PDA

Zobacz pełną wersję : Coolpix 8700

jurek-ka
21-12-2009, 21:28
Witam Panstwa.
Pisze, poniewaz mam problem i licze na Panstwa pomoc. Kilka dni temu kupilem na allegro aparat Coopix 8700. Jest bardzo zadbany. Wyglada doslownie jak nowy. Firma Nikon to bardzo dobra marka. Aparat, sadzac z opisow jesat dosc dobry. Spotkalem sie w necie z okresleniem "Hybryda". Robilem nim kilka zdjec na ustawieniach automatycznych. W dzien wychodza przepieknie. Jednak znajomy, ktory prowadzi strone internetowa poprosil mnie o wykonanie zdjec noca. Chodzi o "swiatecznie" oswietlone kamieniczki. Fotki sa potrzebne na strone ale takze o jak najlepszej jakosci do albumu na dvd a kilka do wydruku (format A3). Tutaj zaczyna sie moj problem. Do aparatu dolaczono pudelko, futeral, jakies filtry...oprogramowanie...ba nawet zapasowy akumulatorek. Jednak instrukcja jest po angielsku. Znalazlem w necie zeskanowana Polska...jednak jakosc jest straszna. Malo mozna odczytac. Ogolnie chodzi mi o podpowiedz...krok po kroku, co i jak nalezy ustawic aby wykonac zdjecie noca? Czy ktos ma taki aparat i mi pomoze ? Bede niezmiernie zobowiazany. Dziekuje.
Jurek

drhardware
23-12-2009, 00:41
zarejestruj się na stronie Nikona, tam powinny być instrukcje w PDF po polsku.

Sprawdziłem, niestety nie ma.

fader_audio
24-12-2009, 00:36
mialem kiedyś 5700 to podobny aparat. nocne zdjęcia proponuję robic w trybie manual, ustawić cza w zakresie 2-5sek, przysłona według uznania choć lepiej troszkę przymknąć. Jeszcze zależy jak mocno oświetlona są te kamieniczki. No i jakość jak ma być super to format raw. ale tu trzeba to potem przerobić na jpg.

jurek-ka
28-12-2009, 19:26
mialem kiedyś 5700 to podobny aparat. nocne zdjęcia proponuję robic w trybie manual, ustawić cza w zakresie 2-5sek, przysłona według uznania choć lepiej troszkę przymknąć. Jeszcze zależy jak mocno oświetlona są te kamieniczki. No i jakość jak ma być super to format raw. ale tu trzeba to potem przerobić na jpg.

Witam
Dziekuje za odpowiedz. Z konwersja raw na jpg poradze sobie bez problemu. Gozej z tymi ustawieniami. Dotychczas mialem Olympusa - kompakt (staruszek) z pelna automatyka - jedynie mozna bylo ustawiac sceny. W Nikonie mam manual wiec daje to o wiele wiecej mozliwosci. Przegladajac menu odnalazlem sceny - podobne do tych z Olympusa. Ustawilem wiec na zdjecia noca (budynkli) - przynajmniej tak wygladala ta ikonka, jednak zdjecia sa slabe. Wiem, ze tym aparatem da sie robic piekne fotografie. Trzeba tylko nabrac wprawy. Tu bardzo pomoglaby Polska instrukcja...
Sprobuje zrobic zdjecia na manuialu z czasem ustawionym jak Pan pisze. A przeslona ? chociaz w przyblizeniu moglby Pan podac wartosc przeslony ?
Dziekuje :)

jurek-ka
28-12-2009, 19:30

Mam takze pytanie odnosnie tego aparatu. Pisze Pan, ze mial Pan podobny. CZy byl Pan z niego zadowolony ? Czy do zastosowan amatorskich chociaz niekoniecznie tylko imieninowo - wycieczkowych wystarczy ? Chce go uzywac do dokumentowania pracy Stowarzyszenia oraz wystepow Zespolu Wokallnego (dzieciecegoo). Fotki beda wgrywane na strone, na DVD a takze do lokalnej prasy. Czy jednak nalezy myslec o jakiejs lustrzance ?

Art Erie
28-12-2009, 19:56
Do niedawna miałem Coolpixa 8800, z tego co się orientuję to od 8700 różni się obiektywem (zakresem ogniskowych).
Tutaj http://upload.allegro.pl/item863521571_nikon_8800_instrukcja_oryginal.html masz wersję drukowaną w języku polskim.
A odnośnie zdjęć nocnych, to podejrzyj exify kilku zdjęć z forum; nie mówię o kopiowaniu ustawień, ale o tym jakie efekty daje otwór przesłony. Czas dobierzesz według wskazań światłomierza ( M ), lub automatycznie ( A ). Oczywiście nie obędzie się bez statywu ;) A... i unikaj wysokich wartości ISO; 100-200 będzie OK, póżniej matryca mocno szumi nawet przy krótszych czasach naświetlania.

Laku
28-12-2009, 21:55
czyli reasumując :
1-koniecznie aparat na statywie
2-ISO jak najmniejsze (chyba 200 z tego co pamiętam się da)
3-Tryb manualny (M)
4-Najlepiej ustawic przysłonę na dużą wartośc. Np f8.*
5-Czas otwarcia migawki dobierzesz empirycznie :) zacznij np od 2sekund. Jak zdjęcie będzie za ciemne to zrób drugi raz zmieniając czas na dłuższy. W końcu to cyfra więc nie tracisz klatek na rolce filmu no i fotografujesz coś statycznego (kamieniczki) więc masz czas na eksperymenty:)
6-warto użyc trybu samowyzwalacza zeby uniknąc poruszenia aparatu podczas naciskania spustu migawki
7-poeksperymentuj z balansem bieli

generalnie polecam też poniższy artykuł:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/dyskusja/miasto_noca/106/

*- powinien już byc widoczny fajny "efekt gwiazdek" na źródłach światła takich jak np latarnie:D

jurek-ka
02-01-2010, 23:59
czyli reasumując :
1-koniecznie aparat na statywie
2-ISO jak najmniejsze (chyba 200 z tego co pamiętam się da)
3-Tryb manualny (M)
4-Najlepiej ustawic przysłonę na dużą wartośc. Np f8.*
5-Czas otwarcia migawki dobierzesz empirycznie :) zacznij np od 2sekund. Jak zdjęcie będzie za ciemne to zrób drugi raz zmieniając czas na dłuższy. W końcu to cyfra więc nie tracisz klatek na rolce filmu no i fotografujesz coś statycznego (kamieniczki) więc masz czas na eksperymenty:)
6-warto użyc trybu samowyzwalacza zeby uniknąc poruszenia aparatu podczas naciskania spustu migawki
7-poeksperymentuj z balansem bieli

generalnie polecam też poniższy artykuł:
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/dyskusja/miasto_noca/106/

*- powinien już byc widoczny fajny "efekt gwiazdek" na źródłach światła takich jak np latarnie:D

Witam
DZiekuje za pomoc :)
Zrobilem te zdjecia, jednak nie jestem z nich zadowolony wiec zrobie jeszcze raz. Brak im ostrosci. Najprawdopodobniej przyczyna jest brak statywu. Najpierw robilem "z reki" ale zdjecia byly nie do przyjecia. Potem opieralem aparat o dach auta. Jednak pomyl z samowyzwalaczem jest chyba najlepszy. Poeksperymentuje zgodnie z radami i napewno przeczytam poradnik :)
Jeszcze raz dziekuje za pomoc :)
Pozdrawiam serdecznie i zycze wielu dobrych chwil ioraz samych cudownych fotek w Nowym 2010 Roku.
Jurek

Teqila
03-01-2010, 23:33
ja chyba mam 8700 (obecnie u brata dlatego chyba). Z tego co wiem to instrukcje można za darmo gdzieś zamówić. Jutro napiszę gdzie :) pozdrawiam

jurek-ka
04-01-2010, 10:21
ja chyba mam 8700 (obecnie u brata dlatego chyba). Z tego co wiem to instrukcje można za darmo gdzieś zamówić. Jutro napiszę gdzie :) pozdrawiam

Witam :)
Byloby cudownie. Nikio Polska nie posiada takich instrukcji w naszym jezyku. Jak pisalem, znalazlem jakas w necie. W pdf-ie. Jednak jest to ksero jakiejsc papierowej, bardzo zniszczonej. Jest prawie nieczytelna :(
Dla osob, ktore od dluzszego czasu zajmuja sie fotografia to pewnie szczegol. Ja do tej pory uzywalem kompaktu z w pelni automatycznymi ustawieniami. Wiec nie musialem "znac sie" na niczym. Teraz chcialbym poeksperymentowac. Fotografia, gdzie mozna recznie ustawic wiele parametrow jest o wiele ciekawsza. Tyle ze...brak mi nawet podstawowej nomenklatury. Staram sie to nadrabiac, czytajac o fotografi, jednak zawsze nauka najlepiej mi wychodzila, gdy dzialalem w praktyce :)
Ostatnio tak zaglebilem sie w menu mojego nikona...poustawialem jakies opcje...ze nie bylem w stanie robic nim zdjec. Jakims cudem...doprawdy nie wiem jak, udalo sie mi powrocic do ustawien automatycznych. Menu zmienia sie w nim w zaleznosci od wyboru trybu. Jest niestety po Angielsku, podczas gdy ja pochodze z czasow, gdy w szkole nie uczono jeszcze tego jezyka :)
Instrukcja po Polsku rozwiazala by mase moich problemow. Wiem, ze nie nauczy mnie fotografowania, ale to juz kwestia praktyki :)
Dziekuje.

Jurek

Teqila
04-01-2010, 16:52
Już wiem mam n8400. Brat myślał że zgubił mi instrukcję. Zadzwonił do Nikona na portiernię, dowiedział się że nie ma instrukcji w formie elektronicznej, ale mają normalną i mogą mu przesłać. Przelał im tylko koszty przesyłki.

jurek-ka
04-01-2010, 20:14
Już wiem mam n8400. Brat myślał że zgubił mi instrukcję. Zadzwonił do Nikona na portiernię, dowiedział się że nie ma instrukcji w formie elektronicznej, ale mają normalną i mogą mu przesłać. Przelał im tylko koszty przesyłki.

Witam :)
Ach,, wiec to jednak inny model Nikona. Szkoda. Do takiego jak mooj, Nikon Polska nie posiada instrukcji Polskojezycznej. Przynajmniej tak mi odpisano w mailu zwrotnym.
Mimo wszystko bardzo dziekuje za chec pomocy :)
Serdeczne pozdrowienia.

Jurek

Teqila
05-01-2010, 23:14
No to zadzwoń, tak jak zrobił mój brat..może nie mają w formie elektronicznej i dlatego napisali że nie mająa jak zadzwonisz to podeślą pocztą

Art Erie
05-01-2010, 23:18
Do niedawna miałem Coolpixa 8800, z tego co się orientuję to od 8700 różni się obiektywem (zakresem ogniskowych).
Tutaj http://upload.allegro.pl/item863521571_nikon_8800_instrukcja_oryginal.html masz wersję drukowaną w języku polskim.[...]

Do końca aukcji pozostało 16 godzin :)