Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Sacrum - profanum.
Inkognito
30-12-2009, 18:44
Bez zbędnych wstępów. Ostatnio okazało się, że tytuł wcale nie jest tak dla wszystkich oczywisty. Zatem nie musi on odgrywać żadnej większej roli. Jak zwykle proszę o ocenę zdjęcia.
Może klimatem w sam raz poprawię komuś humor, przed nowym rokiem :)
Zapraszam.
*
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/12/Sacrum_Profanum_by_ink_gp-2.jpg
źródło (http://fc06.deviantart.net/fs70/f/2009/364/2/6/Sacrum_Profanum_by_ink_gp.jpg)
*
:)
Tym razem ja jestem generalnie na nie. Nie pasuje mi prawa strona. Nie wiem co tam bylo dalej ale ciecie w tym miejscu sprawia wrazenie braku zdecydowania. I tym razem nie do konca jestem pewien konwersji. Z plusow to podoba mi sie jak to u Ciebie wyrazistosc. Widac niemal kazda cegielke i zmarszcze na wodzie. Cholewka.. jak Ty to robisz :)
Inkognito
30-12-2009, 19:24
Otóż w tym miejscu jest wysoka - z tej perspektywy niemalże tak wysoka jak katedra - fontanna.
Zdradza ją Cień kładący się niemal na całej fotografii. Niestety nie w smak było mi umieszczanie owego "wodotrysku" na fotografii.
Moim zdaniem, zdjęcie na takim cięciu (którego wcale nie uważam, za szczyt awangardy i zdecydowania) zyskało.
Dziękuję za komentarz!
Woda leci w lewo. Wcześniej w Twoich pracach zawsze była widoczna ostrość, ale w tej pracy nie potrafię jej znaleźć. Ale kadr, jak dla mnie bardzo dobry. :)
tbogdanowicz
30-12-2009, 21:39
Podoba mi się zestawienie malutkiego człowieczka z wielkim kościołem. Jednocześnie razi cięcie z prawej. Napisałeś co jest przyczyną takiego kadru, ale to nie powoduje że odbiór jest lepszy. Może trze było poczekać aż fontannę wyłączą.
Inkognito
30-12-2009, 22:18
Woda leci w lewo. Wcześniej w Twoich pracach zawsze była widoczna ostrość, ale w tej pracy nie potrafię jej znaleźć. Ale kadr, jak dla mnie bardzo dobry. :)
Normalnie pewnie bym nie polemizował, jednak szlak przybrzeżny zbliża się z lewej strony w kierunku obiektywu. Być może perspektywa jest na tyle niefortunna, ze na małym obrazku nie jest to oczywiste. Jednak właśnie na tej perspektywie mi zależało.
Zarzutu o ostrości nie rozumiem kompletnie.
Podoba mi się zestawienie malutkiego człowieczka z wielkim kościołem. Jednocześnie razi cięcie z prawej. Napisałeś co jest przyczyną takiego kadru, ale to nie powoduje że odbiór jest lepszy. Może trze było poczekać aż fontannę wyłączą.
Cieszę się, że jednak ktoś to zestawienie dostrzega :)
Niestety oczekiwanie na wyłączenie fontanny to tylko strata czasu. Z tego co wiem działa do późnych godzin nocnych. A wtedy jest już inny klimat fotografii. Poza tym z przyczyn czysto technicznych nie miałem okazji niestety odwiedzać tego miejsca więcej niż dwa razy.
Moim zdaniem taki kadr ma sens, nie tylko z powodu rzeczonej fontanny, ale przede wszystkim ze względu na ułożenie elementów i linii w nim znajdujących się.
Oczywiście nie mam monopolu na rację, choć zazwyczaj długo szukam idealnego (moim zdaniem) spojrzenia.
Ale piękna praca!
Jak zawsze u Ciebie Grzegorzu doskonale.
Człowiek na falochronie daje smaczek.
Inkognito
03-01-2010, 21:28
Człowiek na falochronie daje smaczek.
Również jestem tego zdania ;)
Hiszpanie za ten falochron by się obrazili pewno :D
Dzięki za odwiedziny!
Piotr_ek
17-01-2010, 20:40
Dobre foto.
Inkognito
20-01-2010, 21:44