Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: DX a FX

Domyślnie DX a FX

Witam. Wiem że temat już był ale przekopałem całe forum i w miejscu gdzie znalazłem zapytanie o różnice między DX a FX odpowiedzi niestety nie znalazłem. Nie do końca to rozumiem... A najbardziej nurtuje mnie pytanie czy istnieje możliwość współpracy Nikona D300 z Nikkorem 50mm f/1.8? Z tego co patrzyłem na stronie Nikon'a jest to obiektyw pod FX (rozumując ogólnie pod pełną klatkę). jednak czy w wypadku podpięcia obiektywu FX do lusterka DX (w tym wypadku mam na myśli moje D300) wszystko będzie grało jak należy i czy nic się nie będzie "gryzło"?

Domyślnie

Wszystko będzie jak najbardziej grało . Natomiast, jak już pewnie czytałeś, obiektyw z DX pod FX będzie współpracował ale obraz nie zakryje całej matrycy co będzie skutkowało zmniejszeniem rozdzielczości.

Różnica pomiędzy 50mm na FX a DX jest przede wszystkim taka, że ekwiwalent 50,tki dla DX to 75mm. Wynika to z mniejszej matrycy.
    Teoretycznie praktyka jest zgodna z teorią... Praktycznie tak nie jest.

Domyślnie

Kazdy obiektyw FX bedzie wspolpracowal z DX. Odwrotnie to nie dziala, moze z malym wyjatkiem dla AF-S 35/1.8. To, ze na malej klatce zmienia sie kat widzenia obiektywu, to mam nadzieje wiesz?
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Czyli jeżeli podepnę do body DX szkiełko FX to na zdjęciu nie będę miał wszystkiego co zobaczy obiektyw?

Domyślnie

"Widzi" matryca. I zobaczy wszystko co pokazuje obiektyw, ale przy innej ogniskowej, to jest 75mm (tak jak wspomniał Jakubas - w węższym kącie).

Sprawa jest prosta - każdy obiektyw musisz przeliczyć na DX. Bez względu na to czy jest pod FX czy DX. Producenci zawsze podają zakres ogniskowych obiektywu (np. 18-70mm) a w rzeczywistości masz 1,5 x 18-70, czyli 27-105mm. Dlatego w FX jest szerzej (ale drożej) a w DX jest bliżej (i taniej) .
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 14-01-2010 o 13:31

Domyślnie

OK ale D300 to DX a mi chodzi o podpięcie szkiełka FX w tym wypadku N50 f/1.8.
    Ostatnio edytowane przez Sepo ; 14-01-2010 o 13:08

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sepo Zobacz posta
    OK ale D300 to DX a mi chodzi o podpięcie szkiełka FX
    No właśnie to opisałem . Może trochę zamieszałem... Najprościej - będzie działać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sepo Zobacz posta
    Czyli jeżeli podepnę do body DX szkiełko FX to na zdjęciu nie będę miał wszystkiego co zobaczy obiektyw?
    50f1,8 będzie działać z D300 a na zdjęciu będzie tyle samo co w przypadku twojego 18-70 ustawionego na 50mm.

Domyślnie

OK. Dzięki za info a jakbym chciał "podłączyć" coś innego ze szkiełek FX? Np. NIKKOR 200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR albo coś innego z FX?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ Zobacz posta
    50f1,8 będzie działać z D300 a na zdjęciu będzie tyle samo co w przypadku twojego 18-70 ustawionego na 50mm.
    Poniewaz ogniskowa jest wlasnoscia obiektywu, a dopiero kat widzenia zalezy od aparatu.

Stary, przeciez Ci piszemy: wszystko bedzie dzialac, a jak chcesz znac katy widzenia, to ogniskowe pomnoz przez wspolczynnik cropa - w Nikonie 1,5 - wiec 200-400 da Ci kat widzenia 300-600
    Ostatnio edytowane przez Jakubas ; 14-01-2010 o 13:16
    forum.niekojarze.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów