Zobacz pełną wersję : Problem z ViewNX
Witam, zwracam sie z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu. Używam aplikacji ViewNX, nagle przestała dziełać, ponowna instalacja nic nie zmienia otrzymuję komunikat " Program przestał działać" co robić?
Dokładnie opisz problem, zacznij od systemu i wersji ViewNX. Podaj dokładną treść błędu, wrzuć jakieś screeny. Wysil się.
Witam,
podejrzewam że mam podobny problem jak kolega wcześniej. Dzieje się to na laptopie Lenovo wcześniej z Vistą teraz z 7. Program ViewNX (ściągnieta najnowsza wersja) instaluje się prawidłowo. Pierwsze uruchomienie, wszystko ok. Ale po zamknięciu i ponownym otwarciu pojawia się okno WIndows - "Program przestał działać.. itd."
Na innych forach pisano aby przywrócić system (nic nie daje) itd. Na stronie Nikona mówią o aplikacji Network Magic, która gryzie się z ViewNX ale ja jej nie mam.
Program próbowałem odpalać w trybach zgodności. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Z góry dziękuję za pomoc.
Dokładnie dzisiaj miałem ten sam problem - ViewNX się wykrzaczał zaraz po uruchomieniu. Nie muszę chyba dodawać, że każde następne uruchomienie kończylo się tak samo. Próbowałem reinstalki, włącznie ze zmianą wersji i nic. Tak mi zagrał na nerwach, że miałem ochotę na format i położenie wszystkiego od nowa. Po jednej fajce emocje opadły i cofnąłem system do stanu sprzed kilku dni - pomogło, ale ...
... niestety z ViewNX mam jeszcze inny problem. Otóż każdemu uruchomieniu towarzyszy komunikat (pięciokrotnie wyświetlany !) z błędem połączenia internetowego lub sieciowego. Wysłałem zapytanie do serwisu, w odpowiedzi otrzymałem zalecenie aktualizacji Nikon Message Center a nawet jego deinstalacji, czy odblokowania zapory - te zabiegi niestety nie pomogły, nie pomogło także całkowite wyłączenie ochrony (mam Kasperskiego IS). Podejrzewam, że program odwołuje się do czegoś innego, czy innej aplikacji, ale ja w tej materii nie jestem tęgi.
Pomoże ktoś ???
viewnx sprawdza czy są aktualizacje
sprawdź czy sobie nie włączyłeś wcześniej jakiś funkcji związanych z my picture town czy jak się to zwie
No tak, a szczegóły ?
U mnie: Vista 32 bit SP 2, ViewNX ver.1.5.2.
Nie wiem, czy to ważne, ale ponieważ te aplikacje ze sobą współpracują, to:
Nikon Transfer ver.1.5.3, NX2 ver.2.2.4, Message Center ver.2.
Oto treść komunikatu:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/02/ViewNX_bd-1.jpg
źródło (http://i765.photobucket.com/albums/xx291/tokli67/ViewNX_bd.jpg)
viewnx sprawdza czy są aktualizacje
sprawdź czy sobie nie włączyłeś wcześniej jakiś funkcji związanych z my picture town czy jak się to zwie
Tego ustrojstwa (myPicturetown) nawet nie ruszałem, więc niby czemu miałby się wtrącać. Ale tak z ciekawości zajrzałem i on sam od siebie nie ma prawa się łączyć z siecią. Inaczej może być z Geo Tag, ale ja nie kumam, o co chodzi.
A jesteś pewien że to ViewNX? Może masz jakiegoś robala?
zresztą ja się na tych nowych łindołsach nie znam i jak na razie wolę się nie znać ;)
O robalach nie ma mowy, po pierwsze dlatego, że stróżuje mi Kasperski :-D a po drugie, że ten problem pojawia się od instalki po świeżym formacie. Więc prawdopodobnie jest to problem konfiguracji lub niewłaściwego zgryzu z innymi programami.
O robalach nie ma mowy, po pierwsze dlatego, że stróżuje mi Kasperski :-D a po drugie, że ten problem pojawia się od instalki po świeżym formacie. Więc prawdopodobnie jest to problem konfiguracji lub niewłaściwego zgryzu z innymi programami.
Kaspersky nie jest panaceum na wszystko, zdarza mi się po nim robić... poprawki?
Co do ViewNX to nie pomogę :( U mnie działa od lat każda wersja odkąd się pojawił ten program, ale na XP ;)
Odinstalować Nikon Message po zainstalowaniu ViewNX.
Odinstalować Nikon Message po zainstalowaniu ViewNX.
Próbowałem - nie pomaga :(
Wydaje mi się, że Message Center nie jest tu przyczyną, bowiem pozostałe aplikacje Nikon również z niego korzystają, a podczas ich uruchamiania nie wywala tego błędu. Przyczyna leży tylko w ViewNX i jego ukrytych działaniach, chyba że się mylę.
No i problem rozwiązałem.
Metodą prób i błędów, z reorganizacją folderów i plików włącznie trafiłem na winowajcę :). To usługa MSN Microsoft wywoływała konflikt. Wystarczyło jedynie usunąć systemowy folder tej usługi i ... jak ręką odjął :-D - po kłopocie.
Niech mi tylko ktoś mądrzejszy ode mnie wyjaśni, dlaczego MSN gryzie się z pracą ViewNX ?
No i problem rozwiązałem.
Metodą prób i błędów, z reorganizacją folderów i plików włącznie trafiłem na winowajcę :). To usługa MSN Microsoft wywoływała konflikt. Wystarczyło jedynie usunąć systemowy folder tej usługi i ... jak ręką odjął :-D - po kłopocie.
Niech mi tylko ktoś mądrzejszy ode mnie wyjaśni, dlaczego MSN gryzie się z pracą ViewNX ?
Odświeżę trochę. Jak to dokładnie wyłączyć (mam win 7 i za bardzo go nie znam)? Może to pomoże na moje problemy. Po zamknięciu programu i ponownej próbie otwarcia program się wiesza i przestaje działać. Z tego co zauważyłem w menadżerze zadań po zamknięciu ViewNx-a w zakładce procesy zostaje ViewNX, jeśli zamknę ten proces to program się odpali prawidłowo, jeśli nie, to program się zawiesi, a w menadżerze zadań są już dwa procesy ViewNX
Mi za to ViewNX nie widzi folderów podpisanych z polskimi znakami ś,ó,ż,ź itd ... Jest na to jakiś sposób ?
Odświeżę trochę. Jak to dokładnie wyłączyć (mam win 7 i za bardzo go nie znam)? Może to pomoże na moje problemy. Po zamknięciu programu i ponownej próbie otwarcia program się wiesza i przestaje działać. Z tego co zauważyłem w menadżerze zadań po zamknięciu ViewNx-a w zakładce procesy zostaje ViewNX, jeśli zamknę ten proces to program się odpali prawidłowo, jeśli nie, to program się zawiesi, a w menadżerze zadań są już dwa procesy ViewNX
Skoro proces Ci zostaje to nie jest to wina MSN, a samego ViewNX, na początek przeinstaluj go.
Mi za to ViewNX nie widzi folderów podpisanych z polskimi znakami ś,ó,ż,ź itd ... Jest na to jakiś sposób ?
Jak to nie widzi?
Po prostu nie widac katalogów w których w podpisie znajduje się polski znak ... Przykład "Świeta Wielkanocne" i już tego katalogu mi nie widzi ViewNX wystarczy , że zmienie Ś na S i już jest w porządku ... W Capture NX2 jest wszystko OK
Skoro proces Ci zostaje to nie jest to wina MSN, a samego ViewNX, na początek przeinstaluj go.
Już próbowałem (bez skutku). Gdzie w win7 trzymane są ustawienia programów? Bo po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu ViewNX odpalił się w ze ścieżką do zdjęć gdzie skończyłem oglądać zdjęcia przed nową instalacją.
Gdzie w win7 trzymane są ustawienia programów? Bo po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu ViewNX odpalił się w ze ścieżką do zdjęć gdzie skończyłem oglądać zdjęcia przed nową instalacją.
Odinstaluj program ViewNX i użyj programu "Regsweeper", który usunie wszystkie wpisy z rejestru komputera odnośnie ViewNX. Dopiero wtedy program będzie całkowicie odinstalowany.
Program Regsweeper (do usuwania wpisów nie tylko VNX, ale również innych aplikacji Nikon) można pobrać stąd: http://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/27318
Nalezy najpierw odinstalować ViewNX, potem włączyć program Regsweeper, zrestartować komputer i zainstalować najnowszą wersję ViewNX.
Link do pobrania ViewNX: http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45840
Powyższą poradę opieram przede wszystkim na pomocy technicznej Nikon Polska, z której już skorzystałem z bardzo dobrym skutkiem.
P.S.
Usługa MSN nie ma tu nic do rzeczy, to nie ten przypadek :neutral:
Pozdrawiam
Ok! Spróbuję jak będę w domu. Na razie dzięki (oby pomogło bo ViewNx jakoś mi przypadł do gustu - zwłaszcza przy selekcji zdjęć).
Niestety nie pomaga:-( . Chyba na razie odpuszczę, zawsze mogę proces zakończyć i odpalić program. Albo się gryzie z jakimiś programami albo Windows coś chrzani się.
Niestety nie pomaga:-( . Chyba na razie odpuszczę, zawsze mogę proces zakończyć i odpalić program. Albo się gryzie z jakimiś programami albo Windows coś chrzani się.
Jeżeli program fiksuje od jakiegoś czasu (rozumiem, że pierwotnie tego problemu nie było) a usunięcie wpisów z rejestru przy pomocy Regsweeper nie pomogło, może warto spróbować skorzystać z przywracania systemu do punktu, w którym działał prawidłowo.
Ja, jeżeli zależałoby mi na jakimś programie, spróbowałbym wszystkich możliwości, nie wykluczając nawet tak desperackiego kroku, jak format C :|
Zawsze możesz skorzystać z pomocy technicznej Nikon Polska, a naprawdę mogą wiele. Oczywiście, jeżeli tego do tej pory nie zrobiłeś, trzeba się wcześniej zarejestrować.
Pozdrawiam
Przywracanie systemu zostawię na poważniejsze problemy. Nie wiem czy nie popsuje innych zainstalowanych od tego czasu programów. Z programu korzystam od czasu do czasu (zamknięcie procesu pomaga). A na format C to trza mieć czas i chęci :-) no chyba, że już konieczność. Może skorzystam z pomocy technicznej. Dzięki za pomoc.
lemona_pl
15-05-2010, 22:12
Mój ViewNX wykrzacza się zaraz po uruchomieniu. Myślałam na początku, ze to kwestia zawalenia pamięci, więc poczyściłam twardziela, ale nic to nie dało. Mam Windows XP, z Viewera korzystam od lat baaaardzo dużo, pierwszy raz mam ten problem. Komunikat z błędem mam taki:
AppName: viewnx.exe AppVer: 1.5.2.3000 ModName: ntdll.dll
ModVer: 5.1.2600.2180 Offset: 00010f2b
Nie wiem, czy z tego coś można wywnioskować????
Próbowałam odinstalowywania, razem z czyszczeniem rejestru, i nic to nie dało. Strasznie potrzebuję przeglądarki rawów oraz możliwości wsadowego konwertowania do tiffów/jpgów, a nawet nie znam żadnego 'zamiennika.... Pomóżcie proszę :-)
Witam
Problem podobny do waszego - w trybie slideshow, raz na jakiś czas się zawiesza (system win7 pro x64). Myślałem, ze to przez alternatywnego quicktime'a (wymagana instalacja do uruchomienia trybu prezentacji) - po zainstalowaniu oryginalnego quicktime'a nic się nie poprawiło. Macie jakieś pomysły ?
Przy okazji - czy jest jakiś skrót do włączenia trybu "fullscreen" ? bo klikanie view>fullscreen lekko mnie denerwuje.
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie!
edit
Dobra już wiem - wystarczy 2x kliknąć i jest full screen. Używam dwóch monitorów, ale często pracuję tylko na głównym, stąd przy zaznaczonej opcji "thumbnails and fullscreen mode when multiple screens are used" view nx odpala fullscreen na monitorze, który jest wyłączony.
Problem zawieszeń podczas wyświetlania w trybie prezentacji pozostaje nadal nierozwiązany.
Niedawno miałem podobny program z aplikacją Nikon View NX działającą w systemie Windows 7. Pomogło odinstalowanie aplikacji i zainstalowanie nowej, uaktualnionej wersji.
Mam spory problem z tym programem.
Zdjęcia w każdym formacie robione aparatem Nikon D90 zgrane na dysk poprawnie po załadowaniu do tego programu automatycznie mają jakieś dziwaczne nasycenie takie żółtawe.
W każdej innej przeglądarce czy programie niebieski widać jako niebieski a biały jako biały natomiast w ViewNX miniaturki zdjęć są ok ale po otworzeniu podglądu zdjęcie jest w zupełnie innych barwach.
Dodam, że nic w ustawieniach nie zmieniałam, program wczoraj zainstalowany...
Proszę o podpowiedź co z tym zrobić, program poza tym bardzo mi odpowiada, ale jak tu coś suwakami przestawiać na plikach RAW skoro źle się wyświetlają :?
Mam spory problem z tym programem.
http://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/16620/~/i-see-strange-colors-on-my-pictures-after-updating-to-view-nx-1.5.0.-how-do-i
mousemah
26-07-2010, 14:29
Witam,
W moim przypadku również ViewNX sprawiał problem. Każdorazowo po uruchomieniu programu i wskazaniu w drzewie folderów katalogu "Mój komputer" program przestawał działać. Zero komunikatu poza standardowym okienkiem windowsa w stylu "program przestał działać, nastąpi jego zamknięcie".
Instalacja nowej wersji oprogramowania nie pomogła. Dodam tylko, że mam zainstalowanego Windowsa Vistę, na laptopie Lenovo X300.
Zacząłem zatem szperać. Każda zwiecha w Viście dodawana jest do tzw. listy problemów do rozwiązania ;)
Z panelu sterowania zatem uruchomiłem "Raporty i rozwiązania problemów". Natrafiłem tam na wpis dot. programu ViewNX, który mówił, że problem pojawił się w pliku btwapi.dll.
Z sieci dowiedziałem się, że jest to plik związany z modułem bluetooth wbudowanym w mojego laptopa.
Ponieważ bluetootha używam sporadycznie, mam go z reguły wyłączonego (poza tym to ustrojstwo zjada znaczne ilości prądu ;) ).
Oczywiście jak się pewnie domyślacie po włączeniu bluetootha ViewNX przestał się wieszać.
Nie dało to mi jednak spokoju, po co bluetooth programowi ViewNX. Otóż, okazało się, że problem stanowiły telefony komórkowe dodane do systemu jako urządzenia bluetooth. Pomimo tego, że nie były w danym momencie wykorzystywane, "Mój komputer" zawierał odnośniki do zestawu ich usług. Dlatego ViewNX wieszał się gdy klikałem na folder "Mój komputer".
Mam nadzieję, że komuś jeszcze poza mną to pomoże.
pozdr.
Nie dało to mi jednak spokoju, po co bluetooth programowi ViewNX. Otóż, okazało się, że problem stanowiły telefony komórkowe dodane do systemu jako urządzenia bluetooth. Pomimo tego, że nie były w danym momencie wykorzystywane, "Mój komputer" zawierał odnośniki do zestawu ich usług....
pozdr.
Na mój problem pomogło (przynajmniej narazie). Po zamknięciu ViewNX-a znika też jego proces w menadżerze procesów, i następnie program odpala się bez problemu.
Pozdrawiam i dzięki
mariushero
03-08-2010, 20:44
w moim przypadku pomogło..na win7 smiga jak powinno. Dzięki tokli67.