Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300 Grip Alfa problem z gripem

npictures
14-01-2010, 19:46
A więc ..POMOCY !!!! Z puszką d300 i gripem alfa zamiennikiem mbd-10 pracowałem ponad pół roku i było ok.
Nagle przestały działać pierscienie nastawu czasu i przesłony w gripie oraz jog, spust migawki i af-on działały. wysłałem gripa do serwisu stwierdzili uszkodzenie i przysłali nowiutki. podpinam i....to samo a nawet nie działa aparat z gripa w sensie baterii po prostu pokazuje rozładowaną. wiec dzwonie do serwisu ze nie działa powiedzieli zebym sprawdził z innym body pojechałem do znajomego do sklepu i podpiąłem orginalny grip nikona do swojej puszki i d... to samo z innym egzemplarzem alfy to samo i pytanie co sie stało
aparat działa 100% ok nawet z podpiętym gripem ale z pozycji aparatu bo z gripa jak wczesniej pisałem nie działają pierscienie
w międzyczasie zmieniłem frimware na 1.10 nowy ze strony nikona tylko nie pamietam tego czy po zmianie frimware juz przestało działać czy jeszcze przed i pytanie co z tym fantem dalej
czy ma ktoś moze stary frimware 1.01 chyba? i czy ew jest szansa na zamiane na niższy bo moze problem lezy po stronie oprogramowania czy ew upgradować jeszcze raz do 1.10 moze jakiś błąd czy coś sam nie wiem
a moze jakas funkcja w menu o której nie mam pojecia to powoduje
jesli ma ktoś jakis pomysł bede wdzięczny pozdrawiam

kuba_rsx
14-01-2010, 22:06
To taka moja spekulacja ale stary grip mógł zrobić jakieś zwarcie czy bóg wie co i uszkodzić styki/port odpowiedzialny za komunikację z body? Skoro nawet oryginalny nie działa? Styki oczywiście czyściłeś?

npictures
15-01-2010, 11:22
a więc dokładnie wyczysciem styki i gripa i aparatu i nic ale zaczęło działac info o baterii zaktualizowałem friware ale tylko czesc A znaczy nie zaktualizowałem tylko zaczytałem ponownie i dwa magiczne przyciski z zielona kropką i .... cud zadziałał
i zeby nie wiem co nie mam pojecia dlaczego nie działał moze jakis błąd czy ja wiem
takze mam nadzieje ze takie spostrzezenie moze się komus kiedys przydać oby nie - pozdrawiam

MikeS
15-01-2010, 12:37
Baterie zamień miejscami. Ponoć u niektórych pomaga. Ja osobiście zaktualizowałbym softa raz jeszcze - i nie tylko część A, nie wiem jak to jest w aparatach ale softu się chyba nie aktualizuje tylko w połowie...

npictures
15-01-2010, 13:11
spoko ja juz raz przeprowadziłem pełną aktualizację i A i B do wer 1.10 a teraz wgrałem jeszcze raz A to samo i zresetowałem i zaczeło działać. zadałem to pytanie serwisowi Nikona oto odp:
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D300.

Nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem. Proszę o dokłądny opis tej usterki.
Aparat Nikon D300 bez podłączonego gripa działa sprawnie, jak rozumiem?
Problem pojawia się, w chwili, gdy podłączony jest grip?

Natomiast nie jest to grip produkcji firmy Nikon i z punktu widzenia firmy Nikon nie jest on kompatybilny.
Niestety, ale nie odpowiadamy za kompatybilność produktów innych producentów.
W przypadku gripa innego producenta, musi Pan zgłosić się bezpośrednio do tego producenta.

Nie ma mozliwości zamodzielnego wgrania starszej wersji oprogramowania firmware. Taką mozliwość ma jedynie autoryzowany serwis firmy Nikon.

No to sie dowiedziałem :)

kuba_rsx
15-01-2010, 14:53
Przecież to było oczywiste. Trzeba było napisać że oryginalny grip też Ci nie działał.

npictures
15-01-2010, 15:55
wysłałem im tą sama informację co na forum ale pan Nikon doczytał sie ze uzywałem Alfy a nie nikona (nikona tylko do sprawdzenia) i już rączki umywamy tak ... ?

siedemczwartych
15-01-2010, 16:53
wybacz, że będę bronił nikona, ale też byś tak zorbił.
Jakbym Ci sprzedał auto, a Ty byś wlał jakis stary olej i silnik by zaczał stukać, potem byś wymienił olej na właściwy i miał do mnie pretensje, to dokładnie tak samo bym Cię potraktował.
Sorki, ale stosowanie zamienników jest na własną odpowiedzialność.

Jesli grip alfa Ci coś spalił, to już nie wina nikona.

npictures
15-01-2010, 17:30
nic nie spalił wszystko działa nie chodzi o to ze nikon jest be tylko o to ze choc troszke powinni pomóc niezaleznie czy grip jest ich czy innego producenta chodzi o fakt co sie mogło stac a puszka jest ich wiec sie na tym znaja i chocby zasugerowali cokolwiek oczywiscie ja osobiscie nie mam nic do nich bo wielokrotnie mi pomogli jak miałem problem są ok

siedemczwartych
15-01-2010, 17:34
ale co mają pomóc jak oni nie znają gripa alfy i nie mają pojęcia jak to urządzenie działa i jak oddziaływuje na aparat.
sorki za OT. Już się wyłączam.

npictures
15-01-2010, 17:54
mysle ze jednak maja pojęcie o konkurencji bo zapewne duzo sprzetu dostają do naprawy i ten sprzet pracował z róznymi elementami nie koniecznie ich produkcji to tak jak kupić np sigme i jesli sie cos stanie to uzytkownik puszki nikona nie ma co szukac w ich serwiie?to by było bez sensu maja swiadomosc tego ze ludzie pracują z roznymi podzespołami na ich puszce i podejzewam ze znają konstrukcje podrubek i innych firm w koncu to serwis

mysle ze znają bo ten grip wygląda identik jak orginał i nie wykluczone ze produkowany jest w tej zamej fabryce co org tyle ze z tanszych materiałów - nie wiem ale podejzewam a po drugie to przeciez serwis wiec powiini sie znac maja przeciez swiadomosc tego ze ludzie roznie konfiguruja swoj sprzt i zawsze moze sie cos stac np podpinasz obiektyw sigmy czy tamrona i nagle cos sru i puszka padła i co wtedy serwis powie ze z powodu uzytkowania aparatu nie z ich obiektywem nie przyjmie do serwisu ? to by było bez sensu

MikeS
15-01-2010, 18:16
podejzewam ze znają konstrukcje podrubek i innych firm
Podejrzewam że konkurencja nie zna konstrukcji oryginału bo gdyby tak było to dziś byś tu nie zadawał pytania co z tym gripem :-D

w koncu to serwis
W końcu to Polska ;)

npictures
15-01-2010, 18:19
W końcu to Polska ;)
swiete słowa

Skibek
15-01-2010, 18:20
Może i znają zamienniki, ale nieleży w ich gestii tłumaczyć się za jakość i poprawność ich działania z oryginalnym sprzętem. To tak jakbyś Podpiął Nikkora 70-200/2.8 VR do Zenita (to tylko teoretycznie) i miał do nich pretensję, że po wywołaniu kliszy stwierdziłeś, że VR chyba nie działa i żeby Ci wytłumaczyli dlaczego.
To jest autoryzowany serwis Nikon i oni serwisują produkty firmy Nikon. Ktoś powiedział, że użytkownik stosując zamienniki bierze na siebie odpowiedzialność ewentualnej usterki. Ja się z tym zgadzam. Możesz ewentualnie zarzucić producentowi gripa Alfa, że towar jest niezgodny z umową, bo miał być kompatybilny z konkretnym modelem, a nie jest. Chyba, że w instrukcji jest napisanie: "Nie aktualizować firmware"u, bo grip się sfakoli". ;)

npictures
15-01-2010, 18:22
Podejrzewam że konkurencja nie zna konstrukcji oryginału bo gdyby tak było to dziś byś tu nie zadawał pytania co z tym gripem :-D

;)

tego nie wiemy ja zadałem pytanie co sie stało skoro i orginał nie działał co sie mogło stacw puszce ze nie działa i orginal i kopia

biadzi
09-03-2010, 11:16
Ja mam inny problem z alfą. Jeśli zostawię podpiętego gripa do aparatu to po 3-4 dniach bateria jest martwa. W normalnych okolicznościach pozostawienie aparatu bez gripa nie wyczerpuje baterii tak szybko. Czy to norma, czy może mój egzemplarz jakiś prądożerny?

MikeS
09-03-2010, 18:42
Możesz ewentualnie zarzucić producentowi gripa Alfa, że towar jest niezgodny z umową, bo miał być kompatybilny z konkretnym modelem, a nie jest.
I jeśli producent uzna moją rację to znając życie wymieni co najwyżej gripa na nowego a co jeśli coś się stanie z body? Wyprą się...

dem
11-03-2010, 22:55
Czy w Waszych alphach, po przykręceniu do puszki grzechocze pokrętło mocujące (posiada bezwładność)? U mnie tak i powiem szczerze, że mnie to irytuje bardzo.

biadzi
11-03-2010, 23:51
Ja mam inny problem z alfą. Jeśli zostawię podpiętego gripa do aparatu to po 3-4 dniach bateria jest martwa. W normalnych okolicznościach pozostawienie aparatu bez gripa nie wyczerpuje baterii tak szybko. Czy to norma, czy może mój egzemplarz jakiś prądożerny?

Czy ktokolwiek mógłby się ustosunkować?

stachmuszel
12-03-2010, 08:28
Czy w Waszych alphach, po przykręceniu do puszki grzechocze pokrętło mocujące (posiada bezwładność)? U mnie tak i powiem szczerze, że mnie to irytuje bardzo.

Potwierdzam, grzechocze. Ale w oryginale również "lata". Grip Alfy jest dokładną kopią oryginalnego, tylko zastosowano inne materiały. Na pierwszy rzut oka nie rozróżnisz, który jest który.
Pozdr.

stachmuszel
12-03-2010, 08:29

Jest to możliwe, dlatego ja zawsze po foceniu lekko wysuwam saneczki akumulatora z gripa.

Schlag
12-03-2010, 10:30
Potwierdzam, grzechocze. Ale w oryginale również "lata". ...

Mam Oryginał, nie "grzechocze". Rusza się tylko podczas bezpośredniego dotyku.
Żadnych stuków, czy innego niepożądanego efektu.

stachmuszel
12-03-2010, 11:01
Mam Oryginał, nie "grzechocze". Rusza się tylko podczas bezpośredniego dotyku.
Żadnych stuków, czy innego niepożądanego efektu.

Aż wziąłem kolegi sprzęt do ręki czyli D700+grip Nikon. Słychać i lata jak... Trzeba nim tylko potrząsnąć:-)

Może są egzemplarze który słychać i których nie słychać:-)

Schlag
13-03-2010, 12:53
Aż sam po potrząsałem i nic.
Może jak się często kręci, to się "rozlata",
u mnie z 5 razy wszystkiego kręcony,
i to tylko ze względu na "odświeżenie" aku w body.