Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie nowe szkiełko do d80

witam Szanownych Forumowiczów.

Chciałbym prosić Was o porade przy zakupie nowego szkiełka. Obecnie posiadam min. nikkora 50 f1,8 i zastanawiam sie nad zakupem nikkora AF-S 50 mm f/1.4G. Pls o info czy taka zmiana jest dobra dla nikona d80? A może za tą cene znajde coś lepszego? Będę zobowiązany za podpowiedzi.
    Pozdro! pablo

Domyślnie

Moim zdaniem wymiana troche bez sensu, zyskasz glownie 2/3EV na swietle.

Nie wiem, czy znajdziesz cos lepszego, bo nie wiem co potrzebujesz. Jak chcesz dobra 50/1.4 to kup sigme, tyle, ze jest droga.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Co prawna Nikkor 1,4g jest na pełnej dziurze nieco bardziej mydlący od wersji 1,8, ale pewnie jak sie go przymknie do 1,8 to będzie lepszy, skoro na f/2,0 zdecydowanie wygrywa wersja 1,4 G. Warto dodać, że ma okrągłą przysłonę, co sprawia, że przymykanie nie zmusza nas do kompromisów.

Domyślnie

to wszystko zależy od tego jakie zdjęcia robisz i jakie obiektywy już posiadasz. jeśli 50'ka to jedyne twoje szkło, to poszukaj czegoś innego. jeśli masz pełen zestaw innych szkiełek, to zmiana jak najbardziej na dobre
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Najlepsza jest Sigma 50/1.4 HSM, i najdroższa. Drugie miejsce otrzymuje 50/1.4G - i to jest mój wybór. Na 1.4 jest taki sam, jak 50/1.8 na 1.8, za to na 2 już go wyprzedza, potem idą łeb w łeb, 1.8 jest nawet ostrzejszy (w ogóle przy 4-5,6 bije chyba większość szkieł), ale 1.4G ma lepsze brzegi. Co kto woli. Czy warto wymieniać 1.8 na 1.4? Ja zmieniłem, bo ja pracuję prawie wyłącznie na pełnych dziurach, max 2.8, więc dla mnie to była znacząca zmiana. Ale amatorsko używałem 1.8 latami, często jako jedynego szkła i złego słowa o nim nie dam powiedzieć.
    Moim zdaniem - zamiast zamieniać, kupiłbym coś nowego, innego. Tylko że nie wiem co kupisz za różnicę w cenie między nimi, chyba nie bardzo coś? Jak chcesz się pobawić, to może najtańszy będzie Samyang rybie oko (tylko poczytaj, jakie on ma ograniczenia, np. nie ma AF, ale to mi by nie przeszkadzało). Może ktoś doradzi coś innego.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Gdyby autor wątku napisał, jakie jeszcze ma szkła oraz jakiego typu fotografię uprawia, byłoby zdecydowanie łatwiej podsunąć jakieś rozsądne rozwiązanie.

Domyślnie

Moim zdaniem bez sensu. Lepiej kasę zainwestować w inną stałkę np 105 lub 85.

Domyślnie

pablodub - napisz jakie masz (i czy w ogóle masz) jakieś inne szkła i czy bardzo zależy Ci akurat na ogniskowej 50mm... bo to są podstawowe pytania żeby móc rozwinąć temat
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Jeżeli nie masz innych niż 50 (lub masz "słabsze") to naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i dozbierac do sigmy 50/1.4 (kilkaset pln drożej + duże filtry), ale zadowolenie większe - to jeżeli koniecznie chcesz 50mm. A jeżeli chodzi o cenę to bym się zastanowił nad 85/1.8 nikkor lub idąc dalej (troszkę drożej) jakąś 105/2.8.

Domyślnie

A ja pojde w druga strone: 35/1.8 AFS. Szklo tanie i rewelacyjne jakosciowo. I ogniskowa duzo lepsza od 50mm (ktora z reszta masz). Wilk syty i owca cala :-p
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów