PDA

Zobacz pełną wersję : D80 a IR

Krzysiek1991
17-01-2010, 11:16
Witam i proszę o pomoc (szkoda, że nie ma jakiegoś ogólnego tematu o pomocy) mógłby mi ktoś wysłać na pocztę [email protected] NEF-a z poprawnym balansem bieli dla D80+filtr(oryginalny) Cokin IR(P007) Gdy tylko dostanę napiszę do administracji o usunięcie topicu na razie proszę żeby został.

Unrealkg
17-01-2010, 12:23
D80-tką nie da się działać z filtrem IR niestety, ma jakąś warstwę na matrycy (chyba na matrycy), która nie przepuszcza IR więc nic nie zrobisz raczej... poszukaj na forum, na pewno ktoś o tym pisał.

Krzysiek1991
17-01-2010, 12:46
widziałem całkiem niezłe zdjęcia nawet z tą warstwą :) tematy o IR przejrzałem już prawie wszystkie D80 potrzebuje ino większych czasów i trudniej zmierzyć biel (z tym właśnie mam problem)

jarecky
17-01-2010, 12:53
Ustawiasz biel na czymś zielonym - trawie lub liściach

Krzysiek1991
17-01-2010, 13:28
to też wiem jednak zamiast białego mam niebieski poza tym poprawne zmierzenie to cud.

jarecky
17-01-2010, 14:13
Jeśli ustawisz w wywoływarce raw pipetą punkt bieli na zielonej trawie, to nie ma bata - na wynikowym zdjęciu musi być biała ;)

Ja robiłem wg tego tutka: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556

mpwt
17-01-2010, 15:27
D80-tką nie da się działać z filtrem IR niestety

Da się... :p

A co do WB. Najlepiej i bezpieczniej robić w RAW i po prostu tam ustawić WB na trawkę. Czy tak nie lepiej, prościej, szybciej, bezpieczniej?

Krzysiek1991
17-01-2010, 15:37
hmm czyli tak zrobić tego Rawa? Z założonym filtrem IR?. Na co nastawić balans? Auto? I potem co ze zrobionym zdjęciem w jakim programie ustawić WB na trawę. Mam PS CS2 ale na PSuciu mało się znam ;p

KJO
17-01-2010, 16:49
hmm czyli tak zrobić tego Rawa? Z założonym filtrem IR?. Na co nastawić balans? Auto? I potem co ze zrobionym zdjęciem w jakim programie ustawić WB na trawę. Mam PS CS2 ale na PSuciu mało się znam ;p

jeśli masz możliwość ręcznego wpisania wartości WB (W d200 jest, nie wiem czy w d80 też) to ustaw na 2100K, rawa nie wywołasz w PS'ie bo ma za małą skale, najlepiej jest to zrobić w Nikonie Capture NX albo w Capture One Pro (ja w nim wywołuję) i dalej już normalnie czyli zamiana kanałów w PS'ie

jarecky
17-01-2010, 18:23
rawa nie wywołasz w PS'ie bo ma za małą skale

Skalę czego ma PS za małą? Do wywołania rawa w PS potrzebny jest plugin Adobe Camera Raw.

Ja robiłem tak: WB w aparacie na auto. Ustawienie ostrości bez filtra. Potem zakładam filtr, format zapisu NEF, tryb manualny czas ok 30 sek. i próbuję. Ma wyjść zwykłe zdjęcie, bez przepaleń, tyle, że całe czerwone. Potem w programie do obróbki (Capture NX, Lightroom lub PS + Camera Raw) ustawiam punkt bieli na liście drzew lub trawę. Potem mieszanie kanałami tak jak w podanym przeze mnie wcześniej linku.

loki_p
17-01-2010, 18:44
Skalę czego ma PS za małą? Do wywołania rawa w PS potrzebny jest plugin Adobe Camera Raw.
No właśnie w tym pluginie brakuje skali dla WB w IR.

Ja robiłem tak: WB w aparacie na auto. Ustawienie ostrości bez filtra. Potem zakładam filtr, format zapisu NEF, tryb manualny czas ok 30 sek. i próbuję. Ma wyjść zwykłe zdjęcie, bez przepaleń, tyle, że całe czerwone. Potem w programie do obróbki (Capture NX, Lightroom lub PS + Camera Raw) ustawiam punkt bieli na liście drzew lub trawę. Potem mieszanie kanałami tak jak w podanym przeze mnie wcześniej linku.

W D80 spokojnie da się ustawić balans bieli i polecam to zrobić. Jakościowo jest bez porównania lepiej niż później korygowanie przy wywoływaniu rawa.

jarecky
17-01-2010, 18:50
No właśnie w tym pluginie brakuje skali dla WB w IR.

W D80 spokojnie da się ustawić balans bieli i polecam to zrobić. Jakościowo jest bez porównania lepiej niż później korygowanie przy wywoływaniu rawa.

Ciekawe to co piszesz. To Twoje własne doświadczenia?

loki_p
17-01-2010, 19:37
Ciekawe to co piszesz. To Twoje własne doświadczenia?
Tak. D80 mailem dość dawno temu jednak w zeszłym roku ustawiałem WB w czyimś aparacie i nie było z tym problemów. Dodam że filtr cokinowski przerobiony na nakręcany.
Co do spadku jakości przy wyciąganiu WB w rawie też mogę potwierdzić choćby na przykładzie D300 w którym ustawienie WB z filtrem nie jest możliwe. Przy korekcie w NX wychodzi straszne ziarno nawet gdy w puszce ustawić najniższą z możliwych temperaturę czyli 2500K.

jarecky
17-01-2010, 21:13
Tak. D80 mailem dość dawno temu jednak w zeszłym roku ustawiałem WB w czyimś aparacie i nie było z tym problemów. Dodam że filtr cokinowski przerobiony na nakręcany.
Co do spadku jakości przy wyciąganiu WB w rawie też mogę potwierdzić choćby na przykładzie D300 w którym ustawienie WB z filtrem nie jest możliwe. Przy korekcie w NX wychodzi straszne ziarno nawet gdy w puszce ustawić najniższą z możliwych temperaturę czyli 2500K.

Nigdy nie próbowałem ustawiać WB za pomocą "PRE" w aparacie. Natomiast kolejną ciekawą dla mnie sprawą jest wzrost ziarnistości przy manipulacji WB w programie do obróbki. Teoretycznie WB nie powinien mieć nic wspólnego z ziarnem.

KJO
18-01-2010, 12:14

to jasne że jest potrzebny camera raw. Chodzi o to że C1 czy NX ma większy zakres regulacji temp w Kelvinach, zawsze lepsze efekty uzyskiwałem w tych programach, z resztą w głównym wątku o IR sporo ludzi tak samo uważało ;)