Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Funkcja makro (program)

Jak jest z funkcją makro w D5000. Otóż od jakiej odległości ostrzy minimalnie bo z tego co próbowałem- wczoraj wieczorem w domu przy sztucznym oświetleniu- to potrzebował odległości jak nie do makro ale jak normalnie.
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

Dzieje sie tak pewnie dlatego, ze uzyles obiektywu bardzo niemakro. I tak naprawde to obiektyw potrzebowal minimalne - normalnej dla danego obiektywu, odleglosci ostrzenia.

Domyślnie

http://www.optyczne.pl/139.2-Test_ob...parametry.html

Zgodnie z tym 0.45m Jak chcesz obiektyw makro to musisz kupić obiektyw makro Nikkor 60 Micro, Nikkor 105 Micro, Tampron 90 Macro etc.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Przepraszam z góry że w tym miejscu będę się z Ciebie śmiał ale czy Ty myślisz że tryb makro (po cokolwiek on tam jest) zmieni Ci charakterystykę obiektywu lub doda do niego funkcję makro?
    tak naprawdę tryb makro ma za zadanie ustawić parametry ekspozycji teoretycznie najlepsze do tego rodzaju fotografii. W żadnym wypadku nie wpływa na optykę bo niby jak? Ma odsunąć obiektyw od puszki czy dodać soczewkę? Pomyśl czasem lub poczytaj.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Mylisz funkcję makro z lustrzanki z funkcją makro w kompaktach. Sporo kompaktów ma obiektywy do robienia zdjęć z bliskiej odległości, ta funkcja uruchamia odpowiednie ustawienia w aparacie i wysuwa odpowiednio obiektyw. W lustrzankach nie każdy obiektyw jest dostosowany do zdjęć makro. Przeczytaj w instrukcji co robi ten program tematyczny.
    Programy tematyczne są dobre w kompaktach, bo tam ciężko cokolwiek ustawić ręcznie. W lustrzankach to taki bajer. Program tematyczny to po prostu odpowiednie ustawienie przysłony, czasu, lampy. Poprawne w typowych warunkach, ale często więcej może popsuć niż poprawić. Osobiście jeszcze ani razu nie korzystałem z programów tematycznych w lustrzance, głównie M,A,P. Tryb Auto i programy tematyczne bardzo ograniczają inne ustawienia, nie masz wpływu na ISO, WB, na rodzaj pomiaru światła. Zdajesz się na to co wymyślili inżynierowie w fabryce. A często wymyślają przedziwne rzeczy. PASM nie boli, można się tego szybko nauczyć.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

ja od siebie dodam ze dla mnie uzyteczniejsze sa programy tematyczne niz tryb P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Tryb Auto i programy tematyczne bardzo ograniczają inne ustawienia, nie masz wpływu na ISO, WB, na rodzaj pomiaru światła. Zdajesz się na to co wymyślili inżynierowie w fabryce. A często wymyślają przedziwne rzeczy. PASM nie boli, można się tego szybko nauczyć.
    Tak samo nie bola programy tematyczne jak i tryb auto. Bardzo czesto sa to tryby w 100% sprawdzajace sie w typowych sytuacjach. Nie rozumiem, dlaczego niektorzy tak sie ich wypieraja i "wstydza" - cos ja stwierdzenie 'Nigdy nawet na sekunde nie wlaczylem nagrywanie filmow w lustrzance. Przeciez to takie nie pro"

Domyślnie

nigel tryby tematyczne nie są "nie pro" są po prostu nie wygodne i mało użyteczne, ja osobiście nie lubię jak mi automatyka winduje iso kiedy ja chcę mieć dłuższy czas i niskie iso, albo kiedy otwiera mi przysłonę gdy chcę mieć duża GO itd. takich przykładów można mnożyć dużo.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nigel Zobacz posta
    Tak samo nie bola programy tematyczne jak i tryb auto. Bardzo czesto sa to tryby w 100% sprawdzajace sie w typowych sytuacjach. Nie rozumiem, dlaczego niektorzy tak sie ich wypieraja i "wstydza" - cos ja stwierdzenie 'Nigdy nawet na sekunde nie wlaczylem nagrywanie filmow w lustrzance. Przeciez to takie nie pro"
    Nie chodzi o pro, czy nie pro. Tylko o użyteczność tego. Znacznie lepiej jest w modelach profesjonalnych, gdzie sam sobie ustawiasz kilka dodatkowych trybów. Ideałem byłoby coś takiego: bank programów tematycznych, dowolnie modyfikowanych przez użytkownika i dowolnie podpinanych pod pokrętło, a na pokrętle miniwyświetlacze OLED z ikonkami. Robię portrety to ustawiam sobie 5 programów portretowych (ale takich jak ja chcę).
    Programy tematyczne są robione pod typowe sytuacje, ale ja lepiej widzę jakie warunki panują w danym momencie.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

a ja czytałem niedawno o jakimś megaprofotografie który 90% zdjec robi na P.
    znany i ceniony, z Niemiec.
    Nazwiska nie pamietam.

A ciągłe robienie na M to taki onanizm wewnętrzny mający chyba udowodnićfotografowi ( i tylko jemu) że jest WIELKI PRO SUPER HIPER FOTO
    a nie d**a.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów