Zobacz pełną wersję : Jaki Kompakt za 1500 PLN ?
Witam,
Koleżanka poprosiła mnie o pomoc w dobrze jakiegoś kompaktu. A, że uważam iż jest tu sporo osob mądrzejszych ode mnie to wole się doradzić :P
cena jaką jest w stanie wydać to max 1500 zł. A zdj. jakie chce wykonywać to głownie na halach sportowych- dokłądnie chodzi o mecze siatkówki. więc duża ogniskowa nie jest tu bez znaczenia, jak również w miarę dobre światło, bo niestety wątpię żeby w jakikolwiek sposób dało się doświetlić.
Z góry wielkie dzięki za szybką odp.
BartekXXX
16-01-2010, 14:47
A nie lepiej za 1500 kupić D40 + obiektyw. Jasność i jakość obiektywów kompaktów plus radzenie sobie z wysokim iso, oraz co ważne przy sporcie czas rekcji na supust oraz AF dyskwalifikują je do takich zastosowań.
jakby to było dla mnie to nie byłoby problemu. tylko ze d40 brakuje śrubokręta, a jasne obiektywy z silnikiem to już spory wydatek.
z reszta po co komu lustro jak i tak pewnie większość zdjęć będzie wykonana na trybie Auto.
a sam skłaniałbym się do zaproponowania jej P80. aczkolwiek wolałbym jeszcze poznać waszą opinie.
Może zaczekaj jak wypadnie Casio EX-FH25, za kilka dni będzie review na steve-digicams. Całkiem jasny zoom f2.8-4.5 (26-520mm) i do tego unikalny tryb filmowy.. Cena będzie na poziomie Sony HX1 ok podanej przez ciebie kwoty.
Antonioo
19-01-2010, 17:40
a może któreś z sx10, sx1 itp???tylko że to spore jest i na 4 paluchy, ale za to ma ruchomy ekran i filmy full hd.....
tz5, tz7 też są niezłe.....
ze swojej strony mogę polecić:
Sony HX1 z matrycą CMOS i 20x zoom optyczny
lub mniejszy Sony WX1 też z CMOSem, ale dodatkowo jeszcze szerszy obiektyw od 24mm !!
Sony HX1 ma świetny tryb filmowy, pod tym względem przewyższa większość kamerek średniej klasy. Znam tylko jedną o zbliżonej cenie i jakości nagrań Canon Legria. Również Canon SX10 nagrywa filmiki bardzo dobrej jakości jednak trochę ustępuje Sony, szczególnie w ciemności dzięki trybowi night shot. Na plus dla Sony jakość dzwięku co przy filmikach ważne. Obydwa SX10 i HX1 mają obracane panele jednak Sony tylko w pionie. Ze względu na tryb filmowy i niezłej jakości zdjęcia do 400 ISO warto taki mieć ale liczenie na to, że dotrzyma kroku szybkiemu obiektywowi np. S70-200/2.8 i lustrzance przy zdjęciach sportowych na hali jest oczywiście pomyłką. Widziałem dzisiaj w FJ taki za 1.7k z kartą 8GB wartą 200 zł.
http://img689.imageshack.us/img689/6985/hx1.jpg
G10
Doloz 2 stowki i kup G11. Lepsze wyzsze ISO :)
Maciej Służenko
20-01-2010, 21:37
Kompakt na hale do zdjęć sportowych ? Żaden kompakt... Bawiłem się G10 , mam LX3. Jako zabawka, aparacik w kieszeń to ok. Jak na kompakt fajne małpki. LX3 ostre i jasne szkło, ale to są tylko kompakty. Akceptowalne tylko niskie ISO, opóźnienie znaczące. Reasumując każde lustro będzie lepsze niż kompakt (nawet drogi kompakt). Matryce w tych aparatach to "popierdułki" nie oczekujmy cudów.
Nie wszystkich stać na lustrzanki cyfrowe, niektóre osoby wola wydać trochę mniej i mieć po prostu coś co będzie im robiło zdjęcia. Moim zdaniem bardzo dobry jest
Nikon Coolpix S70 - dobra marka, a dla osób, które nie potrzebują profesjonalnego sprzętu jak znalazł. Dość tanio można je kupić na redcoon.pl - ja z tego sklepu często korzystam!
Zobacz ktorys z panasonikow lumix, kupilem w zeszlym roku fz-18 dla zony . . . i czesto sam zabieram na rozne imprezy zamiast ciezkiego lustra.Polecam.
P.S. obiektyw leika, rewelka.
irek6311
03-02-2010, 18:51
Ja zaproponuję Nikon COOLPIX P90 - Panasonic Lumix DMC-FZ38 - Sony DSC-HX1 ,
uniwersalnego kompakta nie ma i trzeba iść na kompromis ,
te 3 kompakty na pewno są ok ale w trudnych warunkach oświetlenia to już tylko lustrzanka np D90 + obiektyw ze stałym światłem f/1,8 czy 2,8 .
Ja zaproponuję Nikon COOLPIX P90 ...
Drugi raz bym tego nie kupił, ale źle nie jest. Muszą być dobre warunki oświetlniowe bo AF nie łapie jak jest ciemno.
Witam. Ja tak samo planuje zakup aparatu. Dopiero co zaczynam przygode z fotografią więc bym chciał jakąś hybryde.
Co sądzice o Nikon COOLPIX P90 ??
Bartello
06-02-2010, 19:38
Jak by miał być koniecznie kompakt tzw. superzoom to ja polecił bym nowość Nikona... :
http://nowe.euro.com.pl/kompakty/opis-nikon-coolpix-p100.bhtml#content_3c
Oczywiście w ręce go nie miałem, ale parametry mówią same za siebie...
Matryca CMOS 10Mpix, filmy FullHD z dziękiem stereo, obiektyw z powlokami ED i stabilizacją, a do tego gratis masa softu poprawiającego zdjęcia odrazu w aparacie :)
A Panas LX3, albo canon s90? Zwłaszcza ten ostatni jeśli ma być mały.
Jak by miał być koniecznie kompakt tzw. superzoom to ja polecił bym nowość Nikona... :
http://nowe.euro.com.pl/kompakty/opis-nikon-coolpix-p100.bhtml#content_3c
Oczywiście w ręce go nie miałem, ale parametry mówią same za siebie...
Matryca CMOS 10Mpix, filmy FullHD z dziękiem stereo, obiektyw z powlokami ED i stabilizacją, a do tego gratis masa softu poprawiającego zdjęcia odrazu w aparacie :)
ja zaś zdecydowanie bym nie polecił tego aparatu zwłaszcza w tej cenie.
z początku zachłystujesz się możliwościami próbujesz, poznajesz,porównujesz, i okazuje się ze nie jest taki wspaniały a za tą kase mogłeś mieć np (canona hehe) lustro a jeśli nie czujesz ciśnienia na lusterko to lepiej wybrać coś z rozsądnym zoomem i lepsiejszą jakością fotek.
Moze ten? -> Panasonic Lumix DMC-LX3
tomek...
12-02-2010, 21:45
Ja jako kieszeniowca używam Panasonica LX3.
Uważam, że jest naprawdę dobry. Jasny obiektyw i stabilizacja, oraz użyteczne ISO 400 powoduje, że chętnie biorę go wieczorkiem na miasto. Ostrość obiektywu bardzo dobra, dobra ergonomia, możliwość robienia RAW-ów.
Przeszkadzają mi w nim tylko trzy drobne rzeczy:
1. Przekłamanie kolorów na wyświetlaczu.
2. trochę za wolny autofocus i opóźnienie wykonania zdjęcia, ale to w końcu kompakt.
3. słaba dynamika tonalna matrycy to dla mnie, lanszafciarza mały problem.
Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem to jeden z najlepszych kompaktów.
Ale już wiem, co go zastąpi - mikro 4/3. W kwietniu będę u wuja Baracka i wybiorę pomiędzy E-P1+17/2,8 lub GF1+20/1,7. Ten drugi szczególnie pasuje mi do szybkiej wieczornej reporterki. Ale to już inne pieniądze.
Pozdrawiam
Tomek...
S90 lub G11.
A który z tych dwóch?
G11, sam używam jako zastępczy od lustra, kieszonkowy fajny sprzęt i jakościowo jest git
Kieszonkowy to chyba jednak S90, choć pewnie zależy jakie kto ma kieszenie :smile:
Używam G11, ale miałem okazje bawić sie S90.
Jeżeli szukasz dobrego, ale naprawdę małego, to S90.
Może warto poczekać na Samsunga EX1. Trochę mniejszy od G11. Ma też uchylny, obrotowy, dobrej jakości wyświetlacz LCD. A przede wszystkim bardzo jasną optykę. Pod linkiem, który wklejam kilka sampli z tego kompaktu. http://goitworld.blogspot.com/2010/04/sample-images-of-samsung-ex1tl500.html
Nikon Coolpix S1000pj ma projektor i to robi wrażenie :) Fajny bajer a kobiety i tak nie znają się na wyszukanych parametrach.
robsonzbydzi
23-04-2010, 08:58
Ludziska bądzcie obiektywni, jeżeli to ma być naprawdę dobry aparat to jedyna odpowiedzią jest Canon G11, wiem że to forum nikona ale ten aparat jest rewelacyjny, z powodzeniem może zastąpić tanią lustrzankę z kitem.
bcrich77
23-04-2010, 09:18
Ja bym polecił Canona S90, ma jaśniejszy obiektyw od G11, jest mniejszy, no i mieści się w kwocie 1500 pln ;)
bcrich77
23-04-2010, 09:35
A tu jest porównanie LX3 z S90:
http://www.hitokiri.com/blog/archives/2009/10/panasonic_lx3_v.php
Pozwolę się podpiąć, znacie jakieś alternatywy do g10/9 używanego za ok 1k ?
robsonzbydzi
23-04-2010, 10:29
tak, rewelacyjne zdjęcia robie np. stary canon A640, od nowych różni się jedynie brakiem stabilizacji, ale zdjęcia są naprawdę dobre, mam go chyba ze 3 lata jak nie potrzebujesz nowości i pogodzisz się z gorszą rozdzielczością ekranika, ale za to masz odchylany tak jak w serii G, 10 megapikseli i dość oszczędne zużycie prądu, kosztuje w tej chwili śmieszne pieniądze
a co myślicie o p100, parametry ma całkiem niezłe.. opłaca się go kupić czy brać w ciemno tą g11??
irek6311
12-05-2010, 19:12
W ciemno G11 bierz kubikss (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=18927) ;)
aparat zebrał dużo pochwał więc jakość zdjęć zależy tylko od umiejętności fotografa .
irek6311 luknij na d preview porównanie sigma DP2vs G11 dzieli je wiele .Póki co najlepszą jakość wśród kompaktów ma Sigma DP polecam.Przy ekwiwalencie 42mm od biedy da się siatkę focić problemem będzie prędkość i AF .