PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Obora

swiatlo
05-01-2010, 19:36
Stara obora

http://www.cezarmart.com/gallery/eagle_crest/Barn_173150.jpg

Sebastianito
05-01-2010, 20:15
I tu Ci sie zbierze ochrzan... Niebo masz bajera, ale z dolem troche gorzej... szopa swieci jak by Ci z jUSeAj przechowywali tam uran. trawa na okolo a pozniej juz ciemno... Oj Panie cos tu Pan lekko spieprzyl... Takie moje zdanie, ale ja jestem chory i nie widze dobrze na oczy :) No coz rozloylo mnie... :(

Locter
05-01-2010, 20:26
Chyba zgodze sie z sebastianem, kadr i niebo piekne, ale szopa lekko radioaktywna - tak lekko, ale jednak cos tu nie halo.

Zen
05-01-2010, 20:27
I tu Ci sie zbierze ochrzan... Niebo masz bajera, ale z dolem troche gorzej... szopa swieci jak by Ci z jUSeAj przechowywali tam uran. trawa na okolo a pozniej juz ciemno... Oj Panie cos tu Pan lekko spieprzyl... Takie moje zdanie, ale ja jestem chory i nie widze dobrze na oczy :) No coz rozloylo mnie... :(

Czego się czepiasz,.... światło malował światłem i "pyndzel mu się omsknoł".:mrgreen:
A tak na poważnie, fotka ładna szczególnie niebo no i tak jak napisał poprzednik. trochę za jasno ta stodoła i przylegająca do niej trawa.

Karbulot
05-01-2010, 20:31
Na tej fotce zostala podbita czerwien lub karmazyn w selektywnej zabawie kolorami. Chcial uzyskac dla nieba dramatyczniejszy kolor, wiec podbil czerwienie i karmazyny. A poniewaz te kolory tez wystepowaly na oborze, to i tam zostaly podsycone.

swiatlo
05-01-2010, 20:33

Trafna uwaga. Faktura i światła na ścianach obory są naturalne, nie ingererowałem w to photoshopem za bardzo, może z wyjątkiem lekkiego zmiękczenia, więc nie zauważyłem tego co Ty widzisz. Dla mnie faktura tej obory to jest niejako definiująca cecha tego zdjęcia, ważniejsza dla mnie niż niebo, tak więc cieszę się że masz inne spojrzenie.
Często jest tak że robimy jakieś zdjęcie, i go widzimy tylko pod jednym kątem, i potem nagle okazuje się inni się na niego patrzą zupełnie inaczej. I umiejętność przewidzenia różnorodności spojrzenia jest fundamentalna w umiejętności tworzenia fotografii.
Tak więc cieszę się to wytknąłeś. Jesteś pierwszym. Obrazek już wisi na paru galeriach od kilku tygodni, nawet już zebrał nagrodę Image of the Week na jednym portalu, więc zacząłem już obrastać w piórka. A obrastanie w piórka to nie jest dobra rzecz dla fotografów. To jest właściwie najgorsza rzecz jaka może się nam trafić! :)

Na tej fotce zostala podbita czerwien lub karmazyn w selektywnej zabawie kolorami. Chcial uzyskac dla nieba dramatyczniejszy kolor, wiec podbil czerwienie i karmazyny. A poniewaz te kolory tez wystepowaly na oborze, to i tam zostaly podsycone.

Czerwienie i karmazyny są naturalnymi kolorami w porze zachodniej. Jakbym to zdjęcie uzyskał krzywymi z szarego zdjęcia zrobionego w czasie szarego dnia, to rzeczywiście byłoby to sztuczne. Rzecz w tym że w czasie mocnego i czystego zachodu takie kolory są naturalne.

Al Koholik
05-01-2010, 20:55
Ja mam z kolei inną uwagę... Zawsze w Twoich pracach była przestrzeń. Niejednokrotnie ciasno kadrowane ale czuć w nich było przestrzeń, a tu mi jej brak

tormentol
05-01-2010, 20:58
Mi to zdjęcie się bardzo podoba. Kojarzy się z amerykańskim stylem krajobrazowym, mocnym kolorem, światłem i silną kompozycją. Dobre jest!

swiatlo
05-01-2010, 21:09
Kojarzy się z amerykańskim stylem krajobrazowym, mocnym kolorem, światłem i silną kompozycją.

Uff, wreszcie ktoś to zauważył! :) Jakbym sam to powiedział to by wyszło że nie umiem przyjąć krytyki! :)

Sebastianito
05-01-2010, 21:17
Przepraszam, ze sprowadzilem Cie na ziemie. Wiem, ze masz ogromna wiedze na temat fotografi a tu taki blad.... Wiem, ze stac Cie na wiecej i niejednokrotnie nas zaskoczysz. z tym patrzeniem na zdjecia to swiete slowa, Ja rowniez tak robie a pozniej okazuje sie, ze jest calkiem inaczej :)

harb
05-01-2010, 21:34
Mi to zdjęcie się bardzo podoba. Kojarzy się z amerykańskim stylem krajobrazowym, mocnym kolorem, światłem i silną kompozycją. Dobre jest!

tak dokładnie to odebrałem, i nie przeszkadza mi trochę jaśniejsza trawa koło tej obory - natomiast przychylam sie do zdania Al Koholika, jest trochę ciasnawo, chciałoby się szerzej szczególnie z lewej

pozdrawiam :-D

swiatlo
05-01-2010, 21:42
Przepraszam, ze sprowadzilem Cie na ziemie. Wiem, ze masz ogromna wiedze na temat fotografi a tu taki blad.... Wiem, ze stac Cie na wiecej i niejednokrotnie nas zaskoczysz. z tym patrzeniem na zdjecia to swiete slowa, Ja rowniez tak robie a pozniej okazuje sie, ze jest calkiem inaczej :)

No więc wrócę do świecenia. W czysty zachód słońca pójdźcie sobie na wieś i poobserwujcie kolory. Warunek - muszą być chmury na niebie po przeciwnej stronie nieba jak słońce.
Zobaczcie co się dzieje zaraz po tym jak słońce się schowa za horyzont. Przez parę minut. Otóż wtedy słońca już nie ma, ale chmury są jeszcze nim mocno oświetlone, i te chmury właśnie powodują ten efekt że wszystko się świeci. Przez ten krótki moment panuje jakaś dziwna poświata.
Może ten efekt występuje tylko w moim rejonie, ale nie sądzę. Zresztą zauważyłem że najlepsze zdjęcia krajobrazowe jakie w ogóle zrobiono pochodzą z zachodniej strony Ameryki. Ten obszar ograniczony Górami Skalistymi na wschodzie, Pacyfikiem na zachodzie, Sierra Nevada na południu i Alaską na północy. Coś w tym jest.
Zauważyłem też że wielu fotografów zbiera kredyt nie za umiejętności i kreatywność, ale za samo miejsce w jakim fotografują.

Byłem w Polsce kilka razy i o ile w Polsce są innego rodzaju fenomeny krajobrazowe, ale tego specyficzngo rodzaju nieba oraz światła nie spotkałem nigdzie indziej niż w Northwest. W Polsce specyfika krajobrazu polega na czymś innym. Na pewnym rodzaju nostalgii, na polach, drogach, płotach. Na równinach Mazowsza i Podlasia i przestrzeniach Roztocza. Na atmosferze Chełmońskiego.
Ale Tatry są dla mnie już kompletnie niefotogeniczne. Nie znam żadnego zdjęcia Tatr które by wzbudziło mój zachwyt. Bieszczady tak, Beskid Niski absolutnie, ale Tatry nie.

Dosyć dygresji. Wracając do specyfiki Northwestu, to szkoda że to tak daleko. Wiele razy sobie rozmyślałem jak to zorganizować aby zrobić taki forumowy warsztat krajobrazowy, taki wypad w moje Northwest. Niestety nie jestem miliarderem aby to sfinansować, a od Was nie mogę przecież wymagać kosztów. Ech, szkoda. A fajnie by było.

Nikonozaur
05-01-2010, 22:06
Piękne zdjęcie Czarku, poza tym nieszczęsnym świeceniem wyłapanym przez Sebastiana, które nota bene widać już na pierwszy rzut oka, wszystko tu harmonizuje. Kolory i tonacja grają w jednej drużynie a kadr ujmuje prostotą.

Kolory nie są, a na pewno nie powinny być niczym zaskakującym. Wielokrotnie na niebie dzieją się takie cuda, że nawet będąc naocznym świadkiem trudno własnym oczom uwierzyć. I nie jest to cecha znana jedynie w Ameryce, tu też natura obdarza nas takimi wyjątkowymi momentami. Trzeba tylko szerzej otworzyć oczy... :-D

Hoobie
05-01-2010, 22:09
(...)
Zobaczcie co się dzieje zaraz po tym jak słońce się schowa za horyzont. Przez parę minut. Otóż wtedy słońca już nie ma, ale chmury są jeszcze nim mocno oświetlone, i te chmury właśnie powodują ten efekt że wszystko się świeci. Przez ten krótki moment panuje jakaś dziwna poświata.
Może ten efekt występuje tylko w moim rejonie, ale nie sądzę. (...)

Pozna jesień & zima - w IE obserwowac takie zjawisko mozna niemalze codziennie (oczywiscie tylko wtedy kiedy nie pada :evil:).
Patrzac na Twoja prace, a szczegolnie niebo, tak sobie pomyslalem, ze to musial byc TEN moment, o ktorym wyzje piszesz :)
Bdb kadr, mysle, ze zalozenie (m.in. oddanie klimatu) zostalo w pelni zrealizowane.