Zobacz pełną wersję : Pocket Wizard
Pocket Wizard... miał być do nikona ze sterowaniem iTTL i nie ma, chyba że coś przegapiłem? chyba nie,
tu (http://www.pocketwizard.com/inspirations/profiles/reznicki/) z Nikonem.
czy PW II z D700 osiągnę krótkie czasy np 1/800 ?
czekać jeszcze czy brać PW II plus?
Pocket Wizard... miał być do nikona ze sterowaniem iTTL i nie ma,
miał być :-? tez czekam.
czy PW II z D700 osiągnę krótkie czasy np 1/800 ?
a to niby jakim cudem?
Andrzej Olender
14-01-2010, 20:01
Póki nie ma dedykowanych Pocketów dla Nikona można zapomnieć o przenoszeniu np. FP i uzyskiwaniu krótkich czasów.
Trudno, zamówiłem Pixela tr-331
jak się pojawi PW a to sie nie sprawdzi to zmienimy.
pocket wstrzymuje wersje nikonowska, zeby nie bylo ewentualnych problemow jakie na poczatku byly z canonem. tak czy inaczej juz niedlugo. a przyspieszenie synchro mozna i wersjami canonowskimi uzyskac (sprawdze za chwile)
maciej007
19-01-2010, 12:18
Z tego co pamiętam PW do Nikona to już z rok testują i poprawiają
christipoher
19-01-2010, 22:29
dokładnie:) jak zwykle Nikon opóźnia się znacznie,ale za to jaka będzie radocha:) hehe
marszull
19-01-2010, 22:51
Lepiej zeby sie opoznial niz ma pyc tak jak z pixelem (jednym hula, innym nie, raz dziala, a raz nie itd)
ja chyba sie w tym miesiacu skusze na pare PW II
kruszyna
21-01-2010, 13:18
Jak na złość znajoma ze stanów wraca z pustymi rękoma bo pocketów jeszcze nie ma:) Póki co to na SU trza rządzić:) Szkoda tylko że jak już będą to fakt wygoda będzie ale kreatywność pozostaje ta sama...;)
maciej007
21-01-2010, 16:24
Po 100000000000 próbach z Nikonem nastąpiły dwa błędy :) . Ponowne próby w miesiącu lutym. Super , za dwa tygodnie również mi rodzinka z USA przyjazd planuje ,latem 2009 była i wiosną 2009 :( na pusto znaczy), ciągle te testy tłuką. Apollo jak na księżyc wysyłali trwało to szybciej. Aż strach pomyśleć co tam włożą , może wersja z migawką i obiektywem .....
marszull
05-02-2010, 17:05
cos mi sie pomylilo ;-(
ps ale tak w temacie, mialem kupic PWII od jednego z sprzedawcow na ebay (ktory mial tylko jednego czy dwa negatywy na 1200 transkacji)
i jakos tak sie namyslalem i namyslalem i ijak juz chcialem kupic to mial negatywow 6 a teraz ma 40 pare ;-(
i od konca grudnia nie ma z nim kontaktu. jeden z komentarzy "sick, in prison or dead?" ;-)
Andrzej Olender
05-02-2010, 17:30
cos mi sie pomylilo ;-(
ps ale tak w temacie, mialem kupic PWII od jednego z sprzedawcow na ebay (ktory mial tylko jednego czy dwa negatywy na 1200 transkacji)
i jakos tak sie namyslalem i namyslalem i ijak juz chcialem kupic to mial negatywow 6 a teraz ma 40 pare ;-(
i od konca grudnia nie ma z nim kontaktu. jeden z komentarzy "sick, in prison or dead?" ;-)
Tak bywa, póki nie zobaczę na oficjalnej witrynie pocketwizard informacji że wersja na nikon jest dostępna dopóty nie zaufam żadnemu sprzedawcy oferującego gruszki na wierzbie :)
Witam,
ja swego czasu testowalem Pulsary Bowensa z Nikonem d70s, udalo mi sie uzyskac czas synchronizacji 1/1250 sekundy z lampami studyjnymi oraz 1/1000 sekundy z SB-28 i Vivitarem 285HV
pozdrawiam
d.
tylko, że D70 to migawka hybrydowa, a te czasy o których pisałes nie sa realizowane przez migawkę, a elektronicznie. Stąd duża przewaga D70.
Jest wysoce prawdopodobne, że minimalne ściemnienie obrazu masz już nieco wcześniej niz podałeś. Tu nie ma typowego dla migawki szczelinowej przysłonięcia boku klatki, a właśnie po prostu strata na jasności na całej powierzchni.
mozesz miec racje, jako drugie body mam Canona, na korym nie probowalem niczego krotszego niz 1/250 s
musze poprosic znajomego ktory uzywa w studio d80 z lampami bowensa do ilu moze zejsc maksymalnie i dam znac..
d.
ps. jedno co jest pewne to duza niezawodnosc jesli chodzi o wyzwalanie, producent podaje ze liczba nie odpalonych lamp jest na poziomie 1/1000 wyzwolen:)
coś czuję że jak wreszcie pojawi się wyczekiwany PW to się rozejdzie w parę godzin jak jakiś HarryPotter i znów będzie trzeba czekać ze 3 miesiące na dostawę :/
jak tylko jakiś malutki newsik/plotka na temat premiery się pojawi to dajcie znać :D
a może konkurencja poprawi tego pixela, albo jeszcze ktoś coś wypuści lub nikon zacznie montować radio do body i lamp ;)
Zastanawiam się jak to mozliwe żeby działało w TTL u , skoro mierzy sie to przez obiektyw a ten może być 50 m od obiektu i może mieć w kadrze sporo innych świateł lub ciemności ? w Canonie TTL owy PW działa bez problemów ?
kanon ma kolejne cudeńko TTL http://optyczne.pl/2849-nowo%C5%9B%C4%87-PIXEL_Knight_TR-332_-_radiowy_wyzwalacz_lamp.html a w nikonie nadal cisza ;(
niestety nie mam audio w pracy ale mam nadzieję że to prawda i coś tam już stworzyli i testują
http://www.youtube.com/watch?v=8PrALQszhWc&feature=player_embedded#
marszull
09-04-2010, 14:14
nikon juz tego pixela ma od jakiegos czasu, poszukaj w lampy blyskowe
Art Erie
09-04-2010, 14:33
Tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=131607
Tylk jeśli się nie mylę, to u nas działa tylko TTL w jednej grupie, a u nich dowolne ustawienia manualne do 5 grup + oczywiście TTL. Gdyby u nas tak było, już dawno bym te wyzwalacze zakupił ;)
taaaaa- to ten co połowie osób nie działa ? ;)
to jeśli to ten sam to ja na razie zostane przy zwykłych wyzwalaczach i SU :)
No właśnie, moim ideałem jest SU800 (małe, lekkie, z szybkiem dostępem do funkcji) wpięte w wyzwalacz a aparacie, którym by się sterowało radiowo. Czyli radio zamiast podczerwieni. Ale widać trzeba mieć co wprowadzać w następnych latach, bo technologicznie to pewnie zerowy problem ;)