Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Sb 600

Domyślnie Sb 600

Witam wszystkich mam małe pytanie dotyczące lampy sb 600 może ktoś się spotkał z podobnym problemem.
    Moj Sprzet nikon d80, obiekty 18-70 /3,5-4,5G, lampa sb 600
    Podczas robienia zdjęć co trzecie (albo i więcej) ujęcie jest dopiero doświetlone przy niedoświetlonych mam komunikat na wyświetlaczu lampy w prawym górnym rogu --3, spust migawki przyciskam zawsze gdy świeci sie na stale juz kontrolka redy ale mimo tego i tak nie doświetlać mi kadru ? czym to jest spowodowane. Czy to na Programie czy to na Manualu zawsze jest podobnie. Caly czas do tej pory działałem na (P) programie i nie miałem takich problemów z "--3" lampa byla zawsze gotowa i robiłem kilka zdjęć na raz z dobrym błyskiem teraz odczekiwanie na jej gotowość "redy" po ok 3 sekundy to dla mnie bardzo duza strata, ale mimo tego ze jest gotowa to nie daje dobrego błysku chociaż jest skierowana centralnie na obiekt, akumulatorki do pełna naładowane testowałem na 2 rożnych kompletach i nie wiem co sie stało. Reset lampy tez nie pomaga.

Może mi ktoś cos podpowiedzieć co jest nie tak ?

Domyślnie

Wydaje mi się że jedyne co możesz zrobić to przetrzeć styki w stopce lampy i w sankach aparatu jakimś środkiem np. szmatką zwilżoną spirytusem.
    Podobnie przeczyść styki obiektywu. W TTLu informacje z obiektywu są brane pod uwagę i zły styk może mieć wpływ na prawidłowę naświetlenie.
    Jeżeli to nie pomoże to pozostaje sprawdzić lampę na innym body aby upewnić się że przyczyna tkwi w lampie.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Może masz po prostu bracketing błysku włączony?

Domyślnie

pałeczka do uszów przeczyściłem styki przy obiektywie, korpusie i lampie bylo troszku kurzu ale to nie pomogło to , typ braketingu mam ustawiony na ekspozycja i błysk
    Zrobiłem 4 fotki skierowane na jeden punkt nie poruszając sie raz odpaliła się a trzy razy wyświetlała --3 a wszystkie spusty robiłem w odstępie ok 6 sekund gdzie "ready" był juz gotowy minimum 2-3 sekundy.
    i co to może byc ?

Domyślnie

Jeszcze raz: kompensacje ekspozycji oraz siły blysku masz wyłączona? Do tego bracketing również? Jeśli tak, to niestety nie mam pojęcia co może być powodem:/

Co do bracketingu to chodzi mi nie o to, w jaki sposób jest realizowany, ale o to, czy jest włączony, tzn czy na górnym ekraniku nie wyświetla się "bkt"?

Domyślnie

kompensacje ekspozycji - znalazłem w menu ostawień osobistych na body i mam wyłączoną tą opcje
    Siłę blasku - nie wiem gdzie to odszukać?
    Na ekranie lampy mam tylko
    górny lewy róg: "dwa pioruny" oraz TTL
    pod spodem: zoom 24 mm a nad cyfra aparat ze strzałkami
    po prawej stronie mam widoczne AF-ILL oraz STABY

a jak zrobię spust migawki i lampa nie zaskoczy to w prawym górnym rogu wyświetla sie --3.0 i nad tym miga trójkąt z wpisanym znakiem minus
    Ostatnio edytowane przez szakula25 ; 20-01-2010 o 02:10

Domyślnie

A jak sytuacja z wbudowanej lampy, tak samo?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szakula25 Zobacz posta
    a jak zrobię spust migawki i lampa nie zaskoczy to w prawym górnym rogu wyświetla sie --3.0 i nad tym miga trójkąt z wpisanym znakiem minus
    No to musi być włączony bracketing: klikasz "BKT" po lewej stronie body i włączasz/wyłączasz go pokrętłem (kciukiem).

Domyślnie

wbudowana lampa działa bezproblemowo każde zdjęcie doświetla.

wciskam BKT i ustawienia sa na 0F 1.0
    Ustawiam dla testów BKT na +2F 1.0 - i efekt lampy ten sam ;/ 5 zdjęci jedno ok a reszta z komunikatem w lampie --3 i nad tym miga trójkąt z wpisanym znakiem minus

Domyślnie

To szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co może byc przyczyną takiego zachowania lampy:/

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów