Zobacz pełną wersję : Ustawienie i blokada AF
Witam!
Czy do ustawianie ostrości można zastosować taki myk: ustawiamy obiektyw typu zoom na najdłuższa ogniskową, ustawiamy ostrość i ją blokujemy, następnie zmieniamy ogniskową do pożądanej?
Można tak? Ostrość będzie poprawna? Punkt na którym ustawialiśmy ostrość nie zmieni się?
pozdr.
Zasadniczo w większości obiektywów się zmienia, więc raczej w punkt nie trafi.
Zawsze można zrobić sobie próbę.
Jesli wyostrzysz na np 100mm i przejdziesz na 18, to tak, poniwaz GO z 18 zlapie ta z 100. Ale nie wiem jak to sie sprawdza dla innych kombinacji.
Nie można. Po zmianie ogniskowej rozjedzie się ostrość. W zasadzie w każdym ze szkieł, nikt nie zadaje sobie trudu przy projektowaniu , żeby ostrość i zmiana ogniskowej były "współbieżne"
Witam!
Czy do ustawianie ostrości można zastosować taki myk: ustawiamy obiektyw typu zoom na najdłuższa ogniskową, ustawiamy ostrość i ją blokujemy, następnie zmieniamy ogniskową do pożądanej?
Można tak? Ostrość będzie poprawna? Punkt na którym ustawialiśmy ostrość nie zmieni się?
pozdr.
A można wiedzieć jaki jest cel takich zabiegów ? Ja mam taki guzik AF-ON i to nim sobie ustawiam ostrość :)
A można wiedzieć jaki jest cel takich zabiegów ? Ja mam taki guzik AF-ON i to nim sobie ustawiam ostrość :)
Ja też go mam i używam :)
A po co? Czasami łatwiej, precyzyjniej w punkt, szczególnie w kiepskim świetle, na dłuższej ogniskowej ustawić ostrość (AF-ON), a następnie zmniejszyć ogniskową.
Całe rozważania wzięły się od zdjęć świątecznych, które wyszły mi mydlane. Szukam przyczyny i rozwiązania problemu. W grę wchodzi Nikkor 18-70 (może BF), świeżo zakupiona SB900 (i jej omawiane na forum problematyczne wspomaganie AF), a może po prostu ja dałem ciała.
pozdr.
A może robiłeś w JPEgach i nie ustawiłeś wyostrzania? D200 na domyślnych ustawieniach daje nieco mydlane obrazki (choć to zawsze kwestia subiektywnej oceny :-) )
Nowa jest tylko lampa. Wyostrzanie w jpg mam ustawione dobrze.
Fakt, 18-70 nigdy nie testowałem na FF, BF bo nie zauważyłem, nie miałem potrzeby. Dopiero teraz zauważyłem (zdjęcia z SB w warunkach domowych), muszę się przyjrzeć temu lepiej.