Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 f3,5
Dostaję na głowę z tym obiektywem... Co test, co post to inna opinia... A ja go już zamówiłem...
Stąd pytanie do wielokrotnych posiadaczy obiektywów tej firmy, czy rzeczywiście jakość jej wyrobów jest taka losowa?
I jak jest z tą Sigmą, może ja źle czytam testy?
Mam wybór i kasa nie jest tutaj decydująca, mogę wybrać starą lub nową, albo Tamrona 10-24 (Nikkor jest raczej za drogi).
I jestem w dołku, czy ktoś pobawił się dłużej jednym i drugim obiektywem i może dać świadectwo?
Piotr
robsonzbydzi
06-01-2010, 09:56
Skoro go już zamówiłeś to nie stresuj sie dodatkowo, to dobry optycznie obiektyw, miałem okazję pobawić się nim dzięki uprzejmości Sigmy pro centrum, jedyne co można zarzucić sigmie że dużo egzemplarzy wykazuje BF/FF co jest jednak łatwe do skorygowania przez serwis
Zamówienie mogę bez konsekwencji zmienić. Wlecze się to, więc mam czas czytać testy i opinie... :-D
I przyznam, że takich rozbieżności w sądach jeszcze nie spotkałem. A wypożyczenie go na 3 dni kosztuje 120 zł. Może i bym się zdecydował, ale nie mam czasu tam jechać.
Piotr
wypozyczysz, bedzie gites zamowisz swoj egzemplarz i bedzie BF/FF. Najlepiej dac do gdyni na kalibracje i spokoj
arturkrz
06-01-2010, 11:37
Problemy z FF/BF są w obiektywach o f2.8 i jaśniejszych. W obiektywach o f3.5 lub ciemniejszych problem z FF/BF trudno stwierdzić. Głębia ostrości jest tak duża, że nawet jeśli obiektyw nie trafi idealnie to nie zobaczysz tego. Głębia ostrości maleje wraz ze wzrostem ogniskowej ale przy ogniskowej 10-20 jest ogromna.
W wątku o samyangu wielu urzytkowników pisze, że po przymknięciu tego obiektywu nie ma potrzeby ruszania pierścienia ostrości bo głębia ostrości pokrywa cały zakres!
Jeśli kupisz nową sigmę to serwis skalibruje Ci ją za darmo z Twoim korpusem. Koszty przesyłki pokrywa serwis :-)
nokinnikon
06-01-2010, 12:43
Ja mam starą S 10-20 bez przebierania pierwszy obiektyw przypięty do body i jest super. Z testów wynika, że nowa S ma ostrzejszy obrazek w centrum jak i na brzegu. Jeżeli jest to prawda to będziesz w 7 niebie. BF/FF tak jak piszą koledzy zawsze można poprawić w serwisie ale nie przypuszczam, że będzie to potrzebne
Mariusz888
06-01-2010, 14:21
Z testów wynika, że nowa S ma ostrzejszy obrazek w centrum jak i na brzegu.
Ja widzę za to coś dokładnie odwrotnego ;)
nokinnikon
06-01-2010, 16:08
Ja widzę za to coś dokładnie odwrotnego ;)Ja miałem na myśli test na Optyczne a Ty coś odwrotnego to gdzie widzisz?
Przede wszystkim popros moderatora o usuniecie tego watku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=127829
Co do szkla to odbierz potestuj i komentuj........wydaje mi sie, ze z opini uzytkownikow, jest to najlepsze szklo szerokokatne w tej klasie cenowej!
Mariusz888
06-01-2010, 19:59
nokinnikon - np zobacz sobie na Photozone ;) zresztą nawet optyczne napisało że zmiana jednych parametrów odbyła się kosztem drugich jak już tak w nich wierzysz - chociaż jak to niejednokrotnie już udowodniono tu na forum (oraz ja sam na sobie) testy na optycznych zawsze traktuję z 10x większym przymrużeniem oka niż inne ;)
nokinnikon
06-01-2010, 23:04
nokinnikon - np zobacz sobie na Photozone ;) zresztą nawet optyczne napisało że zmiana jednych parametrów odbyła się kosztem drugich jak już tak w nich wierzysz - chociaż jak to niejednokrotnie już udowodniono tu na forum (oraz ja sam na sobie) testy na optycznych zawsze traktuję z 10x większym przymrużeniem oka niż inne ;) W mojej wypowiedzi odniosłem się jedynie do jednego parametru to po pierwsze a po drugie wyraźnie napisałem, że jeżeli jest to prawda to...czy to oznacza, że wierzę w optyczne? Proszę o więcej rozwagi przed komentowanim cudzych tekstów (zdań)
Spośród szkiełek S10-20 (stara) S10-20 (nowa) i T 10-24 według DFV nowa werjsa Sigmy 10-20 jest godna polecenia, więc nie ma się co stresować na zapas, a sprawa BF/FF w szkiełku o takich ogniskowych jest naprawdę trudna do zauważenia na zdjęciach. Testy BF/FF na tym szkiełku można sobie zostawić i spać spokojnie (skiełko musiałoby być naprawdę ooooogromnie skopane, żeby przeszkadzał FF/BF)
wycior99
10-01-2010, 11:37
Mam tą sigmę od dwóch dni. Wybrałem w sklepie z dwóch sztuk - pierwsza miała paprochy pod soczewką więc odpadła w przedbiegach. Drugi egzemplarz nie wykazywał żadnego BF/FF - przy f3,5 to i tak trudno coś zobaczyć. Żadnego mydełka.
Początkowo chciałem kupić Tokinę 11-16 i nawet ją już zamówiłem, ale były problemy z dostawą (oczekiwanie kilka tygodni) więc zmieniłem na Sigmę. Ogólnie jestem zadowolony. Na marginesie zakres zoom 11-16 oferowany przez Tokinę jest raczej symboliczny.
Na marginesie zakres zoom 11-16 oferowany przez Tokinę jest raczej symboliczny.
Ja w landszafcie sigmy 10-20 uzywalem w zakresie 10-12 ;] wiec tez symbolicznie.
Poza tym na matrycy canona 40D moj egzemplarz (stara wersja) spisywal sie bardzo dobrze jesli chodzi o ostrosc obrazu, rogi byly bdb po przymknieciu do f8, maxa osiagal przy f13 - tak na moje niedoswiadczone oko :D
Mam tą sigmę od dwóch dni. Wybrałem w sklepie z dwóch sztuk - pierwsza miała paprochy pod soczewką więc odpadła w przedbiegach. Drugi egzemplarz nie wykazywał żadnego BF/FF - przy f3,5 to i tak trudno coś zobaczyć. Żadnego mydełka.
Początkowo chciałem kupić Tokinę 11-16 i nawet ją już zamówiłem, ale były problemy z dostawą (oczekiwanie kilka tygodni) więc zmieniłem na Sigmę. Ogólnie jestem zadowolony. Na marginesie zakres zoom 11-16 oferowany przez Tokinę jest raczej symboliczny.
A mógłbyś dać jakieś sample? Strasznie mało ich w sieci i jeżeli są to takie jak na Optycznych, czyli do d...
Głownie interesuje mnie ogniskowa 10mm i otworki od 3,5 do 5,6.
Piotr
Sigma 10-20/3,5 została wprowadzona do sprzedaży wiosną ub.roku. Także jeżeli masz od dwóch lat to jakim cudem masz F3,5 ?.:?
wycior99
11-01-2010, 11:38
Sigma 10-20/3,5 została wprowadzona do sprzedaży wiosną ub.roku. Także jeżeli masz od dwóch lat to jakim cudem masz F3,5 ?.:?
Ten czas aż tak szybko nie leci. Dni to jeszcze są dni a nie lata, choć i te szybko mijają.
Ten czas aż tak szybko nie leci. Dni to jeszcze są dni a nie lata, choć i te szybko mijają.
:mrgreen::mrgreen: fakt.. dni...to czemu skojarzyło mi się z latami ?. Muszę iść do okulisty :mrgreen:
Niekoniecznie, w wątku ktoś pisał o latach użytkowania (starszej wersji) i sobie musiałeś w głowie przełożyć. :-)
Piotr
Jutro idę odebrać. Jeżeli będzie OK i kupię toto, to ja zamieszczę jakieś sample.
Piotr
Witam,
Miałem okazje jako pierwszy w warszawie wziąć 3,5 na testy w ubiegłym roku. po miesiecu kupiłem ją i używam do dziś. ostatnio fociłem w sylwestra i ostrze zdjątka :) i zadnego BF/FF :)
brzezior
16-01-2010, 22:09
No ale miały być jakieś zdjęcia testowe....
wycior99
17-01-2010, 17:14
Poniżej link do trzech testowych pstryków z S10-20 3.5. Są to surowe NEFy, prosto z aparatu
Zdjęcie zrobione D80; ISO 100; założony tulipan oraz filtr UV.
Fotki na ogniskowej 10 i przesłonach 3.5, 4.5 i 5,6
Można się wyżywać na temat aparatu, obiektywu i fotografa :-)
http://cid-e3498ab2aea15a94.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public?uc=3
Poniżej link do trzech testowych pstryków z S10-20 3.5. Są to surowe NEFy, prosto z aparatu
Zdjęcie zrobione D80; ISO 100; założony tulipan oraz filtr UV.
Fotki na ogniskowej 10 i przesłonach 3.5, 4.5 i 5,6
Można się wyżywać na temat aparatu, obiektywu i fotografa :-)
http://cid-e3498ab2aea15a94.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public?uc=3
Jak "powiesić" w sieci takie duże zdjęcia? Pytam bo nigdy tego nie robiłem.
Piotr
wycior99
17-01-2010, 22:12
Jak "powiesić" w sieci takie duże zdjęcia? Pytam bo nigdy tego nie robiłem.
Piotr
A proszę bardzo
http://skydrive.live.com/
Czy ktoś z Was juz sprawdzał nową sigmę z filtrami cokina - interesuje mnie przy jakiej ogniskowej znika winieta spowodowana holderem od filtru. Oczywiście chodzi mi o holder tylko z jednym slotem dostosowanym do szerokich szkiełek...