Zobacz pełną wersję : Windows 7 BOX czy OEM
Articool
19-12-2009, 21:39
Z racji tego, że zamierzam się zaopatrzyć w/w system, zacząłem się zastanawiać co zyskam kupując wersję BOX, która jest dwukrotnie droższa? Pomijam oczywiście fakt, że może się coś stać z płytą główną i potem mogą być problemy z tym związane, jak również nie zamierzam kupować nowego kompa w najbliższym czasie.
Nie ukrywam, że różnica w cenie robi dla mnie duża różnicę. Co radzicie?
Wesja OEM jest przeznaczona do sprzedaży tylko z nowym komputerem lub którąś z jego newralgicznych części, wersję BOX można kupić samą. Tyle teoria Microsoftu, praktyka jednak pokazuje swoje ...
Obydwie wersje są identyczne ... więc lepiej kupić tańszą.
Articool
19-12-2009, 21:51
Gdzieś właśnie czytałem, że jeżeli użytkownik sobie sam składa komputer to może nabyć wersję OEM.
Panie, Google naprawdę nie gryzie :) Wystarczy wpisać "windows 7 oem", żeby uzyskać jakże wartościowe odpowiedzi:
http://forum.dobreprogramy.pl/windows-oem-skutki-zmian-licencjonowania-przez-microsoft-t364199.html
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1,82008,7261338,Windows_7_OEM___nie_dla_zwyklych_s miertelnikow_.html
A jeżeli nie chce Ci się czytać, to odpowiedź brzmi "możesz sam zainstalować OEM". Zyskujesz różnicę w cenie, tracisz możliwość przeniesienia licencji na inny komputer.
Articool
19-12-2009, 22:10
A jeżeli nie chce Ci się czytać, to odpowiedź brzmi "możesz sam zainstalować OEM". Zyskujesz różnicę w cenie, tracisz możliwość przeniesienia licencji na inny komputer.
To, że mogę to ja wiem, bo napisałem przecież, że gdzieś o tym czytałem :)
No to w czym problem? Odpowiedz sobie na pytanie, czy różnica w cenie uzasadnia komfort przeniesienia systemu na inną maszynę, jeżeli ten Ci się znudzi / trafi go szlag. Jeśli nie jest warta, kupuj OEM. Przecież to absolutnie subiektywna decyzja, niezbyt rozumiem co inni mogą tu pomóc :)
Jeżeli nie zamierzasz tak jak pisałeś zmieniać kompa a w szczególności płyty głównej to nie widzę sensu brania Box-a, tym bardziej iż zależy Tobie na kasie.
Ja nabyłem OEM i zainstalowałem na starym kompie na którym wcześniej był XP ( też OEM ) i działa wyśmienicie.
Articool
19-12-2009, 22:35
W takim razie już wszystko dla mnie jasne. Dzięki za wypowiedzi :)
też mam podobny dylemat
moja rada: kup box - za dwa lata sprzedasz i zwróci ci się "nadpłata" z nawiązką, zobacz ile kosztuje teraz box xp
oem to wtopiona kasa nie do odzyskania, ani nie sprzedasz, a jak padnie płyta główna to kaplica, jedyna sluszna decyzja to box
pytanie brzmi: xp czy 7 ? ;) a jak 7 to może jedna eng - zawsze to taniej ;) niż pl
Articool
20-12-2009, 18:08
Tylko BOX to jest prawie 750zł, a OEM 370zł więc dla mnie prawie 400zł to bardzo dużo, bo trochę dokładam i mogę sobie np procka wymienić, a skok wydajności na pewno się przyda.
Sprzedawać nie planuję, jedyne co to kwestia losowa z płytą, ale tego nikt nie przewidzi i to mnie deczko hamuje.
Swoją drogą to Microsoft w ogóle przewiduje taką sytuację, że komuś płyta padnie i będzie chciał aktywować produkt na innej? Czy to w ogóle realne, aby w razie czego starać się o kolejną aktywację?
EDIT: Obecnie jest w sprzedaży Upgrade do Siódemki i nawet z wersji OEM Visty można > Koszt około 400zł, więc może jest jakaś szansa, że będzie można taki Upgrade wykonać z 7 OEM do następcy... wtedy koszta się rozkładają i zapewne na takie coś mógłbym sobie pozwolić.
irek6311
20-12-2009, 18:17
XP Home OEM aktywowałem na nowej płycie głównej i problemów nie było ...
konsultant wygenerował nowy klucz aktywacyjny i po problemie (ale to było 2lata temu/teraz mogli to zmienić) ,
najlepiej zadzwonić na Infolinie Microsoftu i się upewnić ,
różnica w cenie duża więc moim zdaniem nie warto przepłacać .
Wesja OEM jest przeznaczona do sprzedaży tylko z nowym komputerem lub którąś z jego newralgicznych części,
Nieprawda. Hint: system builder.
Swoją drogą to Microsoft w ogóle przewiduje taką sytuację, że komuś płyta padnie i będzie chciał aktywować produkt na innej? Czy to w ogóle realne, aby w razie czego starać się o kolejną aktywację?
Telefon do MS, zazwyczaj nie robią z tym problemów; chyba, że dzwonisz kilka razy w miesiącu.
PS.
Odnośnie tego, że 7 nie można kupić w wersji OEM, bo licencja tego zabrania:
Szanowny Panie,
Dziękujemy za skontaktowanie się z Centrum Obsługi Klienta Microsoft.
OEM System Builder: Windows XP, Windows Vista i Windows 7 - zaplombowane nieotwierane pudełko jest do sprzedaży bez komputera i innych dodatków sprzętowych.
W rozumieniu Licencji Producenta Systemów OEM Microsoft wydrukowanej na takim pudełku, użytkownik końcowy, który samodzielnie montuje własny komputer PC, przemontowuje swój komputer lub instaluje oprogramowanie może zakupić oprogramowanie OEM niezależnie od sprzętu.
Z poważaniem,
Justyna *****
Articool
20-12-2009, 18:23
Telefon do MS, zazwyczaj nie robią z tym problemów; chyba, że dzwonisz kilka razy w miesiącu.
Jeśli tak, to nie mam się czym przejmować. Zapewne wezmę OEM.
Jeśli tak, to nie mam się czym przejmować. Zapewne wezmę OEM.
BOX ma sens tylko w przypadku częstych zmian sprzętu. Poza tym, z punktu widzenia oprogramowania, niczym się to nie różni.
W dodatku, jak płyta padnie na gwarancji, to serwis daje Ci kwit, że wymiana była gwarancyjna i MS już w ogóle nie robi problemów.
irek6311
20-12-2009, 18:47
jeśli serwis naprawia PC to zero problemów ... sami OS zainstalują i aktywują ,
ja sam naprawiałem kilka PC i instalowałem na zupełnie innych komponentach XP Home OEM ... 20minut gadania z konsultantem i aktywacja OS (nawet nie sprawdzał faktury ale powiedziałem że stara płyta padła a na nową mam papiery) ,
wersja OEM jest bez wsparcia technicznego i sprzedaż OS odpada ... to jedyne minusy ,
ja mam 3 PC w domu i Laptopa ... jakbym BOX OS kupował to Laptopa bym nie miał :|
wersja OEM jest bez wsparcia technicznego i sprzedaż OS odpada
Ma wsparcie techniczne, ale świadczy je system builder, a nie Microsoft. Zatem jeśli składasz komputer dla kogoś, to Ty świadczysz tej osobie wsparcie techniczne.
Co do odsprzedaży:
Przekazywanie praw własności
Prawa wynikające z Umowy Licencyjnej Użytkownika Oprogramowania (EULA) są przyznawane użytkownikowi przez firmę typu System Builder i odnoszą się do komputera, z którym licencja została pierwotnie przekazana. Firma typu System Builder ma obowiązek świadczyć pomoc techniczną w ramach licencji na oryginalnym komputerze. Przeniesienie licencji na inny komputer nakładałoby na niego ten obowiązek w odniesieniu do komputera, który został wyprodukowany przez innego producenta. To jeden z głównych powodów, dla których licencja OEM System Builder nie może być przenoszona. Krótko mówiąc, oprogramowanie w wersji OEM jest „przywiązane” do oryginalnego systemu komputerowego, na którym zostało zainstalowane.
Można jednak przekazać innemu użytkownikowi cały komputer wraz z prawami wynikającymi z licencji na oprogramowanie. Wraz z komputerem przekazywanym nowemu użytkownikowi należy przekazać oryginalne nośniki z oprogramowaniem, instrukcje obsługi (o ile zostały dostarczone) i Certyfikat Autentyczności (COA). Zaleca się także przekazanie oryginalnej faktury zakupu lub paragonu. Dotychczasowy użytkownik przekazywanego komputera nie może zachować żadnych kopii oprogramowania.
http://www.microsoft.com/poland/licencje/programy/oem.aspx
wersję eng win 7 box można nabyć za 500 zł, za 2 lata na pewno sprzedasz ją za 200 zł
Articool
20-12-2009, 21:35
Mógłbyś podać źródło, gdzie można nabyć w takiej cenie? Sprawdzałem na skąpcu i cena jest ta sama co PL.
W wersji box masz system 32 i 64 bit, oem kupujesz albo jedną albo drugą. Co do wersji oem i aktywacji klucza używałem Xp w wersji oem pech chciał że kilka dni po zainstalowaniu systemu padła karta graficzna i po wymianie system krzyczał że klucza nie można aktualizować, po tel do Microsoftu bardzo miła (aż byłem w szoku) Pani aktywowała mi klucz który później przez 3 lata śmigał i był aktywowany kilkanaście razy na necie bez żadnego problemu ( częste upgrade sprzętu i reinstalki systemu z racji destrukcyjnych nauk na rejestrze itp :P )
Co do samej wersji także planuje zakup ale będzie to wersja box- z racji późniejszego ew odsprzedania, oraz 64 bit wyląduje na PC do pracy a 32 bit będzie podkładka dla laptopa- już na nim mam 32 bit win7 w wersji studenckiej ale ostatnio znajomy udowadniał naszym władzom że jest studentem i ma system legalnie przez prawie 1,5 miesiąca od zarekwirowania sprzętu.
Tylko BOX to jest prawie 750zł, a OEM 370zł więc dla mnie prawie 400zł to bardzo dużo, bo trochę dokładam i mogę sobie np procka wymienić, a skok wydajności na pewno się przyda.
Sprzedawać nie planuję, jedyne co to kwestia losowa z płytą, ale tego nikt nie przewidzi i to mnie deczko hamuje.
EDIT: Obecnie jest w sprzedaży Upgrade do Siódemki i nawet z wersji OEM Visty można > Koszt około 400zł, więc może jest jakaś szansa, że będzie można taki Upgrade wykonać z 7 OEM do następcy... wtedy koszta się rozkładają i zapewne na takie coś mógłbym sobie pozwolić.
Powiedz proszę gdzie kupię wersję BOX Windows 7 za 750 zł? Chętnie nabędę system w takiej cenie. Szukałem na allegro, poprzez porównywarki cen i wszędzie cena przekracza 1000 zł, a to już prawie dwukrotność ceny OEM wersji Ultimate x64, którą najtaniej udało mi się znaleść za ok. 600 zł.
Pozdrawiam.
tyle kosztuje wersja win 7 home