Zobacz pełną wersję : nowe szkiełko do d80
pablodub
02-01-2010, 22:37
witam Szanownych Forumowiczów.
Chciałbym prosić Was o porade przy zakupie nowego szkiełka. Obecnie posiadam min. nikkora 50 f1,8 i zastanawiam sie nad zakupem nikkora AF-S 50 mm f/1.4G. Pls o info czy taka zmiana jest dobra dla nikona d80? A może za tą cene znajde coś lepszego? Będę zobowiązany za podpowiedzi.
Pozdro! pablo
Moim zdaniem wymiana troche bez sensu, zyskasz glownie 2/3EV na swietle.
Nie wiem, czy znajdziesz cos lepszego, bo nie wiem co potrzebujesz. Jak chcesz dobra 50/1.4 to kup sigme, tyle, ze jest droga.
Co prawna Nikkor 1,4g jest na pełnej dziurze nieco bardziej mydlący od wersji 1,8, ale pewnie jak sie go przymknie do 1,8 to będzie lepszy, skoro na f/2,0 zdecydowanie wygrywa wersja 1,4 G. Warto dodać, że ma okrągłą przysłonę, co sprawia, że przymykanie nie zmusza nas do kompromisów.
to wszystko zależy od tego jakie zdjęcia robisz i jakie obiektywy już posiadasz. jeśli 50'ka to jedyne twoje szkło, to poszukaj czegoś innego. jeśli masz pełen zestaw innych szkiełek, to zmiana jak najbardziej na dobre
Najlepsza jest Sigma 50/1.4 HSM, i najdroższa. Drugie miejsce otrzymuje 50/1.4G - i to jest mój wybór. Na 1.4 jest taki sam, jak 50/1.8 na 1.8, za to na 2 już go wyprzedza, potem idą łeb w łeb, 1.8 jest nawet ostrzejszy (w ogóle przy 4-5,6 bije chyba większość szkieł), ale 1.4G ma lepsze brzegi. Co kto woli. Czy warto wymieniać 1.8 na 1.4? Ja zmieniłem, bo ja pracuję prawie wyłącznie na pełnych dziurach, max 2.8, więc dla mnie to była znacząca zmiana. Ale amatorsko używałem 1.8 latami, często jako jedynego szkła i złego słowa o nim nie dam powiedzieć.
Moim zdaniem - zamiast zamieniać, kupiłbym coś nowego, innego. Tylko że nie wiem co kupisz za różnicę w cenie między nimi, chyba nie bardzo coś? Jak chcesz się pobawić, to może najtańszy będzie Samyang rybie oko (tylko poczytaj, jakie on ma ograniczenia, np. nie ma AF, ale to mi by nie przeszkadzało). Może ktoś doradzi coś innego.
Gdyby autor wątku napisał, jakie jeszcze ma szkła oraz jakiego typu fotografię uprawia, byłoby zdecydowanie łatwiej podsunąć jakieś rozsądne rozwiązanie.
artur678
04-01-2010, 17:48
Moim zdaniem bez sensu. Lepiej kasę zainwestować w inną stałkę np 105 lub 85.
Mariusz888
04-01-2010, 17:50
pablodub - napisz jakie masz (i czy w ogóle masz) jakieś inne szkła i czy bardzo zależy Ci akurat na ogniskowej 50mm... bo to są podstawowe pytania żeby móc rozwinąć temat ;)
Jeżeli nie masz innych niż 50 (lub masz "słabsze") to naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i dozbierac do sigmy 50/1.4 (kilkaset pln drożej + duże filtry), ale zadowolenie większe - to jeżeli koniecznie chcesz 50mm. A jeżeli chodzi o cenę to bym się zastanowił nad 85/1.8 nikkor lub idąc dalej (troszkę drożej) jakąś 105/2.8.
A ja pojde w druga strone: 35/1.8 AFS. Szklo tanie i rewelacyjne jakosciowo. I ogniskowa duzo lepsza od 50mm (ktora z reszta masz). Wilk syty i owca cala :-p
pablodub
05-01-2010, 15:16
dzieki wszystkim za porady, nie liczyłem już ze wątek się rozwinie...powiem szczerze że teraz juz całkowicie nie wiem na co się zdecydować.
Obecnie posiadam dwa szkiełka nikkora 50mm 1,8, oraz nikkor 18-135mm (ktory byl w zestawie).
Jestem poczatkującym amatorem, który załapał bakcyla i chciałbym się jakos dalej w tym temacie rozwijać ;). Dotychczas fotografuje głównie portrety, fotki koncertowe ( z bliska), oraz krajobrazy.
Faktycznie moja 50tka 1,8 póki co mi starcza, chociaż nigdy nie robiłem 1,4. Dzięki Wam zacząłem się zastanawiac czy lepiej nie zainwestowac w szkiełka z większa ogniskową...? no to mam niezły temat do ogarnięcia...
Mariusz888
05-01-2010, 15:20
Jeśli nie brakuje Ci ogniskowych to polepsz te które już masz - w tym wypadku np 50 jeśli chcesz - jeśli obecne 50 Ci starcza to dokup to czego Ci brakuje - my nie odpowiemy na pytanie czy potrzebujesz dłuższych ogniskowych bo to zależy od indywidualnych preferencji/zastosowań - są ludzie którzy nie mają nic krótszego jak 300mm a są tacy dla których 85mm to już bardzo długie szkło ;) Jeśli zastanawiasz się czy jest sens się przesiadać z N 50/1.8 na N AF-S 50/1.4G to - tak - jest sens - mnie w 50/1.8 najbardziej drażni 7 listkowa przysłona co sprawiało że czasem już na 2.8 masakrowało bokeh ;)
A ja pojde w druga strone: 35/1.8 AFS. Szklo tanie i rewelacyjne jakosciowo. I ogniskowa duzo lepsza od 50mm (ktora z reszta masz). Wilk syty i owca cala :-p
Dokładnie. Od roku posiadam 35 i jest to niesamowicie uniwersalne szkło. Na święta kupiłem sobie do porównania 50, bo wszyscy tak polecają tą ogniskową i powiem, że nie wiem dlaczego jest tak bardzo polecana jako pierwsza stałka. 35 na DX to zdecydowanie lepszy wybór (odpowiednik 50 na FX ). Na wykorzystanie takiej 50 to nie miałem zbytnio pomysłu, a 35 zdecydowanie tak. Wyszło więc na to, że nowy zakup większość czasu spędził w torbie. Gdyby nie to, że chce pobawić się pełną klatką na analogu tobym zastanawiał się już nad zamiana tego szkła na jakieś inne.
Na święta kupiłem sobie do porównania 50, bo wszyscy tak polecają tą ogniskową i powiem, że nie wiem dlaczego jest tak bardzo polecana jako pierwsza stałka.
Może dlatego, że 50/1,8 kosztuje w okolicach 500zł, a 35/1,8 ponad 700.
Może też dlatego, że jak 35/1,8 jeszcze nie istniało, nie było też kryzysu, wtedy 50/1,8 kosztowało nowe nawet 399zł, a następna w kolejności była wersja 1,4, która kosztowała ponad 800zł, jeżeli dobrze pamiętam:)
Antonioo
05-01-2010, 19:45
ja bym poważnie zastanowił się nad dwoma szkłami (jakieś tele/i szerokokątny)
czyli np. N 70-300 vr
S 10-20 4-5,6
portret masz, kita masz....więc albo tele albo szeroko przynajmniej ja bym te brał pod uwagę:)
pablodub
05-01-2010, 23:03
zastanawiam się nad N 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR zamiast tego N 70-300 i chyba już się zdecydowałem.
czyli zaczeło się od 50 1,4 a staneło na 18-200 ;). Mam nadzieje że zaraz ktoś nie napisze czegoś co odwróci mój wybór ;)
Dzięki za Wasze opinie.
Antonioo
06-01-2010, 12:29
edit...
pawelpiotrm
06-01-2010, 13:00
Nie żebym Ci odradzał ale zmiana jest kolosalna ;-) preferencji zakupowych.
Ja szczerze pisząć całkowicie bym poparł Antonioo i zakupiłbym albo coś szerokiego albo coś dłuższego, może być ten N70-300 VR lub Sigma ( ale do D80 to chyba lepsza jest nowsza wersja) lub Tokinę którą posiadam i bardzo mi sie podoba bo w pomieszczeniach i w widoczkach jest świetna. Nawet słynny koreanski fisz da Ci fantastyczną zabawę....chyba się nim zainteresuję ;-), więc jest w czym wybierać. A uniwersalny 18-200 fajny dla leniwców, ale już masz swojego 18-135 który dla jest słabszy ale bardzo podobny ;-)
Ps Na giełdzie sprzedaję ktoś Tokinę 18-135 z lepszym światełkiem co byłoby dużym upgraidem
zastanawiam się nad N 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR zamiast tego N 70-300 i chyba już się zdecydowałem.
czyli zaczeło się od 50 1,4 a staneło na 18-200 ;). Mam nadzieje że zaraz ktoś nie napisze czegoś co odwróci mój wybór ;)
Dzięki za Wasze opinie.
Jesli masz 18-135 to na kiego grzyba ci 18-200, roznica miedzy 135mm a 200mm jest naprawde znikoma. Moim zdaniem taki zakup jest bezsensu. Poza tym, z jednej strony mowisz o 50mm i stalce jako takiej a z drugiej mowisz ze jednak mydlany zoom. Wg mnie 18-200 to najgorszy z mozliwych wyborow. Lepiej bys zrobil nie kupujac nic. Moglbys oszczedzic kase na cosik lepszego.
pablodub
07-01-2010, 13:07
dobrze ze jednak ten wątek założyłem ;)
prawdopodobnie zdecyduje się na N70-300 VR
mam pytanie: jakie mieliscie doświadczenie z e-fotojoker, czy warto tam kupowc nie sprawdzając szkiełko?
różnica w e-sklepie a stacjonarnym sklepie to jakies 300 zł...