PDA

Zobacz pełną wersję : Funkcja makro (program)

Michaelg
03-01-2010, 14:06
Jak jest z funkcją makro w D5000. Otóż od jakiej odległości ostrzy minimalnie bo z tego co próbowałem- wczoraj wieczorem w domu przy sztucznym oświetleniu- to potrzebował odległości jak nie do makro ale jak normalnie.

nigel
03-01-2010, 14:08
Dzieje sie tak pewnie dlatego, ze uzyles obiektywu bardzo niemakro. I tak naprawde to obiektyw potrzebowal minimalne - normalnej dla danego obiektywu, odleglosci ostrzenia.

velaskez
03-01-2010, 14:09
http://www.optyczne.pl/139.2-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Zdj%C4%99cia_i_parametry.html

Zgodnie z tym 0.45m ;) Jak chcesz obiektyw makro to musisz kupić obiektyw makro:) Nikkor 60 Micro, Nikkor 105 Micro, Tampron 90 Macro etc.

Jatin
03-01-2010, 14:18
Przepraszam z góry że w tym miejscu będę się z Ciebie śmiał ale czy Ty myślisz że tryb makro (po cokolwiek on tam jest) zmieni Ci charakterystykę obiektywu lub doda do niego funkcję makro?
tak naprawdę tryb makro ma za zadanie ustawić parametry ekspozycji teoretycznie najlepsze do tego rodzaju fotografii. W żadnym wypadku nie wpływa na optykę bo niby jak? Ma odsunąć obiektyw od puszki czy dodać soczewkę? Pomyśl czasem lub poczytaj.

wer
03-01-2010, 14:18
Mylisz funkcję makro z lustrzanki z funkcją makro w kompaktach. Sporo kompaktów ma obiektywy do robienia zdjęć z bliskiej odległości, ta funkcja uruchamia odpowiednie ustawienia w aparacie i wysuwa odpowiednio obiektyw. W lustrzankach nie każdy obiektyw jest dostosowany do zdjęć makro. Przeczytaj w instrukcji co robi ten program tematyczny.
Programy tematyczne są dobre w kompaktach, bo tam ciężko cokolwiek ustawić ręcznie. W lustrzankach to taki bajer. Program tematyczny to po prostu odpowiednie ustawienie przysłony, czasu, lampy. Poprawne w typowych warunkach, ale często więcej może popsuć niż poprawić. Osobiście jeszcze ani razu nie korzystałem z programów tematycznych w lustrzance, głównie M,A,P. Tryb Auto i programy tematyczne bardzo ograniczają inne ustawienia, nie masz wpływu na ISO, WB, na rodzaj pomiaru światła. Zdajesz się na to co wymyślili inżynierowie w fabryce. A często wymyślają przedziwne rzeczy. PASM nie boli, można się tego szybko nauczyć.

jackrabbit
03-01-2010, 14:21
ja od siebie dodam ze dla mnie uzyteczniejsze sa programy tematyczne niz tryb P

nigel
03-01-2010, 14:39
Tryb Auto i programy tematyczne bardzo ograniczają inne ustawienia, nie masz wpływu na ISO, WB, na rodzaj pomiaru światła. Zdajesz się na to co wymyślili inżynierowie w fabryce. A często wymyślają przedziwne rzeczy. PASM nie boli, można się tego szybko nauczyć.

Tak samo nie bola programy tematyczne jak i tryb auto. Bardzo czesto sa to tryby w 100% sprawdzajace sie w typowych sytuacjach. Nie rozumiem, dlaczego niektorzy tak sie ich wypieraja i "wstydza" - cos ja stwierdzenie 'Nigdy nawet na sekunde nie wlaczylem nagrywanie filmow w lustrzance. Przeciez to takie nie pro"

Jatin
03-01-2010, 14:48
nigel tryby tematyczne nie są "nie pro" są po prostu nie wygodne i mało użyteczne, ja osobiście nie lubię jak mi automatyka winduje iso kiedy ja chcę mieć dłuższy czas i niskie iso, albo kiedy otwiera mi przysłonę gdy chcę mieć duża GO itd. takich przykładów można mnożyć dużo.

wer
03-01-2010, 15:12
Tak samo nie bola programy tematyczne jak i tryb auto. Bardzo czesto sa to tryby w 100% sprawdzajace sie w typowych sytuacjach. Nie rozumiem, dlaczego niektorzy tak sie ich wypieraja i "wstydza" - cos ja stwierdzenie 'Nigdy nawet na sekunde nie wlaczylem nagrywanie filmow w lustrzance. Przeciez to takie nie pro"

Nie chodzi o pro, czy nie pro. Tylko o użyteczność tego. Znacznie lepiej jest w modelach profesjonalnych, gdzie sam sobie ustawiasz kilka dodatkowych trybów. Ideałem byłoby coś takiego: bank programów tematycznych, dowolnie modyfikowanych przez użytkownika i dowolnie podpinanych pod pokrętło, a na pokrętle miniwyświetlacze OLED z ikonkami. Robię portrety to ustawiam sobie 5 programów portretowych (ale takich jak ja chcę).
Programy tematyczne są robione pod typowe sytuacje, ale ja lepiej widzę jakie warunki panują w danym momencie.

sibelio
03-01-2010, 15:15
a ja czytałem niedawno o jakimś megaprofotografie który 90% zdjec robi na P.
znany i ceniony, z Niemiec.
Nazwiska nie pamietam.

A ciągłe robienie na M to taki onanizm wewnętrzny mający chyba udowodnićfotografowi ( i tylko jemu) że jest WIELKI PRO SUPER HIPER FOTO
a nie d**a.

kronos28
03-01-2010, 15:16

bo po prostu niektórzy mają najlepszą automatykę między uszami i wiedzą lepiej od ograniczonych, głupowatych, programów tematycznych...

Chyba nie po to się kupuje sprzęt za pare ładnych klockow, dający tak gigantyczne możliwości panowania nad procesem powstawiania zdjęcia (a zasadniczo 99% panowania nad owym procesem) aby potem zdawać się na "idiot-tryby" jak w kompakcikach za 300zł...

no ale ja jakiś dziwny jestem i nie lubie jak automatyka dyktuje jak będzie wyglądać zdjęcie a nie fotograf...

wer
03-01-2010, 15:16
ja od siebie dodam ze dla mnie uzyteczniejsze sa programy tematyczne niz tryb P

Wiem jak działa tryb P, nie pamiętam co sobie ustawiają tematyczne, poza tym w P mam WB, ISO, korekcje wszystkie, wybór pól ostrości, wybór pomiaru światła. Czy wezmę Nikona, Canona, Sony to tryb P działa w podobny sposób, programy tematyczne mogą działać różnie. Po co zaśmiecać sobie pamięć dodatkowymi rzeczami?

saturnus1981
03-01-2010, 15:18
a ja czytałem niedawno o jakimś megaprofotografie który 90% zdjec robi na P.
znany i ceniony, z Niemiec.
Nazwiska nie pamietam.

A ciągłe robienie na M to taki onanizm wewnętrzny mający chyba udowodnićfotografowi ( i tylko jemu) że jest WIELKI PRO SUPER HIPER FOTO
a nie d**a.

Tryb M jest po to żeby mieć pełny wpływ na rezultat jaki chcę się osiągnąć anie żeby poczuć się PRO:)

sibelio
03-01-2010, 15:22
Tryb M jest po to żeby mieć pełny wpływ na rezultat jaki chcę się osiągnąć anie żeby poczuć się PRO:)

Ależ ja się zgadzam, natomiast jest spora grupa ludzi dla których robienie inaczej niż M to jest nie pro nie foto i w ogole
to tylko amatorzy robia ;)
Dlatego trzeba wydzielić pewną grupę M-onanistów, i tych co z M korzystają naprawde
(bo jak inaczej w końcu zrobić zdjęcie z Heliosem na pierscieniach jak nie M? :D)

Jatin
03-01-2010, 15:23
Fakt że robienie zdjęć na M tylko dla tego żeby robić na M to głupota (poza fotografowaniem z lampą) z lampą czyt. prawdziwą dedykowaną a nie jakimś wbudowanym pierdzikiem) ale programy tematyczne to jeszcze większa głupota. Jak dla mnie najwygodniejszy jest A i S a tak na marginesie kolego sibelio P to nie jest program tematyczny tylko fleksja programowa ustawia tylko migawkę i przysłonę nie ingeruje w ISO, WB itp.

sibelio
03-01-2010, 15:25
Fakt że robienie zdjęć na M tylko dla tego żeby robić na M to głupota (poza fotografowaniem z lampą) z lampą czyt. prawdziwą dedykowaną a nie jakimś wbudowanym pierdzikiem) ale programy tematyczne to jeszcze większa głupota. Jak dla mnie najwygodniejszy jest A i S a tak na marginesie kolego sibelio P to nie jest program tematyczny tylko fleksja programowa ustawia tylko migawkę i przysłonę nie ingeruje w ISO, WB itp.

ja wiem doskonale co to P ;)
pisałem o tym w kontekście wielbicieli - jak to trafnie ująłeś - robienia w M dla faktu robienia w M, a nie dla realnych potrzeb.

nigel
03-01-2010, 18:44
nigel tryby tematyczne nie są "nie pro" są po prostu nie wygodne i mało użyteczne, ja osobiście nie lubię jak mi automatyka winduje iso kiedy ja chcę mieć dłuższy czas i niskie iso, albo kiedy otwiera mi przysłonę gdy chcę mieć duża GO itd. takich przykładów można mnożyć dużo.

Tak jak napisales, Ty osobiscie nie lubisz. I to jest OK. Nie lubisz, nie uzywasz - masz swiadomosc co tracisz/zyskujesz dzieki temu. Ja tez w zasadzie nie uzywam trybow tematycznych. Aczkolwiek nie zarzekam sie, ze nigdy bym ich nie uzyl, a juz najlepiej to wzialbym lutownice i wyciagnal je z aparatu. A niestety, tu na forum czasem pojawiaja sie wypowiedzie w tym stylu, czy wlasnie w stylu po co LiveView w "prawdziwej lustrzance", nagrywanie filmow to wymysl szatana itp.

Jatin
03-01-2010, 19:14
No u mnie ktoś wziął tą lutownicę i usuną programy tematyczne :) ale LV i filmowania udało mi się użyć.

jackrabbit
03-01-2010, 19:31
Po co zaśmiecać sobie pamięć dodatkowymi rzeczami?

taki przyklad, stoje sobie w gdzies na lace i pstrykam landszafta, ustawienia odpowiednie, nagle wyskakuje dzik i przebiega kolo mnie, i teraz, za nim przestawie iso, czas, pomiar AF to mi dzik ucieknie, a tak szybko pokretelkiem na biegnacego ludzika ustawiam i wiem ze w miare ok jest.. jak przestawie na P to czysta loteria jakie parametry aparat ustawi

Jatin
03-01-2010, 19:42
taki przyklad, stoje sobie w gdzies na lace i pstrykam landszafta, ustawienia odpowiednie, nagle wyskakuje dzik i przebiega kolo mnie, i teraz, za nim przestawie iso, czas, pomiar AF to mi dzik ucieknie, a tak szybko pokretelkiem na biegnacego ludzika ustawiam i wiem ze w miare ok jest.. jak przestawie na P to czysta loteria jakie parametry aparat ustawi

wybacz ale głupoty piszesz, ja w takiej sytuacji używam Priorytetu przysłony i ręcznego wyboru pola AF przeważnie centralnego więc jak widzę dzika to mam 2 opcje
1. spier...... (to jest ta lepsza)
2. celuje w dzika i robię fotę bez żadnej zmiany ISO czy AF a jak coś delikatnie nie pójdzie to przy obróbce NEFa poprawię

pap911
03-01-2010, 20:48
...
3. w trybie M kręcę szybko oboma pokrętłami, autoISO dopilnuje jako takiego naświetlenia, strzelam fotę, czyt. pkt.1 by Jatin

meiss
03-01-2010, 22:32
ew przerzut na S z autoISO robi cuda, nawet nie trzeba wachlować pokrętłami za dużo :) Bez jajek, ale przykład z osobą ustawiającą ręcznie wszystkie możliwe parametry bo dzik wyskoczył, jest naciągany jak prezerwatywa.

... i teraz, za nim przestawie iso, czas, pomiar AF to mi dzik ucieknie
A statywu nie złożysz do plecaka jeszcze? :D

antsem
04-01-2010, 01:35
Wow 3 strony o tym co jest lepsze M czy cos innego a autor pytal o zupelnie cos innego. Niezli jestescie ;) ;)

KaeF
04-01-2010, 01:49
Wow 3 strony o tym co jest lepsze M czy cos innego a autor pytal o zupelnie cos innego. Niezli jestescie ;) ;)

Bo ktoś przez przypadek poruszył delikatny temat "programy tematyczne vs MASP"
To tak jak delikatny temat "canon vs nikon";)

Ale z drugiej strony - dobrze, że nie mamy na forum do czynienia z Prawem Godwina:

Wraz z trwaniem dyskusji w Internecie prawdopodobieństwo przyrównania czegoś lub kogoś do nazizmu bądź Hitlera dąży do 1 (ang. „As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1.”)

... Chociaż, gdyby wątek canon vs nikon długo pociągnąć, to kto wie:D

jackrabbit
04-01-2010, 01:56
po pierwsze, dzik nie jest grozny, spotkalem np loche z mlodymi i bardziej byla wystraszona niz ja

po drugie w takim np d70s to zmiana tryby autofokusa wymaga wejscia do menu

po trzecie wysokie ISO w mojej puszce to ostatecznosc wiec na auto na pewno nie przestawie

po czwarte, jestem na jakiejs wycieczce, znajoma chce mi zrobic zdjecie, zanim jej dam aparat to bym musial poprzestawiac pare rzeczy (np AF ktory domyslnie mam w trybie AF-S i zablokowany na centralnym, do tego pomiar ekspozycji tez centralny) a tak ustawiam na portrecik i jazda :D

glownie o tego autofokusa mi sie rozchodzi, reszta rzeczywiscie jest do opanowania :)

a z innej beczki, najbardziej mnie rozwalilo kiedys jak podczas lotu samolotem (w nocy) koles robil zdjecie przez okienko, oczywiscie z lampa :)

mpwt
04-01-2010, 02:36
a tak szybko pokretelkiem na biegnacego ludzika

Ty to masz dobrze. Ja u siebie czegoś takiego nie mam :(
No dobra, mam w D80 ale dawno go nie miałem w ręku ;)

wer
04-01-2010, 07:46
a z innej beczki, najbardziej mnie rozwalilo kiedys jak podczas lotu samolotem (w nocy) koles robil zdjecie przez okienko, oczywiscie z lampa :)

Mi się podobają otwarcia olimpiad i podobne imprezy, ciemno, zawodnicy wychodzą, a całe trybuny błyskają lampami. Jeden błysk za drugim.

Kuba
04-01-2010, 12:28
Mi się podobają otwarcia olimpiad i podobne imprezy, ciemno, zawodnicy wychodzą, a całe trybuny błyskają lampami. Jeden błysk za drugim.

to taka smutna refleksja na temat ludzkości;)

hej, a może oni robią to specjalnie, żeby stadion ładniej wyglądał/migotał;p

co do pytania zadanego przez Michaelg, to chyba wszystko już wyjaśniono, program nie zmieni obiektywu, a że dyskusja poszła w innym kierunku to dodam od siebię, że nie widzę większego sensu w używaniu tych programów, tak samo jak automatycznego wyboru pól AF, po prostu nie lubię jak coś myśli za mnie;)

własne programowalne tryby są ok, ale to już troszkę inna półka niestety...

pap911
04-01-2010, 19:06
M+AutoISO czasem się przydaje, mnie przynajmniej ;p

ale przecież jak błyska kilka tysięcy lamp na raz to ich siła błysku się sumuje. Racja? ;p

wer
04-01-2010, 20:03
Tylko, że natężenie światła spada z kwadratem odległości, poza tym błysk trwa 1/1000 sekundy.