Zobacz pełną wersję : DX a FX
Witam. Wiem że temat już był ale przekopałem całe forum i w miejscu gdzie znalazłem zapytanie o różnice między DX a FX odpowiedzi niestety nie znalazłem. Nie do końca to rozumiem... A najbardziej nurtuje mnie pytanie czy istnieje możliwość współpracy Nikona D300 z Nikkorem 50mm f/1.8? Z tego co patrzyłem na stronie Nikon'a jest to obiektyw pod FX (rozumując ogólnie pod pełną klatkę). jednak czy w wypadku podpięcia obiektywu FX do lusterka DX (w tym wypadku mam na myśli moje D300) wszystko będzie grało jak należy i czy nic się nie będzie "gryzło"?
Wszystko będzie jak najbardziej grało :). Natomiast, jak już pewnie czytałeś, obiektyw z DX pod FX będzie współpracował ale obraz nie zakryje całej matrycy co będzie skutkowało zmniejszeniem rozdzielczości.
Różnica pomiędzy 50mm na FX a DX jest przede wszystkim taka, że ekwiwalent 50,tki dla DX to 75mm. Wynika to z mniejszej matrycy.
Kazdy obiektyw FX bedzie wspolpracowal z DX. Odwrotnie to nie dziala, moze z malym wyjatkiem dla AF-S 35/1.8. To, ze na malej klatce zmienia sie kat widzenia obiektywu, to mam nadzieje wiesz?
Czyli jeżeli podepnę do body DX szkiełko FX to na zdjęciu nie będę miał wszystkiego co zobaczy obiektyw?
"Widzi" matryca. I zobaczy wszystko co pokazuje obiektyw, ale przy innej ogniskowej, to jest 75mm (tak jak wspomniał Jakubas - w węższym kącie).
Sprawa jest prosta - każdy obiektyw musisz przeliczyć na DX. Bez względu na to czy jest pod FX czy DX. Producenci zawsze podają zakres ogniskowych obiektywu (np. 18-70mm) a w rzeczywistości masz 1,5 x 18-70, czyli 27-105mm. Dlatego w FX jest szerzej (ale drożej) a w DX jest bliżej (i taniej) ;).
OK ale D300 to DX a mi chodzi o podpięcie szkiełka FX :) w tym wypadku N50 f/1.8.
OK ale D300 to DX a mi chodzi o podpięcie szkiełka FX :)
No właśnie to opisałem :). Może trochę zamieszałem... Najprościej - będzie działać ;)!
Czyli jeżeli podepnę do body DX szkiełko FX to na zdjęciu nie będę miał wszystkiego co zobaczy obiektyw?
50f1,8 będzie działać z D300 a na zdjęciu będzie tyle samo co w przypadku twojego 18-70 ustawionego na 50mm.
OK. Dzięki za info :) a jakbym chciał "podłączyć" coś innego ze szkiełek FX? Np. NIKKOR 200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR albo coś innego z FX?
50f1,8 będzie działać z D300 a na zdjęciu będzie tyle samo co w przypadku twojego 18-70 ustawionego na 50mm.
Poniewaz ogniskowa jest wlasnoscia obiektywu, a dopiero kat widzenia zalezy od aparatu.
Stary, przeciez Ci piszemy: wszystko bedzie dzialac, a jak chcesz znac katy widzenia, to ogniskowe pomnoz przez wspolczynnik cropa - w Nikonie 1,5 - wiec 200-400 da Ci kat widzenia 300-600
OK. Dzięki za info :) a jakbym chciał "podłączyć" coś innego ze szkiełek FX? Np. NIKKOR 200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR albo coś innego z FX?
Wszystkie FX będą działać :)
Nie ma żadnego problemu. Efekt taki sam jakbyś podpiął szło DX. Tak przy okazji - dobrze robisz kupując szkła FX. Przyszłościowo ;).
OK OK wolę dla pewności zapytać niż zrobić jakąś głupią gafę ;) nie denerwuj się :) luz...
Może w niedalekiej przyszłości uda mi się zakupić jako drugie body jakąś pełną klatkę ;)
OK OK wolę dla pewności zapytać niż zrobić jakąś głupią gafę ;) nie denerwuj się :) luz...
Może w niedalekiej przyszłości uda mi się zakupić jako drugie body jakąś pełną klatkę ;)
Jasna sprawa. Forum jest po to, żeby pomóc.
Pozdrawiam!
Za niecałe 100 zł można już mieć.
Witam. Wiem że temat już był ale przekopałem całe forum i w miejscu gdzie znalazłem zapytanie o różnice między DX a FX odpowiedzi niestety nie znalazłem. (...)
Fajne porównanie masz pod tym linkiem: http://kraftsman-fotoblog.blogspot.com/2008/09/fx-versus-dx.html
I jeszcze jeden, który znalazłam przed chwilą http://jedrak.com/format-fx-i-dx-wady-i-zalety/
adolfik9501
20-01-2011, 20:31
Tu (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/simulator/index.htm) masz symulator...
Tu (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/simulator/index.htm) masz symulator...
Genialne!