Zobacz pełną wersję : DK-17M do D300
Czy do założenia na Nikona D300 faktycznie wystarczy przejściówka DK-22 aby móc założyć DK-17M i jak się taki zestaw sprawuje? http://www.flickr.com/photos/31564914@N00/3645774372/ Na tym zdjęciu oprócz DK-17M jest jeszcze założony DK-19 ale o tym innym razem.
jakis czas temu byl watek o takiej kombinacji. Z tego co pamietam, trzeba bylo cos przycinac. Poszukaj
Tak,znalazłem ten wątek.Niestety okazało się,że trzeba zeszlifować gwint w DK-22 i potem skleić z DK-17M.Myślę jeszcze nad zastosowaniem opalarki elektrycznej z najmniejszą dyszą i zmiękczenie gwintu w DK-22.Być może wówczas obędzie się bez szlifowania i klejenia.Możnaby wtedy wcisnąć lub nawet wkręcić DK-17M w DK-22.Dużo zależy od różnicy średnicy obu gwintów.
Myślę że bez szlifowania się nie obejdzie, jest to dość prosta czynność - na grubego markera nawiń kawałek papieru
ściernego o gradacji P180-P22O do szlifowania na sucho (taki jaki używa się do napraw lakierniczych) i szlifuj otwór przez obracanie tym narzędziem. Gwint trzeba praktycznie usunąć i przymierzać okular w trakcie, żeby się ciasno wkręcał - jak zrobisz to z czuciem to nie bedziesz musiał tego sklejać. Cała operacja zajęła mi ok. 25min.
Pozdrawiam,
Tylko czy bez klejenia nie wyłamie się DK-17M przy jakiejś tam okazji?Chyba idealnie byłoby zrobić to odpowiednim gwintownikiem.
Po rozszlifowaniu ścianki dk22 są bardzo cienkiie, wyklucza to użycie gwintownika.
Po rozszlifowaniu ścianki dk22 są bardzo cienkiie, wyklucza to użycie gwintownika.
Dzięki ZBYCHO.Swoją drogą Nikon mógłby wreszcie coś pasującego wymyślić.