Zobacz pełną wersję : Pentax K-x
Witam. Mam zamiar kupić ten aparacik dla siostry:) Pytanie jest odnośnie czy ktoś testował dokładnej tego pentaxa K-x? Wyczytalem wiele opini, widzialem wiele sampli i opisow i z tego co zauwazylem aparat jest lepiej niz dobry za tą cene (ok.2000zl). Jakoś szumów przy ISO 3200 poprostu powala, a nawet przy 6400. Nawet na dprview chwala bardzo ten aparat. Wiem że wielu powie, że za tą cenę można kupić Nikona, Sony, ale mnie narazie interesuje ten model. VR w korpusie, bardzo wysoki użyteczne ISO. Czyli aparat w sam raz np.do pomieszczeń bez dodatkowej lampy i super obiektywów. Jednak ma też pare minusów jak brak górnego ekranu. Ale czy ktoś może podać jakieś informacje z własnej ręki? Miał ktoś do czynienia z tym aparatem? /wiem że było już kilka wątków na temat tego aparatu, ale ja nie chce sie kłocić na temat koloru obudowy:) / Prosze o pomoc...
A nie prościej spytać tu >klik (http://pentax.org.pl)<. Na pewno uzyskasz więcej informacji niż na naszym forum.
Jeśli chcesz mieć pewność, że siostra nie będzie chciała pożyczać od Ciebie obiektywów lub lampy to pentax jest dobrym wyborem;)
Brak górnego wyświetlacza... da się bez niego zrobić zdjęcie, nawet bez głównego wyświetlacza się da:)
to taki następca D40 pod względem najlepszego stosunku ceny do jakości w segmencie. ja bym go kupił, gdyby cyfra robiła zdjęcia ;) , do tego 3 limitedy i jest pięknie.
Ketstian
30-12-2009, 12:48
Przepraszam za OT.
Jaki przelicznik ogniskowej ma ten pentax??
wojtas0009
30-12-2009, 14:26
według mnie to dobry wybór- aparat ma sporo dobrych opinii, no i możliwość korzystania ze starszych szkieł bez żadnych problemów... także mógłbyś mieć pewność, że siostra nie będzie chciała pożyczać obiektywów... ;)
to chyba lepszy wybór niż np. Canon ~1000d albo Sony ~A330, czy nawet Nikon D3000 :) jeżeli już brać Nikona to D5000 ze względu na matryce- tak mi się wydaje
a nawet gdyby siostra została z Pentax'em- ma całkiem fajne/ bardziej zaawansowane i droższe szkła do wyboru- np. 16-50 f/2.8, 50-135 f/2.8 czy 55 f/1.4 :) to są bardzo fajne szkiełka... co prawda drogie- ale ich odpowiedniki w systemie Nikona też do tanich nie należą... :) a do tego starsze szkła... itd.
Wydaje mi się, że K-x to aparat najlepszy w cenie do ~ 2000zł.
superkomornik
30-12-2009, 14:44
Z tego co widzialem to k-x rozwala jesli chodzi o poziom szumow :) Naprawde, ogladałem rawy z 3200 i 6400...baaardzo dobrze to wygląda. A o optykę do Pentaxa bym się nie martwił, zawsze można zrobić tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img6.imageshack.us/img6/7053/dscf2622g.jpg)
:twisted:
Plus pentaksow to szklarnia na m42 do ktorej potrzeba tylko przejsciowki bagnetowej, a nie jak u nas z soczewka + pomiar swiatla z praktycznie wszystkim.
superkomornik, ale słabo sie trzyma nikonowe szklo do pentaksowej puszki jednak :P
Plus pentaksow to szklarnia na m42 do ktorej potrzeba tylko przejsciowki bagnetowej, a nie jak u nas z soczewka
napewno? ja mam samą przejściówke i też jest ok. Oczywiście bez pomiaru światła. Ale bez soczewki i działa. Nie ma ostrzenia na nieskończoność ale do portretów wystarcza np.do Heliosa:)
wojtas0009
01-01-2010, 23:32
a jednak... niecałe 2 metry na moim heliosie to trochę mało... :) według mnie to duża zaleta Pentaxa- bo tam chyba ostrzy, prawda? ;)
Tak. Potwierdza ostrość i ekspozycję z każdym szkłem, jak i działa stabilizacja ze wszystkim, co da się podpiąć (należy jedynie w menu podać ogniskową dla szkieł bez styków - a więc np. M42).
kielbach
02-01-2010, 13:10
Dla potwierdzenia ostrości dla szkieł MF w Pentaxie jest jeden haczyk - działa tylko na środkowym punkcie podczas gdy w Nikonie na dowolnym.
wojtas0009
02-01-2010, 16:57
ale w aparatach dla amatorów w Nikonie chyba nie ma potwierdzenia ostrości, więc plus dla K-x'a ;)
według mnie to dobry sprzęt za te pieniądze
pozdrawiam
Paprycjusz
02-01-2010, 17:01
ale w aparatach dla amatorów w Nikonie chyba nie ma potwierdzenia ostrości, (...)
Jest ;]
dlugas1982
02-01-2010, 18:07
w tej klasie to tylko kx lub d5000
U Ciebie jeszcze kwestia ceny do wyboru i tego że siostra będzie miała inny system jak Ty, więc są tego dobre i złe strony (dobre - bo lampę i inne szkła na spółkę można kupować i się mieniać do woli, a na minus jak niechcesz się dzielić swoimi "zabawkami" to poleć kxa i spokój)
Jest jeszcze kwestia jak siostra ogarnia temat fotografi? Bo jak słabo to manuale jej raczej nie potrzebne w pentaxie, bo sobie nieporadzi.Chyba, że polubi temat foto to będzie miała duży wybór szkieł za dość dobrą kasę.Jak zielona to łatwiej na nikonie jej wytłumaczysz o co chodzi w tym wszystkim i sam się jeszcze pobawisz jeszcze nową puszką :D
Jak coś czaji, to tylko kwestia kasy i przyjęcia plusów i minusów danego sytemu.
wojtas0009
02-01-2010, 18:23
źle mi się wydawało :D sprawdziłem, faktycznie ma... a ja zwykle ufałem swojemu oku... ;) no nic, dobrze wiedzieć
sorki za ot ;)
jeszcze raz- K-x to według mnie dobry sprzęt- gdybym dziś rozpoczynał od nowa zabawę z fotografią postawiłbym na ten model
kielbach
05-01-2010, 14:41
Dla mnie coś co dyskredytuje KX na całej linii to brak wyświetlania aktywnego pola AF w wizjerze oraz sam sposób zmiany tego pola. Jeżeli ktoś chce korzystać tylko z centralnego pola to pewnie nie stanowi problemu ale po co wtedy taka ilość pól AF skoro ich wykorzystanie jest delikatnie mówiąc problematyczne (pomijajac juz samą pracę AF).
dlugas1982
15-01-2010, 13:14
No z tym podświetleniem troszku zawiedli, ale zrobili widocznie jak sony kiedy kastruje swoje puszki z czegoś tam, jak by były te punkty to by po prostu k-7 spadła sprzedaż :)
Jest test na opatrznych http://www.optyczne.pl/119.1-Test_aparatu-Pentax_K-x_Wst%C4%99p.html
Co do samego testu się nie wypowiadam, bo nie jestem obiektywny ale chyba każdy kto potrafi odczytać obrazki i przeczytać kilka zdań w naszym języku potrafi dojść chyba do podobnych wniosków co ja :)a może ja mam klapki na oczach.
Komentarze pod testem czytajcie dopiero po jego przeczytaniu.
Jest test na opatrznych http://www.optyczne.pl/119.1-Test_aparatu-Pentax_K-x_Wst%C4%99p.html
Pan Tester ewidentnie nie lubi Pentaxa. Normalnie witki opadają jak się to czyta.
Nie dziwota dlaczego Pentaxiarze są wzburzeni.
dlugas1982
15-01-2010, 14:37
No to chyba jest ze mną wszystko ok bo juz myslałem, że porównywanie dwóch półek cenowych i innych targetów tychże korpusów to normalne:]
Ja uważam to porównanie za zasadne. Pokazali że aparat jest wstanie obrazować od puszki pozycjonowanej znacznie wyżej. Nie ma porównania do body z równorzędnej półki bo i po co skoro wypada lepiej od półki wyższej. Nie rozumiem tego oburzenia w komentarzach. A na "wady" czy "zalety" trzeba patrzeć z przymrożeniem oka bo to co dla kogoś jest wadą dla innego jest zaletą. Nawet brak podświetlenia AF na matówce można traktować jako zaletę :)
pioter m
15-01-2010, 22:43
No to chyba jest ze mną wszystko ok bo juz myslałem, że porównywanie dwóch półek cenowych i innych targetów tychże korpusów to normalne:]
Bez znaczenia, bo D300/s, d90 i d5000 obrazuja praktycznie tak samo. Moze niektorzy na tamtym forum bluzgaliby mniej, gdyby porownano kiksa do d5000. Na zdrowy rozum jednak, to jeden czort. Ich (optycznych) zabieg edytorski mozna tlumaczyc tym, ze d300s to najnowszy aparat z taka sama matryca od konkurencji. Biorac pod uwage wszystko powyzsze jest w sumie OK, bo pentax ciala nie dal.
Wkurza tylko poprawianie RAW-ow i te nieszczesne baterie.
Wyszla z tego niezla draka i o ile dobrze pamietam, to kolega tez niezle sie zezloscil na panow testerow i ich zwymyslal.
Mnie to malo obchodzi, a cala ta dyskusja zrobila sie malo merytoryczna.
Sam test wyglada zdecydowanie lepiej i rzetelniej niz u DFV. Grzebanie w RAW-ach wyszlo tez na dpreview, bo zalamanie krzywej na iso1600 jest bardzo wyrazne. Kwiatki z rozdzialka tez. Cos wiec jest na rzeczy.
No i porownywany jest do d5000 oraz 500d.
Chociaz ja cenie pentaxa, to aparat mi nie odpowiada. Inzynierowie mogli sie bardziej przylozyc w paru miejscach, a w paru miejscach mniej. W moim mniemaniu pentax zawsze pozostawial najwiecej swobody fotografujacemu, tak wzgledem szklarni, jak i plikow. Dlatego kiks mi sie nie podoba.
Kit K-x kosztuje podobnie, jak d5000, ale to ten drugi chyba wypada lepiej.
Dla konkurencji na rynku i naszych kieszeni byloby lepiej, gdyby bylo inaczej.
Kit K-x kosztuje podobnie, jak d5000, ale to ten drugi chyba wypada lepiej.
Dla konkurencji na rynku i naszych kieszeni byloby lepiej, gdyby bylo inaczej.
Ja myślę dokładnie odwrotnie ;)
Szukam teraz czegoś małego do noszenia na co dzień i gdyby nie fakt że mam szklarnie Nikona wybrałbym właśnie K-x.
Na forum optycznych trwa zażarta dyskusja dot. testu k-x'a... (głownie fani Pentaxa vs testujący kx-a ) ;)
Co by nie mówić to Pentaxiarze za swój system poszli by w ogień ;)
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=9916&postdays=0&postorder=asc&start=0
mishieck
16-01-2010, 23:00
Po teście D50 nikoniarze zachowywali się podobnie...
Po teście D50 nikoniarze zachowywali się podobnie...
To fakt :)
siwyyy77
17-01-2010, 12:47
Przeszedłem z systemu P na N, Kiksa ;) co prawda nie miałem w rękach ale test niebardzo mi się widzi, obrazek puszka wypluwa porównywalny z D300s (nie warto się bynajmniej sprzeczać który lepszy), to chyba jedna z ważniejszych cech aparatu:) i bardzo dobrze, że o tym wspomnieli...
Jak się zasila byle czym to efekt będzie jak w teście... wsadźcie zwykłe akumulatorki (nawet firmowe) naładowane kilka dni temu do sabinek, efekt niezaciekawy:( co innego eneloop i każdy kto chce mieć niezawodne zasilanie apartu, lampy sięgnie po takie baterie, zwłaszcza gdy będą ładowane w ładowarce każdy kanał osobno...
Jak na aparat do zdjęć rodzinnych, wakacyjnych itp. jest OK, do tego limitedy DA (nalesniki) i małutki aparacik do torebki kieszeni (coś jak większy kompakt) ew z kitami 18-55 i 55-200 dla amatora świetny.
Benek-Piast
17-01-2010, 22:01
Test żenujący. I to z wielu powodów, o których obszernie w komentarzach. Zamknięcie możliwości komentowania, potem usuwanie postów z forum bardzo źle świadczy o portalu. Postawa Arka - wyrażona na forum - że jak komuś takie metody się nie podobają to "niech spada" (niedosłownie, ale taki sens) określona może zostać w najlepszym razie jako butna i arogancka. Wyzwiska typu "fanatycy", którymi poczęstował komentujących autor testu, też nie zasługują na obszerniejszy komentarz. Dla mnie cały ten test to melanż arogancji, ignorancji i przeświadczenia o własnej nieomylności i wszechwiedzy. A na tym się daleko nie zajedzie.
Mnie pociesza tylko to, że zdziwienie nierzetelnością testu wyrażali także posiadacze innych systemów. Zestawienie k-x z d300s, po to tylko żeby stwierdzić, że k-x ma nie najlepszej jakości wyświetlacz, że nie ma uszczelek, że ciemny i mały wizjer, plastikowa obudowa itd. - i pominięcie faktu, że w tej klasie sprzętu do której należy k-x, tego rodzaju parametry to norma - jest albo tragicznym błędem metodologicznym, albo świadectwem złej woli, albo jednego i drugiego. A konstatacja kończąca test, że trzeba się solidnie zastanowić nad zakupem aparatu była przynajmniej krzywdząca i zdumiewająca. Zdumiewająca dlatego, że naprawdę nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego człowiek-tester faszeruje aparat zwyczajnymi paluszkami z warzywniaka i Lidla, zapomina wgrać nowy soft, ignoruje zalecenia z instrukcji obsługi mówiące o rodzaju używanych paluszków / akumulatorów, a potem się dziwi, że aparat nie chce robić zdjęć. A najzabawniejsze w tym wszystkim był fakt, że pan-tester naprawdę nie potrafił poradzić sobie z akceptacją faktu, że jakieś firmie udało się zrobić aparat trzy razy tańszy od d300s (i dwa razy od k-7), dający jednak zdjęcia o lepszej dynamice tonalnej i z odczuwalnie mniejszymi szumami. A to przecież powinno cieszyć nas wszystkich, niezależnie od używanego systemu i osobistych predylekcji. Może jest szansa na upowszechnienie dobrych i tanich matryc?!
Pozdrawiam
miłego używania swojego sprzętu...
P.S. Kiks na trzecim miejscu w Japonii wśród luster! http://translate.google.com/translate?hl=en&ie=UTF-8&sl=ja&tl=en&u=http://bcnranking.jp/news/1001/100112_16184.html
Z mojej strony
Test żenujący. I to z wielu powodów.......
Nie przesadzaj. Test jest taki sam jak inne na tym portalu. Każdy racjonalnie myślący czytelnik wybierze z niego przydatne informacje i będzie zorientowany o co chodzi. Cała ta pyskówa to żałosna dziecinada.
Benek-Piast
18-01-2010, 09:38
Nie przesadzam, tylko nazywam rzeczy po imieniu. Test jest żenująco słaby z powodów, o których pisałem we wcześniejszym poście, i o których pisano w komentarzach. Nie chce mi się powtarzać.
Mam natomiast nieodparte wrażenie, że właśnie ty, używając słów "pyskówa i żałosna dziecinada", przesadzasz.
wojtas0009
18-01-2010, 16:21
co do tej japońskiej stronki- to co mnie zdziwiło- to że 7D jest za D90- przed którym stoi Lumix O.o, o pierwszym miejscu nie wspominam... nawiązując do japońskiej stronki nie opłaca się płacić więcej za D90, niż D5000 i 7D, niż 500d (?) ?
Nie przesadzaj. Test jest taki sam jak inne na tym portalu. Każdy racjonalnie myślący czytelnik wybierze z niego przydatne informacje i będzie zorientowany o co chodzi. Cała ta pyskówa to żałosna dziecinada.
1 - niestety wielu użytkowników/czytających te testy wyrabia sobie błedne zdanie na podstawie żałosnych tekstów testujących
2 - dziecinada? Szkoda że prosowanie oczywistych kłamstw i nieścisłości nazywasz dziecinadą, ale taka postawa jest dość popularna niestety
Doktor_V
21-01-2010, 00:32
Porównanie szumów (według wykresów optycznych) k-x i różnych innych puszek (D700 rządzi :D)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/01/szumyRAW24-1.gif
źródło (http://l_uka.pentax.org.pl/optyczne/szumyRAW24.gif)
Bartello
21-01-2010, 13:03
No to widzę, że ludzie z pentaxa, prześcigają nieźle fizykę i technologię produkcji matryc światłoczułych. Nie tylko w formacie dx, ale także w sensorach fizycznie dwukrotnie większych, czyli FX...
Nieźle :)
Kolekcjoner
22-01-2010, 05:10
Nie przesadzam, tylko nazywam rzeczy po imieniu. Test jest żenująco słaby z powodów, o których pisałem we wcześniejszym poście, i o których pisano w komentarzach. Nie chce mi się powtarzać.
Wiesz ale nie dziw się, że dla niektórych ludzi takie krucjaty są śmieszne i jednak trochę dziecinne... Co mnie obchodzi co tam napisali na jakimś portaliku - według takich testów to połowa mojego sprzętu nadaje się do wyrzucenia, a z drugą połową lepiej się nie pokazywać na ulicy żeby nie było obciachu ;)8). Tyle że wielu osobom zwyczajnie szkoda czasu na udowadnianie, że ziema jest okrągła. Podziwam zapał niektórych ale w ogólnym rozrachunku nie jest to postrzegane jako próba naprawienia rzeczywistości tylko jak zabawa znudzonych nastolatków.
pioter m
22-01-2010, 16:39
Smieca tamto forum i jeszcze ich tutaj brakowalo.
Tamte testy nie sa doskonale, ale kazdy naprawde zainteresowany znajdzie cos dla siebie. Wszystkie zrodla, tak drukowane, jak i te z sieci niosa ze soba ryzyko wcisniecia subiektywnych opinii testera. Same testy sa jednak zwykle na porownywalnym poziomie i koledzy trzymaja sie swoich procedur. Zawsze mozna kometarz pominac milczeniem lub poprostu olac (co skrupulatnie czynie), a przeanalizowac samemu wyniki. Te sa zwykle staranne i stanowia niezly punkt wyjscia do porownan (vide wykresy wklejone przez doctora_v).
@fafniak - a mi tych dzieci neostrady nie szkoda. Niech sie ucza szukania informacji i matematykii w szkole, zeby umiec wykresy czytac. Kiedy samemu sie klika w klawisze, co niedouczona glowka podpowie, trzeba liczyc sie z tym, ze podobnych forumowiczow i pisarzy jest wiecej. Trzeba uzywac mozgownicy i tyle. A za glupote trzeba placic.
Tamta strona jest popularna i jeszcze dlugo bedzie, bo tak naprawde alternatywa dla nich jest tylko zdrowy rozsadek i samodzielne sprawdzenie plikow wynikowych z konkretnych aparatow. Oni nie maja zadnej sensownej konkurencji, bo niby kto by to byl? Zaproponuj cos. DFV? Fotopolis? Dpreview? Photozone? Oni jeszcze gorsze kaczany publikuja.
Nie bronie ich i nie zamierzam, bo mnie samego pare razy wkurzyli, ale taka jest poprostu rzeczywistosc i nie dziw sie, ze wszyscy ich czytaja.
Kiksa mialem w reku i cos tam pstryknalem. Jpeg naprawde niezly. Uczciwie jednak przyznam, ze d5000 z 35-ka za kiksa bym nie zamienil (faktycznie to mam d90).
. Oni nie maja zadnej sensownej konkurencji, bo niby kto by to byl? Zaproponuj cos. DFV? Fotopolis? Dpreview? Photozone? Oni jeszcze gorsze kaczany publikuja.
Nie bronie ich i nie zamierzam, bo mnie samego pare razy wkurzyli, ale taka jest poprostu rzeczywistosc i nie dziw sie, ze wszyscy ich czytaja.
Własnie podałeś argument ZA walką z ich komentarzami
"Test" do bólu tendencyjny. Zresztą to nie pierwszy raz.
Na pewno niektórzy pamiętają test K20 i słynny brokat ;-)
Oni chyba maja jakieś uprzedzenia do Pentaxa.
K-x mimo jednej wady (brak podświetlenia aktywnego punktu AF)
to, moim skromnym zdaniem, najlepsza na dziś puszka
w swojej klasie cenowej.
Pozdrawiam
nazirus2411
30-01-2010, 15:10
To niby dlaczemu te dwa testy sie tak roznia ?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10319&p=7
Nie bronie pentaxa , brak podswietlenia punktu af wymusil na mnie korzystanie tylko z centralnego , wiec po co mu 11 ? Z Ale optyczni troche przegieli ... Zapiolem sigme 70-300 i na 5 czy 11 punktach af sie motal , na pojedynczym problem znikl , system zasilania dziala sprawnie na nowoczesnych bateriach , ja mam ReCyko i wszystko gra . Przyklad ze w lampie blyskowej baterie ida a w kx nie jest bardzo zabwny .... Przeciez w lampie jest kondensator ktory pociagnie prad ze wszystkiego i dopiero potem daje impuls ... Dla mnie test jest po prostu durny ...
dlugas1982
01-02-2010, 02:39
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10319&p=2
8 nowych kolorów
http://optyczne.pl/2682-nowo%C5%9B%C4%87-Nowe_kolory_lustrzanki_Pentax_K-x.html
Pytanie teraz... czy wiecie może, czy można dostać takiego różnokolorowego pentaxa gdzieś indziej, niż tylko w Japonii? :)
Pytanie teraz... czy wiecie może, czy można dostać takiego różnokolorowego pentaxa gdzieś indziej, niż tylko w Japonii? :)
Koncern Hoya poinformował o rozszerzeniu swojej oferty lustrzanek na rynku europejskim o osiem wersji kolorystycznych aparatu Pentax K-x.
ale chodzi mi o te super warianty, że obiektyw zielony, body czerwone a grip żółty :)