PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat z Vaio

Boger
29-12-2009, 15:44
Witam,
mam możliwość kupna Sony Vaio, model VGN-FZ21Z - niby leżak magazynowy.

Jest on bardzo fajnie wyposażony:
- c2duo T7500
- 2 GB ramu
- 320 GB dysk
- nagrywarka bluray
- ładny, zgrabny, itp.
- dobrej jakości matryca

Niestety z tą matrycą jest właśnie problem. Na czarnym tle są widoczne hot piksele. Na białym, kolorowym, itp. czyli generalnie w codziennym użytkowaniu, jest to niewidoczne. Jednakże przy wyświetlaniu czarnej planszy rzuca mi się w oczy.

Nie jest to jeden czy dwa/trzy hot pixele, tylko co najmniej kilkadziesiąt rozsypanych po całej matrycy. Nie liczyłem ale myślę, że jest ich mniej więcej 50-80. Świecą na czerwono/zielono/niebiesko (czyli rgb :).

Cena lapka to 2500 brutto z fakturą. Gwarancja niby 12 miesięcy, aczkolwiek serwis nie chce usunąć tej wady... nie wiadomo co będzie jak np. procek padnie.

Brać go, czy odpuścić i szukać czegoś innego (chociaż w tej cenie ciężko będzie dostać coś podobnego :( )?

rafulec
29-12-2009, 16:33
odpuściłbym sobie ze względu na swoją wagę, słabą baterię, blureya
nie wiem czy w przedmiotowym laptopie jest matryca WXGA 1280 x 800 (16:10)
ale trudną ja nazwać matrycą dobrej jakości (ze względu na mała rozdzielczość

gwoździem do trumny są hot pixele,

poszukaj czegoś w ofercie ibm, za 2500 znajdziesz t60

Boger
29-12-2009, 17:10
Hmmm... waga jest całkiem ok, bateria trzyma około 2 godzin a blurey to chyba nie wada? :)

Nie doprecyzowałem może - laptopa ma używać moja żona - poczta, www, office - word, powerpoint, itp. itd.
Użytkowanie - 99% w domu/biurze, 1% poza.

Masz na myśli TEGO (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-IBM-Lenovo-Thinkpad-T60.1050.0.html) t60?
Bo jeśli tak, to wiesz... nie te parametry, że o czymś takim jak design (a raczej jego brak) nie wspomnę ;)

rafulec
30-12-2009, 10:41
Hmmm... waga jest całkiem ok, bateria trzyma około 2 godzin a blurey to chyba nie wada? :)

wybieram dvd,
jeśli blurey, to jako element kina domowego

Nie doprecyzowałem może - laptopa ma używać moja żona - poczta, www, office - word, powerpoint, itp. itd.
Użytkowanie - 99% w domu/biurze, 1% poza.

Masz na myśli TEGO (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-IBM-Lenovo-Thinkpad-T60.1050.0.html) t60?
Bo jeśli tak, to wiesz... nie te parametry, że o czymś takim jak design (a raczej jego brak) nie wspomnę ;)

takiego t60 meczę, i bardzo mi odpowiada jego wygląd i trwałość
każdemu co innego się podoba ;)

na dniach znajomy kupił Notebook HP Pavilion dm3-1010ew
wygląd powinien ci podpasować, nie wiem jak inne parametry

HYPER
30-12-2009, 13:45
ja mam od dwoch lat FZ21S i sobie chwale. jedyna wada to kiepski czas pracy na baterii.