Zobacz pełną wersję : pokrowiec na d3
kojot3.0
30-12-2009, 13:32
Witam serdecznie forumowiczów. Mam pytanie do właścicieli korpusów serii d3, d2 . Otóż czy moze używacie jakiegos pokrowca na aparat i obiektyw w trudnych warunkach. Z racji zimy wybieram si ew teren i pewnie moge natrafić na opady lekkie śniegu lub deszczu. Prosiłbym o opinie i ewentualne sugestie.
mateo912
30-12-2009, 13:50
hmm a po co Ci jakikolwiek pokrowiec skoro masz najlepiej uszczelnioną puszkę nikona?
Zwłaszcza skoro masz trafić tylko na lekkie opady śniegu i deszczu?
Ja swoim d80 podczas ulewy robiłem z sabinką w sankach i nic im nie było a co dopiero d3
puszka jak puszka, ale nie wszystkie obiektywy sa uszczelnione, np. koledze w 70-300VR padl AFS po deszczu
uniwersalne pokrowce robi Kata, zapytaj np. w imfoto
kojot3.0
30-12-2009, 13:54
To że uszczelnione to wiem , ale na siłe nie chce tego sprawdzać, wolę si e zabezpieczyć, będę uzywał z 24-70 i 70-200 . Wole dmuchać na zimne... Do tego dojdzie jeszcze mróz pewnie , więc wole si ezabezpieczyć.
na 70-200 think tank wypuscil wlasnie cos takiego
http://photorumors.com/2009/12/25/think-tank-photo-hydrophobia-70-200-water-resistant-cover-details-exclusive/
ja i koledzy korzystalismy z pokrowcow tej firmy na dlugie tele i mozemy szczerze polecic
kojot3.0
30-12-2009, 14:29
a w Polsce gdzieś to kupowałeś?
@kojot3.0
Ostatnio zanabyłem do d2x'a + 70-200/2.8 pokrowiec KATA e-702. Sprawuje się świetnie, tyle tylko że ja focę w prawie ekstremalnych warunkach :)
Michał Jędrak
30-12-2009, 16:59
Najlepszy pokrowiec to gumka recepturka i torebka foliowa. Tani, nie szkoda jak się zbrudzi czy rozedrze, można mieć przy sobie kilkanaście sztuk, a jak zabraknie to bierzemy za darmo w każdym sklepie.
Ja kiedyś napaliłem się na filmowanie pod wodą na wakacjach, więc w dwie torebki zapakowałem kamerę i przy obiektywie mocno ścisnąłem taśmą. Zanurzałem kamerę w sumie tylko przez 5 minut, ale była cała sucha i do dzś działa.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jedrak.com/wp-content/uploads/2009/02/escf1059.jpg)
Ja kiedyś napaliłem się na filmowanie pod wodą na wakacjach, więc w dwie torebki zapakowałem kamerę...
Szczerze podziwiam za odwagę.
Żeby doprecyzować - mówisz o tych cieniutkich, foliowych siateczkach jakie są w marketach?
velaskez
30-12-2009, 18:42
Szczerze podziwiam za odwagę.
Żeby doprecyzować - mówisz o tych cieniutkich, foliowych siateczkach jakie są w marketach?
Nie dyskryminujmy siateczek z marketów, gumy do życia też są cienkie a spełniają swoje funkcje:mrgreen:
Tutaj masz trzy różne ochronne przyrządy, w tym również od Katy i ThinkTank: http://www.speedgraphic.co.uk/cat.asp?c=207&1=Rain%2FSun+Protection. Mozna w zastępstwie używać toreb foliowych, ale nie tych cienkich z supermarketów. Raczej coś solidniejszego.
moja d3 często pływa i nigdy nic jej się nie stało więc nie masz co się obawiać sprzęcik dobrze jest uszczelniony.
mówisz o tych cieniutkich, foliowych siateczkach jakie są w marketach?
To nie są siateczki.
Chyba nie pamiętacie siatek - wiązanych z żyłki. Te foliowe torby to takie "siatki", jak ze stacji BP "cepeen". :)
spiritwood
31-12-2009, 11:11
To nie są siateczki.
Chyba nie pamiętacie siatek - wiązanych z żyłki. Te foliowe torby to takie "siatki", jak ze stacji BP "cepeen". :)
A mocne były jak diabli. No i miały tę zaletę, że w drodze z warzywniaka do domu ten cały syf i ziemia z ziemniaków wysypały się na chodnik :)
Z mojego skromnego doświadczenia powiem że w Tatry zabieram troszkę większy niż lustrzańka worek strunowy. Gdzy zaczyna padać najnormalniej w świecie bez żadnego zażenowania robie w kącie dziure i wkładam aparat z "ręcą" i zaciągam strune. I git po co przepłacać.
marszull
31-12-2009, 12:56
A moze ktos poradzic jakas ochrone na duza puszke i obiektyw (do wielkosci 70-200) do zdjec na basenie (mozliwe czesciowe zanurzenie ale na bardzo krotko)
z wlasnego doswiadczenia.
jakies obudowy podwodne ale nie takie za kilka(nascie) tys do nurkowania.
Pomysl michala spoko ale czasem robie zdjecia nie swoim sprzetem i wolalbym nie ryzykowac :-)
Nic, co umożliwi nawet niewielkie zanurzenie z takim sprzętem, nie będzie tanie. Zapomnij.
A moze ktos poradzic jakas ochrone na duza puszke i obiektyw (do wielkosci 70-200) do zdjec na basenie (mozliwe czesciowe zanurzenie ale na bardzo krotko)
z wlasnego doswiadczenia.
jakies obudowy podwodne ale nie takie za kilka(nascie) tys do nurkowania.
Najtańsza torebka ewa-marine zdolna pomieścić taki zestaw to ponad 1200 zł: http://aquaphoto.pl/details:15549/ewa+marine+u+bz100
Michał Jędrak
31-12-2009, 17:51
Najtaniej do zanurzania to jakaś torba w stylu ewa-marine (ewa-marine.com) ale to i tak parę stów wyniesie.
marszull
31-12-2009, 18:17
no tanie to rozumialem kilka/nascie stowek ale nie Ikelite gdzie ceny od 6 tys lub sea&sea gdzie na nikona d3 to 14000 (nie pomylilem zer)
Czyli ewamarine? czy jescze jakas firma w tym przedziale cenowym? I czy ktos tego uzywali moglby podzielic sie wrazeniami?
Marek Hanyżewski
01-01-2010, 16:57
Newswear ma ekstra pokrowiec na duze szkla. Poszukaj u mnie w agencji link. www.reporterpoland.pl