, natomiast z innymi puszkami N200 na 0.
Jeżeli dasz radę na korekcie w puszce - zmieścisz się w skali to ustaw sobie pod to szkło korektę i zapomnij o problemie, jeżeli nie to kalibracja w serwisie.
maciej007
26-01-2010, 15:10
No tak ale co z N200 po kalibracji na innych puszkach ? Dalej 0 ?
Jakbym kupil D3 + 200/2.0 i mialbym FF/BF niemozliwy do wyregulowania w puszcze (to i tak pomijam malym niesmakiem), to... Sam nie wiem co bym zrobil...
No tak ale co z N200 po kalibracji na innych puszkach ? Dalej 0 ?
Ja nie kalibrowałem samego N200, lecz ustawiłem sobie korektę pod niego w D3, z pozostałymi puszkami jest super, zresztą pozostałe szkła po kalibracji N200 mają się również super z D3.
maciej007
26-01-2010, 15:22
Spotkałem się, ale dotyczyło to akurat kompletu D3+200/2.0. Ze wszystkimi obiektywami D3 radził sobie super, a z N200 korekta -10, natomiast z innymi puszkami N200 na 0.
Jeżeli dasz radę na korekcie w puszce - zmieścisz się w skali to ustaw sobie pod to szkło korektę i zapomnij o problemie, jeżeli nie to kalibracja w serwisie.
Upsss źle napisałem , co byłoby po kalibracji N200 w serwisie z innymi puszkami?
Zrozumiałem że skalibrowałeś w serwisie.
Mariusz888
26-01-2010, 15:59
Wydaje mi się że wilk325 miał na myśli korektę AF w puszce ;) To że tak jest na świecie że niestety kontrola jakości zawodzi to już nic nowego - z czego wynikają problemy BF/FF to chyba nikt do końca nie wie - tak po prostu jest i trzeba się z nimi pogodzić ;)
Jakbym kupil D3 + 200/2.0 i mialbym FF/BF niemozliwy do wyregulowania w puszcze (to i tak pomijam malym niesmakiem), to... Sam nie wiem co bym zrobil...
Dokładnie... zresztą kup w ogóle taką puszkę która nie podejdzie np pod Twoje szkła... ;)
Wydaje mi się że wilk325 miał na myśli korektę AF w puszce ;) To że tak jest na świecie że niestety kontrola jakości zawodzi to już nic nowego - z czego wynikają problemy BF/FF to chyba nikt do końca nie wie - tak po prostu jest i trzeba się z nimi pogodzić ;)
Tak sie sklada, ze mialem przyjemnosc macac zarowno 200/2 jak i D3 wilka325 na okolicznosc BF/FF.
I generalnie bylo tak, ze ten konkretny egzemplarz szkla z jego D3 wymagal korekcji w body tak jak napisano wyzej.
Natomiast ta sama D3 z kilkunastoma innymi szklami trafia w punkt (zarowno srubokret jak i afs).
I z kolei to samo 200/2 z kilkoma innymi roznymi puszkami rowniez trafiala w punkt.
Takze ten BF/FF wystepowal tylko przy polaczeniu tamtego konkretnego body i tamtego konkretnego szkla, a jednoczesnie kazdy z tych elementow podpinany gdzies indziej dzialal ok.
Generalnie dziwne, trudno tu jakies jednoznaczne wnioski, a juz tym bardziej ze kontrola jakosci w jednym czy drugim
byla niedokladna (bo dlaczego w takim razie to samo szklo lub obiektyw dzialaly prawidlowo z innymi korpusami/szklami).
maciej007
26-01-2010, 16:19
No i co w przypadku gdy korekcja w body jest za mała . Skalibrowaliśmy w serwisie i ok , ale w naszym drugim body gdzie wcześniej było ok
jest poza skalą /możliwością regulacji ? Co zrobić ?
maciej007
26-01-2010, 16:28
Może teoria spiskowa - różne body i szkła na różne rynki/kraje :)
A tak na poważnie ?
marcin_G
18-02-2010, 12:43
A czy ktoś z Was wie jak obchodzić się ze śrubkami widocznymi w komorze lustra (pierwsza tuż przy krawędzi lustra, druga głęboko, blisko migawki) Chodzi mi o to, która śrubka (może obie?) mają wpływ na ostrość obrazu ustawioną przez AF, która śrubka ma wpływ na ostrość obrazu ustawioną okiem na matówce.
ta bliżej matrycy odpowiada za BF/FF. Ale niech to spece potwierdza
Jest tak jak napisał stock. Tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97814 jest to dokładnie opisane.
Pawel Pawlak
18-02-2010, 16:50
A czy ktoś z Was wie jak obchodzić się ze śrubkami widocznymi w komorze lustra (pierwsza tuż przy krawędzi lustra, druga głęboko, blisko migawki) Chodzi mi o to, która śrubka (może obie?) mają wpływ na ostrość obrazu ustawioną przez AF, która śrubka ma wpływ na ostrość obrazu ustawioną okiem na matówce.
Jedna odpowiada za pochylenie lustra druga sublustra AF. Ta śrubka od lustra wpływa także na na AF ponieważ na nim jest zainstaloane sublustro :) Kiedyś robiłem bardoz precyzyjne "na oko" ;) regulacje w D70 - wszysto dało się ustawić, ale wymagało to dużo czasu i cierpliwości. Niestety, rodzynki typu AF80-200NEW nie dały się wyregulowac na obu końcach jednocześnie :/
marcin_G
18-02-2010, 23:45
czyli najpierw powinienem skalibrować lustro główne w oparciu o ostrość obrazu na matówce/zdjęciu, a dopiero potem brać się za lusterko pomocnicze poprzez korektę ostrości z pól AF....
Pawel Pawlak
19-02-2010, 00:13
jeśłi masz roblem z ostrością na matówce, to zdecydowanie tak
Marcinie - i TY zadajesz takie pytania? A myślałem, że Ty to wszystko wiesz i masz w małym palcu... :)
Albo nas testujesz. :)
marcin_G
19-02-2010, 10:27
Marcinie - i TY zadajesz takie pytania? A myślałem, że Ty to wszystko wiesz i masz w małym palcu... :)
Albo nas testujesz. :)
Ci...... :D
Darkness87
19-02-2010, 16:55
A że tak walnę z ciekawości czy tylko nasz system ma takie problemy ze szkłami czy sony canon lub pentax też tak maja ?
Pawel Pawlak
19-02-2010, 17:31
A że tak walnę z ciekawości czy tylko nasz system ma takie problemy ze szkłami czy sony canon lub pentax też tak maja ?
o sony jeszcze nic nie wiem, ale pozostali wymienieni mają.
Sony tez tak ma i sam sie o tym przekonalem:(
Nabylem nowego Sony 70-200 z A700 i.......byl baaaardzo duzy BF.
Co dziwne, inne obiektywy ktore mialem do starej A100 dzialaly! Dwie Sigmy, dwie Minolty i Tamron.
Wychodzi na to, ze obiektyw byl cos nie teges, co przy tej klasie sprzetu nie powinno sie zdazyc.
Zwrocilem i jestem tutaj;)
Moze ty byl wyjatek, bo wszystkie inne Sigmy i Minolty dzialaly bez zastrzezen.
o sony jeszcze nic nie wiem, ale pozostali wymienieni mają.
Darkness87
19-02-2010, 21:01
dziwi mnie to że zdarza się to przy obiektywach nawet za 5k... dla mnie tu duza kasa i mam nadzieje ze jak kiedyś będę kupować 24-70 2.8 i zdarzy się taki egzemplarz, to że problemów z gwarancją nie będzie...