PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Fischya

saer
02-11-2006, 12:34
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.saer.ovh.org/DSC_0002.jpg)

Megazordon
02-11-2006, 12:51
Szczerze mówiąc, brakuje mi tu poziomego kadru, bo wolałbym zobaczyć nogi w całości zamiast komina PECu.

kradek
02-11-2006, 12:53
Jesteś i tak w lepszej sytuacji bo ja nie widze nic :)

Megazordon
02-11-2006, 13:03
Mi też nie zawsze chcą się zdjęcia wyświetlać i nie wiem czyja to wina, czy najnowszej mozilli, forum, czy wreszcie samego imageshack'a. W każdym bądź razie, jak mi się fotka nie ładuje to odświeżam stronę do skutku, aż zaskoczy.

Le Sir
02-11-2006, 13:07
Mam wrażenie, że nie jest do końca ostre, szczególnie na głowie. Też bym trochę inaczej skadrował, w prawo.
A swoją drogą niezły triceps ;)

Czornyj
02-11-2006, 13:12
Klasyczny przykład kompozycji autofokusiej

FunBoy
02-11-2006, 18:41
Jakiej kompozycji?

Czornyj
02-11-2006, 19:25
Z kompozycją autofokusią mamy doczynienia wtedy, kiedy kadr zdjęcia został zdeterminiowany położeniem punktu układu autofocus. W klasycznej kompozycj tego typu jest to punkt środkowy. Metoda ta polega na nakierowaniu pola AF na obiekt, na którym chcemy ustawić ostrość i trzymaniu się go kurczowo jak pijany płotu. Jakiekolwiek przekadrowywanie jest dla owego stylu dyskwalifikujące.

FunBoy
02-11-2006, 19:36
Dzieki za wyjasnienie. Tak sie teraz zastanawiam, czy piszac "Klasyczny przykład kompozycji autofokusiej" masz na mysli negatywny odbior zdjecia?... Ogolnie rzecz ujmujac na poczatku nauki powinno stosowac sie regole trojpodzialu, ktora powoduje, ze bardzo czesto zdjecie jest znacznie lepiej odbierane... No chyba, ze fotografujemy centralne umieszczony obiekt bardzo swiadomie...

Mi osobiscie wlasnie centralny kadr bardzo pasuje do koncowej wersji tego zdjecia (czyli wliczajac postprodukcje)... A nawet powiem wiecej - zdjecie mi sie podoba :-) i to chyba glownie przez koncowa obrobke :-) Inaczej sPSute straciloby swoj charakter, no chyba, ze ktos jeszcze lepiej by to zrobil ;-)