Zobacz pełną wersję : d 300s
Czesc, jestem nowy na tym forum, przesialem sie z Canona na D300s. Pytanie : czy D300s ma funkcje Auto Power Off. tzn czy po dluzszej chwili nieuzywania powinien przejsc w tzw Sleep Mode - tak przynajmniej bylo w Canonie i w ten sposob oszczedza baterie, nastepnie po nacisnieciu dowolnego przycisku "budzi sie" i jest gotowy do uzytku. W moim nowy D300s po wlaczeniu Power On gorny wyswietlacz pokazuje wszyskie informacje caly czas nawet jak aparat jest nieuzywany przez godzine , czy to normalne , czy to nie zuzywa bateri niepotrzebnie.
czy to nie zuzywa bateri niepotrzebnie.
Zużycie jest tak znikome, że spokojnie możesz nazwać to 'Sleep mode'.
Udanych zdjęć!
moze pokazywac byle nie pokazywal czasy i przyslony bo oznacza ze caly czas mierzy ekspozycje a to juz zuzywa baterie
kuba_rsx
12-01-2010, 19:03
Trzysetki jeszcze pod tym kontem nie sprawdzałem ale D70 w ten sposób przeleżał miesiąc włączony w torbie, wyciągam : patrze o włączony.. i poszedłem pstrykać foty. Zużycie praktycznie znikome.
wczoraj rano naładowałem baterię i od tego czasu nie wyłączałem aparatu, dziś w południu zrobiłem ok 10 fotek z wbudowaną lampą i teraz sprawdzam a tu dalej stan naładowania baterii pokazuje 100%
Nie masz sie o co martwić :)
Ja w czasie wakacji zapomniałem wyłączać sprzet ;)
Dzieki za odpowiedzi odnosnie zuzycia bateri, sprawdzilem co sie dzieje gdy zostawie wlaczny na dluzszy czas.Po krotkiej chwili na wyswietlaczu gasnie czas i wartosc przyslony, pozostale informacje sa wyswietlone. Sprawdzilem stan naladowania bateri 71%. Na nastepny dzien czyli po 24 godzinach sprawdzilem ponownie stan naladowania bateri i pokazal 69% czyli w ciagu doby stracil 2%, czy to dobrze, czy to normalne?
Jak pisalem w poprzednim poscie jestem malo obeznany z Nikonem , w zwiazku z tym mam drugie pytanie ,jak macie ustawiona funkcje Active D-Lighting, czy dobrze jest miec ja wlaczana caly czas, czy na Auto, a moze wlaczac tylko wtedy gdy jest rzeczywiscie duzy kontrast.
Normalne że stracił 2%...
Jeżeli gaśnie ci info o czasie i przesłonie oznacza to, że aparat przestał mierzyć ekspozycję - a to jest właśnie proces potrzebujący prądu. Gdybyś w ustawieniach włączył czas pomiaru na nieskończoność pewnie w parę godzin wysiorbało by baterię aż miło :)
Ustawienia takie jak d-lighting, kontrast itp, moim zdaniem przydają się tylko osobom strzelającym w jpg. Ja robię tylko RAW, a potem przerzucam wsio przez adobe- czyli nawet gdyby wszystkie te ustawienia miały zastosowanie w RAWach i ich odczycie przez soft nikonowy, to z nich nie korzystatm :)
kuba_rsx
15-01-2010, 11:22
Sam zdecyduj jaki efekt chcesz mieć na zdjęciach. W instrukcji jest wyjaśnione w jaki sposób działa d-lighting. Myślę że jeśli się z nią dokładnie zapoznasz rozwieje wiele twoich wątpliwości. JA nie włączam go na stałe bo to bez sensu, można go potem użyć dla wybranych zdjęć z poziomu aparatu: patrz menu retuszu. Działa zarówno na rawach jak i jpg'ach.