Zobacz pełną wersję : D1x biel
Witajcie!
Nie wiem czy to jest problem mojego D1x, czy tak być musi, a może ja popełniam błąd?
Kiedy fotografuję przy świetle zastanym w pomieszczeniu, mam problem z bielą w cieniach. Odcień szarości
jwest cioepły, wręcz czerwonawy. w partiach jastych jest dobrze. Pruba usunięcia dominaty prowadzi do całkowitego zawałszowania kolorów. Podobnie jest podczas fotografowania śniegu w dni pochmurne.
Pozdrawiam Stamor.
Zaiste dziwne pytanie...
Swiatło zastane nie jest białe w pomieszczeniu. Oświetlenie typu "żarówka" "świetlówka" nie ma temperatury barwnej jak światło białe. Śnieg też nie jest "biały" w cieniu :D
Do regulacji słuzy przełacznik WB. Raczej niestety nad nim nie panujesz...
microbot
20-12-2009, 19:44
Zaiste dziwne pytanie...
Swiatło zastane nie jest białe w pomieszczeniu. Oświetlenie typu "żarówka" "świetlówka" nie ma temperatury barwnej jak światło białe...
Czy światło zastane w pomieszczeniu nie może pochodzić z okna? :)
Redskull
20-12-2009, 21:16
@Stamor
Jesli masz białe sciany pstryknij Pre Wb na scianie, bedziesz mial odniesienie. W cieniu zawsze bedziesz mial cos nie halo, bo np szafa w kolorze brazowym rzuci odblask w katach i zrobi Ci dominante...Rada jedna, wypala lampa :)
Edit... wrzuc sampla
Dziękuję za odpowiedzi, ale nie o to chodzi jakie jest światło, czy o ustawienie balansu bieli. Mój D1x zachowuje się dziwnie. W pochmurny dzień raczej trudno mówić o niebieskich cieniach. Światło jest rozproszone. Balans bieli ustawiony na pochmurno i tak trudno osiągnąć szarości netutralne, mają tendencje lekkiego zaczerwienienia. To samo dotyczy pomieszczeń o ścianach białych przy świetle zastanym, dziennym bez sztucznego doświetlenia. Przy fotografowaniu w podobnym oświetleniu scen wielobarwnych balans bieli (kolory) jest poprawny. A moje pytanie było czy takie zachowanie aparatu jest przwidłowe? To pierwszy nikon profesjonalny!
Pozdrawiam Stanisław
Możemy sobie tak analizować i analizować, ale jak nie dasz zdjęć to my nic nie będziemy wiedzieli. Ty wiesz jak wygląda otoczenie na zdjęciu. My nie. A to my mamy ci dawać rady. Bez tych istotnych informacji nasze rady to tylko gdybania.
Daj 2 zdjęcia. Jedno to takie które pokazuje te wadę, a drugie zrobione chwilę później, szerokim kątem (najlepiej rybim okiem) pokazujące pomieszczenie i to coś, co fotografowałeś.
Przykładowe zdjęcia pod adresem
http://www.stamor.pl/klub/index.pl
Większość zdjęć na śniegu w pochmurny dzień nawt na wb auto ma takie zabarwienie.
Pozdrawiam
Dałeś złego linka. Podany w zapytaniu URL nie istnieje.
OK, prawidłowy http://www.stamor.pl/klub/index
No i co wzbudza twój niepokój?
Jedno zdjęcie za zimne, drugie za ciepłe. Dla AWB to normalne, szczególnie w antycznym body. Do teraz AWB nie działa idealnie i Nikon D3 ci sie też na tym wyłoży. Idealny balans się osiąga z RAW lub robiąc WB PRE.
Dziękuję za pomoc! Myślałem że tylko ja mam tego typu problemy! Fotografuję w RAWach co ułatwia otrzymanie dobrej barwy.
Serdecznie pozdrawiam Stanisław
Witam.
Żeby nie zakładać nowego wątku zadam pytanie w tym ponieważ też dotyczy się D1x. Mianowicie czy jest to możliwe aby aparat z lamą SB800 prześwietlał o 1 do 1,5 EF w pomiarze TTL? Robi to zawsze. Dopiero jak ustawie lampę na A to naświetlenia są całkowicie poprawne. Wiem że na A informacje czyta lampa. Ale to trochę dziwne żeby zdjęcia z TTLem były przepalone i to tak mocno. Na D2x z tą samą lampą nie ma aż takich problemów choć i tak zdarzają się jakieś dziwne rzeczy. Muszę zawsze kontrolować histogram z lampą żeby nie było niespodzianki. Wasze aparaty też tak mają?
Redskull
21-12-2009, 10:00
Ja tylko powiem, ze balans na zdjeciu 2 jest jak najbardziej poprawny. Podciag je w PS o 2ev w gore i zobaczysz szarosc :)
Czy światło zastane w pomieszczeniu nie może pochodzić z okna? :)
Może pochodzić z okna. Ale to co jest za oknem niekoniecznie jest białe i czarne. Do kalibracji można uzyć "szarej kartki" - to chyba 18% szarości. I jak już napisano, otoczenie, kolor ścian, mebli itp doskonale rozwala pomiar bieli.
Nikon D1x z lampą SB800, poniżej tabela zgodności:
http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2003/6513/sb800.htm
Pozdrawiam
Dzięki za tabelę zgodności SB800 mam ją w instrukcji ale to nie tłumaczy zupełnie mojego problemu.
Dziękuję za poradę.
Serdecznie pozdrawiam StaMor