Zobacz pełną wersję : tumax do coolpixa 8700
Co myslicie o lampie tumax 880AFZ do coolpixa 8700
abc55555
04-11-2006, 00:37
Z tego co wiem to ta lampa jest mocno nieprzewidywalna.
Jak ma być ttl to raczej zostaje coś droższego (nikon, sigma, metz), a jak ma być tumax z którym da się jako tako pracować (podobno) tylko w manualu, to dlaczego od razu nie kupić manualnej lampy.
Moim zdaniem lampa bez ttl'a z przyzwoitym własnym pomiarem tyrystorowym będzie lepsza i przy okazji tańsza (oczywiście w porównaniu do tumax'a).
Poprawka- ten tumax nie ma manuala to jeśli automat warjuje tak jak piszą, to niewiele da się z tym zrobić. Z tumaxów model 386 ma manual ale od niego już niedługa droga do używanej sb600 albo czegoś innego.
dzieki wlasnie perzegladalem oferty 80dx i chyba sie skusze. jest kompatybilna z cyfrowkami i lustrzankami a chodzi mi wlasnie po glowie lustrzanka, hybryda jest OK,ale to nie to.pozdrowienia
SB80 jest kompatybilna tylko ze starywmi lustrzankami cyfrowymi typu D100. Z nowymi juz niestety nie dziala a szkoda bo to swietna lampa
cyrusvirus
06-11-2006, 02:59
łoj nie jest z nia tak tragicznie, ja sie skusilem na ta lampke (cena) i jestem z niej zadowolony i nie. Niezadowolony dlatego bo jak to napisal abc55555 lampa jest nieprzywidywalna. Raz jest ok naswietlenie a raz za slabo, ale dzieje sie tak tylko (przynajmniej u mnie) przy czestym pstrykaniu (seria albo co 3-5 sekund). Jezeli dasz lampie sie "ustabilizowac" ;) jakies 15-20 sekund to bedzie oki.
Wniosek taki !
Jesli ma byc do zarabiania kasy to odpada bo nie mozna jej zaufac ale jesli dla wlasnego uzytku to spokojnie wystarczy. Robimy przeciez tu zdjecia cyfrowe i spokojnie mozna swiatelko podcianac :mrgreen:
Na pewno sie sprawdzi przy robieniu macro Twoim coolpixem
Dla przykladu daje fotke naswietlona ta lampa w ciemnym pomieszczeniu, palnik 45* i odblysnik zrobiony z karkti papieru.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img212.imageshack.us/img212/433/dsc3387lt4.jpg)