PDA

Zobacz pełną wersję : Fv lock

pawelek69
03-01-2010, 17:50
Witam w nowym roku. Systematycznie czytam forum i korzustam z rad i uwag użytkowników. Staram się rozwijać technike robienia zdjęc i tak sobie myśle czy używacie blokady mocy błysku (fv lock).Nie do końca rozumiem o co chodzi w tej funkcji i do czego może być użyta. Prosze o wyjaśnienie i w jakich sytuacjach ją stosujecie.

gromi
03-01-2010, 21:59
Tak jak blokadę ekspozycji bez lampy (w największym skrócie :-))

Pod tym adresem:

http://nikonclspracticalguide.blogspot.com/2008/01/4-so-what-is-flash-value-lock.html

znajdziesz krótkie wyjaśnienie (po angielsku) o co chodzi.

A tu:

http://foto.jasiu.pl/

znajdziesz fajny poradnik o fotografowaniu z lampą błyskową w ogóle.

bogdi64
03-01-2010, 22:11
no to ja się podepnę, jak uruchomić tę funkcję w aparacie

gromi
03-01-2010, 23:59
W d200? Albo włączasz przez menu (custom settings, opcje dotyczące flasha), albo ustawiasz sobie włączanie tej funkcji przez przycisk funkcyjny FUNC (na dole po prawej od bagnetu).

Ja mam zrobiony jeden profil (bank ustawień) pod lampę i w tym profilu przycisk FUNC jest skonfigurowany w ten sposób.

bogdi64
04-01-2010, 00:26
no to baardzo powoli proszę o tą drugą opcję

gromi
04-01-2010, 00:39
Hmmm... instrukcja zginęła / nie przeczytana? :-)

Wciskasz przycisk Menu, potem przechodzisz do trzeciej zakładki (tej z ołówkiem) a w niej wybierasz pozycję "f Controls", potem "f4 FUNC button" i pierwsza wartość, czyli "FV lock".

Jeżeli jest dobrze ustawione to na górnym wyświetlaczu i w wizjerze po wciśnięciu przycisku funkcyjnego wyświetla się ikonka błyskawicy z literą "L" lub napisem "Lock".

bogdi64
04-01-2010, 00:47
no i wielkie dzięki, zaraz aparat mi się skończy (ponad 170 tyś klapnięć) i dalej wiem o nim niewiele, w d100 było to bardzo proste

gromi
04-01-2010, 00:53
170k - no, no...
Robi wrażenie :-) Ja mam mniej więcej jedno zero mniej

Nie znam D100 więc nie wiem jak to tam rozwiązano. Ale pamiętam, że pierwsze zetknięcie z menu D200 było "trudne".

pawelek69
04-01-2010, 18:33
Dzięki gromi za odpowiedz,ale z angielskim u mnie kiepsko a twoje wyjaśnienie to bardzo wielki skrót. Może jakiś przykład.

bogdi64
04-01-2010, 21:18
blokada błysku działa na podobnej zasadzie jak blokada ekspozycji, czy blokada AF, jeśli np. obiekt który ma być światłem "głównym" a jest on z boku kadru, "przekadrowujesz" aparat w ten sposób aby wylądował on na środku wizjera, wciskasz przedbłysk z pomiarem, lampa zapamiętuje ustawienia, wtedy możesz sobie sobie przekadrować i obiekt może być całkowicie z boku, przed tobą może być ciemna noc lub czarna ściana a błysk będzie ustawiony "zapamiętany" dla tego obiekty który był centralnie, dzięki temu nie prześwietlisz lub niedoświetlisz właśnie głównego motywu, jeśli moje tłumaczenie to jeszcze mało - to daj znać

bogdi64
04-01-2010, 23:16
1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=ruzxxha2vu6vdipgffmc.jpg)
f 4,5 - t 1s - iso 500 ogniskowa od 35-70

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=o8xvb8vvzfdakru5s8sv.jpg)
f 4,5 - t 1,3s - iso 100 ogniskowa 18mm

fotki robione w tej chwili na baaaardzo szybko pokazujące zastosowanie (do tej pory robiłem to w manualnym błysku - teraz szybciej w automacie ;))
zdjęcia z puchy

XGrzesX
04-01-2010, 23:45
Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem w jaki sposób powyższe zdjęcie pokazują zastosowanie blokady mocy błysku ... Przecież na obu fotografowany obiekt jest w centrum kadru.

bogdi64
05-01-2010, 00:08
fakt mogłem te same fotki zrobić bez blokady błysku była by różnica, foto 1 - blokada była robiona na twarzy aniołka - przy 70mm, później "odjechane" do 35 (czyli podobna sytuacja jak przy przekadrowywaniu), foto 2 - przy ok 150mm zablokowany błysk dla samego drewna i przejechane na 18mm

Jester
05-01-2010, 00:51
Ja dodam od siebie ze blokada błysku przydaje się też w sytuacji kiedy osoba na zdjęciu notorycznie mruży oczy od standardowego flesza :D Wciskasz FV lock i lampa pamięta ustawienia. Błyska raz nie wysyłając przedbłysków.

pawelek69
05-01-2010, 22:27
Zaczynam rozumieć o co biega.A w jakich trybach najczęściej jest to stosowane(P S A M )

bogdi64
05-01-2010, 23:02
a tego ci nie odpowiem, bo używam aparatu tylko w manualu, a reszta P S A - to dla mnie zbyteczne w aparacie

gromi
09-01-2010, 19:27
Zaczynam rozumieć o co biega.A w jakich trybach najczęściej jest to stosowane(P S A M )

M i A zapewne (S mam mały sens w przypadku zdjęć z lampą błyskową, o ile się nie mylę).

pawelek69
10-01-2010, 15:34
Panowie dzieki za wyjaśnienie tej kwestii.

Jester
10-01-2010, 16:02
M i A zapewne (S mam mały sens w przypadku zdjęć z lampą błyskową, o ile się nie mylę).

No nie do końca, ustawiając odpowiednio czas migawki decydujesz o ilości światła zastanego na zdjęciu.

gromi
11-01-2010, 23:54
Miałem na myśli to, że w przypadku stosowania lampy błyskowej zmiany czasu otwarcia migawki nie pozwolą "złapać" więcej światła z lampy bo jej błysk jest bardzo krótki. Ale wyraziłem się nieprecyzyjnie więc oczywiście masz rację :-)

rzeszo
01-09-2010, 10:07
witam
Mam aparat nikon D5000 i lampę nissin di622. W jasnych pomieszczeniach jeśli robi się zdjęcia w ustawieniach automatycznych jest słaby błysk lampy i zdjęcia są niedoświetlone. W instrukcji pisze aby wyłączyć blokadę błysku FV lock tylko nie wiem czy w tym aparacie można to zrobić, nie znalazłem tego w instrukcji. Jeśli ktoś wie jak pomóc proszę o pomoc.

Paweł Krystek
25-02-2011, 10:55
Koleżanki, Koledzy,

Jak można wydłużyć czas blokady błysku (FV Lock). Po wciśnięciu przycisku i dokonaniu pomiaru na wyświetlaczu pojawia się ikonka blokady, a wyświetlana jest tak długo (blokada trwa tak długo) jak długo wynosi pomiar ekspozycji.
Gdy nic nie robimy przez te parę sekund (6,8, lub inne w zależności od ustawień długości trwania pomiaru ekspozycji),
FV Lock gaśnie właśnie razem z pomiarem ekspo. Czy jest jakaś rada na to, w moim przypadku chodzi o D700.

Rozwiązanie polegające na wydłużeniu czasu pomiaru ekspozycji jest połowiczne ponieważ mamy coś za coś, tj. ekspozycja jest aktywna dłużej (baterie prędzej dead). W instrukcji nic nie ma na ten temat.

Paweł Krystek
25-02-2011, 22:09
Koleżanki, Koledzy,

Jak można wydłużyć czas blokady błysku (FV Lock). Po wciśnięciu przycisku i dokonaniu pomiaru na wyświetlaczu pojawia się ikonka blokady, a wyświetlana jest tak długo (blokada trwa tak długo) jak długo wynosi pomiar ekspozycji.
Gdy nic nie robimy przez te parę sekund (6,8, lub inne w zależności od ustawień długości trwania pomiaru ekspozycji),
FV Lock gaśnie właśnie razem z pomiarem ekspo. Czy jest jakaś rada na to, w moim przypadku chodzi o D700.

Rozwiązanie polegające na wydłużeniu czasu pomiaru ekspozycji jest połowiczne ponieważ mamy coś za coś, tj. ekspozycja jest aktywna dłużej (baterie prędzej dead). W instrukcji nic nie ma na ten temat.

Pogrzebałem w zagranicznych forach i rozwiązanie jest jedno - wydłużenie czasu pomiaru ekspozycji.
Wydłużyłem do 16s, a w podręcznym menu dodałem pozycję zmiany tego czasu tak by była pod ręką.