Zobacz pełną wersję : Komputer dla mnie
Leatherface
20-01-2010, 18:30
Przejrzawszy cały temat autorstwa agape odnośnie kupowania sprzętu komputerowego chciałbym was prosić co byście doradzili dla mnie. Znawca sprzętu ze mnie żaden, więc prosiłbym o konkrety :) Mowa o samej budzie z bebechami -monitor będzie Eizo 22/24 cale za max 2.5k... Jak na razie na oku mam S2233W lub S2402WH...
cena: do 2k :|
zastosowanie: przede wszystkim obróbka zdjęć, a do tego oglądanie filmów, przy pracy posłuchać muzyki, internet... w gry nie gram
- waham się pomiędzy XP a 7
Zależy mi żeby móc kupić konkretne graty, złożyć zamówienie w sklepie i dostać gotowy sprzęt. Podpiąć i działać ;)
z tematu agape jako pomocne/ do skomentowania / poprawienia wybrałem posty:
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1413034&postcount=204
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1597043&postcount=238
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1604544&postcount=267
pozdrawiam serdecznie
grudzinsky
20-01-2010, 19:56
gdybym mial skladac dla siebie kompa to wybral bym:
1. dobry procek, przynajmniej 3.06
2. jak najwiecej RAM'u (16GB tyle mi sie marzy) bo tego nigdy za wiele. CS bierze tyle ile jest dostepne w kompie.
3. dwa lub trzy dyski twarde. po co? jeden na system tylko i wylacznie, drugi na program do obrabiania zdjec CS lub NX i trzeci dysk na reszte barachla...
4. pozadny zasilacz, nie z najwyzszej polki, ale przynajmniej z wysokiej
5. najwieksza mozliwa wieze (obudowe) zeby bylo duzo powietrza w srodku co dodatkowo chlodzi sprzet
teraz ubierz sobie w odpowiednie nazwy, producentow i milej zabawy :)
Eizo 22/24 cale za max 2.5k... Jak na razie na oku mam S2233W lub S2402WH...
- waham się pomiędzy XP a 7
EIZO S2402WH możesz wykreślić z listy zakupów ... podobnie jak Windows XP.
Leatherface
20-01-2010, 20:47
grudzinsky, ale ja proszę o wskazanie zestawu dla mnie, a nie dla Ciebie :) poza tym zauważyłeś o jakim budżecie ja piszę?
grudzinsky
20-01-2010, 20:56
grudzinsky, ale ja proszę o wskazanie zestawu dla mnie, a nie dla Ciebie :) poza tym zauważyłeś o jakim budżecie ja piszę?
ja mam Mac'a i niemusze sie pie***c w jakies skladaki :D :razz:
skonfiguruj sobie kompa tak jak napisalem tylko zmiesc sie w budrzecie, a bedzie Ci wszystko smigac jak ta lala ;)
Pierwsze kroki skierowalbym w strone Intela. Sam mam AMD bo lubie (nie wiem czemu :D) ale procki Intela lepiej sie na PSie sprawdzaja. Przynajmniej w/g testow.
EDIT - zerknalem na przytoczone przez Ciebie zestawy i w sumie mam podobny zestaw do 3ciego linka :D
Gigabyte MA770-UD3
Phenom II X4 950 BE
Radeon HD4730
Corsair 4X1GB 800Mhz
Coolermaster Hyper TX 2
Artcic Fan 9L
Scythe Kaze Jyu 100mm
Chieftec 400W
Twardziele Seagate 500GB i 320GB
Win7 chodzi sprawnie. Wszystko chodzi sprawnie. A ze czesci skladowe wymienialem stopniowo to i nie wiem jaie ceny brac pod uwage. Ale to mozesz latwo sprawdzic. Jedyne co to chyba bym zmienil RAM - na wiecej :D
Leatherface
20-01-2010, 23:10
Nie udało mi się obliczyć dokładnie ze względu na niemożność znalezienia bodajże 2óch części ale wyjdzie ok. 2000 z kawałkiem.
Articool
20-01-2010, 23:17
Płyta główna: Asus P5Q SE PLUS bądź inna z tej serii
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8300
Pamięć RAM: Kingston 2x2GB 800Mhz
Karta Graficzna: Gainward HD4850 GS 512MB PCI-E bądź inna tej klasy
Dysk twardy: Samsung SpinPoint F3 500GB - jakbyś naciągnął troszkę budżet to x2 by nie zaszkodziło
Zasilacz: Chieftec 500W lub 550W bądź podobnej klasy
Obudowa: Według upodobań - dobrze by było jak by miała 3-4 wentylatory i montowanie zasilacza u dołu, coby zachować dobrą cyrkulację powietrza.
Cena zestawu powinna oscylować deczko powyżej 2k jak doliczysz W7, ale myślę że warto dołożyć.
Leatherface
20-01-2010, 23:58
A co powiecie na to:
GIGABYTE GA-MA770T-UD3P
AMD Phenom II X4 Quad Core 955
Radeon HD4730
DDR3 Goodram 2GB 1600MHz CL9 (x2)
Chieftec 500W
Seagate 500 GB
krolewicz
21-01-2010, 00:07
kolega nie gra w gry, to po co mu taka dobra karta graficzna?
ja mam Mac'a i niemusze sie pie***c w jakies skladaki :D :razz:
skonfiguruj sobie kompa tak jak napisalem tylko zmiesc sie w budrzecie, a bedzie Ci wszystko smigac jak ta lala ;)
Na Maka starczyło ale na słownik ortograficzny już nie. ;-)
Articool
21-01-2010, 00:11
A co powiecie na to:
GIGABYTE GA-MA770T-UD3P
AMD Phenom II X4 Quad Core 955
Radeon HD4730
DDR3 Goodram 2GB 1600MHz CL9 (x2)
Chieftec 500W
Seagate 500 GB
O AMD się nie wypowiem bo nigdy nie miałem styczności i jakoś nie bardzo mam zaufanie do niego.
Radeony z serii 47xx z tego co kiedyś tam czytałem nie bardzo się sprawowały a za niewiele więcej masz sprawdzoną serię 48xx
Pamięci Goodramu bym sobie odpuścił
Zasilacz może być i dysk w zasadzie też chociaż ja bym wybrał Samsunga F3 (Mam dwa jestem zadowolony) Dodam że Seagate'a też mam i też mnie nie zawiódł.
Zgodze sie z przedpiszca w kwestii grafy. Seria 47xx jest zupelnie taka sobie. Najlepiej brac z tego co pamietam 4850. Ja doczytalem juz po kupnie grafy. Ale ze gram tylko w NFS to mi to nie przeszkadza. Poza tym polecialem na DDR5 :mrgreen:
Nie wiem jak ma sie porownanie 4GB DDR2 do 2GB DDR3 - to kwestia do rozwazenia.
Zasilka jak najbardziej
Dysk rowniez
Plyta na pewno jest stabilna
Procek - pomijalna roznica w cenie pomiedzy nim a 965BE. Wiec bralbym 965. Zawsze to niby ciutke szybciej ....
grudzinsky
21-01-2010, 00:22
Na Maka starczyło ale na słownik ortograficzny już nie. ;-)
a kto bogatemu zabroni :razz:
jestem bylym sportowcem, a Ci przeciez nie musza znac sie na ortografii :D maja inne zadania. jak inni uczyli sie poprawnej polszczyzny ja biegalem po boisku za i z pilka :razz:
a wracajac do kompa.
jesli chcesz by nie mulilo ci sprzetu to wez sobie dwa dyski i ten drugi uzywaj tylko do CS'a lub NX'a i zobaczysz jak zycie moze byc przyjemne :)
Leatherface
21-01-2010, 00:31
kolega nie gra w gry, to po co mu taka dobra karta graficzna?
Czyli skoro nie tłukę w gry to można wziąć coś tańszego? (żeby nie powiedzieć gorszego ekhm :) ) Z drugiej strony nigdy nie wiadomo co czlowiekowi strzeli do głowy, ale akurat mało prawdopodobne żebym do gier wrócił.
Kumpel polecił żeby brać już pamięć 1600mhz. Co wy na to Panowie?
Articool
21-01-2010, 00:36
Kumpel polecił żeby brać już pamięć 1600mhz. Co wy na to Panowie?
Jak najbardziej ma rację, tylko to wszystko jest kwestia ceny.
Weź też pod uwagę, że warto kupić komponenty, które oprócz swojej "mocy", będą wykazywać stabilność podczas pracy, a to się wiąże z marką i poszczególnymi seriami w obrębie tej marki, które również różnie wypadają. Na pewno nie podejmowałbym decyzji pochopnie.
Leatherface
21-01-2010, 00:40
No i to jest właśnie to - mam na sprzet 2k na luzie, a potem zaczyna się myśleć czy może da się tą granice zawyżyć żeby kupić coś lepszego ;) Generalnie teraz opieram się na tym co pisał Strus, a tam podał Corsair 4X1GB 800Mhz. Lepsze rozwiązanie niż ten Goodram DDR3 1600?
Articool
21-01-2010, 00:44
Ja bym kupił 2x2GB Kingston 800Mhz ewentualnie 1066Mhz Różnica w cenie to około 100zł. Ewentualnie inna firma. Ja mam zaufanie do tej.
Corsair na pewno będzie lepsze od Goodram'u
Druga sprawa to lepiej w dwóch kościach, bo a nóż w przyszłości będziesz chciał dokupić to masz gdzie włożyć, a przy 4x1Gb nie masz miejsca
Corsair 4X1GB 800Mhz. Lepsze rozwiązanie niż ten Goodram DDR3 1600?
Ja sam nie wiem czy lepsze. Jak kupowalem to szkoda mi bylo na DDR3 kasy. Wolalem za te same pieniazki kupic 4GB DDR2. Jak jeszcze stanieja to moze zmienie ale wtedy na 8GB. Ale przyznam ze nie wczytywalem sie w roznice wydajnosci pomiedzy 4GB dwojek a 2GB trojek.
A Corsairy wybralem bo akurat sie na Kingstona okrutnie zdenerwowalem a pasowala mi cena i poczytalem gdziec ze model warty uwagi. Odpukac od 3 miesiecy chodza bezproblemowo nawet po podkrecaniu. A ze mam 4x1GB to wynik kupowania na raty :D Najpier bylo 2x1GB zeby sprawdzic czy bedzie ok
Corsair na pewno będzie lepsze od Goodram'u
tu bym sie nie upieral. Goodram to jest polski produkt (Wilk Electronic) i o ile te pamieci na pewno nie maja
wyzylowanych parametrow, o tyle pod wzgledem niezawodnosci to sa (a przynajmniej dawniej byly) jedne
z najlepszych modulow na rynku.
a propos zestawu - proponuje kombinowac tak:
ASUS P5G41T-M (http://arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=18582&katid=60) (najtanszy Asus pod socket 775 z obsluga DDR3)
INTEL CORE 2 DUO E7400
DDR3 OCZ 1600 (2x 2 GB), Black Edition, CL8 (http://arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=18599&katid=3)
SAMSUNG 500 GB HD502HJ (http://arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=17244&katid=4) (na system)
SAMSUNG 1 TB HD103UJ (http://arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&ID=12031&katid=4) (na repozytorium zdjec i filmow)
Wentylator SCYTHE MUGEN 2
buda Coolermaster CM690 + zasilka w desen jakiegos uczciwego 350~450W
jesli dobrze licze zostaje jakis drobny luz. z czasem wystarczy dokupic zewnetrzny dysk na backup i filmy XXX i jest bardzo przyzwoity zestaw. w kazdym razie na pewno warto miec 2 sensownie wykorzystane dyski twarde, bo to dla wydajnosci ma wieksze znaczenie niz nawet procesor. bo tak po prawdzie, to ten E7400 jest na wyrost i z czyms slabszym (np E6300) tez spokojnie mozna pracowac a jest jednak sporo taniej
Articool
21-01-2010, 00:55
GIGABYTE GA-MA770T-UD3P
Ta płyta obsługuje DDR3, więc jeśli ją wybierzesz to nie ma co się zastanawiać nad DDR2 bo nie pasują :) Dodatkowo maksymalnie możesz włożyć 1333Mhz a 1666Mhz przy OC, ale nie wiem jak to rozumieć, że przy OC. Zorientuj się w razie czego czy 1600Mhz będą działały.
Leatherface
21-01-2010, 00:57
Ale przyznam ze nie wczytywalem sie w roznice wydajnosci pomiedzy 4GB dwojek a 2GB trojek.
Przyjmijmy, że interesuje mnie 4GB DDR3.
GIGABYTE GA-MA770T-UD3P
Ta płyta obsługuje DDR3, więc jeśli ją wybierzesz to nie ma co się zastanawiać nad DDR2 bo nie pasują :)
W takim razie u mnie zdazyl sie cud. Bo pasuja i nawet komp sie odpala :D
Articool
21-01-2010, 01:02
Opierałem swoją wypowiedź na bazie specyfikacji płyty ze strony producenta. Nie sądziłem że płyty są kompatybilne wstecz jeśli chodzi o pamięci.
nie maja prawa ;) ta plyta ma tylko i wylacznie sloty na DDR3.
prawdopodobnie masz inna plyte Gigabyte'a o bardzo podobnej, ale jednak nie takiej samej, nazwie.
to typowe, bo oni nawet sami (Gigabyte) nie wiedza co jest co ;)
Pamięci Goodramu bym sobie odpuścił
No ja akurat ufam tej firmie ,bo używam od kilku lat ich kart pamięci, pamięci RAM i jeszcze mnie nie zawiodły. Poza tym mam gwarancję ,że Chińczycy ich nie tykali :-D
No ja akurat ufam tej firmie ,bo używam od kilku lat ich kart pamięci, pamięci RAM i jeszcze mnie nie zawiodły. Poza tym mam gwarancję ,że Chińczycy ich nie tykali :-D
a tu sie rozpedziles! to niby gdzie one sa klepane Twoim zdaniem? :)
Swieta racja. Przepraszam za zamieszanie. te cholerne detale w nazwach
POROWNANIE (http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_ComparisonSheet.aspx?ProductID=2982,3096)
Articool
21-01-2010, 01:21
No i masz swój cud ;]
2. jak najwiecej RAM'u (16GB tyle mi sie marzy) bo tego nigdy za wiele. CS bierze tyle ile jest dostepne w kompie.Bajki Wasc opowiadasz. Na 8 GB (-1 pozarty przez system) nie moglem zadusic maszyny, odpalajac wszystko co mam w komputerze (a troche tych smieci jest). W InDesignie otwarte 50 dokumentow, w tym kilka po kilkadziesiat stron full-color. W Photoshopie -- nascie dokumentow po okolo 120-180 MB. Illustrator, rowniez nascie dokumentow po kilkanascie MB. Acrobat z kilkusetmegowym PDFem. Premiere z projektem, DreamWeaver, do tego NX2 z kilkunastoma otwartmi NEFami, Maxthon z kilkudziesiacioma zaladowanymi stronami, TotalCommander, Miranda, Thunderbird, Windows Media Player, ACDSee, CDBurner, iTunes, TextPad, FlashFXP, FlashGet... i kurna jeszcze 2 GB wolnego bylo. ;)
Bajki Wasc opowiadasz. Na 8 GB (-1 pozarty przez system) nie moglem zadusic maszyny, odpalajac wszystko co mam w komputerze (a troche tych smieci jest). W InDesignie otwarte 50 dokumentow, w tym kilka po kilkadziesiat stron full-color. W Photoshopie -- nascie dokumentow po okolo 120-180 MB. Illustrator, rowniez nascie dokumentow po kilkanascie MB. Acrobat z kilkusetmegowym PDFem. Premiere z projektem, DreamWeaver, do tego NX2 z kilkunastoma otwartmi NEFami, Maxthon z kilkudziesiacioma zaladowanymi stronami, TotalCommander, Miranda, Thunderbird, Windows Media Player, ACDSee, CDBurner, iTunes, TextPad, FlashFXP, FlashGet... i kurna jeszcze 2 GB wolnego bylo. ;)
Ale z miejscem na ekranie monitora to juz chyba tak rozowo nie bylo..... ;)
jackrabbit
21-01-2010, 01:41
a tu sie rozpedziles! to niby gdzie one sa klepane Twoim zdaniem? :)
w Polsce przeciez :)
Ale z miejscem na ekranie monitora to juz chyba tak rozowo nie bylo..... ;)Mam 2. ;)
Nie, no oczywiscie to tylko testy byly -- na ile starcza to 8 GB.
w Polsce przeciez :)
w Polsce to moga byc uklady nalutowywane na plytke i wtykane w kontroler bledow ;)
a same uklady plyna kontenerowcem obok pluszowych misiow, tenisowek i kredek swiecowych
z naklejka Made in P.R.O.C. :)
Bajki Wasc opowiadasz. Na 8 GB (-1 pozarty przez system) nie moglem zadusic maszyny, odpalajac wszystko co mam w komputerze (a troche tych smieci jest).
dokladnie. 8GB to jest az nadto na dzis i nie ma zadnej potrzeby pchania wiekszej ilosci RAM.
juz 4GB w pracy domowej to wystarczajaco i jedynym sensownym uzasadnieniem takiej ilosci
jest puszczanie pamiatek 2GB w dualu pod katem wydajnosci.
inna kwestia, ze wiecej RAM, pomijajac niewykorzystanie ich, nie oznacza wcale wyzszej wydajnosci:
http://www.bit-tech.net/hardware/memory/2008/07/08/is-more-memory-better/1
nie zeby to byly roznice, o ktore warto kruszyc kopie, ale moze piewcom zasady "nigdy nie jest za duzo",
ktorzy zwyczajowo dobrze reaguja na cyferki i kwantytywne pomiary takie wykresy troche przetlumacza...
grudzinsky
21-01-2010, 09:14
Bajki Wasc opowiadasz. Na 8 GB (-1 pozarty przez system) nie moglem zadusic maszyny, odpalajac wszystko co mam w komputerze (a troche tych smieci jest). W InDesignie otwarte 50 dokumentow, w tym kilka po kilkadziesiat stron full-color. W Photoshopie -- nascie dokumentow po okolo 120-180 MB. Illustrator, rowniez nascie dokumentow po kilkanascie MB. Acrobat z kilkusetmegowym PDFem. Premiere z projektem, DreamWeaver, do tego NX2 z kilkunastoma otwartmi NEFami, Maxthon z kilkudziesiacioma zaladowanymi stronami, TotalCommander, Miranda, Thunderbird, Windows Media Player, ACDSee, CDBurner, iTunes, TextPad, FlashFXP, FlashGet... i kurna jeszcze 2 GB wolnego bylo. ;)
Stig odpalic to je tez moge wszystko i komp mi bedzie dzialal :D tylko pytanie jest jak szybko? ;) jesli ktos lubi obrabiac zdjecie 45min to prosze bardzo :D droga wolna...moj komp w tej chwili przeznacza 3GB tylko i wylacznie na CS'a i to sie sprawdza. panoramke z 6 tiff'ow sklada mi w niecala minute, pozniej praca z plikiem 380mb lub wiekszym (tu mam na mysli juz warstwy) delikatnie muli. oczywiscie mam wlaczone iTunes i kilka innych aplikacji (ale one pracuja w tle i nie pozeraja ram'u)
tak czy siak 8GB do pracy ze zdjeciami wydaje sie akuratnie, 16GB to tak na wyrost ;)
Stig odpalic to je tez moge wszystko i komp mi bedzie dzialal :D tylko pytanie jest jak szybko? ;)Tak szybko jak mu na to pozwoli sprawnosc systemu pamieci -- samych kosci, kontrolera pamieci, itd. Niemniej co to ma do tego co napisalem w odpowiedzi na Twoja informacje, ze "CS bierze tyle ile jest dostepne w kompie"? :)
jesli ktos lubi obrabiac zdjecie 45min to prosze bardzo :D droga wolna...moj komp w tej chwili przeznacza 3GB tylko i wylacznie na CS'a i to sie sprawdza.CSa czy Photoshopa? :) Jak na razie przydzial pamieci to mozna tylko w Photoshopie ustawic, a CS to jest Creative Suite, czyli generalnie pakiet.
Moj Photoshop ma przydzielone 60% czyli 4,33 GB, wiec tym bardziej nie dziala wolniej od Twojego. ;) I na takiej wlasnie konfiguracji nie dalo sie go zatkac (spowolnic pracy).
tak czy siak 8GB do pracy ze zdjeciami wydaje sie akuratnie, 16GB to tak na wyrost ;)Spokojnie mozna i na 4 GB. Pracowalem tak przez miesiac, zanim przyszla nowa para (jedna z zamowionych okazala sie walnieta). Nic sie nie zatykalo, a pracowalem tez z duzymi projektami (przy ktorych zdjecia 16bit/ch z dslrow, to jakies po*******ki). 8 GB to w zasadzie w tej chwili jest dla hmm... swietego spokoju. Zeby to zatkac, to trzeba chyba robic wilowarstwowe PSDki pod bilbordy 300 DPI. :D
Stig dobrze napisał, zamiast pakować się w 16GB pamięci wolałbym szczerze mówiąc zakupić sobie SSD na system.
Leatherface
21-01-2010, 14:33
Panowie, widzę że wątek zaczyna przybierać formę jak w tym autorstwa agape... a dla mnie to i tak czarna magia po części :) Więcej konkretów proszę (przykładów co kupić do kwoty 2k za całość)
Przyjmijmy, że na początek stawiam na 4GB, może kiedyś się dokupi.
Moim zdaniem
płyta - ASUS P5Q DELUXE, - ok 500
procesor - CORE2 QUAD Q9400, - ok 600
ram - 2X2GB DDR2 1066(np. Patriot), - ok 300
dyski SATA - WD 500G GREEN POWER 32MB + ewentualnie drugi 160G(jak zdobędziesz) na system i
programy - ok.400
grafika PCI-E - ATI Radeon 128bit/256-512mb marki ASUS, SAPPHIRE, GIGABYTE może być z pasywnym
chłodzeniem, i dwoma DVI (wygoda pracy na dwóch monitorach)
np.Asus Radeon Hd3650 512MB DDR3 128bit(EAH3650 SILENT/HTDI/512) - ok 200-300
zasilacz 450-500w - dobrej marki (ja używam Chieftec) - ok. 200-250
Reszta- buda, DVDRW, FDD, - ok. 200
jeżeli win7 pro 64bit - to jeszcze 500.
Taki zestaw na pewno posłuży ci długo do użytku domowego - nowe technologie i3, i5, i7 można sobie na razie
darować, to jest jak z cenami nowych zabawek foto - za pół roku będziesz sobie pluł w brodę że tyle straciłeś.
I nie myśl że inwestując w nowe platformy, za dwa miechy nie okaże się że do płyty za którą wybuliłeś 1k ,
nie robią już procków :).
Pozdrawiam,
Moim zdaniem
płyta - ASUS P5Q DELUXE, - ok 500
procesor - CORE2 QUAD Q9400, - ok 600
ram - 2X2GB DDR2 1066(np. Patriot), - ok 300
dyski SATA - WD 500G GREEN POWER 32MB + ewentualnie drugi 160G(jak zdobędziesz) na system i
programy - ok.400
grafika PCI-E - ATI Radeon 128bit/256-512mb marki ASUS, SAPPHIRE, GIGABYTE może być z pasywnym
chłodzeniem, i dwoma DVI (wygoda pracy na dwóch monitorach)
np.Asus Radeon Hd3650 512MB DDR3 128bit(EAH3650 SILENT/HTDI/512) - ok 200-300
zasilacz 450-500w - dobrej marki (ja używam Chieftec) - ok. 200-250
Reszta- buda, DVDRW, FDD, - ok. 200
jeżeli win7 pro 64bit - to jeszcze 500.
Płyta : Gigabyte GA-P55-UD3 P55 - 410
Procesor : i750 - 699
RAM : 2x2 GB DDR3 1333 Kingston - 355
HDD : ~1 TB - 300
Grafika : Pasywny ASUS 9400GT - 152
Zasilacz : Be quiet! Straight Power E7-400W - 259
- jest to szybszy i nowocześniejszy zestaw.
Articool
21-01-2010, 21:26
Płyta : Gigabyte GA-P55-UD3 P55 - 410
Procesor : i750 - 699
RAM : 2x2 GB DDR3 1333 Kingston - 355
HDD : ~1 TB - 300
Grafika : Pasywny ASUS 9400GT - 152
Zasilacz : Be quiet! Straight Power E7-400W - 259
- jest to szybszy i nowocześniejszy zestaw.
Tak tylko już jest ponad 150zł ponad limit, a brakuje jeszcze obudowy i systemu
Tak tylko już jest ponad 150zł ponad limit, a brakuje jeszcze obudowy i systemuTamten zestaw nie licząc budy był 250 zł ponad limit więc myślałem że masz większy budżet :)
Jak ma być jeszcze z systemem operacyjnym, budą itd. do 2000 to trzeba będzie OSTRO zaoszczędzić ...
Leatherface
21-01-2010, 22:16
Eh... Oprogramowanie to już inna kwestia. 2000zł dotyczy samego sprzętu - zawartości obudowy :)
Articool
21-01-2010, 22:18
Akurat nie mnie ten wątek dotyczy, ale swoją propozycję starałem się zmieścić i prawie się udało :)
Eh... Oprogramowanie to już inna kwestia. 2000zł dotyczy samego sprzętu - zawartości obudowy :)
To zainteresuj się propozycją Kyle'a. Ewentualnie możesz dysk odchudzić o 500GB i prawie się zmieścisz.
Leatherface
22-01-2010, 11:16
Porównałem zestawy Kyle'a i Strusia, co powiedzie na to:
Gigabyte MA770-UD3
Phenom II x4 965 BE
2x 2GB kingston 1333mhz DDR3
Seagate 500GB + 320GB
Asus 9400 GT
Be quiet straight power E7-400w
Coolermaster hyper TX2
ok. 2020 wychodzi
Articool
22-01-2010, 11:24
Całkiem fajny jeżeli gustujesz w AMD. :) Mam tylko pytanie: Te procki tak się grzeją, że boxowe chłodzenie nie wyrabia?
Całkiem fajny jeżeli gustujesz w AMD. :) Mam tylko pytanie: Te procki tak się grzeją, że boxowe chłodzenie nie wyrabia?140 W wiec sie nie dziw. ;)
140 W wiec sie nie dziw. ;)
Stara wersja Phenom'a II X4 965 czyli C2 miała TDP 140W ... nowa wersja C3 ma już 125W. 140W będzie miał model Phenom II X4 975.
ps. swoją drogą pierwsze słyszę by chłodzenie BOX nie wyrabiało (przy prawidłowym montażu, w obudowie która nie jest piekarnikiem bez obiegu powietrza)
Stara wersja Phenom'a II X4 965 czyli C2 miała TDP 140W ... nowa wersja C3 ma już 125W. 140W będzie miał model Phenom II X4 975.Ja tam na AMD sie nie znam, ale tutaj (http://pclab.pl/art38172.html) stoi jak wol napisane, ze Phenom II X4 965 BE zre 140 W. :)
Ja tam na AMD sie nie znam, ale tutaj (http://pclab.pl/art38172.html) stoi jak wol napisane, ze Phenom II X4 965 BE zre 140 W. :)... ja się znam przynajmniej na Google :P
http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUSideBySide.aspx?id=617&id=591
... ja się znam przynajmniej na Google :P
http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUSideBySide.aspx?id=617&id=591Moj wynik tez pochodzil z google. :P
Masz tez zapewne polaczenie na poziomie mysli z uzytkownikiem, ktory nie napisal, ze koniecznie chce kupic te konkretna rewizje, a i potrafisz przewidziec, jaka faktycznie mu sprzedadza (bo przeciez w sklepach raczej takich detali nie podaja -- za to jak wol znowu stoi 140 W (http://www.komputronik.pl/index.php/product/82107/Podzespo_y_PC/Procesory/AMD_Phenom_II_Quad_Core_965_BOX_Black_Edition.html ))? ;)
Moj wynik tez pochodzil z google. :P
Masz tez zapewne polaczenie na poziomie mysli z uzytkownikiem, ktory nie napisal, ze koniecznie chce kupic te konkretna rewizje, a i potrafisz przewidziec, jaka faktycznie mu sprzedadza (bo przeciez w sklepach raczej takich detali nie podaja -- za to jak wol znowu stoi 140 W (http://www.komputronik.pl/index.php/product/82107/Podzespo_y_PC/Procesory/AMD_Phenom_II_Quad_Core_965_BOX_Black_Edition.html ))? ;)Gdybym ja kupował ten procesor (i nie tylko ten bo w Intelach też są różne rewizje) to przemalowałbym literki :
HDZ965FBK4DGM
HDZ965FBGMBOX
i bez otwierania opakowania sprawdził czy jest C3. Jeśli nie byłoby to C3 to bym nie kupował. Przy zakupie wysyłkowo można nawet telefonicznie zapytać (jak nie podadzą to bez otwierania pudełka odesłać) ... na miejscu przy zakupie też można poprosić o oglądnięcie towaru przed zakupem (co jest prawnie uregulowane). Więc jak ktoś ma choć odrobinę woli (bo spryt to już za wiele powiedziane) to wybierze lepszą/nowszą wersję.
Kiedyś było tak: AMD do gier i ogólnie 3D lepszy ale do pracy - głównie z 2D to jednak zdecydowanie Intel.
Kiedyś było tak: AMD do gier i ogólnie 3D lepszy ale do pracy - głównie z 2D to jednak zdecydowanie Intel.Kiedyś było też tak że do pracy był lepszy AMD a do gier Intel (Intel Pentium (1) vs. AMD K5)
i na opakowaniu sprawdził czy jest C3. Jeśli nie byłoby to C3 to bym nie kupował. Przy zakupie wysyłkowo można nawet telefonicznie zapytać (jak nie podadzą to bez otwierania pudełka odesłać) ... na miejscu przy zakupie też można poprosić o oglądnięcie towaru przed zakupem (co jest prawnie uregulowane). Więc jak ktoś ma choć odrobinę woli (bo spryt to już za wiele powiedziane) to wybierze lepszą/nowszą wersję.Wszystko sie zgadza... Tylko najpierw musi o tym wiedziec; ze w ogole taka (inna, nowsza) wersja tego procesora tez istnieje, i czym sie rozni od starszej (i czy warto na nia polowac). Przecietny czlowiek patrzy generalnie jedynie na taktowanie, oraz cene procesora i plyty glownej dla niego. Poza tym zakup (modernizacje) komputera w wiekszosci planuje sie zdecydowanie wczesniej niz tego dnia, kiedy sklada sie zamowienie -- stad tez pojawiaja sie tego typu niuanse. Sam przeciez pamietasz, jak odwiodles mnie od zakupu starego Quada na rzecz i5. :)
Wszystko sie zgadza... Tylko najpierw musi o tym wiedziec; ze w ogole taka (inna, nowsza) wersja tego procesora tez istnieje, i czym sie rozni od starszej (i czy warto na nia polowac). Przecietny czlowiek patrzy generalnie jedynie na taktowanie, oraz cene procesora i plyty glownej dla niego. Poza tym zakup (modernizacje) komputera w wiekszosci planuje sie zdecydowanie wczesniej niz tego dnia, kiedy sklada sie zamowienie -- stad tez pojawiaja sie tego typu niuanse. Sam przeciez pamietasz, jak odwiodles mnie od zakupu starego Quada na rzecz i5. :)
No tak ... wiedza też jest potrzebna ... no to korzystajcie nie ;)
ps. jak ktoś w np. w 90% chce kupić komputer do Photoshop CS4 to najoptymalniejszym wyborem będzie czterordzeniowy Intel ... ten produkt Adobe bardzo faworyzuje Intele co widać w pomiarach (choć są przypadki że 4 rdzenie AMD X4 620 jest tak samo szybkie jak dużo, dużo droższe 2 rdzenie Intel E8600 ... tak więc w przypadku tego konkretnego programu radzę celować najpierw w 4 rdzenie ... i dalej w Intel ... najlepiej jedno i drugie)
Porównałem zestawy Kyle'a i Strusia, co powiedzie na to:
Gigabyte MA770-UD3
Phenom II x4 965 BE
2x 2GB kingston 1333mhz DDR3
Seagate 500GB + 320GB
Asus 9400 GT
Be quiet straight power E7-400w
Coolermaster hyper TX2
ok. 2020 wychodzi
A obudowa i napęd? Tak na dobrą sprawę to czego nie złozysz to w tej kwocie i tak będzie dobrze. Błędy jakie można popełnić przy wyborze składowych będą i tak raczej pomijalne w efekcie końcowym.
Całkiem fajny jeżeli gustujesz w AMD. :) Mam tylko pytanie: Te procki tak się grzeją, że boxowe chłodzenie nie wyrabia?
Pewnie wyrabia ale nie po to się BE kupuje żeby go na nominalnej prędkości trzymać. A wtedy chłodek nie zaszkodzi
Leatherface
22-01-2010, 18:19
No właśnie o obudowie i napędzie zapomniałem, ale chust. Rozbiję skarbonkę czy cuś... Jeden napęd DVD postaram się jakiś nie drogi znaleźć. Coś polecacie?
Co do obudowy, to powiedzcie mi proszę czy dobra będzie http://www.cooling.pl/cooler-master-elite-rc330k-full-black,produkt,551065.html lub
http://www.cooling.pl/cooler-master-elite-332-black,produkt,87453.html ?
Do powyższego zestawu dokupię jeszcze wspomniane przez strusia Arctic Fan 9L i Scythe Kaze Jyu 100mm, bo to już grosze a chyba warto?
Jeden napęd DVD postaram się jakiś nie drogi znaleźć. Coś polecacie?Na tym akurat podzespole, to bedzie Ci chyba najtrudniej zaoszczedzic. :D
Leatherface
22-01-2010, 20:12
Cóż... No nic, może w obecnego przełożę. Piszcie proszę jakieś propozycje.
No właśnie o obudowie i napędzie zapomniałem, ale chust. Rozbiję skarbonkę czy cuś... Jeden napęd DVD postaram się jakiś nie drogi znaleźć. Coś polecacie?
Co do obudowy, to powiedzcie mi proszę czy dobra będzie http://www.cooling.pl/cooler-master-elite-rc330k-full-black,produkt,551065.html lub
http://www.cooling.pl/cooler-master-elite-332-black,produkt,87453.html ?
Do powyższego zestawu dokupię jeszcze wspomniane przez strusia Arctic Fan 9L i Scythe Kaze Jyu 100mm, bo to już grosze a chyba warto?
Obudowa jest spoko. Jak skłądałem sobie nowego kompa to się zastnawiałęm nad tymi obudowami ale w UK ich chyba nie było więc zostawiłem taką jaką miałem. Na wiatraczki majątku nie wydasz a przynajmniej będziesz miał zapas chłodzenia. Tylko zanim Kaze kupisz to sprawdz rozstaw mocowania na obudowie bo z tego co pamiętam to 100 nie jest standardowym rozmiarem.
Cóż... No nic, może w obecnego przełożę. Piszcie proszę jakieś propozycje.
Ja przekładałęm stary. Jeśli działa to tutaj nic nie unowocześnisz. Chyba że Blue-Ray
Articool
22-01-2010, 22:07
Jeśli chodzi o napęd to jeśli masz i działa to nie ma co wydawać kasy na inny bo jak Strus napisał nic nowego nie zyskasz.
Co do obudowy to generalnie te cooler mastery różnią się niewiele i myślę że są spoko, a i cena niewielka. Z tego co wiem to tam są wentylki 12cm przód i tył oraz jakiś mniejszy na boku.
Leatherface
24-01-2010, 21:06
Strus, powiedz mi - jak masz dyski 500 i 320 to jak je podzieliłeś do pracy?
Oj zabij mnie ale sam już nie wiem :D
Mam 50 GB na system , 50GB na Backup ( na drugim dysku). Reszta dzieli sie na 3 partycje w tym jedna (250GB) na zdjęcia.
Leatherface
25-01-2010, 00:37
No bo sie kurka zastanawiam co bedzie dla mnie lepsze. 2x dysk tak jak pisałem czy jeden 1TB... Bo jak dużo zdjęć trzeba obrabiać żeby rzeczywiście odczuć korzyści przypisywania jednego dysku dla programów do zdjęć?
Niedawno kupowałem obudowę Cooler Mastera. Akurat nie taką jak z linków ale podobną i w podobnej cenie. One mają przednie panele robione z takiej śmiesznej siatki, przez co są bardzo przewiewne. Na boku ma miejsce na wiatraczek z takim specjalnym "łapaczem wiatru" od środka, mniej więcej na wysokości karty graficznej. Same blachy mogłyby być trochę grubsze ale jak się stabilnie ustawi, to nic nie grzechocze. Dyski są montowane w takich specjalnych bezśrubowych sankach. Wygodne ale na oko nie wygląda specjalnie solidnie. Panel boczny jest odkręcany a nie na zatrzaski ale śruby odkręca się bez użycia narzędzi.
Właściwie jedynym istotnym mankamentem jest dla mnie... straszliwie oczojebne niebieskie światełko "Power". Trzeba to zaklejać izolacją bo można w nocy oślepnąć, a jest umieszczone między dwoma przyciskami, więc trochę ciężko je szczelnie zakryć. Warto zwrócić na taką pierdołę uwagę przy kupnie, żeby potem nie narzekać.
Leatherface
25-01-2010, 16:15
Dzięki za info :) Ten przycisk to aż tak chyba nie razi za dnia co? ;) Zresztą i tak buda będzie pod biurkiem więc nie ma to dla mnie znaczenia. A niech se świeci :P
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaka opcja lepsza z tymi dyskami? (poprzedni mój post)
pioter m
25-01-2010, 17:14
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaka opcja lepsza z tymi dyskami? (poprzedni mój post)
Lepiej dwa mniejsze. Na jednym surowe foty, na drugim poPSute albo jeden na system, a drugi na foty. To nie video, wiec surowe i poPSute moga byc na jednym dysku. Systemowy szybszy (moze byc mniej niz 500GB), a do fot pojemniejszy.
Niektorzy kombinuja z szybkim dyskiem SSD na system, ale drogo jest. Mozna kombinowac z macierzami raid, ale do tego trzeba miec zaciecie i wiedze.
Warto tez miec jakis dysk na backup. Moze byc powolny i zewnetrzny. Podpinasz tylko, kiedy zrzucasz i tyle.
Leatherface
25-01-2010, 18:36
W chwili obecnej mam już dysk zew. 500gb na nim też trzymam kopie swoich zdjęć na wypadek gdyby z komputerem coś się złego stało ;) W przypadku dysków 320 i 500gb ok będzie jeśli na foty i programy do obróbki dam większy a mniejszy na system i reszte?
320 GB na system i oprogramowanie będzie nawet za duży, ale chyba nic mniejszego nie dostaniesz a i w przyszłości jak przejdziesz na SSD to będziesz mógł mieć dodatkowy dysk na zdjęcia. 2 dyski to lepsze rozwiązanie, przynajmniej masz mniej problemów z defragmentacją. A jak masz zewnętrzny na backup to już w ogóle miód-malina.
Leatherface
26-01-2010, 00:13
Z tego co widzę na necie różnica pomiędzy 500GB a 320 w przypadku Seagate jest tak mała, że może kupie 2x 500GB (?) Chyba, że coś mylę, ale dobrze szukam? np. http://allegro.pl/item888834503_seagate_barracuda_7200_12_500gb_skle p_lodz.html i http://allegro.pl/item896820287_dysk_twardy_seagate_3_5_320gb_7200_1 2_sata_i.html ?
Fakt, przy takiej różnicy lepiej wziąć większy. Ja na Twoim miejscu wziąłbym dyski 2 różnych producentów-mniejsze ryzyko awarii. Dodatkowo eliminujesz możliwość, że trafisz na dyski z wadliwej serii. Jakich konkretnie producentów? Weź kostkę i wylosuj...
Ja na Twoim miejscu wziąłbym dyski 2 różnych producentów-mniejsze ryzyko awarii. Dodatkowo eliminujesz możliwość, że trafisz na dyski z wadliwej serii.
Z pierwszym się nie zgadzam ... z drugim można się zgodzić. Ja i tak kupiłbym jeden dysk i dbał o regularną archiwizację.
Z pierwszym się nie zgadzam
Można wiedzieć dlaczego?
Można wiedzieć dlaczego?Dla czego 2 dyski firmy X , ze statystyczną awaryjnością 1/1000 miałyby być bardziej awaryjne niż 1 dysk firmy X ze statystyczną awaryjnością 1/1000 + 1 dysk firmy Y ze statystyczną awaryjnością 1/1000 ?
Dla czego 2 dyski firmy X , ze statystyczną awaryjnością 1/1000 miałyby być bardziej awaryjne niż 1 dysk firmy X ze statystyczną awaryjnością 1/1000 + 1 dysk firmy Y ze statystyczną awaryjnością 1/1000 ?Bo statystyki sobie a realia sobie. :) Malo to sie slyszy o felernych seriach dyskow jednego producenta?
Bo statystyki sobie a realia sobie. :) Malo to sie slyszy o felernych seriach dyskow jednego producenta?Ale przyznasz że dysk firmy X nie psuje swoją obecnością dysku firmy Y ? ... a o to mi chodziło.
Bo jeśli kupimy dwa dyski różnych firm to tylko minimalizujemy ryzyko że oba będą niewypałami co przyznałem (po prostu prędzej tylko jeden będzie z wadliwej serii).
Ale przyznasz że dysk firmy X nie psuje swoją obecnością dysku firmy Y ? ... a o to mi chodziło.
Bo jeśli kupimy dwa dyski różnych firm to tylko minimalizujemy ryzyko że oba będą niewypałami co przyznałem (po prostu prędzej tylko jeden będzie z wadliwej serii).Dokladnie tak jak napisales. :D
Ja tam na AMD sie nie znam, ale tutaj (http://pclab.pl/art38172.html) stoi jak wol napisane, ze Phenom II X4 965 BE zre 140 W. :) Po pierwsze miara TDP nijak się ma do poboru prądu z sieci, Intel jak i AMD zupełnie inaczje pojmują ów pomiar. W przypadku AMD jest to moc cieplna wydzielana a raczej oddana do otoczenia przez radiator. To czy się grzeje powiem że nie :) kiedyś miałem athlona 4000 z TDP 89 W i był chłodniutki.
Co do zestawu to obecnie mam E5200 podkręcony do 3.6 Ghz na płycie MSI P45D3, 2 GB dual channel DDR3 1066, dwa dyski spięte w RAID0 i grafika Hd4670 zasilane taganem 430 W i zestaw jak najbardziej ponad miare jeśli chodzi i obróbke grafiki
Leatherface
26-01-2010, 18:01
W przypadku Seagate to czytałem, że bodajże seria 7200.11 jest walnięta.
Dla czego 2 dyski firmy X , ze statystyczną awaryjnością 1/1000 miałyby być bardziej awaryjne niż 1 dysk firmy X ze statystyczną awaryjnością 1/1000 + 1 dysk firmy Y ze statystyczną awaryjnością 1/1000 ?
Z punktu widzenia statystyki owszem, prawdopodobieństwo uszkodzenia jest równe. Statystyka w tym przypadku nie uwzględnia jednak padniętych serii w których potrafi paść znacznie więcej niż 1/1000 egzemplarzy. Oboje dobrze o tym wiemy, więc nie rozumiem po co ta akademicka dysputa.
Ale przyznasz że dysk firmy X nie psuje swoją obecnością dysku firmy Y ? ... a o to mi chodziło.
Bo jeśli kupimy dwa dyski różnych firm to tylko minimalizujemy ryzyko że oba będą niewypałami co przyznałem (po prostu prędzej tylko jeden będzie z wadliwej serii).
Właśnie ze względu na eliminowanie tego ryzyka radziłem wybrać dyski 2 producentów. Szczerze mówiąc, to zapewne Leatherface w poważaniu co o jego dysk(u/ach) myśli statystyka, jego bardziej interesuje z czym ma większe szanse na to, że jego zdjęcia nie polecą w zerojedynkowy niebyt.
Leatherface
03-02-2010, 16:09
Hej. W tym tygodniu mam zamiar zamówić sprzęt ale chciałbym prosić was o pomoc jeszcze raz. Będe zamawiał wszystko z esc.pl ale polecane wcześniej wentylatorki są tam niestety nieosiągalne. (np. coolermaster tx2) Czy moglibyście mi coś polecić do chłodzenia ze strony sklepu?
www.esc.pl
Michal_C
03-02-2010, 16:23
A seria 7200.12 to są SAMSUNGI kupione i obrendowane SEAGATEM. Facet który mi składał kompa mi powiedział heheh
Mógłbym ci polecić nie korzystanie z ich usług, chyba, że jesteś absolutnie pewien, że nic ci nie padnie. Reklamacja wadliwych kości pamięci - wysyłka na własny koszt, 3 tygodnie oczekiwania (!) i do wyboru opcje: zwrot kosztów zakupu (tylko zakupu) lub wymiana na inny model - koszty przesyłki pokrywa oczywiście kupujący :]
Mógłbym ci polecić nie korzystanie z ich usług, chyba, że jesteś absolutnie pewien, że nic ci nie padnie. Reklamacja wadliwych kości pamięci - wysyłka na własny koszt, 3 tygodnie oczekiwania (!) i do wyboru opcje: zwrot kosztów zakupu (tylko zakupu) lub wymiana na inny model - koszty przesyłki pokrywa oczywiście kupujący :]:) Mialem dokladnie te sama sytuacje z esc.pl. :) Tez padniete kosci, tez 3 tygodnie czekania, i dokladnie taka sama odpowiedz.
W koncu zdecydowalem sie na zwrot kasy i taka sama pare jak te walniete, znalazlem w innym sklepie.
Leatherface
04-02-2010, 23:21
W to z samsungiem nie chce mi się wierzyć, z esc biorę i tak, a zamówiony cooler master hyper tx3 ;)
Leatherface
06-02-2010, 14:55
Wczoraj zamówiłem zestaw. Niemalże identyczny jak ten o którym już była mowa od jakiegoś czasu... Dziękuje wszystkim, którzy zechcieli mi pomóc :)
:) Mialem dokladnie te sama sytuacje z esc.pl. :) Tez padniete kosci, tez 3 tygodnie czekania, i dokladnie taka sama odpowiedz.
W koncu zdecydowalem sie na zwrot kasy i taka sama pare jak te walniete, znalazlem w innym sklepie.
Czyli nie zauważyłes/ postanowiłeś nie słuchać mojej rady i kupiłeś te Reapery, czy to nie o nich mowa?
W związku z powyższym mam właśnie do was prośbę o wskazanie mi jakichś rozsądnych kości 2 x 2GB DDR2, w cenie do 300 zł. OCZ już nie chcę :]
Czyli nie zauważyłes/ postanowiłeś nie słuchać mojej rady i kupiłeś te Reapery, czy to nie o nich mowa?
W związku z powyższym mam właśnie do was prośbę o wskazanie mi jakichś rozsądnych kości 2 x 2GB DDR2, w cenie do 300 zł. OCZ już nie chcę :]
Od dawna używam Kingston Value RAM CL5 DDR2 800 (Elpida) - działają idealnie. Swoją drogą niemal dwa lata temu dałem za te 2x2GB 230 PLN ... a obecnie są po 295 - LOL
Od dawna używam Kingston Value RAM CL5 DDR2 800 (Elpida) - działają idealnie. Swoją drogą niemal dwa lata temu dałem za te 2x2GB 230 PLN ... a obecnie są po 295 - LOL
również mam te kości, w czerwcu 2008 roku w Komputroniku dałem 268 zł
Podepnę się pod wątek ze swoją prośbą.
Zmieniam bebechy w komputerze (obudowa, zasilacz i nagrywarka zostaną) i potrzebuję porady co włożyć do środka.
Procesor będzie Core2Duo E7500 lub E7600.
Podajcie, proszę, propozyje co do płyty głównej, RAMu (ma być 4 GB), dysku (ów), karty grafiki (chcę z pasywnym chłodzeniem). Ceny, przy powyższych założeniach, im mniejsze tym lepiej :). Nie zależy mi na wodotryskach na płycie, których nigdy nie wykorzystam. Overclocking mnie nie interesuje.
Komputer ma być do obróbki grafiki 2D, z rzadka do pogrania w niewymagającą dla systemu grę.
Czy taki zestaw z Alle zestawy mają sens:
http://www.allegro.pl/item943811061_gigabyte_g31m_es2c_e7600_2x3_06ghz_4 gb_800mhz.html
Procesor będzie Core2Duo E7500 lub E7600.
Czemu nie i3 530 ?
Czemu nie i3 530 ?
Hmmm... właściwie nie wiedziałem o istnieniu czegoś takiego :)
Po szybkim przeglądnięciu netu widzę, że jest to całkiem niezłe.
Czy zintegrowana grafika z np. tego zestawu:
http://www.allegro.pl/item936293716_core_i3_530_gigabyte_ga_h55m_ud2h_hd mi_4gb_1333.html
jest porównywalna z podstawową kartą graficzną z pasywnym chłodzeniem i zaspokoi potrzeby o których pisałem wcześniej?