Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sb 600

szakula25
19-01-2010, 19:51
Witam wszystkich mam małe pytanie dotyczące lampy sb 600 może ktoś się spotkał z podobnym problemem.
Moj Sprzet nikon d80, obiekty 18-70 /3,5-4,5G, lampa sb 600
Podczas robienia zdjęć co trzecie (albo i więcej) ujęcie jest dopiero doświetlone :( przy niedoświetlonych mam komunikat na wyświetlaczu lampy w prawym górnym rogu --3, spust migawki przyciskam zawsze gdy świeci sie na stale juz kontrolka redy ale mimo tego i tak nie doświetlać mi kadru ? czym to jest spowodowane. Czy to na Programie czy to na Manualu zawsze jest podobnie. Caly czas do tej pory działałem na (P) programie i nie miałem takich problemów z "--3" lampa byla zawsze gotowa i robiłem kilka zdjęć na raz z dobrym błyskiem teraz odczekiwanie na jej gotowość "redy" po ok 3 sekundy to dla mnie bardzo duza strata, ale mimo tego ze jest gotowa to nie daje dobrego błysku chociaż jest skierowana centralnie na obiekt, akumulatorki do pełna naładowane testowałem na 2 rożnych kompletach i nie wiem co sie stało. Reset lampy tez nie pomaga.

Może mi ktoś cos podpowiedzieć co jest nie tak ?

XXL
19-01-2010, 21:13
Wydaje mi się że jedyne co możesz zrobić to przetrzeć styki w stopce lampy i w sankach aparatu jakimś środkiem np. szmatką zwilżoną spirytusem.
Podobnie przeczyść styki obiektywu. W TTLu informacje z obiektywu są brane pod uwagę i zły styk może mieć wpływ na prawidłowę naświetlenie.
Jeżeli to nie pomoże to pozostaje sprawdzić lampę na innym body aby upewnić się że przyczyna tkwi w lampie.

ozi1024
19-01-2010, 21:18
Może masz po prostu bracketing błysku włączony?

szakula25
19-01-2010, 22:26
pałeczka do uszów przeczyściłem styki przy obiektywie, korpusie i lampie bylo troszku kurzu ale to nie pomogło to :|, typ braketingu mam ustawiony na ekspozycja i błysk
Zrobiłem 4 fotki skierowane na jeden punkt nie poruszając sie raz odpaliła się a trzy razy wyświetlała --3 a wszystkie spusty robiłem w odstępie ok 6 sekund gdzie "ready" był juz gotowy minimum 2-3 sekundy.
i co to może byc ?

ozi1024
19-01-2010, 23:47
Jeszcze raz: kompensacje ekspozycji oraz siły blysku masz wyłączona? Do tego bracketing również? Jeśli tak, to niestety nie mam pojęcia co może być powodem:/

Co do bracketingu to chodzi mi nie o to, w jaki sposób jest realizowany, ale o to, czy jest włączony, tzn czy na górnym ekraniku nie wyświetla się "bkt"?

szakula25
20-01-2010, 02:06
kompensacje ekspozycji - znalazłem w menu ostawień osobistych na body i mam wyłączoną tą opcje
Siłę blasku - nie wiem gdzie to odszukać?
Na ekranie lampy mam tylko
górny lewy róg: "dwa pioruny" oraz TTL
pod spodem: zoom 24 mm a nad cyfra aparat ze strzałkami
po prawej stronie mam widoczne AF-ILL oraz STABY

a jak zrobię spust migawki i lampa nie zaskoczy to w prawym górnym rogu wyświetla sie --3.0 i nad tym miga trójkąt z wpisanym znakiem minus

ktm777
20-01-2010, 12:41
A jak sytuacja z wbudowanej lampy, tak samo?

ozi1024
20-01-2010, 13:22
a jak zrobię spust migawki i lampa nie zaskoczy to w prawym górnym rogu wyświetla sie --3.0 i nad tym miga trójkąt z wpisanym znakiem minus

No to musi być włączony bracketing: klikasz "BKT" po lewej stronie body i włączasz/wyłączasz go pokrętłem (kciukiem).

szakula25
20-01-2010, 14:10
wbudowana lampa działa bezproblemowo każde zdjęcie doświetla.

wciskam BKT i ustawienia sa na 0F 1.0
Ustawiam dla testów BKT na +2F 1.0 - i efekt lampy ten sam ;/ 5 zdjęci jedno ok a reszta z komunikatem w lampie --3 i nad tym miga trójkąt z wpisanym znakiem minus

ozi1024
20-01-2010, 14:28
To szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co może byc przyczyną takiego zachowania lampy:/

ktm777
20-01-2010, 14:36
To na początek zresetuj body do ustawień fabrycznych, może przypadkiem ustawiłeś jakąś funkcję dla lampy zewnętrznej. W drugiej kolejności (jeśli reset niczego nie zmieni), spróbuj założyć tą lampę na inne body lub pożycz inną lampę i zobacz jak będzie się zachowywała na Twoim. Taka "krzyżówka" pomoże Ci ustalić czy przyczyna tkwi w lampie czy w aparacie.

szakula25
20-01-2010, 15:09
reset body , reset ostawień osobistych, reset lampy nic nie pomagało
Dzwoniłem jeszcze do serwisu nikona prosili o zdjęcie, sprawdza jakie parametry mam ustawione może coś poradzą. Jeżeli nic nie poradzą będę szukał fotografa z którym będę mógł to sprawdzić na jego sprzęcie, bo póki co nie mam nikogo ze znajomych by móc ja sprawdzić od ręki.

Wojtek Mąka
20-01-2010, 15:40
nie chce byc złym prorokiem, ale to może być kończąca się lampa

edit
aha, ten migający minus i wartośc niedoświetlenia pokazywana na lampie wychodzi chyba z body, tzn aparat wysyła sygnał do lampy że cos nie gra. chyba...

XXL
20-01-2010, 15:48
A jaka "stara" jest ta lampa? Pytam z ciekawości, bo co raz częściej czytam o takich czy innych awariach lamp Nikona i zastanawiam się nad swoim nowym SB 600 czy aby słusznie zrobiłem że ją kupiłem (zamiast Metza) Mam używaną Fomei i chyba zacznę nią robić a SB schowam do torby.:mrgreen:

szakula25
20-01-2010, 16:55
Być może ze padła (stara nie jest dokładnie 2 lata ma ) patrze właśnie na statystyki ostatniego zdjęcia aparacik ma przebieg 57407 przy połowie na pewno była użyta lampa nie wiem czy gdzieś sa testy żywotności lamp nikona bo nigdy sie z tym nie spotkałem, jesli ktoś takie gdzieś widział może podesłać linka z chęcią przeglądnę.

tomys
01-02-2010, 05:29
Włączę się do dyskusji, bo zdaję się, że mnie dopadło to samo i to w momencie, kiedy znajomy poprosił mnie o wykonanie dla niego reportażu ze studniówki, a właśnie zaczął się polonez. Zostałem z lampką z body, czerwonymi oczami itd.
Mam dokładnie taki sam sprzęt jak szakula25, lampa 3 lata, po jakichś 50000 błysków bez dyfuzora, ale częste i gęste serie podobne objawy z tą małą różnicą, że lampa czasami błyska np. 40 razy, a czasami w ogóle nie chce zacząć błyskać i też to -3.0 na wyświetlaczu lampy, wszystko sprawdziłem, wyczyściłem, założyłem lampę kolegi - 100% udanych błysków, założyłem swoją lampę do niego i też nawala, więc mniemam, że to ewidentnie lampa. Poradźcie coś, czy została mi tylko Warszawa, czy w Łodzi jest jakiś magik, który takie rzeczy robi, przy okazji potrzebuję wyczyścić matrycę?
Szakula25, może jakoś rozwiązałeś ten problem, minęło w końcu 10 dni od ostatniego posta.

XXL
01-02-2010, 23:22
No cóż, wypada zacząć oszczędzać lampy, albo zacząć zbierać kasę na nową.:???: Dobrze że mam tego Fomei, zawsze trochę pobłyska:-D

tomys
02-02-2010, 00:07
Dzwoniłem dzisiaj na Postępu i prawdopodobnie jest jednak palnik do wymiany, koszt ok. 250zł. Rzeczywiście, wydawało mi się, że lampa jest niezniszczalna i waliłem często seriami jak z karabinu. To samo dotyczy migawki, zrobiłem 65000 zdjęć przez 3 lata, a przecież czasami trzaska się zdjęcia zupełnie niepotrzebnie, tak na wszelki wypadek. Tu dostałem informację, że migawka powinna wytrzymać w d80 do 150000 klapnięć, a wymiana to koszt ok. 1000zł. Przy okazji znalazłem czyszczenie matrycy w Łodzi za 70zł, jutro tam jadę, więc jeśli to kogoś interesuje, to dam znać o skuteczności czyszczenia.
Szakula25, jak tam twój palnik?

szakula25
03-02-2010, 02:00
czołem tomys
Tak to palnik to samo sie dowiedziałem dwa dni temu, koszt wymiany w Rzeszowie to równe 250 zł. Czy d80 wytrzyma tyle klapnięć co piszesz to wątpię ale nie bede narzekał jakby tak było :) gdzieś widziałem statystyki ze średnia to 80 tys. tak wiec to polowa tego co piszesz :)

Jatin
03-02-2010, 10:37
Padł palnik w lampie, wymiana na Postępu to jakieś 300pln

szakula25
03-02-2010, 11:27
Ciekawa sytuacja wcześniej nigdzie nie moglem doszukać się posta w którym mógłbym doczytać takich informacji z problemem lampy a teraz lampy padają jak muchy.

Jorgi
07-02-2010, 15:52
czołem tomys
Tak to palnik to samo sie dowiedziałem dwa dni temu, koszt wymiany w Rzeszowie to równe 250 zł. Czy d80 wytrzyma tyle klapnięć co piszesz to wątpię ale nie bede narzekał jakby tak było :) gdzieś widziałem statystyki ze średnia to 80 tys. tak wiec to polowa tego co piszesz :)

Witaj. Jestem szczęśliwym posiadaczem sb-600 z wyżej podanymi objawami (wszystko działa, z wyjątkiem błysku).
Jeśli możesz, podeślij proszę namiary na serwis w Rzeszowie. 250 zeta to wprawdzie nie mało, ale za nową sb-600 trzeba wyłożyć dobrze ponad 800.

A.R
07-02-2010, 19:07
A ja proponuję wyższe iso, dłuższy czas, mniejsza przysłona. Lampa po prostu w trudnych warunkach nie wyrabia. Na 90% to jest to.

Jatin
07-02-2010, 19:29
A ja proponuję wyższe iso, dłuższy czas, mniejsza przysłona. Lampa po prostu w trudnych warunkach nie wyrabia. Na 90% to jest to.

Ja proponuję żebyś zastanowił się 5 razy zanim coś napiszesz! Uważasz że skoro na niskim iso nie błyska to na wysokim raptem zacznie? Poza tym SB-600 jest dość mocną lampą.

tomys
08-02-2010, 00:23
AR chodziło o to, żeby oszczędzać lampę i tyle, fakt, że mojej nie oszczędzałem, a zdjęcia które zrobiłem tuż przed uszkodzeniem, to jakieś 400 sztuk z dyfuzorem, często seria.
Mnie na Postępu powiedzieli, że naprawa ze wszystkim (wysyłką chyba też) będzie kosztowała 250zł, zakładając, że to wymiana palnika z dyfuzorem, a elektronika jest w porządku.

A.R
08-02-2010, 12:47
Ja proponuję żebyś zastanowił się 5 razy zanim coś napiszesz! Uważasz że skoro na niskim iso nie błyska to na wysokim raptem zacznie? Poza tym SB-600 jest dość mocną lampą.

A ja proponuję żebyś przeczytał co pisze szakula25 w pierwszym poście. Ja nigdzie nie doczytałem ,że mu nie błyska. Lampa wskazuje że mu nie doświetla co wskazuje na złą ekspozycję. Zresztą wystarczy poszukać na forum. Tu wszystko jest. Oczywiście palnika nie można wykluczyć ale ja byłbym dobrej mysli.

stachmuszel
08-02-2010, 13:34
Kolega mój miał podobne objawy w SB-600 i SB-800 (duże ilości fotek - ślubniaki). W obu przypadkach serwis wymieniał palnik.
Poradziłem mu używanie max. użytecznego ISO, po to aby lampka nie musiała "przepracowywać" się. Od tamtej poru mówi, że nawet baterie starczają mu na więcej:-).
Pozdr.

tomys
09-02-2010, 01:53
Żeby rozwiać wszystkie plotki, bo każdy pisze co innego, wymiana palnika (z dyfuzorem, bo nie ma opcji wymiany bez dyfuzora czyli przedniej szybki) w sb-600 na postępu - 241,05 (w tym 165zł robocizna) + 25 zł wysyłka.

Ponieważ u mnie stało się to głównie dzięki dyfuzorowi, mam pytanie - kupiłem kiedyś dyfuzor identyczny jak Stofen, tylko połowę tańszy, czy stofen ma jakieś otwory pozwalające uwolnić nadmiar temperatury?

adolfik9501
09-02-2010, 11:57
Oryginalny Nikonowski z kompletu od SB800 nie ma żadnych otworów.

grafos
09-02-2010, 23:50
Witam wszystkich mam małe pytanie dotyczące lampy sb 600 może ktoś się spotkał z podobnym problemem.
Moj Sprzet nikon d80, obiekty 18-70 /3,5-4,5G, lampa sb 600
Podczas robienia zdjęć co trzecie (albo i więcej) ujęcie jest dopiero doświetlone :( przy niedoświetlonych mam komunikat na wyświetlaczu lampy w prawym górnym rogu --3, spust migawki przyciskam zawsze gdy świeci sie na stale juz kontrolka redy ale mimo tego i tak nie doświetlać mi kadru ? czym to jest spowodowane. Czy to na Programie czy to na Manualu zawsze jest podobnie. Caly czas do tej pory działałem na (P) programie i nie miałem takich problemów z "--3" lampa byla zawsze gotowa i robiłem kilka zdjęć na raz z dobrym błyskiem teraz odczekiwanie na jej gotowość "redy" po ok 3 sekundy to dla mnie bardzo duza strata, ale mimo tego ze jest gotowa to nie daje dobrego błysku chociaż jest skierowana centralnie na obiekt, akumulatorki do pełna naładowane testowałem na 2 rożnych kompletach i nie wiem co sie stało. Reset lampy tez nie pomaga.

Może mi ktoś cos podpowiedzieć co jest nie tak ?

witaj
mialem ten sam problem przy SB-900 watek znajdziesz na moim profilu
lampa na gwarancji poszla w serwis i co .... okazalo sie ze palnik poszedl sie piescic po 10 miesiacach pracy !!!
jedynie pocieszajace bylo to ze byla to naprawa gwarancyjna i nie kosztowala ani grosza a z tego co slyszalem palink kosztuje gdzies miedzy 300 a 450 w zaleznosci od lampy

pozdrawiam
Grzegorz
jakby co to gg 4711022