Zobacz pełną wersję : Metz 44-AF-4i
Mam takie pytanko: ma ktos taka lampe?? Podobno analogiczna do 54, tylko 1-palnikowa, mniejsza liczba przewodnia, palnik regulowany tylko w pionie - reszta podobna. Moze to bedzie wreszcie jakas niedroga i rozsadna lampa do nikona D50 ??
Prosilbym o komentarze.
pzdr.
zależy do czego ci ta lampa...mnie 54 już nie wystarcza i przymierzam się do 76 :)
do robienia zdjec w pomieszczeniach. efekt dzialania wbudowanej lampy to przeswietlenia pierwszego planu, niedoswietlenia kolejnych i straszne cienie. Chcialbym robic zdjecia odbiciami,np. sufit (90%), moze czasem uzyc do doswietlenia, kiedy swiatla zastanego jest troszke za malo.
Zdjecia (lampa) robie niemalze wylacznie rodzince, znajomym. Obiektyw 18-55 (jeden z kitow do D50).
Im mniej kasy wydam tym lepiej (chyba ze mnie przekonasz ;))
dzieki za odpowiedz.
44 do zdjęć w małych pomieszczeniach (dom) zupełnie wystarczy, ale już w większej sali, kościele itd będzie za słaba...ewentualnie do zdjęć z bliska i oświetlenia pierwszego planu...również z tymi odbiciami może być krucho poza domem...
Dość mocno przymierzałem się do tej lampy, nawet napisałem do kilku osób z Allegro, które ją kupiły, ale odpowiedziała tylko jedna osoba. Niestety, nie mogła rozwiać moich wątpliwości, bo lampa po kilku dniach się zepsuła. A pytałem o to, jak się Metz zachowuje przy podniesionym palniku (ktoś tu pisał, że automatyka głupieje i trzeba przejść na manual).
Ostatecznie zadzwoniłem do firmy Foto-technika - http://www.foto-technika.pl - i serwisant potwierdził, że istotnie, Metz 44 AF-4i ma ten problem. Natomiast wyższe modele - Metz 54 MZ-4i oraz Metz 58 AF-1 nie mają tego problemu. Poza tym Metz 44 AF-4i ma odchylany palnik tylko w pionie.
czytalem rowniez chyba wszystko o tumaxie386 i sigmie500st, ale opinie sa podzielone. Wspolne jest to (poza kilkoma osobami) ze obie lampy przeklamuja kolory, i maja problem z iTTLem przy swietle odbitym.
Czy nie ma gdzies jakiegos uczciwego testu tych lamp, tak aby moc w miare obiektywnie wybrac lampe?? (chce kupic stosunkowo tania - zona uwaza, ze skoro mam wbudowana, to wydatek 700 pln na dodatkowa to czysta fanaberia ;)).
volumen, i co kupiles??
Nie. Przymierzałem się do Sigmy 500 Super od Gawronnka, ale nie wyrobiłem się z kasą do zakończenia aukcji. Dziś zdecydowałem się na SB-600 na raty... Choć kusiła Sigma z Interfoto za 850 zł...
a gdzie kupujesz te sb600 ??
a gdzie kupujesz te sb600 ??
Też w Interfoto. Mają Żagla i GE Money, a Sabinkę za 880 zł
880 plus koszty rat - to juz stanowczo za duzo... mialem nadzieje na cos prostego, ale funkcjonalnego za 500 max 700 pln...
Chyba pozostaje tylko wziac albo tumaxa, albo sigme i uczyc sie na manualu, tak??
Ktory z nich mniej przeklamuje kolory??
880 plus koszty rat - to juz stanowczo za duzo... mialem nadzieje na cos prostego, ale funkcjonalnego za 500 max 700 pln...
Chyba pozostaje tylko wziac albo tumaxa, albo sigme i uczyc sie na manualu, tak??
Ktory z nich mniej przeklamuje kolory??
Wpłaciłem 380 zł, reszta na 24 raty.
Gdzieś tu jest test porównawczy Sigmy i Tumaxa - poszukaj i sam zdecyduj.
Dodane:
Test Tumaxa i Sigmy http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6474 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=6474&highlight=tumax)
Test tumaxa i SB-600 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7162 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7162&highlight=tumax)
Gdybyś zdecydował się na Sigmę, to na Allegro http://www.allegro.pl/item138703284_sigma_ef_500_dg_st_na_ittl_idealna_d o_cyfrowych_.html
czytalem ;) chyba wszystko co zawiera "tumax" sigma" i oczywiscie "metz" ;), ale dzieki za linki
co do ofert on-line to znalazlem kilka akceptowalnych i te uzywke s500 tez. Tak sie nad nia zastanawiam, bo cena jest ciekawa. W sumie wolalbym nowa (jestem VATowcem) z gwarancja, ale ceny (699) sa zabojcze (jak metza 44). I co tu wybrac??
Moge zaproponowac krotkie podsumowanie, cos w rodzaju potencjalnych bolaczek, ktorych sie obawiam:
1. Zle oswietla swiatlem odbitym (ale jesli da sie skorygowac o stala wartosc i nie jest to loteria, to sie punkt nie liczy)
2. Daje kolorystyke ktorej sie nie da prosto ustawic w NEFie na "naturalna" (np. biala sciana jest znowu biala, ale np. czyjas twarz pomaranczowa ;))
3. Daje "losowa" moc blysku (na tyle duze, ze trudno wyprowadzic z NEFa)
4. Glosno pracuje (lekki pisk przy ladowaniu dopuszczalny, ale np ciagly juz nie)
5. Dlugosc gwarancji i realizacja napraw serwisowych
6. CENA
pomocy.... ;)
Też myślałem, że kupię coś taniej, jakiegoś zamiennika z innej firmy. Jednakże po lekturze forum i paru rozmowach doszedłem do wniosku, że aby mieć spokój, to jedynie lampa Nikona, Metz 54-58 lub Sigma Super. Metz jest poza moim zasięgiem, zdecydowałem się więc na Sabinkę.
Jeżeli masz na lampę powiedzmy... 400 zł, to wpłać to jako pierwszą wpłatę, a resztę weź na raty. Przy 24 ratach wyjdzie Ci w okolicach 30 zł miesięcznie.
Witam!
Jesli chcecie/mielibyscie uzywac manuala (ze wzgledow cenowych) to moze dobra opcja bedzie uzywana SB80dx albo SB28 z wlasna automatyka? Osobiscie mam z analogowych czasow SB80dx i powiem, ze z wlasna automatyka spisuje sie znakomicie zarowno z palnikiem na wpros, jak i podniesionym (uzywam z D80).
Jedyny minus to brak komunikacji z body (czulosc, przyslona, ogniskowa), ale efekty naswietlania sa bardzo OK.
SB80dx kosztuje chyba okolo 600pln (uzywka). Sam taka kupilem 2 lata temu w interfoto i na razie dziala.
pozdrawiam,
wallace
volumen, ale Metza 54 AF-1 mozna kupic za jakies 880 pln... czyli podobnie jak sb600
Jaka jest wyzszosc Metza 54 MZ-4i nad AF1 ?? Oprocz zmiany systemu oczywiscie...
Tak pod katem tego co juz wczesniej pisalem....
volumen, ale Metza 54 AF-1 mozna kupic za jakies 880 pln... czyli podobnie jak sb600
Jaka jest wyzszosc Metza 54 MZ-4i nad AF1 ?? Oprocz zmiany systemu oczywiscie...
Tak pod katem tego co juz wczesniej pisalem....
Miałem na myśli Metza 54 MZ-4i - a to już 1200-1300 zł. ALF ma takiego. Ten Metz, którego wymieniłeś chyba nie obsługuje ITTL...
Metz twierdzi ze obsluguje: http://www.metz.de/en/photo_electronics/manuals.164.html
Tam sa linki do instrukcji do poszczegolnych lamp.
Dlatego pytam czym (oprocz mozliwoscie zmiany systemu) jest spowodowana popularnosc 4i na AF-1 ?
Chyba sie jednak skusze na 44 - ma iTTLa i kilka innych *******. Moze uda mi sie uzgodnic wymiane na wyzszy model jakby mi nie spasila.
SB600 jakos sie boje, bo moze okazac sie slabawa przy pracy z odbiciami od scian/sufitow.
Sam przeglądam lampy do D80 (już wkrótce :) ) i jeśli chodzi o marki, to chyba tylko Nikon i Metz.
Z nikonem jest taki problem, że SB600 znika ze sklepów, a ceny rosną.
Metz ma za to szerszą ofertę przy porównywalnej jakości. 44AF-4i i 54AF-1 to chyba ta sama lampa w 2 wersjach mocy. Co ciekawe 54- nie ma na stronie Metza !!!, ale występuje w ofertach sprzedaży. Obie obsługują i-TTL !!! Dla mnie problemem przy obu jest brak obracanego palnika (kadr pionowy i światło odbite - nie można od sufitu, a ściany bywają kolorowe:() - przerobiłem ten temat już przy mojej 40-MZ4.
To tańszy segment.
W droższym są 3 modele: SB800, Metz 54MZ-4i i nowa 58AF-1 digital. Sabinka jest chyba deczko mocniejsza od 54MZ, ale deczko słabsza od 58AF (a może ma taką samą moc???) - ale różnice są niewielkie. Za to cenowo chyba najlepiej wypada nóweczka czyli 58AF-1, bo np. na stronie http://www.foto-technika.pl (http://www.foto-technika.pl/) jest po 1282PLN !!!! Dla mnie to świetna cena, tym bardziej, że Metz daje możliwość wgrywania nowego softu przez USB, co pozwala mieć nadzieję na uniknięcie problemu kompatybilności z nowymi systemami pomiaru światła, jakie Nikoś wymyśli (ii-TTL, iii-TTL, itd. :)).
A sam Metza mam i jestem bardzo zadowolony. Nie przepala, daje bardzo przewidywalne błyski i dobre światło. Generalnie włączam lampę i martwię się tylko, kiedy baterie siądą, bo resztą zajmuje się lampa :). Brak mi tylko obracanej głowicy, ale i większą mocą bym nie pogardził.
Acha, nie wiem jak Metz gada w trybie Command, ale ALF twierdził w innych wątkach, że na pewno gada w swoim systemie bezprzewodowym. Ja nie przeiwduję większej ilości lamp, a jeśli kiedyś... , to dokupię kompatybilne do tego co będę posiadał.
coraz bardziej sie przychylam do wydania wiekszej ilosci pieniazkow ;) i kupna Sigmy EF-500 DG Super. Spore mozliwosci - szybko z niej nie wyrosne. Dosc mocna choc ustepuje troche SB800 i mocno Metzowi 54.
Jednak obracany palnik, rozne rodzaje blysku, wyzwalanie z lampy wbudowanej - przemawiaja do mnie.
Niech sie wypowiedza posiadacze wersji Super ;)
A moze tego wszystkiego sie raczej nie uzywa?? Moze do normalnych pomieszczen (nie kosciolow ;)) wystarczy np. Metz44 i jego funkcjonalnosc??
Panowie i Panie, nie potrzebuje gadzetu, slubow nie "robie", chce sobie czasem rodzinke i znajomych uwiecznic w trudniejszych warunkach oswietleniowych. Jesli uwazacie ze warto w stosunku do Metza44 dolozyc 200 pln i brac Sigme500 super, to walcie. Jesli bylby to wyrzucony pieniadz to powiedzcie. Moze generalnie sie przydaje sama moc lampy, a nie obracana na boki glowica, zdalne wyzwalanie i te wszystkie bajery ktorymi dysponuja S500/SB800.
POMOCY!!! ;)
Gawronnek miał tę Sigmę, jak już pisałem, miałem ja odkupić - nie wyszło, musiałem bazować na ratach.
W Interfoto mają te Sigmy po 850 zł, ale z roczną gwarancją sklepu. Pochodzą one spoza oficjalnego źródła - Sigma Polska.
Zdecydowałem się na Sabinkę - jestem amatorem i wydaje mi się, że SB-600 zaspokoi w pełni moje zapotrzebowanie. Sigma jest trochę trudniejsza w obsłudze - może to mnie trochę wystraszyło ;)
Lampę powinienem mieć w połowie tygodnia, mogę Ci zaproponować spotkanie (Oświęcim-Bielsko to nie jest wielka odległość) i wtedy przetestujesz Sabinkę. Sigmy najbliżej chyba mają w Krakowie - www.fotopanorama.pl i http://www.sklepfotograficzny.pl/lampy-blyskowe/sigma/ Można więc sobie zrobić wycieczkę krajoznawczą i przy okazji przebadać organoleptycznie.
Profesjonalista
05-11-2006, 12:51
Szarpnij się na Metza 58 AF-1, starczy na lata.
ten metz 58AF1 jest bardzo ciekawym pomysłem...przyznam, że sam przymyśliwałem zakup tego błyskograta, ale chyba jednak (jeśli kasa pozwoli) szarpnę się na 76...pociąga mnie ta potęga błysku :)
54MZ4i i SB800 mają chyba zbliżoną siełę błysku...ciekawe...hmmm...trzeba będzie na najbliższym plenerku grupy JKD zrobić teścik porównawczy :)
volumen, kilka pytan:
1. Skoro i niej myslales, to jak rozumiem, nie miala problemow z kolorem swiatla, sila blysku i takimi tam ;)
2. Pod jakim wzgledem jest trudniejsza ?? Masz na mysli brak automatyki przy odbiciach ?? (co podobno jest w sabinkach)
wrrum:
1. Jakiego masz Metza?? Czy to wspolna cecha wszystkich Metzow??
Alf:
1. Szarpnalbym sie, ale tutaj jest bariera psychologiczna (mojej zony, hihi ;)) - planuje powiedziec: "wiesz kochanie, niecaly tysiac zlotych, i jeszcze sobie w koszty wrzucilem" ;)
Panowie, mozecie odpowiedziec na moje pytania:
1. Jak czesto obracacie glowice na boki
2. Czy czesto wyzwalacie lampe zdalnie (nie studio)
3. Czy LP na poziomie 44 wystarcza do oswietlania 20kilku metrowego pokoju przy odbiciu od sufitu.
4. Czy amatorzy korzystaja z fynkcjonalnosci sb800/sigma super/Metz54-4costam ??
Wydaje mi sie ze:
1. Metz 44 AF-4i - niedroga i kompatybilna lampa - dosc slaba, glowica rusze sie tylko w jednej plaszczyznie, brak wyzwalania zdalnego i kilku bardziej zaawansowanych trybow.
2. Metz 54 AF-1 - j.w. tylko mocniejsza - identyczne tryby pracy
3. SB600 - mocniejsza od 44 i slabsza od 54 - kompatybilnosc na maxa, jako jedyna (oprocz SB800) podaje informacje o temperaturze swiatla do body!!. Reszta funkcjonalnosci jak poprzednie
4. Sigma 500 ST - jak 54, tylko slabsza troszke, glowica rusza sie w poziomie, funkcjonalnosc ta sama
5. Sigma 500 Super - mocniejsza od sb600 (35mm - 30), slabsza od 800 (35mm - 38), ma na 35mm 35. Nie wiem jak na 35mm ma Metz 44 i 54. Wypas funkcjonalny.
Pomogliscie juz na tyle, ze moj wybor ma szanse stac sie bardizej swiadomy ;) Nie chce placic za funkcje ktorych nie bede uzywal, body raczej nie zmienie, chce dopasowac moc lampy do spodziewanych warunkow pracy. Moge zaplacic nawet 1000 (999 ;)) za funkcje ktore beda przydatne i efekt bedzie widoczny, ale nie zapalce ani zlotowki za bajery. Z drugiej strony wole przeplacic za dobra rzecz, niz troche oszczedzic i kupic bezwartosciowy szmelc.
Pomocy ;)
volumen, kilka pytan:
1. Skoro i niej myslales, to jak rozumiem, nie miala problemow z kolorem swiatla, sila blysku i takimi tam ;)
2. Pod jakim wzgledem jest trudniejsza ?? Masz na mysli brak automatyki przy odbiciach ?? (co podobno jest w sabinkach)
Problemy z kolorystyką mają Sigmy ST - było o tym na forum, w październikowym FVD w teście lamp też o tym wspominają. Sigma Super tego nie ma, przynajmniej nie spotkałem się z tymi informacjami.
O "trudniejszej" obsłudze mówił facet z Interfoto, ale jak pewnie zauważyłeś, zrobiłem przy tym przymrużone oczko, bo to nie jest wielki problem. Skoro nauczyłem się obsługiwać mikrofalówkę ;) to i tu podołałbym :)
Jak i u większości z Was, u mnie krucho z kasą i nie stać mnie na eksperymenty - ostatecznie wolałem wybrać sprawdzony produkt, dający pełną kompatybilność z body Nikona (Sigmy np. mają problemy z D80, choć ponoć jest to bezpłatnie przez Sigmę usuwane).
1. często
2. sporadycznie, ale się trafia...z tym, że mam 2 lampy :)
3. trochę mało
4. to zależy jak są świadomi tego co mają :)...ja też jestem wyłącznie amatorem :D
Panowie, chyba namawiacie mnie na sigme super ;) Bo ani Metz, ani sabinki do okolic 1k sie nie lapia ;) Chyba ze Alf autorytarnie stwierdzi, ze Metz 54af-1 mi starczy i ze jest taki fajny i ma tyle funkcji, ze starczy ;) to moze ew. jego wezme.
Jesli 44 malo, to obecnie na placu boju pozostaja:
1. SB600 (ok.850)
2. Metz 54 AF-1 (ok. 860)
3. Sigma 500 Super (999)
Panowie, robi sie cieplo, chyba dochodze (;)) do wnioskow i zakupu ;)
aha, volumen FVD - Foto Video Digital?? Jest jeszcze w kioskach?? Jakie lampy byly testowane?? Moglbys zrobic skan/zdjecie i przeslac?? (jesli oczywiscie mowa o lampach ktore pozostaja w moim zasiegu i kregu zainteresowan;))
powiem tak...lampa dla amatora to prawie dożywocie, zwłaszcza tej klasy co nikon czy metz, więc imho warto dołożyć/dozbierać do lamp z tej średnij półki czyli SB 800, metz 54MZ4i lub 58AF1
Witam, w Warszawie w MM na Górczewskiej Metz 44AF-4i kosztował 300 złotych. Nówka sztuka z gabloty. Za tyle kupiłem.
niestety, nie jest to kwestia dozbierania, tylko bariery psychologicznej- zreszta nie mojej ("w ogole po co ci lampa skoro masz wbudowana").
Alf, pod jakim wzgledem jest lepszy Metz od Sigmy Super??
Czy np. Sigma gubi sie (pomiary) przy odbiciach, a Metze nie??
Jesli tak to biore 54 AF-1 ;)
Jesli mialbym wybierac sposrod tych co napisalem (lub innych do 1000pln) to co radzicie??
Volumen, bawiles sie ta Sigma ktora chciales kupic??
aha, volumen FVD - Foto Video Digital?? Jest jeszcze w kioskach?? Jakie lampy byly testowane?? Moglbys zrobic skan/zdjecie i przeslac?? (jesli oczywiscie mowa o lampach ktore pozostaja w moim zasiegu i kregu zainteresowan;))
Niestety, nie mam skanera, więc małe resume
W teście (poza lampami Canona) brały udział (kolejność wg punktacji):
Nikon SB-800 - 91%
Nikon SB-600 - 84 %
Metz 54 MZ-4i - 83%
Metz 44 AF - 77 %
Sigma EF-500 ST - 64%
Przy Sigmie podkreślano chłodną dominantę barwową przy max mocy, przy lampach Metz zakres ogniskowych zaczynający się dopiero od 28 mm, a po dokupieniu dyfuzora od 20 mm. Ale generalnie chwalono je za silny błysk. Do Nikonów nie było specjalnych zastrzeżeń.
Sigmy nie miałem w rękach, bo gdy byłem w Krakowie to akurat nie mieli tego modelu. Wymieniłem tylko z Gawronnkiem kilka PW.
a moze zdjecie?? Masz 6MP pod reka ;) Juz tak robilem - czytelnie sie mieszcza na jednym zdjeciu 2 strony A4 ;)
Prosze ladnie kolege... ;)
[email protected]
gg: 1905070
po co do metza dokupować dyfuzor, jeśli ma wbudowany?
jakiś kiepski ten test...aaaa...bo metz nie daje reklam do tej gazetki :D
a moze zdjecie?? Masz 6MP pod reka ;) Juz tak robilem - czytelnie sie mieszcza na jednym zdjeciu 2 strony A4 ;)
Prosze ladnie kolege... ;)
[email protected]
gg: 1905070
Wysłane
Dzieki serdeczne za skaniki.
Sigma ma niestety duzy rorzut barwy. Szkoda ze nie omawiali 500 Super, bo teoria pozwala sadzic, ze wiele wad jest spowodowanych sterowaniem, a to w Super jest zupelnie inne. Choc nawet wersja ST jest w Auto przyzwoita i dosc mocna...
Kurcze, chyba sie zdecyduje...
po co do metza dokupować dyfuzor, jeśli ma wbudowany?
jakiś kiepski ten test...aaaa...bo metz nie daje reklam do tej gazetki :D
ALF - nie denerwuj się :) To tyczyło się tylko modelu Metz 44 :( Tyle, że w pośpiechu nie dopisałem. Sorry :)
Dust, widzę, że już nie musze wysyłać zdjęć. Życzę więc owocnych wyborów.
no i kupilem :) To samo co Volumen ;) Macalem w miedzyczasie Sigme 500 ST; nienajgorsza byla, ale Sabinka to klasa... ;) Teraz tylko myslec i cwiczyc ;)
no i kupilem :) To samo co Volumen ;) Macalem w miedzyczasie Sigme 500 ST; nienajgorsza byla, ale Sabinka to klasa... ;) Teraz tylko myslec i cwiczyc ;)
Gratulacje :) Miłego użytkowania.
dzieki
wlasnie sie bawie ;)
wielebny0
15-11-2006, 01:15
a ja jeszcze nie, ciągle analizuję, i chciałbym "pomaca" czy jak kto woli empirycznie doznacz przyjemności z obcowania z Metzem, tak aby sprawdzić czy mi "leży" ale nie znam żadnego sklepu gdzie mogę "poobcować" z klegąMetz...
podjedź do mnie to się pobawisz metzem :D