Zobacz pełną wersję : D80 a IR
Krzysiek1991
17-01-2010, 11:16
Witam i proszę o pomoc (szkoda, że nie ma jakiegoś ogólnego tematu o pomocy) mógłby mi ktoś wysłać na pocztę
[email protected] NEF-a z poprawnym balansem bieli dla D80+filtr(oryginalny) Cokin IR(P007) Gdy tylko dostanę napiszę do administracji o usunięcie topicu na razie proszę żeby został.
Unrealkg
17-01-2010, 12:23
D80-tką nie da się działać z filtrem IR niestety, ma jakąś warstwę na matrycy (chyba na matrycy), która nie przepuszcza IR więc nic nie zrobisz raczej... poszukaj na forum, na pewno ktoś o tym pisał.
Krzysiek1991
17-01-2010, 12:46
widziałem całkiem niezłe zdjęcia nawet z tą warstwą :) tematy o IR przejrzałem już prawie wszystkie D80 potrzebuje ino większych czasów i trudniej zmierzyć biel (z tym właśnie mam problem)
Ustawiasz biel na czymś zielonym - trawie lub liściach
Krzysiek1991
17-01-2010, 13:28
to też wiem jednak zamiast białego mam niebieski poza tym poprawne zmierzenie to cud.
Jeśli ustawisz w wywoływarce raw pipetą punkt bieli na zielonej trawie, to nie ma bata - na wynikowym zdjęciu musi być biała ;)
Ja robiłem wg tego tutka: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
D80-tką nie da się działać z filtrem IR niestety
Da się... :p
A co do WB. Najlepiej i bezpieczniej robić w RAW i po prostu tam ustawić WB na trawkę. Czy tak nie lepiej, prościej, szybciej, bezpieczniej?
Krzysiek1991
17-01-2010, 15:37
hmm czyli tak zrobić tego Rawa? Z założonym filtrem IR?. Na co nastawić balans? Auto? I potem co ze zrobionym zdjęciem w jakim programie ustawić WB na trawę. Mam PS CS2 ale na PSuciu mało się znam ;p
hmm czyli tak zrobić tego Rawa? Z założonym filtrem IR?. Na co nastawić balans? Auto? I potem co ze zrobionym zdjęciem w jakim programie ustawić WB na trawę. Mam PS CS2 ale na PSuciu mało się znam ;p
jeśli masz możliwość ręcznego wpisania wartości WB (W d200 jest, nie wiem czy w d80 też) to ustaw na 2100K, rawa nie wywołasz w PS'ie bo ma za małą skale, najlepiej jest to zrobić w Nikonie Capture NX albo w Capture One Pro (ja w nim wywołuję) i dalej już normalnie czyli zamiana kanałów w PS'ie
rawa nie wywołasz w PS'ie bo ma za małą skale
Skalę czego ma PS za małą? Do wywołania rawa w PS potrzebny jest plugin Adobe Camera Raw.
Ja robiłem tak: WB w aparacie na auto. Ustawienie ostrości bez filtra. Potem zakładam filtr, format zapisu NEF, tryb manualny czas ok 30 sek. i próbuję. Ma wyjść zwykłe zdjęcie, bez przepaleń, tyle, że całe czerwone. Potem w programie do obróbki (Capture NX, Lightroom lub PS + Camera Raw) ustawiam punkt bieli na liście drzew lub trawę. Potem mieszanie kanałami tak jak w podanym przeze mnie wcześniej linku.
Skalę czego ma PS za małą? Do wywołania rawa w PS potrzebny jest plugin Adobe Camera Raw.
No właśnie w tym pluginie brakuje skali dla WB w IR.
Ja robiłem tak: WB w aparacie na auto. Ustawienie ostrości bez filtra. Potem zakładam filtr, format zapisu NEF, tryb manualny czas ok 30 sek. i próbuję. Ma wyjść zwykłe zdjęcie, bez przepaleń, tyle, że całe czerwone. Potem w programie do obróbki (Capture NX, Lightroom lub PS + Camera Raw) ustawiam punkt bieli na liście drzew lub trawę. Potem mieszanie kanałami tak jak w podanym przeze mnie wcześniej linku.
W D80 spokojnie da się ustawić balans bieli i polecam to zrobić. Jakościowo jest bez porównania lepiej niż później korygowanie przy wywoływaniu rawa.
No właśnie w tym pluginie brakuje skali dla WB w IR.
W D80 spokojnie da się ustawić balans bieli i polecam to zrobić. Jakościowo jest bez porównania lepiej niż później korygowanie przy wywoływaniu rawa.
Ciekawe to co piszesz. To Twoje własne doświadczenia?
Ciekawe to co piszesz. To Twoje własne doświadczenia?
Tak. D80 mailem dość dawno temu jednak w zeszłym roku ustawiałem WB w czyimś aparacie i nie było z tym problemów. Dodam że filtr cokinowski przerobiony na nakręcany.
Co do spadku jakości przy wyciąganiu WB w rawie też mogę potwierdzić choćby na przykładzie D300 w którym ustawienie WB z filtrem nie jest możliwe. Przy korekcie w NX wychodzi straszne ziarno nawet gdy w puszce ustawić najniższą z możliwych temperaturę czyli 2500K.
Tak. D80 mailem dość dawno temu jednak w zeszłym roku ustawiałem WB w czyimś aparacie i nie było z tym problemów. Dodam że filtr cokinowski przerobiony na nakręcany.
Co do spadku jakości przy wyciąganiu WB w rawie też mogę potwierdzić choćby na przykładzie D300 w którym ustawienie WB z filtrem nie jest możliwe. Przy korekcie w NX wychodzi straszne ziarno nawet gdy w puszce ustawić najniższą z możliwych temperaturę czyli 2500K.
Nigdy nie próbowałem ustawiać WB za pomocą "PRE" w aparacie. Natomiast kolejną ciekawą dla mnie sprawą jest wzrost ziarnistości przy manipulacji WB w programie do obróbki. Teoretycznie WB nie powinien mieć nic wspólnego z ziarnem.
to jasne że jest potrzebny camera raw. Chodzi o to że C1 czy NX ma większy zakres regulacji temp w Kelvinach, zawsze lepsze efekty uzyskiwałem w tych programach, z resztą w głównym wątku o IR sporo ludzi tak samo uważało ;)