Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22
    Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie Windows 7 BOX czy OEM

Z racji tego, że zamierzam się zaopatrzyć w/w system, zacząłem się zastanawiać co zyskam kupując wersję BOX, która jest dwukrotnie droższa? Pomijam oczywiście fakt, że może się coś stać z płytą główną i potem mogą być problemy z tym związane, jak również nie zamierzam kupować nowego kompa w najbliższym czasie.

Nie ukrywam, że różnica w cenie robi dla mnie duża różnicę. Co radzicie?

Domyślnie

Wesja OEM jest przeznaczona do sprzedaży tylko z nowym komputerem lub którąś z jego newralgicznych części, wersję BOX można kupić samą. Tyle teoria Microsoftu, praktyka jednak pokazuje swoje ...
    Obydwie wersje są identyczne ... więc lepiej kupić tańszą.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Gdzieś właśnie czytałem, że jeżeli użytkownik sobie sam składa komputer to może nabyć wersję OEM.

bth
    Gość

Domyślnie

Panie, Google naprawdę nie gryzie Wystarczy wpisać "windows 7 oem", żeby uzyskać jakże wartościowe odpowiedzi:

http://forum.dobreprogramy.pl/window...t-t364199.html
    http://technologie.gazeta.pl/technol...telnikow_.html

A jeżeli nie chce Ci się czytać, to odpowiedź brzmi "możesz sam zainstalować OEM". Zyskujesz różnicę w cenie, tracisz możliwość przeniesienia licencji na inny komputer.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bth Zobacz posta
    A jeżeli nie chce Ci się czytać, to odpowiedź brzmi "możesz sam zainstalować OEM". Zyskujesz różnicę w cenie, tracisz możliwość przeniesienia licencji na inny komputer.
    To, że mogę to ja wiem, bo napisałem przecież, że gdzieś o tym czytałem

bth
    Gość

Domyślnie

No to w czym problem? Odpowiedz sobie na pytanie, czy różnica w cenie uzasadnia komfort przeniesienia systemu na inną maszynę, jeżeli ten Ci się znudzi / trafi go szlag. Jeśli nie jest warta, kupuj OEM. Przecież to absolutnie subiektywna decyzja, niezbyt rozumiem co inni mogą tu pomóc

Domyślnie

Jeżeli nie zamierzasz tak jak pisałeś zmieniać kompa a w szczególności płyty głównej to nie widzę sensu brania Box-a, tym bardziej iż zależy Tobie na kasie.
    Ja nabyłem OEM i zainstalowałem na starym kompie na którym wcześniej był XP ( też OEM ) i działa wyśmienicie.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

W takim razie już wszystko dla mnie jasne. Dzięki za wypowiedzi

Domyślnie

też mam podobny dylemat
    moja rada: kup box - za dwa lata sprzedasz i zwróci ci się "nadpłata" z nawiązką, zobacz ile kosztuje teraz box xp
    oem to wtopiona kasa nie do odzyskania, ani nie sprzedasz, a jak padnie płyta główna to kaplica, jedyna sluszna decyzja to box

pytanie brzmi: xp czy 7 ? a jak 7 to może jedna eng - zawsze to taniej niż pl

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto

Domyślnie

Tylko BOX to jest prawie 750zł, a OEM 370zł więc dla mnie prawie 400zł to bardzo dużo, bo trochę dokładam i mogę sobie np procka wymienić, a skok wydajności na pewno się przyda.

Sprzedawać nie planuję, jedyne co to kwestia losowa z płytą, ale tego nikt nie przewidzi i to mnie deczko hamuje.

Swoją drogą to Microsoft w ogóle przewiduje taką sytuację, że komuś płyta padnie i będzie chciał aktywować produkt na innej? Czy to w ogóle realne, aby w razie czego starać się o kolejną aktywację?

EDIT: Obecnie jest w sprzedaży Upgrade do Siódemki i nawet z wersji OEM Visty można > Koszt około 400zł, więc może jest jakaś szansa, że będzie można taki Upgrade wykonać z 7 OEM do następcy... wtedy koszta się rozkładają i zapewne na takie coś mógłbym sobie pozwolić.
    Ostatnio edytowane przez Articool ; 20-12-2009 o 18:12

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów