Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z autofokusem w D90

Elleandier
18-12-2009, 00:17
Witam

Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem D90. Po dwóch latach urzędowania na D80, stwierdziłem, że czas wymienić sprzęt na nieco lepszy. Tym bardziej, że fotografia wkręciła mnie znacznie bardziej ;)

No, ale pojawił się problem... załadowałem akumulator, odpaliłem aparat, ustawiłem date itd. itp i od razu postanowiłem przekonać się, czy faktycznie następca 80'tki ma taką szałową jakość zdjęć... i ku mojemu zdziwieniu autofokus nie zadziałał. Przejrzałem instrukcję i kombinowałem z tym, co jest w niej napisane... ale albo jestem zbyt ślepy, albo zbyt ociemniały :P tudzież zachwycony nowym sprzętem. Czy wie ktoś może jak mi pomóc? Przypuszczam, że autofokus jest jakimś cudem zablokowany (tylko jakim, próbowałem bawić się ustawieniami na manualu i pierwsza opcja z menu autofokus jest niedostępna). Dodam, że pokrętło po lewej było przekręcone na AF + obiektyw ma stosowną funkcję (na D80 ostrzyło gracko).

Pozdrawiam!

Antonioo
18-12-2009, 00:23
na obiektywie na pewno przełączone na af a nie na m?

Elleandier
18-12-2009, 00:49
Na 100%, bawiłem się z tym ok. godziny.. :/

jackrabbit
18-12-2009, 00:54
hmm a przelacz na M, poostrz troche recznie i wtedy sprawdz, mi sie raz tak kitowy w d40 zablokowal

Antonioo
18-12-2009, 00:55
a zresetuj ustawienia do fabrycznych, odpinałeś obiektyw?, wyjmowałeś akumulator?

Elleandier
18-12-2009, 21:39
Tak, próbowałem zarówno wyciągać obiektyw (próbowałem na wszystkich jakie posiadam, zarówno z VR jak i bez) jak i wyciągać akumulator i przywracać ustawienia fabryczne. Wydaje mi się, że faktycznie coś jest zablokowane (tudzież zepsute), bowiem nawet kiedy przyciskam przycisk AF (obok panelu górnego, na którym wyświetlana jest przysłona itd) i kręcić rolkami to nic to nie daje...

Próbowałem też pobawić się na manualu... ale tak czy inaczej, autofokus dalej działa jak działał.... czyli nie działa. Kiedy próbowałem na obiektywie z VR (kitowy, 18-105mm) to słychać było z wewnątrz krótki dźwięki... a potem jakby próbował pracować, ale wydaje mi się, że ma to związek z VR, gdyż na obiektywie bez tego udogodnienia nie było tego słychać...

Zaczynam się obawiać, że nowy aparat szybko odwiedzi serwis...

Elleandier
19-12-2009, 14:31
Rozumiem więc, że powinienem zgłosić się do serwisu?

Averne
19-12-2009, 14:54
Nie, do sklepu! Skorzystaj z rękojmii i wskaż że to wada fabryczna sprzętu. Zażądaj wymiany. Ja sobie nie wyobrażam oddania NOWEGO aparatu do serwisu jeżeli w momencie zakupu był niesprawny.

laciaty
19-12-2009, 15:10
No. Prosto do sklepu biegnij. Sprzedawca ma obowiązek wymienić ci na inny egzemplarz. Ale dziwi mnie jedna sprawa: kupowałeś w fizycznym sklepie - to czemu nie sprawdziłes na miejscu czy wszystko ok? Jeżeli kupiłeś przez neta to masz chyba 10 dni na oddanie bez podania przyczyny.

lukash996
19-12-2009, 15:32
Czy sprawdzałeś ustawienie AF w menu aparatu?? bo o ile dobrze pamiętam af da się wyłączyć na dwa sposoby na obiektywie i w menu, może tam jest wyłączone??

Averne
19-12-2009, 15:36
I jeszcze na obudowie poniżej przycisku zwalniającego bagnet :)

Elleandier
19-12-2009, 15:39
Jakby mi ktoś napisał po kolei jak można włączyć autofokus w menu to byłbym wdzięczny :P ... ale przejrzałem instrukcję i nie było tam nic na temat włączania/wyłączania AF poza przełącznikiem na body i obiektywie (a te oba ustawiałem na AF). Jest za to spora część poświęcona ustawieniom osobistym i różnym trybom pracy AF... ale najpierw trzeba uruchomić ten Autofokus :P

jm
19-12-2009, 15:50
No, ale pojawił się problem... załadowałem akumulator, odpaliłem aparat, ustawiłem date itd. itp i od razu postanowiłem przekonać się, czy faktycznie następca 80'tki ma taką szałową jakość zdjęć... i ku mojemu zdziwieniu autofokus nie zadziałał.

A dokładnie?
Wszystkie szczegóły?

AF nie zadziałał - czyli...nie ma zielonej kropki w wizjerze?,
Obiektyw nie "szuka ostrości"?,
Nie ma pikniecia?
Co się wyświetla na górnym wyświetlaczu?
Jak zachowuje się spust w momencie wciskania go do połowy?
Czy mimo braku potwierdzenia ostrości (kropka) możesz wykonac zdjęcie?
Dodatkowo - czy obiektyw z innym body działa prawidłowo? Sprawdzałeś? Jeśli nie, to pozostaje na szybko wycieczka do najbliższego FJ i podpięcie obiektywu do innego aparatu.

Dużo tych pytań, ale czasem tylko tak można dojść z maszyną do ładu;)

Arthuros
19-12-2009, 15:51
hm,
reset ustawień w body i nie trzeba gmerać w poszukiwaniu ustawień AF w menu ... default'owe ustawienia muszą działać, jesli nie działają, nie ma co darej gmerać tylko do sklepu bo święta coraz bliżej i męka bedzie tak na manualu rodzine łapać.

Elleandier
19-12-2009, 16:03
A dokładnie?
Wszystkie szczegóły?

AF nie zadziałał - czyli...nie ma zielonej kropki w wizjerze?,
Obiektyw nie "szuka ostrości"?,
Nie ma pikniecia?
Co się wyświetla na górnym wyświetlaczu?
Jak zachowuje się spust w momencie wciskania go do połowy?
Czy mimo braku potwierdzenia ostrości (kropka) możesz wykonac zdjęcie?
Dodatkowo - czy obiektyw z innym body działa prawidłowo? Sprawdzałeś? Jeśli nie, to pozostaje na szybko wycieczka do najbliższego FJ i podpięcie obiektywu do innego aparatu.

Dużo tych pytań, ale czasem tylko tak można dojść z maszyną do ładu;)

Ad 1. Jeżeli mówimy o zielonej kropce w wizjerze po lewej stronie u dołu - to pojawia się co jakiś czas i mruga
Ad 2. Nie, nie szuka ostrości... zachowuje się tak jakby był na manualu
Ad 3. Piknięcie jest jak wciskam spust do połowy... i na tym się kończy (jeśli o tym samym piknięciu mówimy)
Ad 4. Bateria, przysłona, czas naświetlania, rodzaj i wielkość zdjęcia, liczba zdjęć, prócz tego pomiar światła (matrycowy bodajże), kwadrat z kwadracikiem na środku (czyli chyba punk AF, nie jestem tego pewien) oraz WB i literka A... wsio
Ad 5. Piknięcie, jak już pisałem
Ad 6. Kropka jest, ale czy ostre czy nie ostre... zdjęcie wykonać mogę...

Jak się okazało, obiektywy nie działają poprawnie także z moim starym D80 ... w sensie AF nie działa, chociaż wcześniej wszystko grało. Przypuszczam jednak, że jeśli chodzi o D80, to ma to związek z użytkowaniem... bo momentami faktycznie AF tam szwankował.

Kurde, sam już nie wiem ;/ nie znam się aż tak dobrze na sprzęcie...

Averne
19-12-2009, 16:09
A to są szkła AF-S czy silnik? Jeśli AF-S, podepnij coś na śrubokręt bo może uszkodzone D80 popaliło silniczki?

jm
19-12-2009, 16:12
Ad 6. Kropka jest, ale czy ostre czy nie ostre... zdjęcie wykonać mogę...

Jak się okazało, obiektywy nie działają poprawnie także z moim starym D80 ... w sensie AF nie działa, ...

Skoro możesz wykonac zdjęcie - to poszukaj w menu - pozycji priorytet AF - nie wiem czy d90 ma coś takiego.... ale szukaj - wygląda jakby tam było cos odhaczone inaczej niz trzeba.

Skoro obiektywy nie działają także z d80... no to mam przypuszczenie graniczące z pewnością, że jednak coś masz źle ustawione w puszce...., bo zakładam, że przełącznik na obiektywach jest na AF?
I Na koniec - może banalnie...ale... czy masz AF-S włączony? Na pewno? (nic nie wspominasz o takim symbolu na górnym wyswietlaczu...)

Elleandier
19-12-2009, 16:13
Tak, to są AF-S. Z tym, że nowy obiektyw AF-S 18-105mm podłączyłem najpierw do D90 i już wówczas nie chciał działać... pozostałe dwa (18-135mm i 70-300mm mam od czasu zakupu D80).
Na śrubokręt? tzn?

Averne
19-12-2009, 16:15
Na śrubokręt to takie, które nie posiadają własnego silnika - korzystają z tego w BODY. Jak by nie było, na Twoim miejscu wybrałbym się do sklepu.

jm
19-12-2009, 16:15
Jaki tryb AF masz ustawiony w body???

Elleandier
19-12-2009, 16:18
Tak, przełączniki mam na AF. Co do AF-S nie mogę nic z tych rzeczy ustawiać w nowym body... szczerze mówiąc to już się trochę pogubiłem :P
Naciskam przycisk AF (w górnej części body, obok wyświetlacza) i kręcę pokrętłem głównym... i nic się nie zmienia. Coś musi być zablokowane, albo już sam nie wiem...

jm
19-12-2009, 16:25
Wciskasz przycisk AF, kręcisz kółkiem i nic???
No dobra, ale jaki tryb AF Ci się wyświetla na górnym wyświetlaczu...? Jaki???
Twierdzisz, że nie potrafisz tego trybu zmienić - ale jaki jest aktualnie wybrany? - musi się coś wyświetlać!

MikeS
19-12-2009, 16:33
Na śrubokręt? tzn?

Zgrabny cytat z innego forum

śrubokręt - ta potoczna nazwa pochodzi od jego kształtu,
jest to napęd autofocusa (silnik)umieszczony w korpusie aparatu i połączony z obiektywem poprzez "sprzęgło" widać je pomiędzy 5 a 6 śrubką bagnetu nikona, (jako pierwszą liczyć trzeba tą na godzinie 12) wygląda jak śrubokręt
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fotoplaneta.pl/aparaty-cyfrowe/images/smiles/icon_mrgreen.gif)
Jest to dość głośny i wolny (w porównaniu z nowymi rozwiązaniami) napęd AF.

Nowe obiektywy maja własne wbudowane silniczki i nie korzystają z silniczka w body,
Nikon D40(x) i D60 pozbawione są silniczka napędowego (śrubokręta) i z tej przyczyna układ automatycznego ustawiania ostrości (Auto Focus - AF) nie działa ze starszymi obiektywami (szkłami, słoikami) pozbawionymi własnego napędu.
Żeby mieć AF przy tych nikonach należy kupować szkła wyposażone we własny napęd AF-S, HSM itd.
Należy pamiętać że są różne rodzaje silniczków, i nie zawsze oznacza to, że szkło posiadające własny będzie szybsze (lepsze) od tego napędzane śrubokrętem.

Nie wiadomo jak długo jeszcze śrubokręt będzie montowany w korpusach aparatów marki nikon, z najniższych modeli zniknął jakieś 1,5 roku temu.
Wszystkie nowe szkła wyposażone są już we własny napęd.

Elleandier
19-12-2009, 16:59
Oto co widać: trybu nie pokazuje, tak jakby nie wykrywał AF

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img697.imageshack.us/i/wyswietlacz2.jpg/)

Jak teraz podłączałem za którymś tam z kolei razem obiektyw do D80, to AF zadziałało... po kilku następnych przyłączeniach znowu AF-S odpaliło (chociaż wcześniej na D80 też nie pokazywało trybu i nie chciało ostrzyć). Wygląda więc chyba na to, że styki coś szwankują... :P chyba...

jm
19-12-2009, 17:07
Body nie widzi obiektywu.
3 wskazówki:

podepnij obiektyw tak z sercem;) aby wykluczyć, że coś do końca nie zaskoczyło - znam już taki jeden przypadek, że ktoś chciał wysyłać d80 do serwisu, a okazało się, że...nieumiejętnie podpinał obiektyw - musi być taki klik przy zapinaniu szkła do body.
jak powyższe nie zadziała - wacik zwilż spirytusem i przeczyść styki obiektywów/aparatu
jak wszystko powyżej zawiedzie... to podepnij jakiś inny obiektyw - pożyczony od kogoś (nawet z gabloty FJ;)) i sprawdź czy coś się zmieni
PS

Pokaż co się dzieje na wyświetlaczu w momencie jak masz podpięty obiektyw do body, bo teraz... jest error ale nie masz ani karty ani obiektywu.

wasilewk
19-12-2009, 17:08
Wg mnie:
1. Brak karty.
2. "F - -" świadczy o nieodczytaniu obiektywu.

Zlikwiduj to i ustaw "na zielony" - zobaczymy co pokaże i czy ruszy.

Pzdr.

lukash996
19-12-2009, 17:12
wydaje mi się że body nie widzi obiektywu bo kolega go nie podpiął ;)

Elleandier
19-12-2009, 17:17
Tak, nie podpiąłem... normalnie widzi obiektyw, tylko tak jakby nie widzi AF... tzn nie widzi trybu, pól etc... ale zdjęcia cykać można.
Poodpinałem, poprzypinałem... i faktycznie coś musiało być ze stykami. Dopiero po ok. 20 odpięciach D90 zaczął mi prawidłowo łapać AF :P i już wszystko działa. Przepraszam za zamieszanie, ale nie spodziewałem się czegoś takiego... już prędzej jakiejś blokady >< ustawianej w menu.

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? :P

jm
19-12-2009, 17:34
Ufff czyli winny okazał się...operator maszyny?;)

Elleandier
19-12-2009, 18:06
W pewnym stopniu tak ;). Operator maszyny nie spodziewał się, że musi "rozruszać" nowe body i wkładać obiektyw kilkadziesiąt razy :D

Dziękuję w każdym razie za cenne "porady" ;) przydadzą się gdy zajdzie takowa potrzeba

jm
19-12-2009, 18:09
Osobiście nie mam i nie miałam nigdy d90 ale kojarzę wątki o ..... tego typu przypadłościach tego modelu - chyba własnie jakieś manewry z AF tam były opisywane, nawet chyba ktoś wstawiał ankietę.... poszukaj, może coś więcej się dowiesz...szkoda, że już po zakupie;)

MikeS
19-12-2009, 19:58
Ja miałem taką historyjkę że aparat w pewnej chwili nie łapał ostrości. To mi się zdarzało najczęściej przy błyskawicznym przeogniskowaniu z 18mm na 270mm. Ale wystarczył on/off i wracało do normy.
Cóż... może ten typ tak ma, może to była wina puszki, lecz oddałem obiektyw do serwisu bo body się bałem (jeszcze by mi coś w sprawnym wymyślili i pozbawili gwarancji) - w każdym razie tamron uznał mi gwarancję i po naprawie ukradł tulipana o którym zapomniałem :)

Averne
20-12-2009, 13:44
Swoją puszkę mam od dwóch mcy i nie spotkałem się z takim problemem. Może zaśniedziały Ci styki w obiektywach?

jm
20-12-2009, 15:02
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=99490

Chyba były też inne wątki na ten/podobne? tematy, nie śledziłam nigdy dokładnie, ale teraz wynika, że problem opisywany tutaj był znany na forum wcześniej - nie czytałam linkowanego wątku w całości - nie wiem jakie konkluzje osiagnięto, może jest jednak jakiś systemowy sposób na walkę ze złosliwością rzeczy martwych? Poczytać warto.

deplaia
25-12-2009, 15:13
Przed chwilą też miałam taki problem. Wszystko skończyło się sukcesem - po prostu zresetowałam ustawienia osobiste - i AF działa prawidłowo.

panna_m
27-05-2010, 16:46
witam, mam taki sam problem. Nikona d90 mam od 2tyg, więc zbytnio nie wiem co się stało. przejrzałam całe forum, ustawienia osobiste wyczyściłam, dwa guziczki naciskałam, i nic...
mógł by mi ktoś pomóc i doradzić cos? jak się nie mysle cos przestawiłam, bo jak ostrzyłam zdjęcie to był dźwięk, którego teraz nie ma, z góry dziekuje za szybka odpowiedź.

Rafal1977
28-05-2010, 22:55
No to jest część problemu z różnymi errorami w D90, których jest sporo i na forum już było. Problem jest spory ale chyba Nikon twierdzi że wszystko jest ok. Spróbuj odpiąć obiektyw i zamocować jeszcze raz. Wyjmij i włóż baterię / kartę. Czasem pomaga jak lekko ruszysz obiektywem w lewo czy prawo, czasem jest lekki luz i styki nie łączą.

robertw33
31-05-2010, 22:17
też miałem podobny problem z AF ale wystarczyło raz dobrze podpiąć obiektyw i wszystko wróciło do normy

dzej
31-05-2010, 22:42
Przed proba prawidlowego podpiecia przetarlbym tez styki.

Tommii
01-06-2010, 09:39
witam, mam taki sam problem. Nikona d90 mam od 2tyg, więc zbytnio nie wiem co się stało. przejrzałam całe forum, ustawienia osobiste wyczyściłam, dwa guziczki naciskałam, i nic...
mógł by mi ktoś pomóc i doradzić cos? jak się nie mysle cos przestawiłam, bo jak ostrzyłam zdjęcie to był dźwięk, którego teraz nie ma, z góry dziekuje za szybka odpowiedź.

A nie masz przełączonego Af w tryb ciągłego śledzenia ostrości (AF-C)?

panna_m
08-06-2010, 20:24
A nie masz przełączonego Af w tryb ciągłego śledzenia ostrości (AF-C)?

tzn? bo w sumie mi się wydaje, że coś poprzestawiałam :D a raczej siostra mi i nie pamięta co. dioda wspomagająca AF też nie działa.

Blasius.G
08-06-2010, 22:59
Ja nie wiem co to się dzieje. Mam D90 od miesiąca premiery (więc już ponad dwa lata). Mam nadal 18-105vr choć dokupiłem też inne szkiełka. Raz, poprzedniej zimy miałem pojedynczy problem z niemożnością złapania ostrosci (0 stopni, mrzawka, mgła- mogło szię cos dziac w takich warunkach) ale ów problemik zniknął po trzecim łapaniu ostrości więc to raczej epizod. Dlaczego? Pierwsza seria dobra, reszta be? Później na forum pojawiło sie masę skarg na zestaw D90 plus 18-105, na samo body. Myślałem, że to minie {choroba wieku dziecięcego} ale jak widzę nie minęło.

panna_m
11-06-2010, 20:11
Ja nie wiem co to się dzieje. Mam D90 od miesiąca premiery (więc już ponad dwa lata). Mam nadal 18-105vr choć dokupiłem też inne szkiełka. Raz, poprzedniej zimy miałem pojedynczy problem z niemożnością złapania ostrosci (0 stopni, mrzawka, mgła- mogło szię cos dziac w takich warunkach) ale ów problemik zniknął po trzecim łapaniu ostrości więc to raczej epizod. Dlaczego? Pierwsza seria dobra, reszta be? Później na forum pojawiło sie masę skarg na zestaw D90 plus 18-105, na samo body. Myślałem, że to minie {choroba wieku dziecięcego} ale jak widzę nie minęło.

no niestety. ale nadal nei wiem co zrobić. moze ma cos zwiazane z korekta pomiaru ekspozycji?

marciing
11-06-2010, 20:21
tzn? bo w sumie mi się wydaje, że coś poprzestawiałam :D a raczej siostra mi i nie pamięta co. dioda wspomagająca AF też nie działa.
jak dioda nie działa i nie ma dźwięku to na 99% jest przełączone na AF-C. Wystarczy że przełączysz na AF-S i będzie tak jak wcześniej ;)