PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Stary ent i brzoza

GUINNESSts
20-12-2009, 02:17
Kontynuujac krzaczorowe wprawki...
Nie podoba sie? Mnie rowniez nie. Nie wiem jeszcze dlaczego.
Wiec prosze napiszcie dlaczego nie badz tak:)

:)Na kolorkowo:)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/lju3hktmkv8ym2jkgd9i.jpg)

Koniecznie chcialbym dodac, ze nie wrzucam tutaj fotek aby sie nimi chwalic.
Niektorzy moga sie z tym nie zgodzic.
Jesli ktos chce ogladac kadry samograje to ja tez chetnie pokaze.

Dla mnie nie sztuka jest mieszkac w ciekawym miejscu i to pokazac. Sztuka jest pokazac nieciekawe miejsce w ciekawy sposob.

Dlatego szukam nieciekawych miejsc i o rade pytam.
Dlatego taka mala dygresja bo w sens bycia na forum powatpiewam.

Jesli ktos nie zrozumial to zapytam doslownie: Uczymy sie czy chwalimy?

Ja chce sie uczyc. Dlatego jesli masz ochote to sobie po uzywaj na moich wypocinach.

Ocen fotke a o moim komentarzu zapomnij. Jednak pamietaj;););)
Pozdrawiam!!!

Locter
20-12-2009, 02:21
Nie chce mi się myśleć nad tym Twoim wywodem, ale co do zdjęcia - to uważam, że jest bardzo dobre, tylko myśle, że niebo mogłoby być ciutke mniej nasycone. A poza tym wszystko mi pasuje, fajny kadr i obróbka bardzo dobra. To tyle.

bil78
20-12-2009, 02:24
kolory, świtało , niebo -wyszło super tylko czemu tak wąsko ??

GUINNESSts
20-12-2009, 02:30
kolory, świtało , niebo -wyszło super tylko czemu tak wąsko ??

Hmm... No wlasnie. Wasko bo nie wiem jak inaczej. Z kazdej strony krzaczory. A wlasnie je, staram sie jakos sensownie ujac. No ni diabla nie wychodzi.
Mam podobne odczucia;):)

Duca
20-12-2009, 02:37
Co do zdjęcia: Ent fajnie wypełnia kadr, niebo miałeś super, ogólnie podoba mi się ale, kolorystyka coś nie halo, ten żółty wpada w zielony i nie wygląda to ciekawie.

a jakby zrobić to tak (http://img69.imageshack.us/img69/5907/gines1.jpg)

Co do wywodu: nie wiem skąd Ci się to wzięło tak na prawdę, wiadomo że zawsze będą osoby które robią lepsze i gorsze zdjęcia, niektórzy dostaną więcej uwag krytycznych a inni same pochwały, choć i takim też powinie się noga czasem. Ja również jestem zwolennikiem wystawiania zdjęć "do oceny" a nie "do pochwały" Ale jak mam zweryfikować czy moje zdjęcie jest dobre? Ja na przykład nie potrafię wymiernie ocenić moich fotografii i dlatego wrzucam je tu czekając aż osoby (które wiem że robią poprawne zdjęcia i mają swoje perełki wśród nich) takie jak Ty to zrobią.

wypass
20-12-2009, 02:39
patrząc na to zdjęcie wydaje mi się, że udało ci się nieciekawe miejsce pokazać w ciekawy sposób:) podoba mi się takie podejście:)

Klarens
20-12-2009, 02:56
kadr bardzo fajny i taki w moim stylu , czesto fotografuje takie "nieciekawe miejsca" , moze sie przelamie i kiedys tez cos tam pokaze , w sumie o to chodzi by szukac nietypowych kadrow :)
Co do zdjatka to u mnie to wyglada tak ,ze jak juz ktos wczesniej napisal "za bardzo nasycone", cienie tez bym powyciagal , strasznie podoba mi sie niebo !

Marcin T
20-12-2009, 07:58
Ginesik, mnie się taki sposób pokazania nieciekawego miejsca podoba. Jednak czy ono jest nieciekawe? Chyba nie bo jednak zajrzał tam fotograf i nawet stuknął lustrem ;)
W temacie Twojego wywodu chyba lepiej zamilknąć. Widać, że jest napisany w słabej chwili, przypływie złości lub po czwartym drinku :D
Pokazuj dalej te nieciekawe miejsca. Podciągnąłeś warsztat mocno :)

zaza67
20-12-2009, 08:28
uwielbiam taka dzikosc i takie miejsca .
Zdjecie mi sie podoba dobrze obrobione , i swietne niebo . Co do koloru to ja bym zostawil pisza ze cukierkowo ale mi pasuje .
A te brzozy tam macie jakies powyginane :mrgreen:

harb
20-12-2009, 08:58
Co do zdjęcia: Ent fajnie wypełnia kadr, niebo miałeś super, ogólnie podoba mi się ale, kolorystyka coś nie halo, ten żółty wpada w zielony i nie wygląda to ciekawie.

a jakby zrobić to tak (http://img69.imageshack.us/img69/5907/gines1.jpg)

Duca - sorry nie wiem na jakim monitorze pracujesz, ale jeżeli już poprawiać autora to na lepsza wersję - u mnie jest niestety gorzej aniżeli na orginale, kolor traw jest na twojej fotce bardziej czerwony i ma prawie taka samą barwę jak drzewo, autorska wersja jest mz. bardzo dobra i bardziej zróżnicowana kolorystycznie

GUINNESSts - kolejne dobre zdjęcie, w tym wypadku ciasnota uzasadniona, fotka mocno nasycona kolorystycznie ale podoba mi się, pokazałeś w umiejętny sposób coś co jest trudno dobrze pokazać - ja jestem bardzo na tak :-D

charmside
20-12-2009, 08:59
Zdjęcie super, ramka już niekoniecznie, przeszkadza mi w odbiorze.

Duca
20-12-2009, 09:21
Duca - sorry nie wiem na jakim monitorze pracujesz, ale jeżeli już poprawiać autora to na lepsza wersję - u mnie jest niestety gorzej aniżeli na orginale, kolor traw jest na twojej fotce bardziej czerwony i ma prawie taka samą barwę jak drzewo, autorska wersja jest mz. bardzo dobra i bardziej zróżnicowana kolorystycznie...

przepraszam ale ja nie poprawiam autora, to zdjęcie które zamieściłem jest tylko sugestią. Poza tym drzewo na oryginale również ma taki sam kolor jak trawa - zielony, nie wydaje mi się zatem że ta zieleń jest naturalna bo gdyby tak było to pień byłby innego koloru :-D. Dla mnie to wygląda tak jakby autor pojechał suwakiem hue dla koloru żółtego nie w tą co trzeba stronę i całe słoneczne światło nabrało zielonkawego zafarbu.

erde
20-12-2009, 12:09
ciekawie wyszło. podoba mi się. chociaż mogło by być nieco więcej luzu w kadrze. w każdym razie przyjemnie się patrzy

aro6
20-12-2009, 12:10
Mi się podoba no i doskonale znam ten ból "z każdej strony krzaczory" :-D

Bartekkw
20-12-2009, 12:27
Zdjecie złe nie jest....kolory na tak, kadr jak wcześniej już ktoś pisał dla mnie jest trochę za ciasny....

Ale fakt jest taki że brakuje troche na forum praktycznych uwag Kolegów bardziej doświadczonych. Bardziej teraz zaobserwować można komentarze pochwalne bez merytorycznych uwag. Dla mnie Kol. kulten
zawsze fajnie komentował zdjęcia w sposób który pozwalał wyciągnąć wnioski....

Reju
20-12-2009, 13:00
Jak zdjęcie dobre to zawsze pochwale i spróbuje coś podobnego wykonać ... tak zwana nauka :) Co do zdjęcia to takie kolorki soczyste pasują jak najbardziej , kadr ok .Tylko ramka na nie .
Co do krzaków i tp temat pewnie każdemu znany ja najczęściej fotografuję Puszczę Białowieską tu dopiero jest nieład i zakrzaczenie :)

Hoobie
20-12-2009, 13:21
Świetnie wypatrzone - to po pierwsze. Po drugie podoba mi się kolorystyka i czystość tego kadru...
Starałeś pokazać coś nieciekawego w interesujący sposób i mz wyszło Ci to idealnie!
Gratuluję zaparcia i efektów końcowych!

borregaard
20-12-2009, 16:43
Żółty może i faktycznie,deko,wpada w cytrynowy,ale mnie to nie przeszkadza...Dobra fota..:-D

Greg77
20-12-2009, 21:00
Kolego Tomaszu wszystko ladnie tylko.......niebo troche za mocne i za duzo kontrastu....poza tym podoba sie!

GUINNESSts
20-12-2009, 23:05
Dzieki koledzy za konkretne komentarze. Moj do fotki... no przepraszam, ale czasem musze sobie napisac czarno na bialym aby nie zapominac po co tu jestem;)
Mierze sie z tym trudnym gaszczem i jak widze macie podobne problemy. Juz myslalem, ze cos ze mna nie ten tego;)
Marcinie, to naprawde zwykle miejsce. Jedynym powodem, dla ktorego trzasnolem tam lustrem byla brzoza. W nastepnym watku pokaze co za plecami tego kadru. Zreszta ostatnie trzy watki tez z tego fyrtla, szukajac brzoz:)
Duca dzieki za checi.
Pisaliscie o cieniach. Celowo sciemnilem cienie w trawach chcac uzyskac jakas wieloplanowosc. Zolty to widocznie skutek wczesnego slonca i zimy w trawach.
Pozdrawiam i do nauki siadam;):):)

ostrytux
20-12-2009, 23:14
Temat niełatwy i to wiesz :) jednak go nie odpuszczasz i tak trzymaj.
Jak dla mnie dużo bałaganu w tym kadrze ;) co do cieni to jest tak jak lubię nic bym już nie wyciągał.
Natomiast u mnie widać mocno przejścia między liśćmi a niebem zwłaszcza z lewej strony w głębi kadru.