Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Sigma 10-20 f3,5

Dostaję na głowę z tym obiektywem... Co test, co post to inna opinia... A ja go już zamówiłem...
    Stąd pytanie do wielokrotnych posiadaczy obiektywów tej firmy, czy rzeczywiście jakość jej wyrobów jest taka losowa?
    I jak jest z tą Sigmą, może ja źle czytam testy?
    Mam wybór i kasa nie jest tutaj decydująca, mogę wybrać starą lub nową, albo Tamrona 10-24 (Nikkor jest raczej za drogi).
    I jestem w dołku, czy ktoś pobawił się dłużej jednym i drugim obiektywem i może dać świadectwo?
    Piotr

Domyślnie

Skoro go już zamówiłeś to nie stresuj sie dodatkowo, to dobry optycznie obiektyw, miałem okazję pobawić się nim dzięki uprzejmości Sigmy pro centrum, jedyne co można zarzucić sigmie że dużo egzemplarzy wykazuje BF/FF co jest jednak łatwe do skorygowania przez serwis
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Zamówienie mogę bez konsekwencji zmienić. Wlecze się to, więc mam czas czytać testy i opinie...
    I przyznam, że takich rozbieżności w sądach jeszcze nie spotkałem. A wypożyczenie go na 3 dni kosztuje 120 zł. Może i bym się zdecydował, ale nie mam czasu tam jechać.
    Piotr

Domyślnie

wypozyczysz, bedzie gites zamowisz swoj egzemplarz i bedzie BF/FF. Najlepiej dac do gdyni na kalibracje i spokoj
    Nikon

Domyślnie

Problemy z FF/BF są w obiektywach o f2.8 i jaśniejszych. W obiektywach o f3.5 lub ciemniejszych problem z FF/BF trudno stwierdzić. Głębia ostrości jest tak duża, że nawet jeśli obiektyw nie trafi idealnie to nie zobaczysz tego. Głębia ostrości maleje wraz ze wzrostem ogniskowej ale przy ogniskowej 10-20 jest ogromna.
    W wątku o samyangu wielu urzytkowników pisze, że po przymknięciu tego obiektywu nie ma potrzeby ruszania pierścienia ostrości bo głębia ostrości pokrywa cały zakres!
    Jeśli kupisz nową sigmę to serwis skalibruje Ci ją za darmo z Twoim korpusem. Koszty przesyłki pokrywa serwis
    D600, S12-24 4,5-5,6 / S24-70 2,8 /S50 1.4/ N85 1,8

Domyślnie

Ja mam starą S 10-20 bez przebierania pierwszy obiektyw przypięty do body i jest super. Z testów wynika, że nowa S ma ostrzejszy obrazek w centrum jak i na brzegu. Jeżeli jest to prawda to będziesz w 7 niebie. BF/FF tak jak piszą koledzy zawsze można poprawić w serwisie ale nie przypuszczam, że będzie to potrzebne
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Domyślnie

Z testów wynika, że nowa S ma ostrzejszy obrazek w centrum jak i na brzegu.
    Ja widzę za to coś dokładnie odwrotnego
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz888 Zobacz posta
    Ja widzę za to coś dokładnie odwrotnego
    Ja miałem na myśli test na Optyczne a Ty coś odwrotnego to gdzie widzisz?
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Domyślnie

Przede wszystkim popros moderatora o usuniecie tego watku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=127829
    Co do szkla to odbierz potestuj i komentuj........wydaje mi sie, ze z opini uzytkownikow, jest to najlepsze szklo szerokokatne w tej klasie cenowej!

Domyślnie

nokinnikon - np zobacz sobie na Photozone zresztą nawet optyczne napisało że zmiana jednych parametrów odbyła się kosztem drugich jak już tak w nich wierzysz - chociaż jak to niejednokrotnie już udowodniono tu na forum (oraz ja sam na sobie) testy na optycznych zawsze traktuję z 10x większym przymrużeniem oka niż inne
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów