Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Sniegiem po oczach
<| MICHAŁ |>
15-01-2010, 10:23
tak to jest jak sie czlowiek po sniegu roluje
usyfienie szkla - gratis :mrgreen:
ale ja to zdjecie lubie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img63.imageshack.us/img63/9486/img9978.jpg)
Dzięki i pozdrawiam
Michał
Bartekkw
15-01-2010, 10:36
ooooo....super. Jest to czego brakowało mi w poprzednim zdjęciu. BDB
Dobra fota i ładne B&W, aczkolwiek tego drzewa po prawej stronie mogłeś nie "ciąć"... ;-)
jakoś nie mogę się przekonać, żeby robić bw przy słońcu...szkoda mi kolorów.
te zdjęcie jest super (pomijam niefortunnie ucięte drzewo). Bliki dodają życia i smaku. Dziwnie wygląda szczyt góry prawie czarny po lewej stronie...ale to wszytko tworzy ciekawe i przyjemne zdjęcie
Bardzo kadr mi się podoba i BW też mi tu pasuje.
krzysztofz24
15-01-2010, 11:16
Ja bardzo lubie zdjecia ze sloncem w kadrze, poza tym bardzo dobrze umiesciles je w mocnym punkcie, mi fotka sie podoba...
<| MICHAŁ |>
15-01-2010, 11:19
jakoś nie mogę się przekonać, żeby robić bw przy słońcu...szkoda mi kolorów
wiekszosc osob robi kolorowe - w kolorze, to zdjecie by bylo kolejne z serii :) a tak jest inne... no troche... :mrgreen:
dziex wielki
kolejna bardzo ładna fotografia - swoja droga Michale to znalazłeś sposób na bardzo fajną konwersję do b/w wszystkie Twoje ostatnie foty są w bardzo fajnych tonacjach ze świetnymi kadrami - gratki :-D
kolejna bardzo ładna fotografia - swoja droga Michale to znalazłeś sposób na bardzo fajną konwersję do b/w wszystkie Twoje ostatnie foty są w bardzo fajnych tonacjach ze świetnymi kadrami - gratki :-D
To ja się podpiszę :).
wojtek6308
15-01-2010, 11:39
Kolejny udany kadr i dobra konwersja do BW :)
To może jakiś tutek o konwersji do BW ala Mikie_001 :mrgreen: Pomyśl - miliony fanek, milionowe rzesze forumowiczów wdzięcznych za podanie pod nos wypracowanej w pocie czoła metody konwersji do BW :mrgreen: No i wizyty w zakładach pracy, wywiady, autografy ;)
Zdjęcie mi się podoba, flary dają według mnie mocniejsze wrażenie "słoneczności" scenerii :)
No i to BW:)
<| MICHAŁ |>
15-01-2010, 12:27
tu za bardzo nie ma co pisac, a wlasciwie wszystko napisal swiatlo:
Ponieważ zostałem prywatnie zapytany, więc rozwinę temat konwersji b/w. Nie chcę sugerować że to jedyny słuszny sposób poprawnej konwersji, ale jeśli ktoś ma inną opinię, to chętnie posłucham i sam też się nauczę.
Oto moja metoda konwersji b/w:
Wpierw analizuję zdjęcie na różnych kanałach, czyli nie jestem tutaj oryginalny. Używam Silver Effex Pro, i tam patrzę się na zdjęcie przez różne filtry, albo patrzę się po prostu na zdjęcie na Kanałach. Rzecz w tym że nie analizuję tylko całego zdjęcia w całości, ale przede wszystkim patrzę się na poszczególne fragmenty kadru, na poszczególne przdmioty oraz ich fakturę, i patrzę na jakiej kombinacji filtrów czy kanałów te przedmioty najlepiej wyglądają i mi pasują do ogólnej kompozycji.
I wtedy podejmuję decyzję jaki fragment kadru jest konwertowany na jakim filtrze albo kanale.
I wtedy na przykład wodę robię na jednym kanale (albo ich kombinacji), drzewa na innym, niebo jeszcze na innym, piach na innym, ścianę na innym, a skórę jeszcze na innym. I na każdym z tych detali stosuję jeszcze dodatkowo lokalne levelsy.
Na przykład dziewczyna na tle ściany. Ściana wygląda najlepiej na niebieskim filtrze, a skóra na pomarańczowym. Wtedy na skórę używam filtra pomarańczowego, a na ścianę niebieskiego.
Albo śnieg oświetlony przez słońce z niebem w tle. Trudno o taki jeden uniwersalny filtr aby niebo było głebokie i wyraziste, a jednocześnie też zachował fakturę śniegu z jego detalami, podświetlonymi krzyształkami i cieniami.
Wtedy na śnieg używam jednej konwersji z silnymi krzywymi, a na niebo innej.
Oczywiście ta technika wychodzi daleko poza analogowość fotografii. Ale w końcu jesteśmy w cyfrze, więc z niej korzystajmy... :)
w tym watku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=128246)
ja robie to jedynie na levelsach i filtrach, bez uzycia effex pro