Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Ustawienie i blokada AF

Witam!

Czy do ustawianie ostrości można zastosować taki myk: ustawiamy obiektyw typu zoom na najdłuższa ogniskową, ustawiamy ostrość i ją blokujemy, następnie zmieniamy ogniskową do pożądanej?

Można tak? Ostrość będzie poprawna? Punkt na którym ustawialiśmy ostrość nie zmieni się?

pozdr.
    SinkER II D200, D700

Domyślnie

Zasadniczo w większości obiektywów się zmienia, więc raczej w punkt nie trafi.
    Zawsze można zrobić sobie próbę.

Domyślnie

Jesli wyostrzysz na np 100mm i przejdziesz na 18, to tak, poniwaz GO z 18 zlapie ta z 100. Ale nie wiem jak to sie sprawdza dla innych kombinacji.
    D90 + słoik po Kieleckim

Domyślnie

Nie można. Po zmianie ogniskowej rozjedzie się ostrość. W zasadzie w każdym ze szkieł, nikt nie zadaje sobie trudu przy projektowaniu , żeby ostrość i zmiana ogniskowej były "współbieżne"
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SinkER Zobacz posta
    Witam!

Czy do ustawianie ostrości można zastosować taki myk: ustawiamy obiektyw typu zoom na najdłuższa ogniskową, ustawiamy ostrość i ją blokujemy, następnie zmieniamy ogniskową do pożądanej?

Można tak? Ostrość będzie poprawna? Punkt na którym ustawialiśmy ostrość nie zmieni się?

pozdr.
    A można wiedzieć jaki jest cel takich zabiegów ? Ja mam taki guzik AF-ON i to nim sobie ustawiam ostrość
    nikon i nikkory oraz troszkę w:
    http://mirroo.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirroo Zobacz posta
    A można wiedzieć jaki jest cel takich zabiegów ? Ja mam taki guzik AF-ON i to nim sobie ustawiam ostrość
    Ja też go mam i używam

A po co? Czasami łatwiej, precyzyjniej w punkt, szczególnie w kiepskim świetle, na dłuższej ogniskowej ustawić ostrość (AF-ON), a następnie zmniejszyć ogniskową.

Całe rozważania wzięły się od zdjęć świątecznych, które wyszły mi mydlane. Szukam przyczyny i rozwiązania problemu. W grę wchodzi Nikkor 18-70 (może BF), świeżo zakupiona SB900 (i jej omawiane na forum problematyczne wspomaganie AF), a może po prostu ja dałem ciała.

pozdr.
    SinkER II D200, D700

Domyślnie

A może robiłeś w JPEgach i nie ustawiłeś wyostrzania? D200 na domyślnych ustawieniach daje nieco mydlane obrazki (choć to zawsze kwestia subiektywnej oceny )

Domyślnie

Nowa jest tylko lampa. Wyostrzanie w jpg mam ustawione dobrze.

Fakt, 18-70 nigdy nie testowałem na FF, BF bo nie zauważyłem, nie miałem potrzeby. Dopiero teraz zauważyłem (zdjęcia z SB w warunkach domowych), muszę się przyjrzeć temu lepiej.
    Ostatnio edytowane przez SinkER ; 29-12-2009 o 01:46
    SinkER II D200, D700

Uprawnienia umieszczania postów