Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie D300 Grip Alfa problem z gripem

A więc ..POMOCY !!!! Z puszką d300 i gripem alfa zamiennikiem mbd-10 pracowałem ponad pół roku i było ok.
    Nagle przestały działać pierscienie nastawu czasu i przesłony w gripie oraz jog, spust migawki i af-on działały. wysłałem gripa do serwisu stwierdzili uszkodzenie i przysłali nowiutki. podpinam i....to samo a nawet nie działa aparat z gripa w sensie baterii po prostu pokazuje rozładowaną. wiec dzwonie do serwisu ze nie działa powiedzieli zebym sprawdził z innym body pojechałem do znajomego do sklepu i podpiąłem orginalny grip nikona do swojej puszki i d... to samo z innym egzemplarzem alfy to samo i pytanie co sie stało
    aparat działa 100% ok nawet z podpiętym gripem ale z pozycji aparatu bo z gripa jak wczesniej pisałem nie działają pierscienie
    w międzyczasie zmieniłem frimware na 1.10 nowy ze strony nikona tylko nie pamietam tego czy po zmianie frimware juz przestało działać czy jeszcze przed i pytanie co z tym fantem dalej
    czy ma ktoś moze stary frimware 1.01 chyba? i czy ew jest szansa na zamiane na niższy bo moze problem lezy po stronie oprogramowania czy ew upgradować jeszcze raz do 1.10 moze jakiś błąd czy coś sam nie wiem
    a moze jakas funkcja w menu o której nie mam pojecia to powoduje
    jesli ma ktoś jakis pomysł bede wdzięczny pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Joa ; 15-01-2010 o 19:01 Powód: "poprostu", "podpiołęm"
    NK D700 /NK D300 / Nikkor 24-70 2,8 / Nikkor 85 1.8 / Sigma 20mm 1.8 / 2x sb800 /2xQuantum 300Ws / GRIP / jakieś tam parasolki statywy / siatkę CF-ów / niezłe oko !!!

Domyślnie

To taka moja spekulacja ale stary grip mógł zrobić jakieś zwarcie czy bóg wie co i uszkodzić styki/port odpowiedzialny za komunikację z body? Skoro nawet oryginalny nie działa? Styki oczywiście czyściłeś?
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

a więc dokładnie wyczysciem styki i gripa i aparatu i nic ale zaczęło działac info o baterii zaktualizowałem friware ale tylko czesc A znaczy nie zaktualizowałem tylko zaczytałem ponownie i dwa magiczne przyciski z zielona kropką i .... cud zadziałał
    i zeby nie wiem co nie mam pojecia dlaczego nie działał moze jakis błąd czy ja wiem
    takze mam nadzieje ze takie spostrzezenie moze się komus kiedys przydać oby nie - pozdrawiam
    NK D700 /NK D300 / Nikkor 24-70 2,8 / Nikkor 85 1.8 / Sigma 20mm 1.8 / 2x sb800 /2xQuantum 300Ws / GRIP / jakieś tam parasolki statywy / siatkę CF-ów / niezłe oko !!!

Domyślnie

Baterie zamień miejscami. Ponoć u niektórych pomaga. Ja osobiście zaktualizowałbym softa raz jeszcze - i nie tylko część A, nie wiem jak to jest w aparatach ale softu się chyba nie aktualizuje tylko w połowie...
    Nikon L20 + MB-D10 + SB-900 + C17-40
    Nigdy nie oceniaj człowieka po kilku postach z forum bo będziesz nikim

Domyślnie

spoko ja juz raz przeprowadziłem pełną aktualizację i A i B do wer 1.10 a teraz wgrałem jeszcze raz A to samo i zresetowałem i zaczeło działać. zadałem to pytanie serwisowi Nikona oto odp:
    Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D300.

Nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem. Proszę o dokłądny opis tej usterki.
    Aparat Nikon D300 bez podłączonego gripa działa sprawnie, jak rozumiem?
    Problem pojawia się, w chwili, gdy podłączony jest grip?

Natomiast nie jest to grip produkcji firmy Nikon i z punktu widzenia firmy Nikon nie jest on kompatybilny.
    Niestety, ale nie odpowiadamy za kompatybilność produktów innych producentów.
    W przypadku gripa innego producenta, musi Pan zgłosić się bezpośrednio do tego producenta.

Nie ma mozliwości zamodzielnego wgrania starszej wersji oprogramowania firmware. Taką mozliwość ma jedynie autoryzowany serwis firmy Nikon.

No to sie dowiedziałem

Domyślnie

Przecież to było oczywiste. Trzeba było napisać że oryginalny grip też Ci nie działał.
    D300s || 17-55 f/2.8 || 85mm f/1.4D || 50mm f/1.4G || 35mm f/1.8G || Manfrotto 190XPROB+496RC2

Domyślnie

wysłałem im tą sama informację co na forum ale pan Nikon doczytał sie ze uzywałem Alfy a nie nikona (nikona tylko do sprawdzenia) i już rączki umywamy tak ... ?

Domyślnie

wybacz, że będę bronił nikona, ale też byś tak zorbił.
    Jakbym Ci sprzedał auto, a Ty byś wlał jakis stary olej i silnik by zaczał stukać, potem byś wymienił olej na właściwy i miał do mnie pretensje, to dokładnie tak samo bym Cię potraktował.
    Sorki, ale stosowanie zamienników jest na własną odpowiedzialność.

Jesli grip alfa Ci coś spalił, to już nie wina nikona.

Domyślnie

nic nie spalił wszystko działa nie chodzi o to ze nikon jest be tylko o to ze choc troszke powinni pomóc niezaleznie czy grip jest ich czy innego producenta chodzi o fakt co sie mogło stac a puszka jest ich wiec sie na tym znaja i chocby zasugerowali cokolwiek oczywiscie ja osobiscie nie mam nic do nich bo wielokrotnie mi pomogli jak miałem problem są ok

Domyślnie

ale co mają pomóc jak oni nie znają gripa alfy i nie mają pojęcia jak to urządzenie działa i jak oddziaływuje na aparat.
    sorki za OT. Już się wyłączam.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów