PDA

Zobacz pełną wersję : D700 a 5d mark 2 info i szczerze :)

Strony : 1 [2]

Pawel Pawlak
28-01-2010, 11:32
moim skromnym zdaniem, zawsze tak BYLO...JEST...i BEDZIE ;-)

A moim zdaniem to mocno nadużywane stwierdzenie. Wolę zrobć reportaż ślubny D700 + tamron 17-35 + 28-75 niż D200 + Nikon 14-24 + 24-70 pomimo tego, że szkła w 2 zestawi kosztują nieporównywalnie więcej i zestaw z D200 jest w sumie droższy.

Darkness87
28-01-2010, 12:33
no to gratulacje, pamietaj ze szka sa wazniejsze od puszki w dzisiejszych czasach.

hehe ja mowie tylko ze szkla od nikora tez sa bardzo dobre nie tylko canona jak wielu uwarza. po za tym jak juz przedmowcy powiedzieli ze nie tylko szklo jest wazne bo gdyby tak bylo to nikon nie sprzedawal takich body jak d3 bo po co ? :P szklo tez jest wazne ale ja osobiscie wole miec np d700 i do tego stalke 85 1.8 niz 1.4 :) a roznica w cenie jest taka ze masz na 1/3 conajmniej d700 ;)
co do samych szkiel sigma i tamron to nie wiem czy bym się skusił bo jakos nie mam do nich przekonania ale jak to mowia nie macałeś nie gadaj :)
ostatnio ogladalem nawet filmik z 5dmark2 i powiem ze obsluga guzikow jest chyba trochę lepsza niz w d700 ale to jest tylko porownywanie suche na podstawie filmikow.
Zas co do samej konstrukcji body przeczytalem wczoraj o odkejajacych sie gumach ^^ no powiem ze to kompletna poraszka. w moim d90 jak mialem go 9 miesiecy tak nic poza 1 gumką nic sie nie odklejalo. zas podobno w d700 jak juz kilku luzdzi z forum opisalo jest masakra wiec tu wygrywa jednak canon 5dmark2 ale to jest zecz ktora nie robi zdjec wiec głupota by bylo to brac pod uwage.
pozdro.

tymancjo
28-01-2010, 12:43
Odklejające się gumki parcieją a powstały z nich proszek wpadając do komory lustra przysłania na filtrze przed matryca piksele G i B przez co pojawia się ta nieogarnięta dominanta czerwieni i pozostaje robić tylko w BW ;)

Ludzie ale potraficie snuć farmazony... hehehhe.

Najmądrzejsze co tu napisano to wspomnienie o tym, że u nas kotleciarzy wielu jest takich co mimo najlepszych i super-cudownie oddających kolory puszek i szkieł, pokazuje nad wyraz dużo BW i innych "wariacji graficznych na temat fotografii".

Idźta ludzie zdjęcia robić.

Pozdrawiam,
Tomek

Darkness87
28-01-2010, 14:30
tymancjo jak nie lubie jak tacy ludzie jak ty sie wypowiadaja, nie masz cos sensownego do powiedzenia to po co sie odzywasz ? radość ci to sprawia ?
jesli ty sadzisz ze odklejanie sie gum z aparatu to snucie farmazonow to chyba jestes nienormalny. moze tobie sie nie odklejaja, to sie ciesz a nie piernicz głupot obrażając przy tym innych. mi w d90 zaczela odklejac sie guma jeszcze na gwarancji a aparat byl zawsze w torbie noszony i ostrożnie uzywany. mowisz idźta ludzie robic zdjęcia ; a co ty tu robisz ? czemu nie dziesz robic zdjęć ? my mamy ochote porozmawiać i tyle, kazdy ma do tego prawo na forum, nie łammiemy tym zasad i tyle a jak ty nie chcesz rozmawiac na ten temat to albo nie wchodz albo sie nie wypowiadaj.

stachmuszel
28-01-2010, 14:52
Znów temat gum:-)
Ja wolę miękkie, miłe w dotyku, poprawiające uchwyt gumy nikonowskie, pomimo, że lubią się odklejać, od twardych, sprawiających wrażenie deski obitej gumą, gum canonowkich. Każdemu wedle gustu:-)

Pawel Pawlak
28-01-2010, 14:53
Darkness87, zadziwiasz mnie... najwyraźniej też zaliczam się do grupy nienormalnych. Ale to fajnie - 90% ludzi ma kłopoty ze zrozumieniem tekstu czytanego i z logicznym myśleniem. Być w ich oczach nienormalmnym to prawidziwa nobilitacja...

Darkness87
29-01-2010, 02:58
Darkness87, zadziwiasz mnie... najwyraźniej też zaliczam się do grupy nienormalnych. Ale to fajnie - 90% ludzi ma kłopoty ze zrozumieniem tekstu czytanego i z logicznym myśleniem. Być w ich oczach nienormalmnym to prawidziwa nobilitacja...

tym co mowisz dajesz do zrozumienia ze jestes tez osoba ktora chodzby nie wiem co bedziesz mowic ze wszystko w nikon jest ok :) nawet jak by nowe body nikona wyszlo ktore robi zdjecia tylko w bw i bedzie sie rozlatywalo to ty i tak powiesz ze to body jest solidne i wykonuje piekne kolorystycznie zdjecia ;/ no niestety tacy ludzie sa i beda tylko ze nie jest ich napewno 90 % tylko max 3%

co do samych gum ja nie twierdze ze canonowe sa lepsze ale chodzi o to ze w sprzecie za tyle pieniedzy nie powinno sie to dziac. pozdrawiam wszystkich nawet tych nie obiektywnych :)

njght_84
29-01-2010, 09:22
a tu dalej walka
kurcze w canonie zapomniałem nawet o problemie odpadających gum :D Paweł ciebie mi na prawde szkoda bo jesteś równy gość i bardzo pozytywnie podchodzisz do tematów (mowa oczywiście o szkodzie nikona spowodowanej na Pawle związanej z zabieraniem czasu i pieniędzy:P) i że tak skromnie powiem powinieneś zostać modem na tym forum.
Zapomniałem dodać że canon daje też fajne oprogramowanie do wywoływania raw działające pojedynczo jak i na grupach, do tego program sterujący aparatem z komputera i to wszystko za free(wyostrzasz, robisz zdjęcie dotykajac klawiatury efekt po 1s na komputerze)..
więc może ktoś podsumuje wyższości canona nad nikonem? Dobrze by było gdyby wypowiadały się osoby będące w obu systemach przynajmniej pół roku pracujący na podobnych body(datowo), osoby które nie zaznały życia z obcym logo proszone są raczej o niewypowiadanie ponieważ mówią o "Buddyzmie" że to nie poganie a jak wiadomo trzeba być otwartym na świat a co dopiero fotograf na system sprzętowy. I nie przepychajcie się już użytkownicy tylko nikona.. Wszystko można opisać bez osobistych wycieczek.

wywar
29-01-2010, 09:59
(..)więc może ktoś podsumuje wyższości canona nad nikonem? (..)
a dlaczego sugerujesz wyższość canona nad nikonem? a czemu nie odwrotnie?
Było już setki razy - są na forum ludzie co mieli albo mają C/N i się wypowiadali. Naprawdę świadomy użytkownik nie będzie miał problemu co wybrać. Ludzie przecież to się nigdy nie skończy - jak nawet nikon wypuści 24,35 /1.4 będzie wypluwał prosiaczki jak Canon to i tak będzie ,że ma za gruby filtr AA ,że nie ma 50,85 /1.2 , 70-200/4 itd...

njght_84
29-01-2010, 10:09
Było już setki razy - są na forum ludzie co mieli albo mają C/N i się wypowiadali. Naprawdę świadomy użytkownik nie będzie miał problemu co wybrać. Ludzie przecież to się nigdy nie skończy - jak nawet nikon wypuści 24,35 /1.4 będzie wypluwał prosiaczki jak Canon to i tak będzie ,że ma za gruby filtr AA ,że nie ma 50,85 /1.2 , 70-200/4 itd...

a żebyś się głupio pytał..
nie rozumiesz czy nazwę to wyższość nikona nad canonem czy canona nad nikonem zawsze będzie problem a że jest to forum nikona i tu zaciekle bronią racji nikoniarze więc wole żeby wypowiedzieli sie na temat canona (ci co pracują obecnie w nikonie po przesiadce z canona) na temat jego wyższości bo bedzie to bardziej miarodajne..

do tego mamy jedną słuszna uwagę ogromna przewaga w szklarni canona

tmk_t
29-01-2010, 10:18
ale tego się nie zmieni
są osoby, które bazuja na zasłyszanych inf albo na testach w necie i ropatruja szkła, body 0 lub 1
a są też tacy, którzy mają je i znając ich plusy dodatnie i plusy ujemne robią fantastyczne zdjęcia
ŚWIADOMY URZYTKOWNIK ( to bardzo trafne) będzie wiedział co chce i jakie to ma znaczenie czy to N, C, czy tam S
zabawa musi byc przednia i kaska za to jeszcze to... wow
pozdro

wywar
29-01-2010, 10:19
Takie teksty to wsadź sobie w gumiaka.

nie rozumiesz czy nazwę to wyższość nikona nad canonem czy canona nad nikonem zawsze będzie problem a że jest to forum nikona i tu zaciekle bronią racji nikoniarze więc wole żeby wypowiedzieli sie na temat canona (ci co pracują obecnie w nikonie po przesiadce z canona) na temat jego wyższości bo bedzie to bardziej miarodajne..

A czy ty nie rozumiesz ,że było to już setki razy. Wystarczy poszukać - są opinie tych co pracują na obu systemach, testy porównania, wszystko. Czego oczekujesz? Że ktoś po raz setny będzie pisał coś co już 99razy było napisane, omawiane, testowane.

do tego mamy jedną słuszna uwagę ogromna przewaga w szklarni canona
No to masz odpowiedz na swoje pytanie - kupuj Canona i rób zdjęcia. W nikonie jest drogo, gumy odpadają, licha szklarnia wiec po co marnujesz czas? Co chcesz tutaj udowodnić?

R
29-01-2010, 10:32
... (ci co pracują obecnie w nikonie po przesiadce z canona)...

sa tacy? :mrgreen:

Mellan
29-01-2010, 10:38
njght_84 - przekomarzanie się na temat "wyższości", wybacz, ale jest nieco szczeniackie.
Każdy coś niecoś zainwestował w swój system i jeśli potrafi go używać, poradzi sobie równie dobrze.

burton
29-01-2010, 10:44
sa tacy? :mrgreen:
Są. A dlaczego miało by takowych nie być ? I dlaczego zaczyna się tu taka nieprzyjemna "rozmowa" z osobistymi wycieczkami. Niektóre osoby swoimi wypowiedziami naprawdę zaniżają poziom tego forum.

prz3mo
29-01-2010, 10:50
najpierw piszesz:

a tu dalej walka

A po chwili...

Najpierw sugerujesz tu przepychanki i niezdrową atmosferę, a potem sam piszesz w tonie "zaczepnym".
Daj sobie na wstrzymanie,ok?

Jacek_Z
29-01-2010, 10:53
... a że jest to forum nikona i tu zaciekle bronią racji nikoniarze więc wole żeby wypowiedzieli sie na temat canona (ci co pracują obecnie w nikonie po przesiadce z canona) na temat jego wyższości bo bedzie to bardziej miarodajne..
wypowiadają sie różne osoby, także canonierzy i byli canonierzy.
Jest kilkanaście bardzo dobrych i rzeczowych wypowiedzi osób które miały oba systemy (np kondeusza). Obawiam się, że teraz będa ginąć w ogólnym biciu piany.

.do tego mamy jedną słuszna uwagę ogromna przewaga w szklarni canona no tak, tym zdaniem dokonałes podsumowania, że kilkadziesiąt obiektywów canona jest lepsze od kilkudziesięciu obiektywów nikona. Gratulacje. Po co jakies portale robią w ogóle testy, jak to wszystko mozna streścic tak pięknie w jednym zdaniu.:evil:

Proszę o ostudzenie nastrojów. Niestety sporo wątków N konrtra C jest zamykanych, niech ten nie będzie.

Darkness87
29-01-2010, 11:19
Na wstępie przychylam sie do moderatora :) tylko spokojnie i nie zamykamy tematu :) swoja droga mi on pomógł wiec moze komus innemu tez pomoże.

Co do szklarni to nielubie jak ktos stale na siłe próbuje wszystkim powiedziec ze szkła z canona sa lepsze od nikona i to w taki sposób jak by te z nikona byly do (_._) ....
Interesuje się fotografia może i narazie tylko na stopie amatorskiej bo żadnych zleceń nie wykonuje i super świetnych umiejętności nie mam ale ludzie widziałem juz trochę szkieł, jeździłem po znajomych podpinałem testowałem i szkła z nikona są bardzo dobre.
co z tego ze nie mamy np 50 1.2 ? czy to jakaś katastrofa ? nie nie mamy i dajemy sobie rade z 50 1.4 albo 1.8 :)

Swoją drogą użydkowniku njght_84 jestem ciekaw czy masz body 5dmark2 i takie właśnie szkła po 5 tyś które robią taka przewage i wyższość nad nikonem :)

Moja taka prośba :) bądzmy obiektywni ale nie starajmy się komuś o jakiejś wyższości :)
Osobiście narazie co zauważyłem w 5dm2 co jest lepsze to filmy ale czy to takie ważne dla fotografa ?

wojteh
29-01-2010, 11:24
ja co prawda nigdy nie miałem Canona ale mam przyjaciela z którym robiliśmy od zawsze zdjęcia sportowe - i to jest tak ze na początku to ja dostawałem w dupę z moim kiepskim ISO na hali - teraz on dostaje z moim świetnym ISO na hali - ale pewnie jeszcze jedna czy dwie następne puszki i znowu ja dostane kopniaka i tak będzie zawsze ... raz on raz ja ... a zdjęcia ??? - kurna ci sportowcy to idioci - nigdy nie robią tego co byśmy chcieli i bez względu na sprzet raz ja miałem super ujęcia raz on ...

Pawel Pawlak
29-01-2010, 11:36
tym co mowisz dajesz do zrozumienia ze jestes tez osoba ktora chodzby nie wiem co bedziesz mowic ze wszystko w nikon jest ok :) nawet jak by nowe body nikona wyszlo ktore robi zdjecia tylko w bw i bedzie sie rozlatywalo to ty i tak powiesz ze to body jest solidne i wykonuje piekne kolorystycznie zdjecia ;/ no niestety tacy ludzie sa i beda tylko ze nie jest ich napewno 90 % tylko max 3%

co do samych gum ja nie twierdze ze canonowe sa lepsze ale chodzi o to ze w sprzecie za tyle pieniedzy nie powinno sie to dziac. pozdrawiam wszystkich nawet tych nie obiektywnych :)

Niech to będzie nauczka dla mnie - nie wdawać się w dyskusje z przedstawicielm owej większości o której pisałem w poprzednim poście. Facet, kup sobie canona bo ma ładniejsze kolorki i rób zjdęcia odklejającej gumie w nikonach bo to przecież istota fotografii i element decydujący o tym czy w najważniejszym momencie aparat pozwoli zdjęcie zrobić czy nie. Na refleksyjnośc z Twojej strony nie liczę, więc możesz nie odpisywać.

brun
29-01-2010, 12:37

co do samych gum ja nie twierdze ze canonowe są lepsze ale chodzi o to ze w sprzęcie za tyle pieniędzy nie powinno sie to dziac. pozdrawiam wszystkich nawet tych nie obiektywnych :)

Darkness87 zastanów się , jesteś na forum nikona, prawie wszyscy na tym forum mają nikona, jakieś powody do tego żeby wejść w akurat ten system mają, inaczej kupili by canona i siedzieli teraz na CB, spodziewasz się że ktoś ci napisze że ma nikona ale canon jest lepszy? każdy kupuje to co mu bardziej pasuje i spełnia jego oczekiwania w większym stopniu to jest tak zwany świadomy użytkownik.

R
29-01-2010, 12:40
Darkness87 zastanów się , jesteś na forum nikona, prawie wszyscy na tym forum mają nikona, jakieś powody do tego żeby wejść w akurat ten system mają, inaczej kupili by canona i siedzieli teraz na CB, spodziewasz się że ktoś ci napisze że ma nikona ale canon jest lepszy? każdy kupuje to co mu bardziej pasuje i spełnia jego oczekiwania w większym stopniu to jest tak zwany świadomy użytkownik.

nie bierzesz pod uwage uzytkownikow, ktorzy nie sa do konca (albo wcale) zadowoleni, ale tak konkretnie zainwestowali w system, ze zmiana wiazalaby sie nie tyle ze stratami, co ze sporym klopotem...

i wlasnie oni wciaz zyja nadzieja, ze doczekaja sie puszki pod pewnymi wzgledami takiej jak robi konkurencja...

owszem, pozostaje jeszcze mozliwosc 2-systemowosci, ale...

brun
29-01-2010, 13:02
ok zgadzam się z tobą R na pewno są tacy, zakładam jednak (choć głowy nie daję) że to mniejszość i to zdecydowana, zwłaszcza że jeżeli chodzi o puszki to nikon nie ma się czego wstydzić i praktycznie na każdej półce ma body które parametrami przewyższa konkurencję, sama zmiana matryc na cmos dużo załatwiła. Wydaje mi się że "pewne względy" o których wspomniałeś stają się niuansami.

R
29-01-2010, 13:06
ok zgadzam się z tobą R na pewno są tacy, zakładam jednak (choć głowy nie daję) że to mniejszość i to zdecydowana, zwłaszcza że jeżeli chodzi o puszki to nikon nie ma się czego wstydzić i praktycznie na każdej półce ma body które parametrami przewyższa konkurencję, sama zmiana matryc na cmos dużo załatwiła. Wydaje mi się że "pewne względy" o których wspomniałeś stają się niuansami.

nie mam nic przeciw wstawieniu w d700 matrycy z 5d... nawet tego starego, albo w d200 od 40d i nie bedzie lepszych puszek na swiecie... jesli to nazywamy niuansem to zgadzam sie z Toba calkowicie ;)

p.s. nie mowie o szumach, bo ten parametr w ogole mnie nie interesuje.

Pawel Pawlak
29-01-2010, 13:14
R, Ty masz problem z JPGami czy RAWami ? Co jest za problem z matrycami nikona ?

R
29-01-2010, 13:23
Pawel, nie mam problemu bo nauczylem sobie z nim radzic. Strasznie mnie tylko wpienia, ze to nad czym ja musze sie naprawcowac, user canona ma od reki.

Zaznaczam, ze to co pisze jest w mocno subiektywne. Z pewnoscia w zaleznosci od pracy ktora sie wykonuje aparatem mozna miec wyroione zdanie na temat danej puszki / matrycy. Nie podoba mi sie ciepla tonacja nikona, zdecydowanie wola ostudzona palete canona i to dla mnie problem.

do tej pory najlepsze kolorystycznie zdjecia robil MZ d2x. Od d200 w gore wszystko jest marchewkowe.

--Arkadia--
29-01-2010, 13:33
do tej pory najlepsze kolorystycznie zdjecia robil MZ d2x. Od d200 w gore wszystko jest marchewkowe.

To weź 5d mkII do ręki i bedziesz miał wszystko - pomidorowe skoro canon niby tak świetnie odwzorowuje kolory to nie wiem skąd czerwony zafarb w tym modelu

Darkness87
29-01-2010, 13:45
Paweł Pawlak - ty faktycznie nie umiesz czytać ^^ czy to nie ja kilka postów wcześniej pisałem ze wybrałem d700 i ze w d700 idzie robic fajne zdjęcia i dobrze kolorystycznie ? a ty mi wyjeżdzasz ze sobie mam kupić canona bo tam są lepsze kolorki :) to sie nazywa albo skleroza totalna albo brak umiejętności czytania :) wybierz sam :)

kurde brun wez sie zastanów i czytaj wiecej z tematu niz tylko ostatni post.... wiesz co to bezstronna opinia ? temat jest do porównania 2 body a jak tego nie rozumiesz to po co wchodzisz na takie tematy? ??? po to zeby włazić z wazeliną w nikona ?? ja porównuje i chce zeby zostało tu poruszone wszystko szczerze a nie tylko zachwalać nikona. może to uniknie zakładania kolejnych tematów w których osoba chcąca podjąc decyzje, a ten temat da jej odpowiedz na wszystko czego szuka.
edit:
w nazwie tematu jest "info"
czy odklejające się gumy nie są info ? - nikon
czy wolny AF nie jest info ? - canon
oczywiście jak mówilismy o wolnym af nie mieliście aluzji ale jak juz powiedzieć cos o nikon to juz odrazu odezwały się "to kup sobie canona" hehe śmieszy mnie takie coś.

dem
29-01-2010, 14:09
Zaznaczam, ze to co pisze jest w mocno subiektywne. Z pewnoscia w zaleznosci od pracy ktora sie wykonuje aparatem mozna miec wyroione zdanie na temat danej puszki / matrycy. Nie podoba mi sie ciepla tonacja nikona, zdecydowanie wola ostudzona palete canona i to dla mnie problem.

I to jest kwintesencja całej dyskusji tutaj.
Dla jednych lepsze jest odwzorowanie barw C, a inni wolą kolory N. Rzecz gustu, a w dobrym zwyczaju jest i tym nie dyskutować.
Natomiast zdecydowanie obiektywne jest stwierdzenie, iż d700 ma o wiele lepszy AF, od 5dmk2 i nie jest to rzecz gustu, tylko niezaprzeczalny i niepodważalny fakt. Nie wiem jak z szybkością, bo nie używałem marka drugiego, ale samo rozmieszczenie punktów AF jest zdecydowanie po stronie Nikona. Dla mnie osobiście konieczność przekardowywania(napisałem konieczność, bo przekadrowywanie samo w sobie złem nie jest i problemu raczej nie stanowi) w aparacie za 8k pln, to kpina z użytkownika.
Co do gum, zgoda N przegrywa, ale jak ktoś już wcześniej w tym wątku napisał Nikon to kupa, więc jakieś wady posiadać musi ;)

Pozdrawiam i miłego dnia.

brun
29-01-2010, 15:27
Paweł Pawlak - ty faktycznie nie umiesz czytać ^^ czy to nie ja kilka postów wcześniej pisałem ze wybrałem d700 i ze w d700 idzie robic fajne zdjęcia i dobrze kolorystycznie ? a ty mi wyjeżdzasz ze sobie mam kupić canona bo tam są lepsze kolorki :) to sie nazywa albo skleroza totalna albo brak umiejętności czytania :) wybierz sam :)

kurde brun wez sie zastanów i czytaj wiecej z tematu niz tylko ostatni post.... wiesz co to bezstronna opinia ? temat jest do porównania 2 body a jak tego nie rozumiesz to po co wchodzisz na takie tematy? ??? po to zeby włazić z wazeliną w nikona ?? ja porównuje i chce zeby zostało tu poruszone wszystko szczerze a nie tylko zachwalać nikona. może to uniknie zakładania kolejnych tematów w których osoba chcąca podjąć decyzje, a ten temat da jej odpowiedz na wszystko czego szuka.
edit:
w nazwie tematu jest "info"
czy odklejające się gumy nie są info ? - nikon
czy wolny AF nie jest info ? - canon
oczywiście jak mówilismy o wolnym af nie mieliście aluzji ale jak juz powiedzieć cos o nikon to juz odrazu odezwały się "to kup sobie canona" hehe śmieszy mnie takie coś.

nie wiem dlaczego wnioskujesz że nie przeczytałem wątku, akurat przeczytałem, nie wiem dlaczego atakujesz tutaj np Pawła P z pretensją także i do innych, że ci powiedzieli kup sobie canona?
chciałeś szczerze? - masz szczerze, proste, na siłę szukasz argumentów żeby nikona nie kupować? kup canona koledzy dobrze ci radzą, i nie chrzań mi tu o bezstronnych opiniach bo akurat ja aparat wybierałem świadomie, miałem pożyczonego od kumpla canona i wiedziałem co to i jak to działa.

i co to za aluzja z wazeliną chłopie? nie mam dysonansu po zakupowego i nigdy nie miałem.

najlepiej otwórz taki wątek na CB a potem sobie te 2 wątki porównasz i będziesz wiedział co dla ciebie dobre.

tylko w tym wątku podano już kilka razy czym które body się charakteryzuje i co dla kogo, nikt za ciebie nie wybierze.
już bardziej "na tacy" się nie da

manfred
29-01-2010, 15:45
Dziś gdybym wybierał wybrał bym canona

tymancjo
29-01-2010, 15:56
tymancjo jak nie lubie jak tacy ludzie jak ty sie wypowiadaja, nie masz cos sensownego do powiedzenia to po co sie odzywasz ? radość ci to sprawia ?
jesli ty sadzisz ze odklejanie sie gum z aparatu to snucie farmazonow to chyba jestes nienormalny. moze tobie sie nie odklejaja, to sie ciesz a nie piernicz głupot obrażając przy tym innych. mi w d90 zaczela odklejac sie guma jeszcze na gwarancji a aparat byl zawsze w torbie noszony i ostrożnie uzywany. mowisz idźta ludzie robic zdjęcia ; a co ty tu robisz ? czemu nie dziesz robic zdjęć ? my mamy ochote porozmawiać i tyle, kazdy ma do tego prawo na forum, nie łammiemy tym zasad i tyle a jak ty nie chcesz rozmawiac na ten temat to albo nie wchodz albo sie nie wypowiadaj.

Nie pajacuj.

Pisałem już i to nawet w tym wątku o tych 2 puszkach merytorycznie, bo obydwu dane mi jest używać. Mam nikony d50 d300 i d700 i mi się gumki jakoś nie odklejają. Może się tak nie podniecam, i nie pocą mi się łapki.

A co do robienia zdjęć, to wierz mi, że robię.

Bawcie się dobrze, ja spadam.

z umiarkowanym pozdrowieniem,
Tomek

njght_84
29-01-2010, 15:59
masakra jaka jatka na własnym podwórku :D
wazeliny nie ma co wtykać i się nie ma co obrażać.. ale nie ma za wielu tych co się przesiedli z canona na nikona..

Rycerz
29-01-2010, 16:12
ale nie ma za wielu tych co się przesiedli z canona na nikona..

na pewno sie znajdą ;)

wywar
29-01-2010, 16:14
nie bierzesz pod uwage uzytkownikow, ktorzy nie sa do konca (albo wcale) zadowoleni, ale tak konkretnie zainwestowali w system, ze zmiana wiazalaby sie nie tyle ze stratami, co ze sporym klopotem...

Heh, właśnie teraz jest najlepszy okres do pozbycia się wszystkiego i zmianę systemu. Ja teraz za swoje używane graty bym spokojnie wziął tyle co dałem bez żadnej straty.

(..)Nie podoba mi sie ciepla tonacja nikona, zdecydowanie wola ostudzona palete canona i to dla mnie problem.(..)
Może przestaw w ustawieniach ze "STANDARD" na "NEUTRAL" - zapewniam cię ,że tonacja znacząco się ochłodzi.

Darkness87
29-01-2010, 16:22
"chciałeś szczerze? - masz szczerze, proste, na siłę szukasz argumentów żeby nikona nie kupować? kup canona koledzy dobrze ci radzą, i nie chrzań mi tu o bezstronnych opiniach bo akurat ja aparat wybierałem świadomie"
-hehe czy ja szukam argumętów żeby nie kupować nikona ? skoro juz napisałem ze mój wybór to d700.... nie wiem czy w polsce nie uczą czytać czy poprostu społeczeństwo popada w głupote...

"Nie pajacuj."
-nie mow o innych patrzac na siebie.

Widzę że temat poruszający PORÓWNANIE 2 body nie ma tu sensu bo niektórzy nie dorośli do tego a słowo SZCZERZE jest i tak bez znaczenia bo jak ktos cos napisze o nikon to odrazu padają słowa "kup canon" ; "to wybierz canon" itp.

Szkoda ze nie rozwinelismy tego tematu bo mogl byc przydatny dla wielu.

Sadze ze mozna zamknąć temat.

R
29-01-2010, 16:34
Heh, właśnie teraz jest najlepszy okres do pozbycia się wszystkiego i zmianę systemu. Ja teraz za swoje używane graty bym spokojnie wziął tyle co dałem bez żadnej straty.

Może przestaw w ustawieniach ze "STANDARD" na "NEUTRAL" - zapewniam cię ,że tonacja znacząco się ochłodzi.

wyglada na to, ze chyba jestem sporo starszy od Ciebie... :) (dot zdania 1)

zdjecia robie tylko w raw i nie dotykam NX wiec to nie ma znaczenia (dot zdania 2)

wywar
29-01-2010, 17:04
wyglada na to, ze chyba jestem sporo starszy od Ciebie... :) (dot zdania 1)
w takim razie masz z 50lat, wiec czasami czytaj to co piszesz bo mam wrażenie ,że bawi cię "dolewanie oliwy do ognia"? Pisząc ten tekst o nadziei nikoniarzy na puszkę taką jak u konkurencji po prostu się ośmieszasz, a w Twoim wieku to nie wypada.

zdjecia robie tylko w raw i nie dotykam NX wiec to nie ma znaczenia (dot zdania 2)
No to w czym problem z tą tonacją? Nie rozumiem? Może monitor Cię oszukuję.

R
29-01-2010, 17:09
w takim razie masz z 50lat, wiec czasami czytaj to co piszesz bo mam wrażenie ,że bawi cię "dolewanie oliwy do ognia"? Pisząc ten tekst o nadziei nikoniarzy na puszkę taką jak u konkurencji po prostu się ośmieszasz, a w Twoim wieku to nie wypada.

No to w czym problem z tą tonacją? Nie rozumiem? Może monitor Cię oszukuję.

nie mam 50 lat. w takim razie zweryfikuje. moje zdanie dotyczylo systemu nikona a ktory niektorzy wpakowali sie w czasach, kiedy aparatow cyfrowych jeszcze nie bylo... i tego dotyczyla moja wypowiedz. jesli chodzi o osmieszanie sie... coz... kazdy ma swoje zdanie na ten temat. (dot. zdania 1)

mysle ze nie bedziemy dyskutowac. podoba Ci sie, ok. przeciez ja nie namawiam Ciebie, zeby sie przestala podobac... (dot. zdania 2)

EOT.

Photoartbox
29-01-2010, 18:18
"chciałeś szczerze? - masz szczerze, proste, na siłę szukasz argumentów żeby nikona nie kupować? kup canona koledzy dobrze ci radzą, i nie chrzań mi tu o bezstronnych opiniach bo akurat ja aparat wybierałem świadomie"
-hehe czy ja szukam argumętów żeby nie kupować nikona ? skoro juz napisałem ze mój wybór to d700.... nie wiem czy w polsce nie uczą czytać czy poprostu społeczeństwo popada w głupote...

"Nie pajacuj."
-nie mow o innych patrzac na siebie.

Widzę że temat poruszający PORÓWNANIE 2 body nie ma tu sensu bo niektórzy nie dorośli do tego a słowo SZCZERZE jest i tak bez znaczenia bo jak ktos cos napisze o nikon to odrazu padają słowa "kup canon" ; "to wybierz canon" itp.

Szkoda ze nie rozwinelismy tego tematu bo mogl byc przydatny dla wielu.

Sadze ze mozna zamknąć temat.

Ten temat jest tak samo niepotrzebny jak cala reszta tematow canon vs. nikon. Jak ktos nie potrafi sam wybrac, to niech wylosuje.
PS. Fajnie byloby jakbys nauczyl sie cytowac - taki maly przycisk pod kazda wypowiedzia po prawej stronie ;)

soho
29-01-2010, 18:20
co do kolorów Canon -Nikon . Jakiś czas temu pół Polski słuchało Disco Polo co nie znaczy że była to dobra muzyka . Tak jak ktoś wspomniał o gustach sie nie dyskutuje. Jeden lubi gruszki a inny Marysie .

robin102
29-01-2010, 20:13
Ja pierdziu, że też Wam się chce od nowa przekomarzać, przecież już dawno wiadomo, że Nikon robi dobre aparaty, a Canon dobre zdjęcia, nooooo albo odwrotnie :mrgreen:

brun
29-01-2010, 21:05

właśnie, trafiłeś w samo sedno, albo masz problem ze zrozumieniem albo nie rozumiesz polskiej mowy, sądząc po ilości błędów ortograficznych jakie popełniasz, sądzę że jedno i drugie.
żegnam

punky
29-01-2010, 21:20
Świetny merytorycznie wątek :D
Zacznijcie może lepiej robić zdjęcia, przyśnieżyło, jutro słoneczny dzionek zapowiadają - czas wyjść w plener.

Jacek_Z
30-01-2010, 00:11
Strasznie mnie tylko wpienia, ze to nad czym ja musze sie naprawcowac, user canona ma od reki.
jestes tego pewien? Będe musiał kiedyś zrobić rzecz, która się pewnie nie spodoba moim kolegom z canonami. Zrobię zdjęcia z AWB z D700 i porównawczo z 1Dsmk3 i 5Dmk2. Tylko kurcze głupio mi będzie przed kumplami do czego wykorzystałem ich sprzęt. Na drugi raz mi go nie dadzą .... a tego bym nie chciał.

Nie podoba mi sie ciepla tonacja nikona, zdecydowanie wola ostudzona palete canona i to dla mnie problem. eeeee. D700 mi robi za zimną skórę, więc jaka ciepła tonacja nikona?
R - jakie ty masz body, jesli wolno spytać?
D200 a D700 to też dwa różne obrazowania pod kątem AWB. Ale przy WB Pre i podpięciu profili w PS - nie rozróżnisz. No chyba tylko po tym, że D700 zarejestruje wiele większa rozpiętośc tonalną sceny. Co się da tylko na takich scenach zaiobserwować, bo w bardziej płaskich - nie.

Jedyne czego mi brak w nikonie jeśli chodzi o aparaty, nie optykę, to body z matrycą D3x w ludzkiej cenie. Canon nie ma niczego takiego.

Darkness87
30-01-2010, 00:44
właśnie, trafiłeś w samo sedno, albo masz problem ze zrozumieniem albo nie rozumiesz polskiej mowy, sądząc po ilości błędów ortograficznych jakie popełniasz, sądzę że jedno i drugie.
żegnam

hahahah ale mnie rozbawiłeś :D ^^

plusfoto
30-01-2010, 01:09
700 mam dwa tygodnie i to był czas na jego poznanie i wstępne zaznaczam wstępne ustawienie pod swoje potrzeby. Dziś pierwsza poważniejsza robota - takie tam przedszkole. Przerażony postami niektórych osób zrobiłem wszystko w NEF bo przecież AWB do dupy i inne takie tam pierdoły. Okazało się to zupełnie niepotrzebne spokojnie mogłem wszystko zrobić w jpg i zaoszczędzić sobie roboty. Na ponad 200 kliknięć wyrzuciłem cztery bo niestety były nieostre (dzieciaki w ruchu a czas tylko 1/50) Reszta praktycznie i pod względem AWB jak i pozostałych parametrów praktycznie w punkt. Więc to pitolenie o szopenie że coś w N jest do du.. radzę włożyć między bajki zapoznać się z aparatem i robić zdjęcia bez stresu zarówno w jpg jak i NEF. Myślę że C lepiej by nie wypadło.

tmk_t
30-01-2010, 10:06
Reszta praktycznie i pod względem AWB jak i pozostałych parametrów praktycznie w punkt. Więc to pitolenie o szopenie że coś w N jest do du.. radzę włożyć między bajki zapoznać się z aparatem i robić zdjęcia bez stresu zarówno w jpg jak i NEF. Myślę że C lepiej by nie wypadło.
C lepiej by nie wypadł, mógłbys się tylko bardziej denerwować mniejsza ilością trafionych fot
miałem C także jako FF i po przesiadce na D700 nie widzę różnicy w obrazowaniu, a tylko zyskałem dodatkowo w innych paramertach puszki

Rycerz
30-01-2010, 10:19
moim zdaniem canonowski DPP jest bardziej intuicyjny, wszystko idzie szybciej ;) więć może dlatego wydaje się, że obróbka w plikach canona jest prosta, mniej skomplikowana niż w plikach nikona... ;)

BugsBunny
30-01-2010, 13:40
Zrobię zdjęcia z AWB z D700 i porównawczo z 1Dsmk3 i 5Dmk2.
i okaże się, że w dzień wszystkie są tak samo dobre, a wieczorem przy żarówkach tak samo nędzne - szkoda czasu :mrgreen:

Jedyne czego mi brak w nikonie jeśli chodzi o aparaty, nie optykę, to body z matrycą D3x w ludzkiej cenie. Canon nie ma niczego takiego.
no przecież właśnie ma - 5DMkII. Chyba że ten kultowo słaby AF to aż taka przeszkoda ( w moim jakoś działa, i to nawet nieźle, w pełni porównywalnie z D200 )

wątek chyba się powoli wyczerpuje - dla każdego co innego jest ważne i każdemu trochę co innego się podoba
ja wybrałem wygodniejszą optykę i mniejszą wagę, inny może koniecznie chcieć jak najlepszy obrazek na wysokich czułościach, jeszcze inni są przekonani że bez 51-polowego AF to już się nie da żadnych zdjęć robić poza pejzażykami - równie dobrze można wybierać komuś na forum żonę albo męża ;-)

stachmuszel
30-01-2010, 15:04

Jacek_Z chyba się "machnął", chciał napisać "Nikon nie ma niczego takiego".
Choć dziwię się, bo zawsze powtarzał, że matryca z D700 w zupełności mu wystarcza :-)
Pozdr.

BugsBunny
30-01-2010, 15:14
Choć dziwię się, bo zawsze powtarzał, że matryca z D700 w zupełności mu wystarcza :-)Pozdr.

jeszcze nie tak dawno D200 wystarczał w zasadzie do wszystkiego
ale teraz, jak coś nie ma 51 pól AF, iso 100tys i multum różnych innych rzeczy to już się tym nie da nic zrobić, no nie da się po prostu...
( żeby nie było - to nie do Jacka_Z, tylko ogólnego trendu na forum, gdzie pytanie o zakup D40 kończy się zwykle konkluzją, że niżej D700 to nie ma co patrzeć, a najlepiej tandem D3s/D3x, to jakoś się z trudem uradzi ;-) )

Photoartbox
30-01-2010, 15:14
Mysle, ze do studia 24 Mpx by mu sie przydaly :)

stachmuszel
30-01-2010, 16:35
ale teraz, jak coś nie ma 51 pól AF, iso 100tys i multum różnych innych rzeczy to już się tym nie da nic zrobić, no nie da się po prostu...
( żeby nie było - to nie do Jacka_Z, tylko ogólnego trendu na forum, gdzie pytanie o zakup D40 kończy się zwykle konkluzją, że niżej D700 to nie ma co patrzeć, a najlepiej tandem D3s/D3x, to jakoś się z trudem uradzi ;-) )

Masz racje, w ten sposob mysli niestety duza rzesza fotografujacych. Mam D700 i D200 i przyznam, ze D200 nadal fotografuje (nawet czesciej) i jestem zadowolony.
Pozdr.

kwiatek6324
30-01-2010, 19:20
Masz racje, w ten sposob mysli niestety duza rzesza fotografujacych. Mam D700 i D200 i przyznam, ze D200 nadal fotografuje (nawet czesciej) i jestem zadowolony.
Pozdr.

No ja wlasnie niedawno bylem na etapie zmiany D80.. i mialem dylemat.. D200 czy D700...

Stwierdzilem ze jednak D200 + reorganizacja w szkłach i to był naprawde dobry wybór.
Zreszta i tak najwazniejsze jest "oko" a nie sprzet...

Moja jedna znajoma robila kiedys kompaktem takie zdjecia, ze mi az bylo glupio bo ja nawet z d80
moglem pomazyc o takich ujeciach.

Pozdr
AK

robin102
30-01-2010, 19:27
..ze D200 nadal fotografuje (nawet czesciej) i jestem zadowolony.
Pozdr.
Bo to z oszczędności :) wiadomo, że D700 to sprzęt na lata ;)

jeszcze nie tak dawno D200 wystarczał w zasadzie do wszystkiego...
W pewnej szacownej gazecie wygrał nawet test porównawczy z 5DMKl :mrgreen: fajne :)
gdzie tam siedemsetce do kultowej konstrukcji jaką jest D200 :)

Darkness87
30-01-2010, 19:40
Kurde nie walcie farmazonów ze d200 wystarcza i nie widzicie sensu zmiany (nie mowie ze wszsycy tak mowia tu) to wyjaśnijcie mi po co pełna klatka ? po co wysokie iso ? no po co to jest robione ? po co wogole nikon produkuje nowe body jak d200 wystarcza w zupełności :) normalnie ludzie ale smolicie...
mi brakuje tylko zeby wyszła nowa wersja w tej samej cenie 5dmark2 z lepszym AF a decyzja będzie prosta, niestety nie ma tego wiec trzeba patrzec na d700 i dobranie szkieł :)

robin102
30-01-2010, 19:49
Jak to po co produkuje ? , dla siebie produkuje żeby zarabiać, a my to tak przy okazji się załapujemy :)
Pamiętam jak się roztkliwiano nad nowością jaką był D200 za ponad 6000zł - aparat marzeń i nic nikomu więcej do szczęścia nie było potrzebne, jakie wysokie użyteczne ISO miał 800 :) a jaki dobry był D70s jaki nowoczesny w porównaniu do D70 :)
echhhhh
Kolego kup sobie Canona, to bardziej nobilitująca marka, wybór szkieł większy, filmy kręci będziesz miał więcej uciechy czyli pożytku. Nikony to aparaty dla twardzieli, jasnej krótkiej optyki brak, trza się chyba będzie bawić w fotografie otworkową ;)

prz3mo
30-01-2010, 19:56
Temat chyba został wyczerpany i zatacza koło (nie pierwszy już raz)..

Jacek_Z
31-01-2010, 01:04
i okaże się, że w dzień wszystkie są tak samo dobre, a wieczorem przy żarówkach tak samo nędzne - szkoda czasu :mrgreen:
Wcale nie, będą różnice. Niuanse, ale pianę sie bije włąsnie o niuanse, bo jak cos jest oczywiste, to nikt sie nie sprzecza :)

no przecież właśnie ma - 5DMkII. Chyba że ten kultowo słaby AF to aż taka przeszkoda Oj matryca D3x jest fajniejsza. Ale dla mnie wazne są nazwijmy to przyzwyczajenia nikonowskie, canonowska ergonoimia za chiny mi nie podchodzi. A AF jest bardzo ważny. Generalnie gdyby 5Dmk2 miał obudowę D300 czy D700 - byłoby OK i przebolałbym to, że D3x ma fajniejsza matrycę.

Jacek_Z .
Choć dziwię się, bo zawsze powtarzał, że matryca z D700 w zupełności mu wystarcza :-)Generalnie to piszę, że powinna wystarczać 99% fotografujących zawsze. Ja jestem w tych 1 %. I czasami 24 MPx mi nie wystarcza. Ale to tak rzadko, że az szkoda dokładac duzo kasy, by zrobic te nieliczne zlecenia. W dodatku te zlecenia wymagają raczej ze 40 Mpx, więc.... D3x to nadal nie to, tu "musi" byc MF.

ale teraz, jak coś nie ma 51 pól AF, iso 100tys i multum różnych innych rzeczy to już się tym nie da nic zrobić, no nie da się po prostu...fakt :), z tym, że mi nie przeszkadza brak ISO 100.000 a brak ISO 100 :)