Zobacz pełną wersję : Tamron 55-200 , 4-5.6
Witam.
Obecnie posiadam to co w podpisie lecz nastał czas, że potrzebuje coś dłuższego (akurat dziś wybieram się na zawody Ice Racing (odmiana wyścigów żużlowych ale na lodzie) no i 18-105 jest za krótkie, ale nie mając nic dłuższego będę musiał sobie jakoś nim poradzić. No i właśnie znajomy zaproponował mi używanego ale jeszcze na gwarancji Tamrona 55-200 - 4-5.6 Macro i nie wiem czy opłaca sie go brać. Cena jak dla mnie jest bardzo ciekawa 300 PLN wiec to już jego plus. Czytałem wiele pozytywnych opinii na jego temat szczególnie tu na forum lecz większość sprzed 2 lat. Dużo opinii jest tez takich, że jakość wykonania bardzo niska a co najważniejsze AF jest bardzo głośny i nie jest za szybki. Czy może w ciągu tych 2 latach coś się zmieniło??
Druga sprawa czy opłaca się brać na dłuższym końcu 200m mając 105, czy róznica w "zoomie" będzie znacząca a może poszukać czegoś dłuższego?
A może polecicie coś innego w podobnej cenie i jakości, nie za często tele używałbym wiec i nie chce też za dużo na niego wydawać...
wybrałbym coś dłuższego, jak tylko okazjonalnie to może to http://www.allegro.pl/item886832313_obiektyw_sigma_70_300_dl_macro_super .html - nie ja jestem sprzedającym
może mi się cos żle kojarzy ale chyba z opinii o nim wynika że strasznie mydli i nie ma porównania z tym tamronem...hmm
aczkolwiek propozycja warta rozważenia...
browarek
16-01-2010, 13:46
pamiętam jak można go było kupić za około 130zł - niezła masakra
ja swojego kupiłem za 300zł, dużo wcześniej niż była powyższa akcja opadającej cenki
jakość wykonania dosyć niska, plastikowy bagnet, wolny i głośny AF - i co z tego, to i tak świetne szkło, biorą pod uwagę, że rozdają je prawie za darmo
różnica w zoomie będzie znacząca, AF raczej bardziej cichy niż żużlowe maszyny
w ciągu 2 lat zmieniła się u mnie ciasnota w rejonach mocowania osłona przeciwsłoneczna - obiektyw, na minus oczywiście, teraz za luźno się trzyma
Jak za 300 to żadna okazja. Te Tamrony jak leżą na giełdzie to po 200-250. Focisz z trybun czy masz wejście na płytę ??
pamiętam jak można go było kupić za około 130zł - niezła masakra
taaa w FJ po 10 brali za 129zł/szt nie mogłem wtedy go upolować za późno się dowiedziałem
browarek
16-01-2010, 14:06
taaa w FJ po 10 brali za 129zł/szt nie mogłem wtedy go upolować za późno się dowiedziałem
ja też trochę za późno, i też bym wziął z 10 sztuk
Hmm.. czy ten tamron to faktycznie taki demon szybkosci jak tu http://www.youtube.com/watch?v=v1ZOtMYGFhc ?
Tak pytam, bo nie mialem go w rece.
Jak za 300 to żadna okazja. Te Tamrony jak leżą na giełdzie to po 200-250. Focisz z trybun czy masz wejście na płytę ??
dokładnie to w cenie 300 zł. wliczony jest filtr hoya UV:-D. Wiem po ile są na giełdzie ale z drugiej strony doliczając koszt wysyłki to pewnie dojdzie do tej samej kwoty( no chyba ze będzie po 200 zł.), ale nie patrząc na cenę bo te 50 zł. to nie aż taki wielki majątek zastanawiam się czy te 200 mm to nie za mało do fotografii zawodów jak wspomniałem na początku. Fociłbym z trybun, ewentualnie zza ogrodzenia wokół toru, gdybym miał wejscie na plyte to moje 105 pewnie wystarczyłoby:mrgreen:. jak pisałem wyżej tele używałbym sporadycznie czyli max. 5 razy w roku np. na imprezach jak powyższe zawody dlatego szukam taniego tele...
Ten Tamron jest całkiem OK optycznie (a za 120 pln rewelka ;) ), ale ciemny... Czy zawody ice-speedway nie odbywają się czasem często przy sztucznym świetle?
Co do AF to ja nim fotografowałem klasyczny speedway i dawał radę :)
Poszukaj tematu na forum o tym szkle, jest tam wiele opinii, także moja (chyba nawet z linkami do zdjęć) o tym szkle pod kątem focenia żużla :)
Ten Tamron jest całkiem OK optycznie (a za 120 pln rewelka ;) ), ale ciemny... Czy zawody ice-speedway nie odbywają się czasem często przy sztucznym świetle?
jakby był po 120 zł. to nawet nie pytałbym się i brałbym w ciemno bez czytania opinii:-D
a co do oświetlenia, tak zawody odbywają się przy sztucznym świetle i jak znam ten tor i bylem na treningu to jest ono dobre...
arturmsi
16-01-2010, 22:51
może mi się cos żle kojarzy ale chyba z opinii o nim wynika że strasznie mydli i nie ma porównania z tym tamronem...hmm
aczkolwiek propozycja warta rozważenia...
sigma apo mydli? nie przesadzajmy, do 250 mm bez problemu jej uzywałem przez długi czas.
miałem tego Tamrona i powiem że optycznie jak za takie pieniądze bomba :-) AF też nie był jakiś najgorszy z moją D300tka
Zapraszam na moją stronę :)
Wszystkie zdjęcia żużlowe które tam znajdziesz są właśnie robione tym Tamronem za 129 pln :)
Daję radę tylko faktycznie że deko za ciemny jest no ale ta cena :)
A tu masz link do wątku który był pisany właśnie w czasach "świetności" cenowej tego szkiełka :)
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=79359
No to miłego czytania 40 stron :)