PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] listopadowy HEY

sailor
03-01-2010, 18:26
krociutki przeglad koncertu.
jak dla mnie przeswietne widowisko muzyki i swiatla. szkoda jedynie ze poznanski eskulap nie posiada wentylacji :D

http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7512.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7512.jpg)

http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7542.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7542.jpg)

http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7622.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7622.jpg)

http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7668.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7668.jpg)

http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7714.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7714.jpg)

http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7767.jpg
źródło (http://www.photoheaven.net/forum/hey/s_PFA_7767.jpg)

O'Dea
04-01-2010, 00:08
Świetny set - gratuluję! Jest klimat, jest gra świateł, super kadry ....

NBA
04-01-2010, 00:13
1 git, pozostałe z jednego miejsca, więc jak dla mnie wieje nudą... A światełka rzeczywiście git, tylko pozostaje pytanie kogo to zasługa - fotografa, czy ekipy oświetleniowej...

pinokio
04-01-2010, 00:14
Fajne światło i fajnie się ogląda. Tylko muzy brakuje ;)

sailor
04-01-2010, 13:09
1 git, pozostałe z jednego miejsca, więc jak dla mnie wieje nudą... A światełka rzeczywiście git, tylko pozostaje pytanie kogo to zasługa - fotografa, czy ekipy oświetleniowej...
bardzo ciekaw jestem co by ci pomoglo bieganie po sali i fotografowanie z wielu roznych punktow gdy pokaz byl nastawiony na "odbior centralny"
zdjecia maja oddac atmosfere koncertu. a atmosfere tworzy swiatlo i spiewajacy zespol. sciezki dzwiekowaej sfotografowac sie nie da, jak wyglada nosowska i reszta zespolu wiekszosc ludzi interesujacych sie ich muzyka wie.
na tej trasie koncertowej atmosfere poza muzyka tworzylo swiatlo - i moim skromnym zdaniem byla to jedna z najlepiej dopracowanych realizacji swietlnych w polsce. a troche ich juz w zyciu widzialem
odpowiadajac na twoje pytanie - to oczywiscie zasluga ekipy oswietleniowej. jak na kazdym koncercie, wiec po co robic zdjecia koncertowe :D jak zawsze fotograf tylko pstryknal :D

NBA
04-01-2010, 15:49
bardzo ciekaw jestem co by ci pomoglo bieganie po sali i fotografowanie z wielu roznych punktow gdy pokaz byl nastawiony na "odbior centralny"

Centralny... Ah no tak... Zgoda

wesol
07-01-2010, 13:52
nie dodałeś cyferek do zdjęć, co utrudnia odniesienia się do konkretnych kadrów, ale 2 ostatnie zdjęcia jak dla mnie są w świetnym klimacie z przewagą przedostatniego - myślę, że dobrze oddają charakter nowej płyty.
zastanawia mnie, kiedy na forum zaczniemy odnosić się do zdjęć jako skończonego dzieła, zaprezentowanego widzom, a nie tworu w trakcie tworzenia, kadrowania, obrabiania etc.

fotoGRAFIK
10-01-2010, 11:20
Dla mnie takze wieje nudą. Kasia zwykle stoi caly koncer w miejscu ale jest bardzo ekspresyjna, dobrze jest podczas koncertu ruszyc sie z jedengo miejsca, zlapac twarze publiki, zlapac muzyków etc...

Zadeen to argument z tym centralnym odbiorem bo niby jaki koncert jest nastawiony na odbiór boczny? :-D

bukowy dziad
10-01-2010, 14:30
zgodzę się z chłopakami - jeśli miała to być fotogrfia "ilustracyjna" w sensie "pokazująca jak wyglądała oprawa świetlna koncertu" to ok, ale mz. na pewno nie jest to dobry reportaż ukazujący atmosferę koncertu. przedostatnie natomiast przez swoją wyjątkowość jest naprawdę fajne i gdyby grało w innym secie to na pewno by mu wyszło na zdrowie - a tak to trochę ginie w tłumie "centralnego odbioru":)

ps. Grzesiu - kameralne jazzowe w knajpach - siedzisz sobie z boczku i słuchasz;). albo kotlety - wpadają jednym uchem...;)

Damian.P
10-01-2010, 20:00
fajny secik

sailor
10-01-2010, 20:11
Dla mnie takze wieje nudą.

tak oczywiscie masz jak zwykle racje.

novara
11-01-2010, 02:13
Wszystko już zostało powiedziane.
Pozostaje mi tylko wstawić: :shock::shock::shock:

Jakubas
14-01-2010, 18:18
Nie nie, nie rozumiecie.. Koncert byl nastawiony na odbior centralny, WIEC zdjecia zostaly wykonane wg pomyslu, WIEC nie mozna im nic zarzucic. Serio, jeden z lepszych reportazy koncertowych jakie widzialem. Serio serio.

Tez musze zaczac zabierac ze soba statyw na koncerty.

sailor
14-01-2010, 18:49
sie czepiliscie odbioru centralnego .. ogladanie laserow z boku bylo po prostu strata czasu, bo nie wygladalo to nawet w 30% tak dobrze jak ze srodka. i tylko to mialem na myli piszac o centralnym odbiorze.
zarzucajcie sobie co tylko chcecie - jesli to wam poprawi humor i samopoczucie.
a statywu na koncercie nie posiadalem. z racji tego ze bylem tam na zaproszenie zespolu, wolalem posluchac i popatrzec niz biegac ze sprzetem.

Jakubas
14-01-2010, 19:10
I wszystko fajnie, sam lubie Hey, ale nie dziw sie, ze wieje nuda - pokazales 6 bardzo podobnych zdjec, z czego jedno sie wyroznia, bo jest w pionie. To jest zadna relacja z koncertu. Pocztowka dla oswietleniowcow conajwyzej. Nastepnym razem pokaz jedno, dwa zdjecia, zamiast tlumaczyc sie, ze wolales sluchac niz biegac ze sprzetem.

Reju
14-01-2010, 20:36
Ciekawe :)

sailor
14-01-2010, 20:55
, ze wieje nuda - pokazales 6 bardzo podobnych zdjec, z czego jedno sie wyroznia, bo jest w pionie. To jest zadna relacja z koncertu.

po pierwsze - wskaz mi miejsce gdzie napisalem ze to relacja z koncertu.
po drugie - faktycznie te zdjecia roznia sie w wiekszosci tylko swiatlem. to samo mozna powiedziec o kazdym zdjeciu kocertowym modowym, w ogole o kazdym zdjeciu. wysnuc wiec mozna wniosek ze fotografia wieje nuda. ciekawe wiec czemu na tym forum jest tyle tysiecy uzytkownikow :)
a po trzecie - pokazalem te zdjecia ktore chcialem i ktore sa dla mnie interesujace. wlasnie w celu poakzania czeogs czego na polskich koncertach wlasciwie nie ma czyli fenomenalnego oswietlania.

a ze paru malkontentom sie nie podoba to bardzo mi przykrosc.

Jakubas
14-01-2010, 21:13
Przejdz sie kiedys na Dick4Dick, oni z reguly maja dobre oswietlenie + wizualizacje.

Ad.2 - z pozoru rewolucyjna teoria, jednak jest calkowicie nieprawdziwa. Twoje zdjecia faktycznie roznia sie tylko swiatlem. Natomiast reszta czesto rozni sie jeszcze kadrem.

Ad.3 - nie watpie, ze tak wlasnie zrobiles. Z uwagi, ze jest to forum, dostajesz tez feedback, to normalne. Ale dyskutujesz z nim do upadlego, i to niestety tez normalne...

Leatherface
14-01-2010, 22:18
Sailor... jest tu paru którzy robią bardzo dobre zdjęcia koncertowe. I przyzwyczaili swoich kolegów z forum, że zdjęcia koncertowe potrafią być pełne energii, czasem humoru, czasem szatana na odsłuchu :)* Tutaj tego nie ma, bo i zespół inny i charakter całości z innej bajki tak więc nie ma co oczekiwać żebyś dał to samo w obrazkach. Umówmy się - chciałeś pokazać kilka zdjęć z show z fajnymi efektami świetlnymi i udało Ci się. Nie zmienia to faktu, że kadry są podobne, wokalistka stoi w jednym miejscu tak samo jak i pan fotograf zresztą :) Słowem - dla kogoś szukającego wrażeń w koncertówkach może wiać nudą.

Komentarze powyższe biorą się z tego, że * :) I nie bierz wszystkiego jako zarzuty, nie każdego zżera zawiść, wrogość etc. ;)

sailor
15-01-2010, 01:01
Słowem - dla kogoś szukającego wrażeń w koncertówkach może wiać nudą.

coz - wybacz ale dla mnie muzyka od dawna zamiast porykiwaniem i podskakiwaniem na scenie jest muzyka.
dlatego tez domaganie sie by wokalistka skakala po scenie jest dla mnie ... bynajmniej niestosowne. ale kazdemu jak kto lubi.

Jakubas
15-01-2010, 02:36
Nie zgrywaj sie, Piotr, chyba nie probujesz powiedziec, ze nie dalo sie zrobic ciekawszych zdjec. Przypominam, ze zamieszczasz zdjecia na forum fotograficznym, tu sie oglada, a nie slucha. I cala sztuka w tym, zeby pokazac muzyke na zdjeciach. Tobie sie nie udalo, pokazales tylko oswietlenie, nic wiecej, co poniekad sam przyznajesz. Pytasz, gdzie jest napisane, ze to relacja z koncertu - ano w nazwie dzialu, gdzie zalozyles watek: "Reportaz". Przyjmij w koncu do wiadomosci, ze gdy nastepnym razem zdejmiesz aparat ze statywu i przejdziesz sie z nim pod scene, zdjecia beda ciekawsze, zroznicowane, i nikt nie powie, ze wieje nuda. Ale jesli wolisz siedziec i sluchac, do czego masz swiete prawo, licz sie z tym, ze to sie odbije na zdjeciach, a pozniej na komentarzach. Tak jak teraz. To jest Twoj wybor.

sailor
15-01-2010, 12:01
Przypominam, ze zamieszczasz zdjecia na forum fotograficznym, tu sie oglada, a nie slucha.
dziekuej za pouczenie, bede o tym pamietal

Tobie sie nie udalo, pokazales tylko oswietlenie, nic wiecej, co poniekad sam przyznajesz.
biorac pod uwage ze o oswietlenie chodzilo to chyba jednak sie udalo.. ale skoro mistrzowie reportzu stweirdzja ze sie nie udalo to widac pozostaje pociac sie tepymi zyletkami.

Pytasz, gdzie jest napisane, ze to relacja z koncertu - ano w nazwie dzialu, gdzie zalozyles watek: "Reportaz".
o a od kiedy slowo reportaz jest synonimem zdania relacja z koncertu ??

Przyjmij w koncu do wiadomosci, ze gdy nastepnym razem zdejmiesz aparat ze statywu i przejdziesz sie z nim pod scene.
pomijajac fakt jeszcze w zyciu nie bylem ze statywem na koncercie, to moze do cholery przyjmiesz wreszcie do wiadomosci ze jakbym chcial podejsc pod scene to bym podszedl. zdjec Kaski i calej reszty zespolu mam wystarczajaco duzo, moglbym sobie nimi sciany wytapetowac. nie czulem takiej potrzeby i kropka. fotografowalem piekny pokaz swiatla na koncercie hey. jesli tobie wieje nuda to idz na koncert metalowy wejdz do kotla i bedizesz mial rozrywke. mnie to nie bawi. wiec do qrwy nedzy przestac wmawiac mi jak powinny wygladac zdjecia skoro wygladaja dokladnie tak jak mialy wygladac.
a jak chcesz cos udowodnic to mozemy pojsc na koncert heya, zrobic zdjecia i sprawdzic ktore beda lepsze.

Jakubas
15-01-2010, 12:46
Nie obchodzi mnie wystroj Twojego mieszkania, sciany sobie mozesz nawet dzemem posmarowac, jesli czujesz taka potrzebe. Wystawiles zdjecia takie, a nie inne, i one podlegaja ocenie.

A zdjecia wygladaja tak, jak mialy wygladac WG CIEBIE. Mnie one nudza nie dlatego, ze nie lubie Hey, tylko dlatego, ze mozna bylo zrobic ciekawsze zdjecia.

Jesli chodzi o udowadnianie czegokolwiek, to najchetniej bym Ci udowodnil, ze "Jest jak mialo byc wiec sie odp***dolcie" to żaden argument, ale zapewne mi sie nie uda, tak, jak jeszcze nikomu sie nie udalo... Natomiast na koncert Hey mozemy isc, efekty takiego pojedynku moga byc bardzo ciekawe. Niestety, wyglada na to, ze przynajmniej do konca marca, Hey nie zagra w Trojmiescie. Ale 13.02 graja jeszcze raz w Poznaniu, mozesz sie przejsc.

sailor
15-01-2010, 12:50
echh mowisz do slupa a slup jak dupa - duskusja z tobie podobnymi z reguly konczy sie wlasnie tak jek w tym wypadku. nie jestes w stanie i zrozumiec zalozen i celu zdjec to twierdzisz ze sa do dupy i wyjezdzasz z teksetm ze i tak si enie da udowodnic.
szkoda slow i szkoda publikowania zdjec na tym forum dla takich jak ty

Jakubas
15-01-2010, 13:38
Dziekuje bardzo.

Ja z kolei odnosze wrazenie, ze dyskusje konkretnie z Toba bardzo czesto koncza sie w ten wlasnie sposob.

Jestesmy w dziale "Reportaz", wsrod innych reportazy z koncertow, tytul Twojego watku nie sugeruje, by spodziewac sie czegos innego, a sam piszesz o "krociutkim przegladzie koncertu". Zatem czemu sie dziwisz, ze ludzie oceniaja te zdjecia jak reportaz?

Nastepnym razem zaznacz, ze nie chcialo Ci sie biegac, wolales sluchac, i wrzucasz tylko kilka pogladowych fot, bo bylo TAAAKIE oswietlenie. I bedzie luz. Ale Ty walisz takimi tekstami -

zdjecia maja oddac atmosfere koncertu. a atmosfere tworzy swiatlo i spiewajacy zespol. sciezki dzwiekowaej sfotografowac sie nie da, jak wyglada nosowska i reszta zespolu wiekszosc ludzi interesujacych sie ich muzyka wie.

- i dziwisz sie, ze zaczyna sie dyskusja. A na koniec jeszcze puszczaja Ci nerwy...

Dla mnie koniec - raz juz sie pozarlismy pod Twoim zdjeciem, teraz jest juz o raz za duzo.

sailor
15-01-2010, 15:44
A na koniec jeszcze puszczaja Ci nerwy...

ja dziwie sie (zreszta sadzac po ilosci pw nie tylko ja) ze nerwy puszczaja tak pozno

jak widac najwiekszym bledem fotograficznym w zdjeciach na forum jest ... ich publikowanie na forum

kichu
15-01-2010, 16:46
jest troche racji w tym co pisza koledzy

jesli caly set poktraktowac bardziej dokumetalnie to mamy na nim fajnie przedstawione oswietlenie na koncercie

jesli z kolei ktos doszukiwalby sie z nim typowych koncertowych zdjec reportazowych, gdzie obok tego co wyzej takze chcielibysmy miec uwieczniony czynnik ludzki/emocje/gre "aktorow" itp itd. to bedzie tak jak koledzy pisza

Jakubas
15-01-2010, 17:43
W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zyczyc Ci wiecej konsekwencji na przyszlosc.

Pozdrawiam

sailor
15-01-2010, 20:09
W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak zyczyc Ci wiecej konsekwencji na przyszlosc.

dziekuje, ale odkrylem ze swietnie sie bawie czytajac wypowiedzi fachowcow pod umieszczanymi zdjeciami. wiec z calym szacunkiem dla tych ktorzy tak bardzo cieszyli sie ze mnie tu nie bylo - zal mi pozbawiac sie takiej rozrywki. zawsze swietnie sie czyta ze lepiej by modelka byla biala zamiast mulatka, zdjecia byly w plenerze zamiast w studio, wokalistka skakala na scenie zamiast spiewac, a samochod byl bardziej samochodowy.

greenman
16-01-2010, 19:10
Wystawiając zdjęcia na forum trzeba się liczyć z tym że będzie jakaś krytyka, ale nie o tym miałem pisać.
Na zdjęciach jako w całej serii nie widzę nic ciekawego, jak już napisało parę osób: nadają się jako dokumentacja oświetlenia ale słabo wypadają jako reportaż.
Osobiście pierwsze bym kadrował do pionu i zostawił na nim samego gitarzystę, to światło jest bardzo fajne, mogło by być interesująco.

Odnosząc się do poprzednich wypowiedzi: oceniamy zdjęcia zespołu HEY, a nie jakiegoś grającego HC (takie ja fotografuję :D ) więc raczej nikt nie oczekuje podskakujących gitarzystów, moshu i stage divingu.
Moim zdaniem podejście bliżej albo użycie dłuższego obiektywu i sfotografowanie tych pięknych świateł "tańczących" na twarzy wokalistki wyszło by tylko na dobre ;)