PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Coolpix s230

kniazio
09-01-2010, 21:34
Witam
Zakupilem wczoraj aparacik jak w temacie i musze powiedziec ze jestem bardzo rozczarowany
Zdjecia sa gorsze niz z mojego starego Kodaka DX 6340 ktory mial 3,2 MP a ten ma 10MP i robi taka kiche ze az strach
Czytalem wlasnie opinie i ludzie strasznie go gania za zle zdjecia
Moze ktos z forumowiczow zna jakies magiczne ustawienia tego modelu zeby choc troche poprawic jakosc
Na automatycznym ISO praktycznie zdjec sie nie da robic i tak pisza ludziska na forach
Jakie parametry trzeba poustawiac aby polepszyc jakosc
Jakie optymalne ISO mozna by na nim ustawic
I jakie jeszcze parametry zmienic
Za wszystkie sugestie i podpowiedzi bede bardzo wdzieczny
Pozdrawiam

Art Erie
09-01-2010, 21:53
Jeśli zakupiłeś przez internet, masz 10 dni na zwrot przedmiotu. A następnie dowolną ilość czasu na lekturę forum i zdobycie podstawowej wiedzy o fotografii, ułatwi to wybór przy kolejnym zakupie i zapewni lepsza jakość zdjęć.

PS

napisałem to całkiem serio, więc bez urazy.

kniazio
09-01-2010, 21:58
Nie czuje sie urazony lecz tez nieusatysfakcjonowany twoja wypowiedzia poniewaz sztuka nie polega na tym aby zaraz oddawac jakis sprzet tylko dzieki takim forum jak np to zdobyc informacje badz pomoc jak dany sprzet przywolac do porzadku
Jesli ktos posiada jakies doswiadczenie z tym modelem to nadal prosze o podpowiedzi
Pozdrawiam

Art Erie
09-01-2010, 22:17
Obejrzałem sobie ten sprzęt na Allegro i nie widzę w nim absolutnie nic co by mogło uzasadnić jego zakup.
Wręcz przeciwnie jego automatyczne funkcje wprawiają mnie w osłupienie. Naprawdę poczytaj trochę o tym jak powstaje zdjęcie, podstawowe terminy "ekspozycja", "przesłona", oraz o trybach P,S,A,M. Na koniec ( a może na początek ) zabawy z fotografią kup kompakt mający właśnie tryby P,A,S,M i sądze, że będziesz zadowolony.

pavel_9
10-01-2010, 00:30
Jeśli chcesz ratować sie ustawieniami to ja w skrocie mogę doradzić tyle:

-) ISO jak najmniejsze
-) lampa włączona najlepiej na stałe, a już na pewno niech jest ustawiona w trybie automatycznym, czyli takim, że aparat sam uzna czy ją wzywolić.

Inna historia to taka, że no niestety S230 to nie jest do końca udany zakup:(. Wiem, że niemiło słuchać takich rzeczy od razu po zakupie, ale z własnego doświadczenia, że tak powiem zawodowego to za podobne pieniądze mogę doradzić coś lepszego. Pytanie tylko, czy możesz sobie pozwolić na zwrot S230?

kniazio
10-01-2010, 07:45
Dzieki za wyczerpujace odp co w takim razie radzicie mi kupic
Powiem odrazu ze potrzebuje jak najmniejszy aparacik i dlatego chyba nie czytajac opinii kupilem s230:))

kniazio
10-01-2010, 08:33
Jeszcze jedno chcialem dodac
Zastanawia mnie jedna rzecz w tym cudzie techniki
W pelnej ciemnosci robi calkiem fajne fotki (czasem lepsze niz przy swietle) moze tu tkwi problem
Byc moze cos przy lampie trzeba poustawiac

pavel_9
10-01-2010, 16:53
W ciemnosci lepiej niz w dorym swietle? moze to przez to ze uzył lampe i dzieki temu mogl zjechac z poziomem ISO do stosunkowo nieskiego (czytaj: akceptowalnego) poziomu.

Co do wyboru spsosród inncyh aparatów: wybieraj coś spod loga Canona, Panasonica albo Sony'ego. Tak ja bym wybrał. Jesli to ma byc Nikon to możesz wziąśc pod uwagę S220. NIby bardzo podobny do S230, a jednka zdjęcia robi lepsze.Dodatkowo jest też nieco mniejszy.

kniazio
11-01-2010, 21:45
Mialem dzisiaj okazje potestowac Coolpixa S220
Taka sam beznadzieja jak S230
Taki sam plastikowy pieprzony obiektyw
Testowalem tez stary model S510 i en robi extra zdjatka ale on ma ten starszy 3 segmentowy obiektyw i bynajmniej nie z plastiku

Art Erie
11-01-2010, 22:30
Jeśli to ma być małe i płaskie, to może zwróć uwagę na FujiFilm FinePix F60. Prócz wszędobylskich trybów automatycznych, które zawsze wiedza jak lepiej zrobić zdjęcie ma również P,S,A,M (czy może raczej bardzo podobne rozwiązania) Dzieki temu będziesz mógł zapanować nad aparatem.

kniazio
07-02-2010, 22:17
A co myslicie o aparacie COOLPIX S630
Czy warto sie nim interesowac bo jest na wyprzedazy na Allegro
Sa tez modele S510 sa to juz starsze modele ale co do s510 mam przekonanie bo kolega ma taki i robi fajne zdjatka nie to co moj s230 ktory stoi w tej chwili na Allegro :))
Prosze o porade
s630 kosztuje 1030zl a s510 430zl poradzcie co mam wybrac zeby znowu nie zalowac

vasco5
08-02-2010, 17:59
szczerze mówiąc to te małe kompakty Nikona z serii S i L to kicha straszna... wybitnie kiepski AF i beznadziejnie szumiące matryce... niestety...

lepiej już małego Canona lub Sony jeśli chodzi o jakość zdjęć...