Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: D1x biel

Domyślnie D1x biel

Witajcie!
    Nie wiem czy to jest problem mojego D1x, czy tak być musi, a może ja popełniam błąd?
    Kiedy fotografuję przy świetle zastanym w pomieszczeniu, mam problem z bielą w cieniach. Odcień szarości
    jwest cioepły, wręcz czerwonawy. w partiach jastych jest dobrze. Pruba usunięcia dominaty prowadzi do całkowitego zawałszowania kolorów. Podobnie jest podczas fotografowania śniegu w dni pochmurne.
    Pozdrawiam Stamor.
    Nikon D1x, D2x, D100, D800, D90, FTn, EL, F-801s, F-501, F-301, EM, SB-50DX, SB-22 i kilka szkieł Nikkor, Sigma, Tamron.

Domyślnie

Zaiste dziwne pytanie...
    Swiatło zastane nie jest białe w pomieszczeniu. Oświetlenie typu "żarówka" "świetlówka" nie ma temperatury barwnej jak światło białe. Śnieg też nie jest "biały" w cieniu
    Do regulacji słuzy przełacznik WB. Raczej niestety nad nim nie panujesz...
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    Zaiste dziwne pytanie...
    Swiatło zastane nie jest białe w pomieszczeniu. Oświetlenie typu "żarówka" "świetlówka" nie ma temperatury barwnej jak światło białe...
    Czy światło zastane w pomieszczeniu nie może pochodzić z okna?

Domyślnie

@Stamor

Jesli masz białe sciany pstryknij Pre Wb na scianie, bedziesz mial odniesienie. W cieniu zawsze bedziesz mial cos nie halo, bo np szafa w kolorze brazowym rzuci odblask w katach i zrobi Ci dominante...Rada jedna, wypala lampa

Edit... wrzuc sampla
    Ostatnio edytowane przez Redskull ; 20-12-2009 o 21:22
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi, ale nie o to chodzi jakie jest światło, czy o ustawienie balansu bieli. Mój D1x zachowuje się dziwnie. W pochmurny dzień raczej trudno mówić o niebieskich cieniach. Światło jest rozproszone. Balans bieli ustawiony na pochmurno i tak trudno osiągnąć szarości netutralne, mają tendencje lekkiego zaczerwienienia. To samo dotyczy pomieszczeń o ścianach białych przy świetle zastanym, dziennym bez sztucznego doświetlenia. Przy fotografowaniu w podobnym oświetleniu scen wielobarwnych balans bieli (kolory) jest poprawny. A moje pytanie było czy takie zachowanie aparatu jest przwidłowe? To pierwszy nikon profesjonalny!
    Pozdrawiam Stanisław
    Nikon D1x, D2x, D100, D800, D90, FTn, EL, F-801s, F-501, F-301, EM, SB-50DX, SB-22 i kilka szkieł Nikkor, Sigma, Tamron.

Domyślnie

Możemy sobie tak analizować i analizować, ale jak nie dasz zdjęć to my nic nie będziemy wiedzieli. Ty wiesz jak wygląda otoczenie na zdjęciu. My nie. A to my mamy ci dawać rady. Bez tych istotnych informacji nasze rady to tylko gdybania.
    Daj 2 zdjęcia. Jedno to takie które pokazuje te wadę, a drugie zrobione chwilę później, szerokim kątem (najlepiej rybim okiem) pokazujące pomieszczenie i to coś, co fotografowałeś.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Przykładowe zdjęcia pod adresem
    http://www.stamor.pl/klub/index.pl
    Większość zdjęć na śniegu w pochmurny dzień nawt na wb auto ma takie zabarwienie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dałeś złego linka. Podany w zapytaniu URL nie istnieje.
    OK, prawidłowy http://www.stamor.pl/klub/index

No i co wzbudza twój niepokój?
    Jedno zdjęcie za zimne, drugie za ciepłe. Dla AWB to normalne, szczególnie w antycznym body. Do teraz AWB nie działa idealnie i Nikon D3 ci sie też na tym wyłoży. Idealny balans się osiąga z RAW lub robiąc WB PRE.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-12-2009 o 22:53
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dziękuję za pomoc! Myślałem że tylko ja mam tego typu problemy! Fotografuję w RAWach co ułatwia otrzymanie dobrej barwy.
    Serdecznie pozdrawiam Stanisław

Domyślnie

Witam.
    Żeby nie zakładać nowego wątku zadam pytanie w tym ponieważ też dotyczy się D1x. Mianowicie czy jest to możliwe aby aparat z lamą SB800 prześwietlał o 1 do 1,5 EF w pomiarze TTL? Robi to zawsze. Dopiero jak ustawie lampę na A to naświetlenia są całkowicie poprawne. Wiem że na A informacje czyta lampa. Ale to trochę dziwne żeby zdjęcia z TTLem były przepalone i to tak mocno. Na D2x z tą samą lampą nie ma aż takich problemów choć i tak zdarzają się jakieś dziwne rzeczy. Muszę zawsze kontrolować histogram z lampą żeby nie było niespodzianki. Wasze aparaty też tak mają?
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów