Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: D3 z BF/FF?

Domyślnie D3 z BF/FF?

Witam , wiem że podobnych tematów sporo ale nawet w opcji szukaj nie dałem rady wyszukać. Będąc szczęśliwym (jeszcze) posiadaczem D3 ze szkiełkami MF i AF-S i AF , starymi /nowymi ,również z poprzednimi puszkami D200 , D80 ,F5 ,F100 itd. nigdy nie miałem problemu na tyle dużego żeby stwierdzić problemu z BF/FF. Czytając forum w ogromie nieszczęścia znacznej części naszej społeczności czułem się szczęśliwcem wybranym przez los aż do dzisiaj...
    Jako że trwają negocjacje ze sprzedażą D3 dowiedziałem się o tak naprawdę braku systemu Nikona , puszek ze szkłami . No bo jak wytłumaczyć jeśli D3 działa wspaniale i bezproblemowo z powiedzmy 20 szkłami i istnieje również szkło Nikona serii 24-70/2,8 (wszystko profi ) które również wspaniale działa z inną puszką/puszkami. Ale również istnieje możliwość BF/FF ( i to bardzo dużego) w połączniu w/w D3 z 24-70....
    Co powoduje że istnieje taka możliwość ? Teoretycznie jeden system , szkło super , puszka super , no to gdzie istnieje problem ? .No i gdyby sprzęt był na gwarancji to co reklamować ? Czy ktoś się z tym spotkał?

Domyślnie

Spotkałem się, ale dotyczyło to akurat kompletu D3+200/2.0. Ze wszystkimi obiektywami D3 radził sobie super, a z N200 korekta -10, natomiast z innymi puszkami N200 na 0.
    Jeżeli dasz radę na korekcie w puszce - zmieścisz się w skali to ustaw sobie pod to szkło korektę i zapomnij o problemie, jeżeli nie to kalibracja w serwisie.

Domyślnie

No tak ale co z N200 po kalibracji na innych puszkach ? Dalej 0 ?

Domyślnie

Jakbym kupil D3 + 200/2.0 i mialbym FF/BF niemozliwy do wyregulowania w puszcze (to i tak pomijam malym niesmakiem), to... Sam nie wiem co bym zrobil...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciej007 Zobacz posta
    No tak ale co z N200 po kalibracji na innych puszkach ? Dalej 0 ?
    Ja nie kalibrowałem samego N200, lecz ustawiłem sobie korektę pod niego w D3, z pozostałymi puszkami jest super, zresztą pozostałe szkła po kalibracji N200 mają się również super z D3.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Spotkałem się, ale dotyczyło to akurat kompletu D3+200/2.0. Ze wszystkimi obiektywami D3 radził sobie super, a z N200 korekta -10, natomiast z innymi puszkami N200 na 0.
    Jeżeli dasz radę na korekcie w puszce - zmieścisz się w skali to ustaw sobie pod to szkło korektę i zapomnij o problemie, jeżeli nie to kalibracja w serwisie.
    Upsss źle napisałem , co byłoby po kalibracji N200 w serwisie z innymi puszkami?
    Zrozumiałem że skalibrowałeś w serwisie.

Domyślnie

Wydaje mi się że wilk325 miał na myśli korektę AF w puszce To że tak jest na świecie że niestety kontrola jakości zawodzi to już nic nowego - z czego wynikają problemy BF/FF to chyba nikt do końca nie wie - tak po prostu jest i trzeba się z nimi pogodzić
    Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Jakbym kupil D3 + 200/2.0 i mialbym FF/BF niemozliwy do wyregulowania w puszcze (to i tak pomijam malym niesmakiem), to... Sam nie wiem co bym zrobil...
    Dokładnie... zresztą kup w ogóle taką puszkę która nie podejdzie np pod Twoje szkła...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Wydaje mi się że wilk325 miał na myśli korektę AF w puszce To że tak jest na świecie że niestety kontrola jakości zawodzi to już nic nowego - z czego wynikają problemy BF/FF to chyba nikt do końca nie wie - tak po prostu jest i trzeba się z nimi pogodzić
    Tak sie sklada, ze mialem przyjemnosc macac zarowno 200/2 jak i D3 wilka325 na okolicznosc BF/FF.

I generalnie bylo tak, ze ten konkretny egzemplarz szkla z jego D3 wymagal korekcji w body tak jak napisano wyzej.

Natomiast ta sama D3 z kilkunastoma innymi szklami trafia w punkt (zarowno srubokret jak i afs).

I z kolei to samo 200/2 z kilkoma innymi roznymi puszkami rowniez trafiala w punkt.

Takze ten BF/FF wystepowal tylko przy polaczeniu tamtego konkretnego body i tamtego konkretnego szkla, a jednoczesnie kazdy z tych elementow podpinany gdzies indziej dzialal ok.

Generalnie dziwne, trudno tu jakies jednoznaczne wnioski, a juz tym bardziej ze kontrola jakosci w jednym czy drugim
    byla niedokladna (bo dlaczego w takim razie to samo szklo lub obiektyw dzialaly prawidlowo z innymi korpusami/szklami).
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 26-01-2010 o 16:15

Domyślnie

No i co w przypadku gdy korekcja w body jest za mała . Skalibrowaliśmy w serwisie i ok , ale w naszym drugim body gdzie wcześniej było ok
    jest poza skalą /możliwością regulacji ? Co zrobić ?

Domyślnie

Może teoria spiskowa - różne body i szkła na różne rynki/kraje

A tak na poważnie ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów