PDA

Zobacz pełną wersję : bmw6

wywar
18-01-2010, 21:21
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mordon.pl/fot/bmw6.jpg)

kaczy20
18-01-2010, 21:29
Sam pomysł całkiem fajny jednak moja uwage zwracaja odbicia chyba drzew w bocznych szybach oraz zbyt ciemny samochod

lukrobax
18-01-2010, 23:27
Coś nie tak jest z kołami, mam wrażenie że są doklejane... albo po jakimś mocnym zabiegu w PS.
Dodatkowo nieb trochę mi nie pasuje, tzn takie rozmycie chmur jest charakterystyczne raczej dla bardzo długich czasów.

Michał Jędrak
19-01-2010, 00:46
No bo samochód stał w miejscu i dlatego to tak dziwnie wygląda. Na karoserii samochodu odblaski nie są rozmyte (a przy samochodzie w ruchu by też były), tło jest zrobione motion blurem, a koła radial blurem. Jednak wielu ludzi tego nie widzi, a sama obróbka kolorystyczna i retusz pierwsza klasa :-)

wywar
19-01-2010, 01:03
To takie moje "mazgaje szopowe" hehe... auto stało i to w dodatku na komisie :D
dzięki za komenty :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mordon.pl/fot/bmw6n.jpg)

Angadil
19-01-2010, 02:14
A ktoś mi tu mówił, że ni toleruje się na forum używania MB I RB w PS`ie mimo iż na moich zdjęciach go nie było....
A tam gdzie jest - jest to wychwalane... ? WTF ?

wywar
19-01-2010, 08:04
A ktoś mi tu mówił, że ni toleruje się na forum używania MB I RB w PS`ie mimo iż na moich zdjęciach go nie było....
A tam gdzie jest - jest to wychwalane... ? WTF ?
Nie wiem kolego czy okna pomyliłeś czy jak? O co ty się mnie pytasz? Bo nie łapie. Pamiętaj ,że każda metoda do osiągnięcia celu jest dobra, (no może ja tutaj się nie przyłożyłem).

fotoMichal
19-01-2010, 10:21
wywar pomyliłeś działy :)
zapraszam do Grafika, digart, posteryzacja

Angadil
19-01-2010, 15:51
O co ty się mnie pytasz? Bo nie łapie.
Nie pytam Ciebie lecz ogółu.
Umieściłem kiedyś na forum zdjęcie na którym auto stało bokiem do mnie i rozmyłem je zoomując w trakcie naświetlania.
Dostałem baty za to, że "to nędzna podróba "rig-shota" robiona w PS`ie ","nie tolerujemy photoshopowych rozmyc" etc przy czym zaznaczam, że PS`a nie było tam ani grama.

Tutaj natomiast cały zabieg to jedno wielkie oszustwo wraz z Ctrl + C i Ctrl + V, pojechane radial i motion blurem i nikt się nie czepia i nie krytykuje, że to nie wypada, że wygląda kiepsko i ogólnie do bani.

Cały mój wątek roił się od tego jak to PS jest zły i takie zabiegi również a tu nagle zachwyt i przyzwolenie...
Czyżbym od pierwszych dni na forum padł pod nóż TWA ??

Tylko o tyle mi chodzi i tylko o to pytam i chciałbym zrozumieć dlaczego jednych miesza się z błotem gdy eksperymentują z takimi zabiegami a innych się wychwala.

Ale nikt mi nie musi odpowidać...

Dorian
19-01-2010, 23:36
A nie pomyślałeś o tym, że Twój efekt się po prostu nie spodobał? Tutaj efekt końcowy jest, moim zdaniem, całkiem ciekawy. ;) Dlatego może nikomu nie przeszkadza? Twojego wątku nie widziałem, ale zakładam, że skoro była krytyka to mogła być słuszna.

Angadil
20-01-2010, 01:09
to ni była krytyka tylko totalne pojechanie za użycie blura.
Zero koncentracji na zdjęciu bo blur. i koniec tematu.

Michał Jędrak
20-01-2010, 03:35
Trafiłeś pewnie na malkontentów czy coś...

wywar
20-01-2010, 09:31
Tutaj natomiast cały zabieg to jedno wielkie oszustwo wraz z Ctrl + C i Ctrl + V, pojechane radial i motion blurem i nikt się nie czepia i nie krytykuje, że to nie wypada, że wygląda kiepsko i ogólnie do bani.

Cały mój wątek roił się od tego jak to PS jest zły i takie zabiegi również a tu nagle zachwyt i przyzwolenie...
Czyżbym od pierwszych dni na forum padł pod nóż TWA ??

Tylko o tyle mi chodzi i tylko o to pytam i chciałbym zrozumieć dlaczego jednych miesza się z błotem gdy eksperymentują z takimi zabiegami a innych się wychwala.

Ale nikt mi nie musi odpowidać...
Człowieku czy ja Cię kiedyś zmieszałem z błotem? Przyszedłeś wylewać żale do mojego wątku bo ktoś Cię kiedyś, gdzieś tam skrytykował? Ktoś mnie tu wychwala? - nie sądze...
Jeżeli kolego uważasz ,że blurowanie i szopowanie to oszustwo to teraz chwytaj za telefon i dzwoń do Mercedesa powiedzieć im ,że Tyszko ich oszukał KLIK (http://tyszko.pl/WORK/cars/mercedes.html). Tylko nie zdziw się jak Cię wyśmieją :D

fotoMichal
20-01-2010, 10:43
Człowieku czy ja Cię kiedyś zmieszałem z błotem? Przyszedłeś wylewać żale do mojego wątku bo ktoś Cię kiedyś, gdzieś tam skrytykował? Ktoś mnie tu wychwala? - nie sądze...
Jeżeli kolego uważasz ,że blurowanie i szopowanie to oszustwo to teraz chwytaj za telefon i dzwoń do Mercedesa powiedzieć im ,że Tyszko ich oszukał KLIK (http://tyszko.pl/WORK/cars/mercedes.html). Tylko nie zdziw się jak Cię wyśmieją :D

Nie bardzo rozumiem, to Mercedes jest wyznacznikiem poziom fotografowania?
Moje zdanie jest takie - nie sztuka zrobić dobre zdjęcie PSem, sztuka zrobić dobre zdjęcie aparatem
W Twoim przypadku, zdjęcie jest zrobione PSem i jest tragiczne.

Angadil
20-01-2010, 12:30
fotoMichał w tej wiadomości w sumie odpowiedział Ci za mnie.
Nie wylewam żali tylko podkreślam, że do takich zdjęć albo rigshot albo kolega z przyczepą i dobre mocowanie statywu na niej.
W przypadku gdzie zdjecie tworzy PS a nie umiejetności nie jest to zdjęcie tylko eksperyment i powinien być oceniany i traktowany jako zabawa i ciekawostka a nie jako fotografia.

Michał Jędrak
20-01-2010, 12:55
No a Wy tego nie traktujecie jako zabawia i ciekawostka? Wywar pokazał efekt końcowy, pokazał oryginał, można sobie popatrzeć co zmienił, można zobaczyć że zapomniał usunąć budynek z maski co mi od razu 'zdradziło' o co chodzi itd. Można sobie popatrzeć, autor może się czegoś nauczyć, inni mogą pójść lub nie pójść w jego ślady itd.

Na forum nie ma zakazu wrzucania zdjęć dotkniętych photoshopem, więc ilość photoshopa zależy już od indywidualnych gustów. Ja do zdjęć samochodów mam 4-metrowy rig a ktoś inny ma program graficzny.

wywar
20-01-2010, 14:32
Tylko ciekaw jestem czym kasujesz potem riga? Czy to czasem nie jest ps?Czy może masz riga niewidzialnego? Michał czy twoje zdjęcie z awatara to prosto z puszki czy zmielone psem?

Michał Jędrak
20-01-2010, 15:12
No właśnie o tym mówię... Nie ma w tej chwili zdjęć bez PSa. Nawet jak coś zeskanujesz to zawsze usuniesz to czy owo w PSie. Nie rozumiem więc o co cały ten lament. Zdjęcie zrobione fajnie, mi by się nie chciało tyle pracy włożyć. Jest parę niedoóbek, ale przecież po to jest forum, żeby polepszać swoje umiejętności a nie żeby słuchać tekstów w stylu 'łojezu kliknąłeś muszką na tym zdjęciu' :-)

Polsar74
20-01-2010, 15:17
a mnie się tam podoba ! Nawet bardzo...

wywar
20-01-2010, 16:01
No właśnie o tym mówię... Nie ma w tej chwili zdjęć bez PSa. Nawet jak coś zeskanujesz to zawsze usuniesz to czy owo w PSie. Nie rozumiem więc o co cały ten lament. Zdjęcie zrobione fajnie, mi by się nie chciało tyle pracy włożyć. Jest parę niedoóbek, ale przecież po to jest forum, żeby polepszać swoje umiejętności a nie żeby słuchać tekstów w stylu 'łojezu kliknąłeś muszką na tym zdjęciu' :-)
Dokładnie o to mi chodziło jak piszesz. Mało tego dałem link do strony fotografa co robi komercyjne zdjęcia - ten al'a rig merca też jest potraktowany blurem i tło jest podmienione - pewno wziął za to niezłą monetę i wszyscy są szczęśliwi. Mogę się założyć o kratę browaru ,że można zrobić rigphoto w szopie i będzie nie do poznania - tylko trzeba robić kadry specjalnie pod to ujęcie no i potrafić potem w szopie wszystko zmontować. Jak będę miał chwilę to postaram się to udowodnić. Ten gniot faktycznie może jest tragiczny tak jak piszesz Michale, ale powstał w ramach przecierania nowego tabletu, fotka nie była robiona docelowo do tego montażu. Trening czyni mistrza, wiec będę dalej trenował i męczył co niektórych moimi fotkami. A za komentarze dziękuję. Pozdrawiam.

Michał Jędrak
20-01-2010, 16:50
Chyba mnie źle rozumiesz... To nie jest gniot. Ja akurat stoję po stronie tych, którym się ta fotka podoba. To, że wskazałem na pewne braki (np budynek na masce) wcale nie oznacza, że zdjęcie jest gniotem. Jak glazurnik ślicznie wyłoży całą łazienkę glazurą, lecz zapomni o jednym kafelku to czy oznacza, że 'zjebczył' robotę? Nie. Po prostu mu się mówi 'panie jeszcze jeden kafelek został'. I tak samo ja mówię 'panie, budynek na masce' :-)

pitter0
20-01-2010, 22:02
Jak przeczytałem, że auto stało to zwrociłem uwagę że kołą trochę płaskie ;)

wywar
20-01-2010, 22:17
Chyba mnie źle rozumiesz... hehe nie zrozumieliśmy się :D pisząc "Michał" kierowałem to do fotoMichała :D Dzięki i pozdro :D

IaceQ
21-01-2010, 11:35
Oryginał w miare ciekawy natomiast to vt to moim zdaniem nieporozumienie. Bardzo sztuczny blur i super płaskie felgo-kołpaki psują cały efekt. Można było wziąść jakiegoś ładnego bbs'a z rantem i pojechać blurem rotacyjnym bo samym środku i wkleić w rant - a rant jedynie wygładzić mocno przy pomocy reduce noise tudzież smart blurem powinno dać taki sam efekt.

sote
22-01-2010, 15:15
jakby sie bardziej postarac (koledzy juz wytkneli niedociagniecia) to by bylo ok :)

moonrage
24-01-2010, 17:39
a moim skromnym zdaniem bardzo dobre, to jest przykład na to jak ze zwykłego nudnego zdjęcia zrobić coś co przyciąga oko i chce się oglądać z zazdrością.
pozdrawiam