PDA

Zobacz pełną wersję : d 300s

jsadej
12-01-2010, 01:07
Czesc, jestem nowy na tym forum, przesialem sie z Canona na D300s. Pytanie : czy D300s ma funkcje Auto Power Off. tzn czy po dluzszej chwili nieuzywania powinien przejsc w tzw Sleep Mode - tak przynajmniej bylo w Canonie i w ten sposob oszczedza baterie, nastepnie po nacisnieciu dowolnego przycisku "budzi sie" i jest gotowy do uzytku. W moim nowy D300s po wlaczeniu Power On gorny wyswietlacz pokazuje wszyskie informacje caly czas nawet jak aparat jest nieuzywany przez godzine , czy to normalne , czy to nie zuzywa bateri niepotrzebnie.

mpwt
12-01-2010, 01:12
czy to nie zuzywa bateri niepotrzebnie.

Zużycie jest tak znikome, że spokojnie możesz nazwać to 'Sleep mode'.
Udanych zdjęć!

jamirq
12-01-2010, 09:37
moze pokazywac byle nie pokazywal czasy i przyslony bo oznacza ze caly czas mierzy ekspozycje a to juz zuzywa baterie

kuba_rsx
12-01-2010, 19:03
Trzysetki jeszcze pod tym kontem nie sprawdzałem ale D70 w ten sposób przeleżał miesiąc włączony w torbie, wyciągam : patrze o włączony.. i poszedłem pstrykać foty. Zużycie praktycznie znikome.

MikeS
12-01-2010, 19:19
wczoraj rano naładowałem baterię i od tego czasu nie wyłączałem aparatu, dziś w południu zrobiłem ok 10 fotek z wbudowaną lampą i teraz sprawdzam a tu dalej stan naładowania baterii pokazuje 100%

Pugisan
13-01-2010, 20:50
Nie masz sie o co martwić :)
Ja w czasie wakacji zapomniałem wyłączać sprzet ;)

jsadej
15-01-2010, 01:57
Dzieki za odpowiedzi odnosnie zuzycia bateri, sprawdzilem co sie dzieje gdy zostawie wlaczny na dluzszy czas.Po krotkiej chwili na wyswietlaczu gasnie czas i wartosc przyslony, pozostale informacje sa wyswietlone. Sprawdzilem stan naladowania bateri 71%. Na nastepny dzien czyli po 24 godzinach sprawdzilem ponownie stan naladowania bateri i pokazal 69% czyli w ciagu doby stracil 2%, czy to dobrze, czy to normalne?

Jak pisalem w poprzednim poscie jestem malo obeznany z Nikonem , w zwiazku z tym mam drugie pytanie ,jak macie ustawiona funkcje Active D-Lighting, czy dobrze jest miec ja wlaczana caly czas, czy na Auto, a moze wlaczac tylko wtedy gdy jest rzeczywiscie duzy kontrast.

blazko
15-01-2010, 10:24
Normalne że stracił 2%...
Jeżeli gaśnie ci info o czasie i przesłonie oznacza to, że aparat przestał mierzyć ekspozycję - a to jest właśnie proces potrzebujący prądu. Gdybyś w ustawieniach włączył czas pomiaru na nieskończoność pewnie w parę godzin wysiorbało by baterię aż miło :)

Ustawienia takie jak d-lighting, kontrast itp, moim zdaniem przydają się tylko osobom strzelającym w jpg. Ja robię tylko RAW, a potem przerzucam wsio przez adobe- czyli nawet gdyby wszystkie te ustawienia miały zastosowanie w RAWach i ich odczycie przez soft nikonowy, to z nich nie korzystatm :)

kuba_rsx
15-01-2010, 11:22
Sam zdecyduj jaki efekt chcesz mieć na zdjęciach. W instrukcji jest wyjaśnione w jaki sposób działa d-lighting. Myślę że jeśli się z nią dokładnie zapoznasz rozwieje wiele twoich wątpliwości. JA nie włączam go na stałe bo to bez sensu, można go potem użyć dla wybranych zdjęć z poziomu aparatu: patrz menu retuszu. Działa zarówno na rawach jak i jpg'ach.