PDA

Zobacz pełną wersję : Slik vs Velbon...

Biker
29-10-2006, 11:16
Witam wszystkich.
Noszę się z zamiarem kupna statywu. Jak łatwo wywnioskować po tytule :) budżet jest nieco ograniczony. Przejżałem już wiekszość postów o tej tematyce ale mimo wszystko potrzebuje bardziej konkretnych opinii. Dodam również iż zdaję sobie sprawę jakimi dobrymi statywami są MF, że jest to inwestycja na dluuugie lata itd. ale jak już wspomniałem suma jaką chcę - mogę wydać jest ograniczona ( do ok. 350 PLN ). Wracająć do głównego wątka mojego postu, myślę konkretnie o modelach Velbon sherpa 250R ( ta wysokość jest zupełnie wystarczająca dla mnie :) oraz o SLIK'u PRO 340 DX. Statyw ma współpracować obecnie z F60 + Nikkor 28 - 80, a w przyszłosci, może niedalekiej z D80 + Nikkor 18 -135, czasem może podlączę jakiś tele do 300 mm ale to raczej sporadycznie. Osobiście oglądałem sherpę i wydała mi się dość stabilna... ( w swojej klasie :) Ze Slikiem niestety nie miałem możliwiści bliżej się "zapoznać". W zasadzie byłem już przekonany do sherpy do czasu gdy zobaczyłem konkurenta na jedej ze stron foto. Bardzo proszę osoby które miały z którymś z nich kontakt o jakieś opinie uwagi na temat stabilności, wykonania czy też materiałów z jakich wykonane są statywy no i ew. który z nich bardziej warto kupić. Z góry dziekuję, pozdrawiam.

ALF
29-10-2006, 11:39
udźwig statywu powinien być minimum 2 razy większy od ciężaru nacięższego zestawu...i to bez wyciągniętej kolumny centralnej :)
dyskusji o statywach było już na tym forum bez liku...poczytaj...

Czornyj
29-10-2006, 13:19
Od lat mam SLIK-a PRO 500DX i jest to bardzo solidny statywik. Używałem go z dość ciężkimi zestawami i było ok.

Biker
29-10-2006, 20:25
Dzieki za odpowiedzi.
Drogi Alfie wyszukiwarka na tym forum była pierwszym miejscem od jakiego w ogóle zaczałem poszukiwania:) Rzeczywiście można wywnioskować wiele cennych uwag ze starszych postów, lecz pisząc tego posta chcialem uzyskać informacje dotyczace bezposredniego kontaktu z produktami z tytulu, jesli ktokolwiek w ogole trzymal je w reku. Niestety, jak nie trudno zauwazyc konkretnie na ich temat niewiele sie pisze no a jesli jest cos to dyskusja i tak sprowadza sie do pochwal w kier. MF, nie dziwi mnie to, bo sam chwale i w miare mozliwosci siegam po produkty wysokiej jakosci....no ale wiadomo wszytko wedle wlasnych mozliwosci :) Jesli ktos mialby jakies zdanie na temat przewagi ktoregos z wymienionych statywow to wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam