PDA

Zobacz pełną wersję : Alpha MB-D10

Slawek Wojtczak
29-12-2009, 00:14
Witam!
Co sądzicie o tym gripie?

Pozdrawiam

kux
29-12-2009, 00:34
może i kontrowersyjnie i dosadnie, ale powiem co myślę...

otóż mnie nie stać by do aparatu za 5 klocków zapinać zamiennik

tym bardziej że oryginał nieco staniał ostatnio

Slawek Wojtczak
29-12-2009, 00:45
No a mnie nie stać na oryginał... to znaczy stać mnie, ale mam jeszcze kilka potrzebnych wydatków. Np. porządny statyw, ale z kupnem się już zbieram od dwóch miesięcy.

kux
29-12-2009, 00:51
No a mnie nie stać na oryginał... to znaczy stać mnie, ale mam jeszcze kilka potrzebnych wydatków. Np. porządny statyw, ale z kupnem się już zbieram od dwóch miesięcy.

ja rozumiem....
ale jakiś czas temu przyjąłem taktykę kupowania rzadko a na długo....

podejrzewam że mój statyw manfro i plecak tamrac expedition doczekają ze mną emerytury

ale nie dorobiłem się ich od razu...
trzeba było trochę poczekać i odłożyć

Slawek Wojtczak
29-12-2009, 01:08
ja chyba jednak, jestem zdecydowany na zamiennik, tylko chcę się upewnić, czy nie "urwie" mi się po tygodniu.

Jatin
29-12-2009, 17:25
kux ja Cię nie stać kup oryginał, tylko przypadkiem nie zapinaj innych obiektywów niż nikkory bo Ci pucha padnie (podobno sigmy i tokiny notorycznie palą elektronikę w body)
deerzet ja i sporo kolegów na forum używa tej alphy i wszyscy jesteśmy zadowoleni bardzo przyzwoita konstrukcja niczym nie odbiega od oryginału, polecam w 100%

Nikuś
29-12-2009, 17:36
Było sporo napisane na temat m.in tego zamiennika. W wielu egzemplarzach byly problemy z przechodzeniem z np z zasilania grip na body ( odwrotnie ok) . Są też tacy uzytkownicy, którym wszystko dobrze hula.
Wielu narzekało na nietrwałość tworzywa z którego zrobiony jest zamiennik i wypadkach urwania się śruby od gripa ;)

Inna sprawa, że w oryginałach były problemy z uzytkowaniem 8xAA

.

Slawek Wojtczak
29-12-2009, 18:17
i właśnie chodziło mi o takie odpowiedzi - dzięki

EDIT: a to prawda, że stosowanie gripa z akumulatorkiem 2500 lub 8xAA, powoduje szybszą prace D300?

Jatin
29-12-2009, 18:48
nie wiem jak D300 ale s robi jedną klatkę więcej

Slawek Wojtczak
30-12-2009, 20:38
z dodatkowym zasilaniem d300 robi 8fps, ale chodzi mi czy można zauważyć różnicę w szybkości AF. Jednym słowem czy aparat jest zwawższy?

Nikt nie wie, czy z dodatkowyn zasiolaniem w d300, można zauważyć zmianę w prędkości af

mpwt
30-12-2009, 22:59
Nikt nie wie, czy z dodatkowyn zasiolaniem w d300, można zauważyć zmianę w prędkości af

to już się nazywa lenistwo do sześcianu.... :D
Lepiej napisać x postów z pytaniem zamiast sprawdzić w instrukcji/specyfikacji/folderze. Wstyd :oops:

kokos
30-12-2009, 23:31
Ja tak się nabrałem na Hahnela był połowę tańszy od oryginału a zarazem droższy od Alphy czy Delty. To myślę sobie pewnie jakość jakoś takoś po środku będzie. I co mi z tego że tańszy, że można ładować aku w samochodzie, że dali jakiś pilot jak mi kur...ka joystick padł ? I mogę sobie teraz AF nosem na body przestawiać, przy pionowych kadrach:) Przed zakupem oczywiście wszystko w tym temacie na forum przeczytałem i nie posłuchałem mądrzejszych kolegów. Pozdrawiam.

mpwt
30-12-2009, 23:51
No akurat na forum to Alfy są polecane :D

ADAS
30-12-2009, 23:59
Właśnie ja mam już 2 alfę. O dziwo w pierwszej mi się ułamały sanki w które wkłada się aku. specjalnie mnie to nie zmartwiło bo mogłem wkładać aku do body. Coś mnie tknęło i wysłałem do Foto TIP reklamację i przysłali po 2 tygodniach nowy element. Trochę odkleja się gumka , ale to moja wina.
Stosunek cena jakość 10/10 Jak kupowałem pierwszą to stosunek do oryginału 1/4. Myślę że nie opłacało się dopłacać. ale zawsze jak korzystam ze statywu to albo pasek zakładam tak by w razie czego aparat na nim zawisł albo zdejmuję (w zależności co podpinam)
Ogólnie działa dobrze. a nawet bardzo dobrze.

Nikuś
31-12-2009, 00:18
Ja tak się nabrałem na Hahnela był połowę tańszy od oryginału a zarazem droższy od Alphy czy Delty. To myślę sobie pewnie jakość jakoś takoś po środku będzie. I co mi z tego że tańszy, że można ładować aku w samochodzie, że dali jakiś pilot jak mi kur...ka joystick padł ? I mogę sobie teraz AF nosem na body przestawiać, przy pionowych kadrach:) Przed zakupem oczywiście wszystko w tym temacie na forum przeczytałem i nie posłuchałem mądrzejszych kolegów. Pozdrawiam.

Często w takich sytuacjach generalizujemy. Słyszałem/czytałem o podobnych problemach oraz innych przypadłościach w oryginałach, jednak MBd10 Nikona uznaje się za najlpeszy grip. Kiedyś przymierzałem się do Hahnela, jednak po przemysleniu uznałem, że nie będa mi przydatne dodatki typu pilot i "ładowanie samochodowe", a cena alfy była atrakcyjna więc kupiłem. Miałem z nią kłopoty, jednak w ogólnym rozrachunku byłem zadowolony. Byli też tacy, którym alfy smigały bez problemu więc uznałem, że to mój pech i trzeba się z tym pogodzić :)

.

esio
04-01-2010, 12:23
Witam.
Mam jedno pytanie: czy Nikon MB-D10 jest metalowy w środku?
Miałem w D80 zamiennik i trzeszczał troszkę. Jak to plastik?
Czy ten Nikonowski trzeszczy, czy jest to metal powłoką oblany?
Jest sztywny i twardy? Ale wyszło ha ha.

qooba
04-01-2010, 12:34
oryginał jest sztywny i twardy, a do tego czarny...
Nikon MB-D10 jest odlany z tych samych stopów co D300/700, jest tez uszczelniany, czego o zamiennikach powiedzieć nie można.
Używam oryginalny grip na D700 i grip alpha na D90. Ze szkłem 300 2.8 mam obawy co do wytrzymałości alphy... Coś tam trzeszcy i mam wrażenie że się wygina. Ale z 70-200 już tego nie ma - mniejsza masa szkła robi swoje. Z MB-D10 nie ma tego problemu

esio
04-01-2010, 13:29
Dzięki za odpowiedz.
Chciałem tylko potwierdzenia.
I dla tego kupie orginał.
Pozdrawiam.

MikeS
04-01-2010, 13:44
Też nastawiłem się na oryginał, nawet używany. Po przeczytaniu wielu wątków o zamiennikach typu alpha, delta itp doszedłem do wniosku że jest to jedyne z przydatnych oryginalnych akcesoriów któremu ukochany serwis na podstępu nie grozi. Szkoda że w przypadku body czy szkieł nie można powiedzieć "co oryginał to oryginał".

Mark Kowalczyk
04-01-2010, 15:13
Z D300 miałem najpierw Deltę, ukręciłem gwint w gripie po miesiącu, kupiłem Alfę, wytrzymała już 18-m-cy, ok 32 tyś zdjęc. Do 5D nie cudowałem i kupiłem orginał, choc idiotycznie drogi. I takie postępowanie polecam z wielu względów.

quietstorm
05-01-2010, 11:07
Krótkie pytanie do użytkowników ALPHA Digital MB-D10:

Czy przy użytkowaniu występuje efekt opóźnienia reakcji aparatu na wciśnięcie spustu migawki na gripie...?

W poprzednim systemie używałem zamiennik firmy Travor i generalnie żałowałem, że pokusiłem się o tą oszczędność. Budowa, użyte materiały, praca pokręteł...wszystko pozostawiało wiele do życzenia. Jednak najgorszą wadą było właśnie wspomniane opóźnienie reakcji na wciśnięcie spustu migawki na gripie... Czasem nie występowało, ale częściej reakcja aparatu była spóźniona, nawet o dobrą sekundę...jak w kompaktach prawie :(

Jatin
05-01-2010, 11:54
Ja nie zauważam żadnego opóźnienia

qooba
05-01-2010, 12:34
Nie ma opóźnień, a jeśli je masz, to sprawdź najpierw czy nie masz ustawionego opóźnienia wyzwalania migawki w korpusie. Jeśli nie, to walnięty grip - gwarancja - serwis

quietstorm
05-01-2010, 12:49
Nie ma opóźnień, a jeśli je masz, to sprawdź najpierw czy nie masz ustawionego opóźnienia wyzwalania migawki w korpusie. Jeśli nie, to walnięty grip - gwarancja - serwis

Pytam czysto informacyjnie, bo dopiero przymierzam się do tej Alphy. Pisałem o swoich doświadczeniach z poprzednim tego typu wynalazkiem firmy TRAVOR... to był dramat generalnie, niejednokrotnie uciekło mi ujęcie... miałem już nie pakować się w chińszczyznę, ale pozytywne opinie na temat Alphy zachęcają do rozważenia tej tańszej alternatywy.